ISU Congres 2018

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 25 apr 2018.

 1. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Niet helemaal, de fundering is dat buiten NL en Noorwegen er bijna geen schaatsen meer wordt uitgezonden. Er is dus weinig behoefte aan (anders zou een commerciële partij er wel in springen).
 2. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Niet alleen in dit topic ;)
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Lisan heeft al eerder gemeld dat in Polen veel schaatsen live wordt uitgezonden. Er zijn meerdere YouTubekanalen (Sasha Krotov, Yury Veshkin, Sport Pro) die volledige schaatsuitzendingen uploaden van alle wedstrijden met Russisch commentaar, dus in Rusland is er wel degelijk aandacht. En ook in Azië is ook redelijk wat aandacht voor schaatsen.

  De Russen en hun schaatsen:


  Het wordt uitgezonden in Japan:  Er zijn analyses en documentaires:


  Schaatsen met Koreaans commentaar bestaat ook:


  Schaatsen met Fins commentaar!
  https://www.youtube.com/watch?v=xxS5RzVqRr4

  De Polen interviewen hun schaatsers:
  https://www.youtube.com/watch?v=06Hu5ZC5IQ0

  Schaatsen op de ARD:
  https://www.youtube.com/watch?v=TGqLo26Ctmk

  En het is zelfs op de Colombiaanse tv geweest!
  https://www.youtube.com/watch?v=nwTi23_sDBo


  Ja, in Nederland is er veeeeeel meer aandacht. En de hoeveelheid aandacht hangt samen met de hoeveelheid succes. Maar het is niet dat schaatsen "niet bestaat" buiten Nederland en Noorwegen.
 4. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Sterker nog. Er zijn momenten geweest dat er meer van een worldcup werd uitgezonden in Polen dan in Nederland. Ik zie nu met de nieuwe ijsbaan in Tomaszów Mazowiecki weer meer aanwas daar.

  Eigenlijk kunnen we niets zeggen over de aandacht die schaatsen heeft in een ander land want er is ook veel wat we niet zien..
  EenBrabander vindt dit leuk.
 5. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Nee, het bestaat gelukkig nog. Maar zeker om die youtube generatie aan te spreken is wat aanpassing best een goed idee. En zoveel gebeurd er hier niet, ik zie alleen kleine wijzigingen. De WKs worden op 1 locatie gehouden in 1 week. Meer is er nog niet besloten. Ik zie geen reden voor iemand om af te haken.


  Edit: Polen was ik inderdaad vergeten, dat hoort tegenwoordig gelukkig ook bij de schaatslanden. Helaas zijn we Duitsland die altijd redelijk wat uit zond wel kwijt.
 6. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Mij raken ze ook langzamerhand kwijt om zo'n toernooi live te bezoeken. Ik vind de charme juist dat je 3 type WKs hebt met verschillende disciplines en dat er ook wordt gekeken welke discipline waar past. Ik ben bang dat de uiteindelijke combinatie van 3 WKs er voor zorgt dat er bijvoorbeeld minder deelnemers zijn of dat je een toernooi krijgt over aantal dagen waarbij de climax van een vierkamp niet altijd pas op zondag is.
  En ik hoor van de fanbase ook steeds meer aversie tegenover Thialf. Sommigen slaan de worldcups al over. Ik zie een week Thialf ook niet zitten. Dan ben ik helemaal doodop van entertainment daar ;)
 7. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Hoeveel werd er vroeger uitgezonden dan, in het 'buitenland'?
  De opmerking is dat er bijna geen fanbase 'meer over' is, dat verondersteld dat er Gouden Tijden waren. Dat blijkt vrijwel nergens uit. Er is een reden dat er 35x een Noorse wereldkampioen allround is geweest, en die reden is niet de destijds overmatige populariteit buiten Nederland en Noorwegen.

  Nog even terugkomend op mijn vorige bericht. Paul Lamote heeft onder andere al opgemerkt dat langeafstanders dóór het Allrounden bijna geen kans meer hebben om lange afstanden te rijden, dat het allrounden enkel een Nederlandse hobby is, waar verder geen interesse meer voor is, etcetera. Núl argumenten gegeven die dit moeten staven natuurlijk, want als je het kan typen, is het al waar genoeg.

  Zomaar twee filmpjes over Takagi's winst bij t WK Allround, op Youtube:
  (88k views)
  (46k views)
  (31k views, filmpje hoe Nederlandse hobby-journalisten M. Takagi onthalen op het vliegveld in Japan nadat ze terugkeerde van t WK Allround in Amsterdam)


  Als ik 'Sven Kramer wereldkampioen' zoek op youtube en sorteer op view-count, heeft het meestgekeken filmpje 57k views... Niet per se gelijkwaardige omstandigheden, natuurlijk zijn er meer Japanners dan NL'ers, misschien kijkt iedereen hier wel dingen op de NOS terug, je kunt er van alles op afdingen, maar 88k > 57k, dat blijft staan.
  Wat verdere Youtube-search: Zoek je op 'Miho Takagi', is dat allroundfilmpje haar eennapopulairste, na de TP-overwinning. Van de populairste filmpjes die je dan vindt, gaat een redelijk groot deel over dat WK Allround... Zoek je overigens op haar Japanse naam (髙木 美帆), zoals alle Nederlandse schaatsfans natuurlijk het liefst doen, zie je natuurlijk ook de nog populairdere filmpjes (veelal tv-optredens, gelukkig kunnen Nederlandse schaatsfans allemaal Japans, anders waren die filmpjes er voor niks geweest).

  Ten laatste, Sablikova werd zeker ook door de Nederlandse hlobbyisten 3x tot Tsjechisch sportvrouw van het jaar gekozen.

  Maar, dit dwaalt af. Het gaat in dit topic teveel over buitenlandse schaatsers terwijl er toch enkel Nederlandse fans zijn.
  chicagodude en EenBrabander vinden dit leuk.
 8. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Dit zijn op zich mooie berichten. En ik denk ook argumenten vóór het samenvoegen van de WKs. Want in het buitenland (buiten NL, Noorwegen en Polen) gaan ze denk ik zeker geen 3 WKs uitzenden, 1 groot WK is misschien wel haalbaar als ik dit zo lees?

  Ik zie in elk geval nog steeds geen enkel argument om 'af te haken' als kijker. Als publiek misschien wel (op een groot over meerdere dagen uitgespreid WK zal niet elke dag goed bezet zijn). Maar als kijker? Dat snap ik echt niet... hooguit als je aan gaat nemen dat de meerkampen verdwijnen dat er dan iets van een reden is, maar dat is nog helemaal niet besloten.
 9. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ik ben ook niet zo van de entertainment. Maar ik heb al diverse baanwielrenwedstrijden en ook shorttrack bezocht en het entertainment wordt door het grootste deel van het publiek wel gewaardeerd. Maar aan de andere kant: over de FBK afgelopen week hoor je ook alleen commentaar op het entertainment. Het lijkt soms lastig om de goede vorm te vinden.

  In thialf ben ik alleen geweest tijdens een NK Shorttrack en dat was staan langs de kleine baan in het midden, terwijl de recreanten gewoon nog hun rondjes reden. Daar kan ik dus geen oordeel over geven.
 10. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  De deur om van het allrounden af te komen staat nu wel heel ver open. De truc die nu gebruikt wordt is om het proces diffuus te maken. Want wie gaat er uiteindelijk beslissen welke afstanden/vierkampen er op het WK gereden worden? En kan dat wel allemaal zonder dat er veel schaatsers afhaken op bepaalde onderdelen? Beslist uiteindelijk de technische commissie van de ISU, de meerderheid van de leden of het organiserende land?
 11. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ik denk eigenlijk dat volgend jaar er gewoon een cyclus afgesproken gaat worden. Maar in elk geval: zolang er niks besloten is, kun je moeilijk zeggen dat dit besluit er voor zorgt dat je niet meer gaat kijken.
 12. kernploegfusie

  kernploegfusie Active Member

  Ik denk dat het kan als je ervoor kiest om de races voor afstanden en all-round samen te voegen. Dus de afstanden die op zo'n kampioenschap worden gereden zijn de afstanden van een grote vierkamp plus de 1000 meter. Elke afstand wordt slechts 1x gereden, allrounders en specialisten samen. De tijd die een allrounder rijdt op een afstand telt dus voor de vierkamp, maar ook voor de individuele afstand. Allrounders hoeven hun afstanden zo toch maar een keer te rijden, maar blijven hun kansen behouden voor het WK afstanden. Ze kunnen zelfs meedoen aan de 1000 meter. Alleen de 10K kan dan pittig zijn tegenover de specialisten, maar die valt misschien wat later in te plannen.
  Praktische vragen blijven dan hoeveel schaatsers een land mag afvaardigen voor een afstand en hoe ze zich kwalificeren. Maar hoe dan ook denk ik dat het op deze manier mogelijk en voor iedereen aantrekkelijk kan zijn.
 13. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Na alle al dan niet ongefundeerde meningen nog wat feiten:

  Na een niet-verdiende dag rust gisteren (zij waren al klaar, de kunstsectie mocht nog een hele dag), moesten de hardrijgedelegeerden in de Algemene Vergadering verder met stemmen. Het nieuwe WK werd met algemene stemmen aangenomen. Onze Johan was weer opgesteld, en had zowaar jasje-dasje aan. Hij sputterde nog wat tegen, en drong aan op een werkgroep om te kijken hoe ze het WK gingen doen en hoe de Wereldbekers meer aandacht konden krijgen en dat Nederland daar met al zijn ervaring en als groot schaatsland daar toch wel een plaats zou moeten hebben. Espeli koos in zijn antwoord zijn woorden zorgvuldig, en volgens mij zegde hij daar niet in toe dat Nederland daarin een rol kreeg. Hij had het over constructieve krachten en de belangrijkste stakeholders (ik schrijf overigens heel vaak skateholders :)).
  Daarna nog het 4-continententoernooi. Zoals verwacht werd er nog zeer uitdrukkelijk gecommuniceerd door de ISU-directeur dat dit geld ging kosten. En of het niet nog een jaar uitgesteld kon worden. Maar Susan Auch zei namens de indieners dat het dan te dicht op de OS zou zitten. "Is er dan niemand die nog wil pleiten voor uitstel?", smeekte de ISU-directeur. Nee dus, en de instelling van het 4-continententoernooi per 2019-2020 werd unaniem aangenomen.

  Daarna nog de verkiezingen van bestuur en technische commissies.
  In het bestuur van de hardrijdsectie geen enkele wijziging. Naast voorzitter Tron Espeli (NOR, geen tegenkandidaat), bleven Stoitsjo Stoitsjev (BUL), Sergio Anesi (ITA, de schoonvader van Marrit), Roland Maillard (SUI), Yang Yang (CHN), Jae Youl Kim (KOR). De tegenkandidaten Stefanie Teeuwen (GER) en de SIngaporese Suwanna Silpa-Archa haalden niet genoeg stemmen.

  Bij de technische commissie langebaan bleef Aleksandr Kibalko (RUS) voorzitter. Hij had geen tegenkandidaat. Nick Thometz (USA) bleef. Øystein Haugen (NOR) schoof door van lid namens de coaches tot echt lid. En als derde werd Aleksej Khatylev (BLR) gekozen boven de Koreaan Jae-Seok Choi. Dat was wel verrassend; een zittend lid wordt bijna nooit weggestemd. Samuel Schwarz viel sowieso buiten de boot. Daarnaast zal Luiza Zlotkowska (POL) namens de atleten zitting nemen in de TC.
 14. mi

  mi Well-Known Member

  Ik denk ook dat het zoiets wordt wat dan onherroepelijk tot extreem lange selectie-discussies gaat leiden! (Kansen allround vs kansen individuele afstanden...)
 15. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Plus dat we helemaal geen cijfers hebben over hoe groot de fanbase nou eigenlijk precies is of ooit is geweest (in NL danwel in het buitenland)
 16. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Mijn grootste probleem en frustratie by het ISU congres elk jaar weer, is dat er erg veel voorstellen worden gedaan en zelfs aangenomen die van los zand aan elkaar hangen en niet tot nauwelijks uitgewerkt danwel op haalbaarheid onderzocht zijn.

  Voor het grootste deel lijken het voorstellen die door een handjevol (of zelfs minder) personen ergens in een achterkamertje bedacht zijn, verder niet getoetst bij huidige schaatsers en/of fans, en dan bij het ISU congres er op 1 of andere manier nog doorheen komen ook.

  Op deze manier kun je er al wel vanuit gaan dat een deel van genomen besluiten in de volgende 1-2 jaar alweer zal worden teruggedraaid of aangepast, omdat ze uiteindelijk toch niet populair/haalbaar blijken te zijn.

  Amateurisme ten top en iets wat me vrij droevig maakt.
  Voor het winterfestival wordt er iig een werkgroep gevormd egrijp ik, dus wellicht dat daar wat meer over nagedacht en onderzoek naar gedaan gaat worden....:rolleyes:

  En waarom werd het voorstel voor verschillende pakken by WCs teruggetrokken? Dat was nou juist iets wat voor het gebrek aan sponsors interessant was...*zucht*
  Skøyteranking vindt dit leuk.
 17. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  "Mijn grootste probleem en frustratie by het ISU congres elk jaar weer, is dat er erg veel voorstellen worden gedaan en zelfs aangenomen die van los zand aan elkaar hangen en niet tot nauwelijks uitgewerkt danwel op haalbaarheid onderzocht zijn."
  Dat was ook mijn grootste kritiekpunt, en vandaar de vergelijking met voetbal om wijzigingen eerst goed door te denken, en op een kleiner plan te proberen. Het is toch al veelzeggend dat we van bepaalde voorstellen hier nu voor het eerst horen?

  Wat me persoonlijk ook nog het meest tegenstaat, is dat je in één lange week dus wedstrijden gaat krijgen op doordeweekse dagen, daar waar juist vele internationale sportbonden de weg naar het weekend weer volop hebben gevonden. Zo was de EC finale decennialang op woensdag, maar tegenwoordig de CL-finale op zaterdag, en plannen grote wielerkoersen de belangrijkste etappes steeds meer in het weekend. Zelfs in vakantietijd.

  Buiten die week zal alles degraderen tot wedstrijdjes om des keizers baard. Wat mij betreft jammer dat het Nederlandse voorstel om het regelmatigheidscircuit van de world cup op te waarderen tot WK, zoals veel andere sporten ook om een seizoen gaan, het niet haalde. Een voorstel dat ik overigens op dit forum al eens al opperde nog vóór de vorige Olympische cyclus.
  Skøyteranking en De Keizer vinden dit leuk.
 18. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ik ben heel blij dat het WK behouden is en niet de WB de wereldtitel aan wijst. In alle andere (grote) wintersporten bestaan WB en WK ook naast elkaar. Je hebt een grote wedstrijd, een groot evenement, nodig om publiek te trekken dat anders nooit kijkt. Ik ben het er wel mee eens dat de WB belangrijker moet zijn, maar dat doe je niet door het enige echt succesvolle toernooi te schrappen. Misschien wel door bijvoorbeeld startbewijzen voor het WK (of het WK van het jaar erna) beschikbaar te stellen.

  Trouwens: ook alpineskiën, langlaufen, biatlon hebben het hele seizoen door en ook op het WK doordeweekse wedstrijden.
 19. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Nog iets dat mij opviel: er is met geen woord gerept over de Team Sprint. Die maken ze dus voorlopig geen WK-onderdeel en ook geen Olympisch onderdeel. Ik had eigenlijk wel verwacht dat ze dat gingen doen.
 20. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  De mening van Rintje Ritsma:

  Rintje Ritsma‏Geverifieerd account @rintjeritsma
  Dit moet weer een grootheid in het schaatsen bedacht hebben. #stelletjepannenkoeken https://nos.nl/googleamp/artikel/2235605-schaatsunie-isu-voegt-drie-wk-s-samen-tot-een.html?

  Bob de Jong:

  Bob de Jong ‏Geverifieerd account @DeJongBob
  een weekend sprint en allround dan woensdag de afstanden beginnen. erg veel landen hebben het finacieel zwaar en reiskosten reizen de pan uit; of kampioenschappen waar landen niet komen... @ISU_Speed @KNSB
  Laatst bewerkt: 9 jun 2018
  Nogevendit vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina