Ik ben schaatscommentator voor de ISU!

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Marcel Vos, 1 nov 2023.

 1. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  De livestreams staan op het Youtube kanaal van het ISU, maar zijn geo-blocked in Nederland. Met een VPN kun je het wel bekijken.
  G1ant vindt dit leuk.
 2. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Wordt jouw commentaar ook gebruikt voor de Peacock stream van de NBC in Amerika?

  ik kijk toevallig vandaag en normaliter is er nooit commentaar op peacock, en nu wel. En aangezien ik kan horen dat het niet een native-English speaker is….
  Ook verdacht veel goed commentaar, dat ben ik niet gewend :D

  als je het had over de ietwat wilde techniek van Goetz die toch werkt, dan weet je het misschien
 3. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Yup, dat ben ik.
  alexander79, fransvanbakel en chicagodude vinden dit leuk.
 4. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Goed bezig Marcel! mijn vriendin, die uit Thailand komt en nog niet echt into het schaatsen is, vertelde me net dat je veel goede info geeft die haar helpen het schaatsen meer te waarderen en begrijpen.
  alexander79, fransvanbakel, proeme en 2 anderen vinden dit leuk.
 5. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Voor de geïnteresseerden: Vandaag en morgen doe ik het commentaar bij de ISU.
  fransvanbakel en Duif vinden dit leuk.
 6. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Waar kunnen we feedback sturen over het commentaar trouwens?

  ik waardeer je collega op zich wel (die vandaag commentaar doet), maar hij mompelt wel heel veel en is bijzonder moeilijk te verstaan.

  inhoudelijk heb ik ook wel wat op en aan te merken, maar het niet duidelijk uitspreken van woorden en zinnen maakt zijn commentaar vandaag tot nu toe bijna nutteloos. Bij eerdere wedstrijden dit seizoen was hij beter te verstaan trouwens, vreemd genoeg.
 7. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik heb mijn contact van het bedrijf dat het commentaar regelt gevraagd of dat ergens kan.
  chicagodude vindt dit leuk.
 8. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Er is geen officieel kanaal voor, maar als je mijn contact emailt zorgt hij dat het op de goeie plek terecht komt. Ik stuur je zijn email in een privébericht.
  chicagodude vindt dit leuk.
 9. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik heb dit hele weekend het commentaar gedaan, en ben nu klaar met het seizoen. Het WK afstanden ga ik gewoon zelf kijken en het WK vierkamp in Inzell ga ik samen met @EenBrabander live naartoe.

  Het was een heel bijzondere ervaring om dit te doen. Het begon wat stroef en wat te negatief, maar zeker in het nieuwe jaar ben ik er goed ingekomen en was ik vooral een stuk relaxter. Wat wel minder leuk is is al het werk vooraf. Ik krijg geen enkele data aangeleverd, dus dingen zoals laagland-PRs, seizoensbeste tijden, en WB-resultaten moet ik zelf uitzoeken en mooi op een rijtje zetten. Dat kost nog best wel wat tijd en is niet bijzonder enerverend. Je kunt dat vast wel automatiseren, maar voor tien dagen commentaar geven dit seizoen was dat het niet waard.

  Ga ik het weer doen volgend seizoen? Dat weet ik nog niet. Ten eerste moet de ISU mij natuurlijk weer willen, maar ik mis ook gewoon het lekker schaatsen kijken op de dagen dat ik commentaar geef. Schaatsen is nu gedeeltelijk werk geworden, en dat neemt toch iets weg van de hobby die het is.

  Hoe dan ook, als je naar mijn commentaar hebt geluisterd hoop ik dat je het leuk en informatief vond.
  VictorP, alexander79, EenBrabander en 2 anderen vinden dit leuk.
 10. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Hallo Marcel, bednakt voor je commentaar dit jaar. Aangezien mijn vriendin meer representatief is dan iemand die zich op dit forum bevindt, van haar uit de complimenten. Zij vond je commentaar duidelijk een meerwaarde hebben om schaatsen wat beter te begrijpen en hoe naar rondetijden etc. te kijken (ik legde haar dat ook uit uiteraard maar tijdens de wedstrijden zelf ben ik bezig met kijken en heb ik doorgaans minder aandacht om haar ook nog van alles opver alle rondetijden te vertellen).

  Ik snap dat alles zelf moeten voorbereiden veel tijd kost en waarschijnlijk wat saai is, en bovendien gaat er dan vermoedelijk ook zoveel tijd inzitten dat de compensatie het nauwelijks nog waard is (het zal sowieso meer vanuit hobbyisme zijn?).

  Het enige constructieve dat ik hier nog wil opschrijven, en dat het misschien voor jou ook eenvoudiger kan maken mocht je het weer doen, is dat info over laagland PRs en records denk ik niet echt nodig is. Dit was ook het enige wat mijn vriendin zei, dat het concept laagland PRs/records vs. overall niet ontzettend boeiend voor haar was, en zelfs redelijk nietszeggend. Ze vond het wel een toevoeging om het erover te hebben als verklaring waarom bv. de verwachte tijden langzamer zijn op een baan, en in het verlengde daarvan of een bepaalde gereden tijd tijdens een wedstrijd goed of slecht kan worden ingeschat. maar verder niet. Ik vermoed dat dat voor verreweg de meeste kijkers zo is. (terzijde: het woord "sea-level" zullen de meeste kijkers verwarrend vinden omdat het klinkt alsof je het hebt over C level en dus tijden gereden op een lager niveau qua competitie of zo).

  Verder enkel lof, het is niet makkelijk en het is fijn om een commentator te hebben die inzicht heeft in rondetijden, lastige kruizingen, snelheden, etc.
  kernploegfusie en Marcel Vos vinden dit leuk.
 11. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Dankjewel! Goed om te horen dat jullie het erg prettig vonden.

  Dat over laagland is inderdaad een ding waar ik weet dat ik soms teveel over op in ga. Ik vind het wel belangrijk om het erbij te hebben, want anders kun je helemaal nergens mee vergelijken als je op zeeniveau rijdt. En waar jouw vriendin er zeer weinig vanaf weet zijn er ook kijkers die er wel meer vanaf weten en er meer aan hebben. Door met laaglandrecords te vergelijken weten we bijvoorbeeld dat ze 34.36 heel snel is maar de 37.69 niet bijzonder.

  En qua compensatie: Dat valt wel mee hoe weinig het is, ik verdien hier ongeveer 277 euro per dag aan commentaar mee. Ik denk dat ik er in totaal zo'n 6 uur per dag aan kwijt ben gemiddeld inclusief voorbereiding, dus dat is geen slecht bruto uurloon. De grootste afweging is dat het op deze manier een moetje wordt in plaats van een magje. Dit weekend kon ik niet doen wat ik wilde overdag en dan lekker 's avonds schaatsen kijken. Nee, ik moest elke dag de afstanden voorbereiden (loting is niet eerder bekend), en hoe vroeger op de dag ik dat deed hoe groter de kans op veranderingen die ik nog ook nog een keer moet opmerken voor de wedstrijd begint zodat ik mijn data kan aanpassen.

  Maar goed, ik heb er nu ongeveer acht maanden de tijd voor om erover na te denken dus tijd genoeg.
 12. KoosHopeloos

  KoosHopeloos New Member

  Zeker!

  Het was niet alleen informatief... Je hebt wat mij betreft ook de belangrijkste eigenschap voor een commentator: de gave om jouw passie/enthousiasme voor de sport over te brengen op de kijker. Wat dat betreft sluit ik me aan bij chicagodude (en zijn vriendin). Informatie over laagland PR's/seizoentijden is leuk, maar niet essentieel. Bovendien heb je volgens mij ook zonder die voorbereiding meer dan genoeg schaatskennis in huis om een inschatting te kunnen maken van hoe goed een tijd is.

  Uiteraard hoop ik je volgend jaar weer te horen, maar ik kan me inderdaad voorstellen dat je het mist om lekker ontspannen schaatsen te kijken op de bank.

  Hoe dan ook, bedankt voor je commentaar dit jaar!
  chicagodude, fransvanbakel en Marcel Vos vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina