KNSB weert buitenlandse topschaatsers uit Nederlandse teams

Discussie in 'Lange baan' gestart door Kristian, 11 apr 2023.

 1. Kristian

  Kristian Active Member

  Bad news:
  https://www.schaatsen.nl/nieuws/202...ren-voorrang-boven-buitenlanders-in-topteams/

  Please concentrate on things that can improve the interest of speed skating world wide.
  You have the same problem in cross country skiing: Norway doing their best to make the sport irrelevant for the rest of the world. Some still like the wavering of norwegian flags after each win -- others have lost the interest. especially abroad.
 2. tostiees-31

  tostiees-31 Well-Known Member

  Absoluut, waanzinnig. Hoe haal je het in je hoofd als KSNB zijnde. Met je: TeamNL moet meer medailles halen. Als dat gebeurt wordt schaatsen zelfs in Nederland irrelevant. Die geluiden hoorde je in en na Sochi al voorzichtig. Laten we nou toch alsjeblieft genieten van jongens als Kersten (nog Nederlands ook notabene), Liiv en een Swings. Die gasten zijn de enige juiste promotie die deze sport nodig heeft. Ahh, ongelooflijke beslisssing.
 3. mi

  mi Well-Known Member

  Nickel vindt dit leuk.
 4. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  “Schaatsbond KNSB heeft aan de ploegen laten weten dat buitenlandse topschaatsers vanaf het seizoen 2024-2025 niet meer bij Nederlandse commerciële ploegen mogen rijden. Het gaat om schaatsers die op een afstand bij de top 8 van de wereld of top 4 van Europa horen.”

  :eek::eek::eek:
 5. Duif

  Duif Well-Known Member

  Dit lijkt op een hele slechte 1 april grap.
  RodyTur10, Jeronimo1 en Nogevendit vinden dit leuk.
 6. Forza

  Forza Active Member

  Heeft dit iets te maken met dat Jumbo de sport verlaat? Vermoedelijk is er straks minder sponsorgeld, dus dit lijkt een soort voorzorgsmaatregel om Nederlandse schaatsers aan het werk te houden.
 7. Nickel

  Nickel Active Member

  Inderdaad een grote schande!
 8. Inimene

  Inimene Well-Known Member

  I have no words for this except pure rage as Marten Liiv is training with IKO and the KNSB basically says that he is no longer welcome to train unless he changes his citizenship to skate for the Netherlands. Well he will probably be OK as he ranked 3rd at the Europeans but...

  This means no Kersten (and we all saw that WCh bronze!), no Herzog and no Desmet. Talk about supporting international skating.

  This is fucking ridiculous. And then they ask me when I'm at Thialf why I'm not cheering for the Dutch all that much but support everyone else (read as: smaller nations).
 9. Inimene

  Inimene Well-Known Member

  P.S. We already have a problem with a general state of competition with top Russians and Belarusians absent (for obvious reasons) and a retirement of a certain Swede, and now another blow to international skating.

  A a lawyer I sure do hope this ends up in court or something.
  RodyTur10 vindt dit leuk.
 10. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Bah, dit druist zo in tegen het sportieve karakter van het langebaanschaatsen en de open, welwillende en ondersteunende houding die Nederlandse schaatsfans altijd hebben gehad ten opzichte van buitenlanders die "onze sport" willen beoefenen.
  Ben benieuwd of de ISU hier nog iets mee gaat doen. De KNSB geen internationale toernooien meer geven? De (voorspelbare) tijdrit-onderdelen verder afschalen ten opzichte van de onvoorspelbare onderdelen? Thialf de excellente-status afnemen?
 11. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Het is ook niet alsof de halve wereld in Thialf traint. Er zijn drie wereldtoppers die bij Nederlandse teams trainen voor zover ik weet: Liiv, Swings, en Kersten.

  Swings won goud op de massastart en is echt standaard winstkandidaat, maar Liiv en Kersten moeten het hebben van uitschieters en komen dan ook nog niet verder dan een keer een bronzen plak. Het feit dat Nederland maar één medaille won op de 1000 meter mannen was niet omdat Kersten zo snel reed, maar omdat Nuis en Otterspeer matig reden. En Liiv werd derde op het EK sprint, maar achter twee Nederlanders en voor een zeer matige Kai Verbij.

  Kortom, er is één buitenlander die echt de Nederlanders in de weg zit en dat is Swings, die ook al heel goed was voordat hij bij IKO kwam.

  Wat is de volgende stap, Nederlandse coaches hun coachingsdiploma afnemen als ze in het buitenland gaan werken?
  chicagodude vindt dit leuk.
 12. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  De KNSB wil heel trots kunnen vieren dat Nederland op toernooien schaatsers met minimale faciliteiten heeft verslagen. Tja en dan vervolgens gaan klagen als schaatsen niet serieus genomen wordt....
 13. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Er is wel natuurlijk team Novus, dat bijvoorbeeld ook Vanessa Herzog als teamlid heeft. Is dat een Nederlands team met buitenlanders of een buitenlands team met Nederlanders?

  In recente jaren waren er natuurlijk wel allerlei top-buitenlanders bij Nederlandse teams, zoals Heather Bergsma bij de ploeg van Jillert Anema.
 14. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  De enige reële (?) reden voor dit besluit lijkt me dat Thialf zoals elk halfjaar weer eens financieel gered moet worden en dat dat dit keer gebeurt onder de voorwaarde dat Thialf alleen het toptrainingscentrum van Nederlanders mag zijn.
 15. zopie

  zopie Member

  Misschien mag dit niet eens volgens de Europese regels? Vrij verkeer van werknemers binnen de Europese Unie. De schaatsers krijgen toch een salaris van de sponsor en zijn dus werknemers?
  RodyTur10 vindt dit leuk.
 16. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Dat niet alleen, het lijkt me ook sterk dat de KNSB iets te zeggen heeft over welke schaatsers emplooy vinden bij commerciele teams.
  Ze kunnen idd hooguit de commerciele teams toegang ontzeggen tot faciliteiten en/of dreigen met niet-selecteren van schaatsers (NL) uit die teams die buitenlandse toppers in dienst hebben. Dat lijkt me zeer in strijd met geldende wetten en regels.

  Behalve dat is dit natuurlijk een absurd besluit, en de vraag rijst wie precies dit idee uit de hoge hoed heeft getoverd......Een bobo die puur wordt afgerekend op behaalde aantal OS medailles en daarom puur uit eigenbelang handelt? Iemand die zo nationalistisch is dat hij/zij echt enkel Nederlanders op podia wil zien, zelfs als dat is omdat de sport alleen nog maar in NL wordt beoefend? Of komt het echt van Remy de Wit, in welk geval hij (wederom) laat zien niet de juiste persoon op die plek te zijn, in mijn ogen dan uiteraard.

  ZIjn uitspraken in de verscheidene artikelen laten wat mij betreft zien dat hij geen enkel inzicht heeft in hetgeen de schaatssport gezond kan houden danwel krijgen, en meer denkt in termen "hoe kan ik de sport zo klein mogelijk maken, zodat NL alles wat los en vast zit wint, maar overwinningen nauwelijks nog waarde hebben".
  RodyTur10 en Eagle vinden dit leuk.
 17. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Maurits Hendriks is weg bij NOCNSF, maar zijn gedachtengoed waart nog rond in de sport, zo lijkt het: op heel kille manier puur naar medaillespiegels kijken.

  Ergens snap ik dat de Nederlandse bonden er niet voor gaan betalen om de concurrentie sterker te maken. Dat zou ook krom zijn. Er is voor veel sporters geen geld voor goede faciliteiten, dus waarom dan wel (direct of indirect) geld uitgeven om Liv of Kersten aan dure ijsuren te helpen? Als dat nu gebeurt, tenminste, wat ik niet goed weet.

  Maar dit gaat veel verder dan dat, zo lijkt het. Je hebt er toch niets over te zeggen welke rijders commerciële ploegen aantrekken? Moeten Vingegaard en Van Aert dan ook weg bij Jumbo Visma? Ik vind het vreemd allemaal.
 18. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Als de KNSB de jonge talenten meer wil helpen moeten ze misschien jong oranje weer opnieuw het leven in blazen.
 19. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Tja, het is de tendens. In Inzell staat de Max Aicher Arena ook alleen nog maar voor Duitsers ter beschikking, en de 400m baan in Enschede
  mag alleen betreden worden op vertoon van je Twentse paspoort. En: Zwolle en Raalte zijn géén Twente.
  In Heerenveen mag je straks alleen nog rijden als je Fries bent. Vader én moeder moeten Fries zijn, geen import.
  En Wolvega is Stellingwerf, dat zijn nep-Friezen.
  En Ljouwert is geen Friesland. Die hebben trouwens ook hun eigen baan.
  chicagodude en Inimene vinden dit leuk.
 20. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Het gaat niet om junioren.

Deel Deze Pagina