ISU Congres 2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 27 apr 2022.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Niettemin hoor ik vanuit de schaatssport amper een positief woord over daar te moeten schaatsen. Johan de Wit bijvoorbeeld, noemde het in de recente Proskating nog net geen donker hol. Ook Jesper Hospes, die notabene van Tomasjoef zijn tweede thuisbasis maakte toen hij met de Polen ging meetrainen, was weinig vleiend. Vooral ook omdat het ijs bij elke training na slechts enkele minuten al volledig wit was uitgeslagen. Maar ook vanwege de ligging van de hal, als ik het mij goed voor de geest haal. Verder zijn er al verschillende schaatsers geweest die juist Tomasjoef vaak als voorbeeld gebruiken als het gaat over waar ze vooral liever niet wedstrijden rijden. Terwijl we er nog niet eens zo lang komen.

  Begrijp me niet verkeerd. Persoonlijk heb ik niet zo veel tegen Tomasjoef. Zoveel heerlijke binnenbanen zijn er ook weer niet binnen Europa (nog een reden dat ik liever had gezien dat de buitenlucht was opgezocht). De wedstrijd van afgelopen seizoen was, juist vanwege het stroeve ijs, uiterst vermakelijk. Zo zie ik ze graag. Qua sfeer deed het zeker niet onder voor de wedstrijden in Noord-Amerika, al zegt dat natuurlijk weinig. Maar met die negatieve geluiden vanuit de schaatsers zelf moet ook wat gebeuren. Die zullen dit niet voor niets uiten.

  Waar ik overigens teleurgesteld over ben is dat onlangs nog groot door de ISU werd aangekondigd dat hun samenwerking met House of Sports is verlengd, maar dat dit (vooralsnog) niet heeft geleid tot enige ambitie op kalender/evenementen gebied. De toestand in de wereld helpt natuurlijk niet mee, maar dit gaat zo niet de goede kant op.
  EenBrabander en Marcel Vos vinden dit leuk.
 2. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  De meest trieste schaatskalender die ik ooit gezien heb. Geen WK Sprint en allround. En meerdere world cups op dezelfde locatie. Is er echt geen andere baan te vinden om een internationale wedstrijd te organiseren? Wat een triestheid. De ISU (en nationale bonden) moeten zich diep schamen.
  strawbale en EenBrabander vinden dit leuk.
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  De seizoensopzet van seizoen 22/23 is de tegenpool van seizoen 96/97. Waar de ISU nu streeft naar zo weinig mogelijk verschillende banen*, alles indoor en één WK per seizoen, was alles anders in 96/97.

  Destijds begon men in november met een set allroundwereldbekers in Berlijn en Heerenveen. De sprinters kwamen de maand erna aan zet in Jeonju en Ikaho. Maar de stayers hoefden niet stil te zitten, want tijdens die WB in Ikaho was er ook een stayers WB in Hamar, met een 3km/5km en 5km/10km combi. Begin januari reisden de sprinters naar Calgary en Milwaukee en tijdens die WB in de VS reden de allrounders hun EK in Heerenveen. De allrounders hadden het er maar druk mee, want na dat EK waren er nog twee allround wereldbekers in Baselga en Davos. De sprinters gingen vervolgens begin februari een WK sprint rijden in Hamar, terwijl de allrounders naar Japan werden gestuurd om de nieuwe Olympische baan in Nagano uit te proberen voor het WK allround. De sprinters reden de week daarna in Innsbruck en konden zich gaan voorbereiden op het WK afstanden, behalve als je junior was want dan moest je helemaal naar Butte in de VS voor het WK junioren. Pas bij de WB-finale in Inzell en de WK afstanden in Warschau ontmoetten de sprinters en allrounders elkaar en streden ze om afstandstitels. De Nuizen en Krollen van toen hadden hun spaarkaart van Air Miles wel volgemaakt dat seizoen. Die allroundwereldbekers hadden telkens alleen 1500ms en lange afstanden, de sprintwereldbekers waren in feite gewoon sprintvierkampen.

  Ik kan me zo voorstellen dat die opzet hartstikke leuk was omdat er ieder weekend schaatsen was en ieder weekend ook op een andere baan, maar het zal vast ook een boel afzeggen in de hand hebben geholpen. Bovendien zullen niet al die WBs uitgezonden zijn en vermoed ik niet dat er altijd heel veel publiek op één 1500m en één 3km af kwam.

  In vergelijking daarmee is het hartstikke mooi dat we komend seizoen een stuk of 7 keer de volledige wereldtop op dezelfde ijsbaan bij elkaar zien op een mondiale wedstrijd. Maar voor de rest ist wat we nu hebben is niet bepaald geweldig, en het voornaamste probleem blijft voor mij het ontbreken van een WK sprint en allround. Maar ook het dubbelen in Tomaszów vind ik maf. Als je naar Noord-Amerika wil maar de VS heeft geen interesse, dan zijn er weinig andere opties. Maar twee keer achter elkaar op dezelfde baan in Polen moet toch anders kunnen? Waarom proberen ze niet die nieuwe overdekte baan in Zakopane uit, die net op tijd af zou zijn? Of waarom gaan ze niet naar Berlijn, Collalbo of Budapest?

  De leegte van januari is ook heel vreemd. Het is de wintermaand bij uitstek en na de feestdagen zit iedereen in de januariblues. Lekker schaatsen kijken is een prima oplossing daarvoor. Maar dat kan dan niet. Ook gek is de korte tijd tussen het einde van WB 4 (Calgary) en het EK (Hamar). Daar zit slechts 19 dagen tussen. In de afgelopen seizoenen zat er telkens 26 dagen tussen WB en het WK. Daar kun je eigenlijk niet meer met goed fatsoen een NK afstanden tussen proppen. Alle Nederlandse schaatsers gaan dan sowieso één van de WBs in Calgary skippen, maar echt veel ruimte voor een uitgebreid trainingskamp heb je dan nog steeds niet. Er is wel genoeg ruimte voor alle mogelijke NKs in januari, maar dat is commercieel minder interessant, en hoe doe je de kwalificatie dan?

  Ik word niet bepaald warm van deze kalender. Maar ik denk dat we er ons gelukkig mee moeten prijzen dat we überhaupt 6 WBs, een EK en een WK krijgen. Kijkend naar de gebrekkige interesse voor het organiseren van schaatswedstrijden, had het nog een stuk slechter uit kunnen pakken...

  *OK, waarschijnlijk willen een hoop landen niet vanwege corona en Oekraïne. Point taken.
  Duif en Marcel Vos vinden dit leuk.
 4. Kristian

  Kristian Active Member

  4CC. Single distances/team events version I presume? Notably held before WC3. December=Canada.
 5. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Is dit zo erg? Ik zie weinig verschil tussen SLC-Calgary en Calgary-Calgary persoonlijk. Voor de rest ben ik het met je eens, maar met corona nog steeds een probleem (dit wordt het derde seizoen zonder Azië buiten de al van tevoren geplande OS) heb ik weinig problemen met het herhalen van wat banen.
 6. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Waarom geen SLC en geen Inzell of Berlijn? De World Cup afsluiten op een trage baan is nooit een goed idee geweest (Erfurt 2015, Minsk 2018).
 7. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Buiten de onzin met de dubbele banen ben ik wel verrast over de keuze voor een WB-finale halverwege februari. Misschien wel beter dan ná het WK Afstanden, dus niet zo erg dat deze in maart is. Sowieso wel fijn om uit dat stramien opgelegd door de OS te breken. Dus dat vind ik wel positief.


  Januari is weer eens leeg wat betreft internationale wedstrijden. Ongelooflijk. Schaatsen is geen wintersport op deze manier.
 8. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik denk dat de landen zelf niet willen. Het lijkt me sterk dat SLC wel wil maar dat de ISU nu in tegenstelling tot vorig seizoen ineens niet SLC-Calgary wil.
 9. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Juist een na Olympisch jaar zou een prima seizoen zijn om een WK allround en sprint te houden. De WK afstanden kun je dan vervangen door de winnaars van de World Cups te benoemen tot wereldkampioen. Maar laten we vooral de wedstrijden om des keizers baard niet afschaffen (EK, 4CC blèh ) :eek:
  Lorca en EenBrabander vinden dit leuk.
 10. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Het nadeel van een WK afstanden aan het eind van het seizoen is dat alle schaatsers het hele seizoen kunnen zeggen "ja maar ik hoef nu niet goed te zijn want dat moet in maart pas"
 11. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Het is vooral droevig dat je allerlei voorstellen voor WK's, al dan niet voor junioren, ziet langskomen op aantrekkelijke banen en dat dan de schaatsunie dit broddelwerk als kalender presenteert. Ik zie Innsbrück, Collalbo, Baselga, Hachinohe, Tomakomai, Budapest etc. voorbij komen, maar dan gaan we World Cups rijden op dezelfde banen als ieder jaar en ook nog eens in Tomasjoef en Calgary dubbelen. En met de wintermaand bij uitstek, januari (wanneer de mensen vaker voor de buis zitten), doen we he-le-maal niets. Waardeloos. Het is ook niet verwonderlijk dat coaches als De Wit en Anema extreem cynisch zijn als de ISU te sprake komt.

  De Wit deed in ProSkating een betoog om een World Cup te houden op de Jaap Eden Baan. Dicht bij het vliegveld, buiten, heerlijke sfeer (de NOS komt er ook graag), grote stad etc. Hij is niet de eerste die dit voorstel doet, en terecht; het heeft enorme aantrekkingskracht. Maar er wordt, dixit De Wit, helemaal niets mee gedaan (*cynische modus aan: Thialf zal dan ook wel gaan stuiteren om hun monopoliepositie niet te willen doen afvlakken). Je zou zeggen dat als de knappe koppen van House of Sports hier werk van maken zelfs de ISU enthousiast gemaakt kan worden. De Coolste Baan van Nederland in het Olympisch Stadion in A'dam wordt ook weer jaren vooruit geschoven, terwijl het juist in het na-Olympisch jaar ontzettend veel publiciteit kan trekken als potentieel grootste toernooi van het jaar. En niet louter ''het toetje na de Spelen''. Ik zie het allemaal met lede ogen aan.
 12. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Maar de copy+pasta seizoensopbouw zoals gepopulariseerd door Jac Orie werkt ook minder goed.
 13. Kristian

  Kristian Active Member

  Laatst bewerkt: 26 mei 2022
 14. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  De schaatsers vonden de bubbel, afgezien van de coronamaatregelen misschien, volgens mij best wel fijn. Het kan inderdaad zijn dat een hoop landen niet willen, maar het resultaat weet de ISU dan in elk geval te verkopen als een bewuste keuze. Minder moeten reizen, dus beter acclimatiseren en wennen aan het ijs, dat is op zich niet verkeerd. En als je toch gewoon op dezelfde plek kan blijven, is de kans op afzeggen kleiner. Bovendien brengt het minder reiskosten met zich mee, dus zullen meer landen geneigd zijn om een grotere ploeg te sturen. Ja, er zitten zo ook wat voordeeltjes aan.
  Marcel Vos en Kristian vinden dit leuk.
 15. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  De ISU moet roeien met de riemen die ze hebben. Als Rusland en Wit-Rusland om politieke redenen niet kunnen en men in het verre oosten nog steeds terughoudend is in verband met Corona, dan blijven er weinig smaken over. Dan is het met name de vraag waarom SLC volgend jaar ontbreekt op de kalender.
 16. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Wat betekent dit voor de Nederlandse kalender? Het lijkt mij met het oog op het enige internationale allround- en sprintkampioenschap (EK) begin januari logisch om het NK Sprint & Allround tussen de feestdagen in december te organiseren. En in januari het NK afstanden als kwalificatiewedstrijd voor het WK Afstanden.
 17. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik vraag me net zo goed af waarom een Duitse baan ontbreekt.
 18. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Wellicht de ongelofelijke bende die de Duitse schaatsbond al jaren is? Ze hebben ook ruzie met de ISU omdat ze al een keer eerder een wereldbeker terug moesten geven.
 19. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik heb op Twitter een poll gerund en ervan uitgaande dat alleen professionele schaatsers de eerste twee opties gekozen hebben is SLC-Calgary ongeveer twee keer zo populair als Calgary-Calgary. Natuurlijk is dit niet perfect omdat Calgary-Calgary nog niet gebeurd is, maar we hadden in het coronajaar natuurlijk wel vaak Heerenveen, dus wat vergelijkingsmateriaal is er wel.
  upload_2022-5-27_12-54-19.png
 20. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  SLC organiseert komend seizoen wel een WB shorttrack en het 4CC shorttrack. Daar ligt het niet aan

Deel Deze Pagina