Hoe zwakke enkels goed trainen?

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Arthur-Ve, 13 sep 2014.

 1. Arthur-Ve

  Arthur-Ve New Member

  Beste leden van het schaatsforum,

  Ik zit al ongeveer sinds ik 5 jaar geleden begonnen ben met schaatsen met een probleem. Ik heb namelijk zwakke enkels en sta dus schuin op mijn schaatsen. Ik heb vorig seizoen hard getrained om recht op mijn schaatsen te proberen te staan, maar dit lukte gewoon niet.. Hiervoor had ik Viking Marathon's klapschaatsen.Vandaag heb ik nieuwe Viking Nagano Gold 2005's aangeschaft en ik hoop dat deze mij ook een beetje kunnen helpen, maar alsnog wil ik mijn enkels trainen zodat ik er gewoon recht op sta. Ik ben ook al bij een podoloog geweest en heb zolen in mijn normale schoenen. Maar ik heb niet het idee dat dit helpt.
  Mijn techniek is zeker niet slecht.
  Heeft iemand goede tips voor mij zodat ik recht(er) op mijn schaatsen sta?
  Hartelijk dank,
  Arthur-Ve.
  Laatst bewerkt: 1 nov 2015
 2. Hallo Arthur

  Zwakke enkels, duiden vaak op slappere enkelbanden. Ik zelf heb er al heel mijn "schaatscarriere" last van (en die duurt nu al meer dan 30 jaar). Tegenwoordig zijn de schoenen al een stuk steviger dan vroeger dus ik heb er minder last van. Wat je kunt doen is kijken of jou ijzers er goed onder staan. Dat betekend wat experimenteren, zet de ijzers eerst zo dat ze achter precies loodrecht onder je achillispees en voor precies tussen je grote teen en de teen ernaast zitten. Ga nu rijden en kijk of je "makkelijk" naar binnen of juist naar buiten zakt. Het kan ook zo zijn dat je alleen voor of achter naar 1 van de kanten zakt. Dit moet je doen al rijdend (dus niet rechtop rijdend). Verder kunnen je spieren de taak van slappe enkelbanden overnemen, dit betekend dat je minimaal 2 keer (beter is 3 of meer keren) per week moet schaatsen en het liefst een hoop rondjes rijden in die trainingen. Verder is het ook zo; hoe dieper je zit, hoe meer je, je enkel op "slot" zet. Dus trainen op diepzitten scheelt ook.

  Veel succes
  Groeten
  Pieter
 3. Arthur-Ve

  Arthur-Ve New Member

  Beste Pieter,

  Bedankt voor je antwoord. Met mijn ijzers experimenteren ga ik zeker doen wanneer het seizoen begonnen is en zodra ik kan schaatsen. Ik train 2 keer per week en heb vaak op zondag ook nog een wedstrijd, dus dat zit wel goed. Diepzitten lukt mij ook goed, maar ook dan heb ik nog steeds dat ik naar binnen sta. Ik merk wel dat ik op mijn rechter voet meer recht sta dan op mijn linkervoet.

  Met vriendelijke groet,
  Arthur
 4. Schaatsmuis

  Schaatsmuis New Member

  Hallo Arthur,

  Wellicht kun je eens bij een fysio langs voor oefeningen gericht op het versterken van je enkelspieren. Een makkelijke oefening is om tijdens het tanden poetsen op een been te gaan staan. Hiermee train je de kleine spieren in je onderbeen en je balans. Als je makkelijk blijft staan, doe dan je ogen dicht.;)

  Groet, Michel
 5. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Oefen met een kleinere enkelhoek daarmee zet je je enkels op slot en dus veel stabieler.
  Knieën naar meer naar voren drukken....
  Scheelt vaak al enorm veel...
  GlobeskaterIJshaas vindt dit leuk.
 6. Arthur-Ve

  Arthur-Ve New Member

  Hiermee ga ik zometeen mee aan de slag tijdens het tandenpoetsen, bedankt!

  Ook hiermee zal ik gaan oefenen, bedankt!
 7. BP

  BP Active Member

  Er zijn zoveel balans oefeningen: google maar eens op balance ankle en je vindt legio afbeeldingen en filmpjes die allemaal relevant zijn.
 8. Goverman

  Goverman Member

  Ha Arthur-Ve,

  VeiligheidNL heeft een app uitgebracht om je enkels te versterken, voor android en itunes. Deze app werd mij een paar jaar geleden aangeraden door de schaatsinstructrice die ik toen had. Ik gebruik hem sindsdien en dat gaat heel aardig: elke twee dagen krijg je een aantal oefeningen voor je enkels.
 9. Arthur-Ve

  Arthur-Ve New Member

  Ik heb hem net even gedownload, ik ga zo aan de slag met de oefeningen.

  Edit: wow goede tip! Ik heb net een paar oefeningen gedaan en merk dat sommige oefeningen makkelijk gaan en sommige toch wel moeilijker zijn.

  Ik heb vanavond trouwens mijn eerste training van het seizoen, en ook de eerste keer dat ik schaats dit seizoen. Heb er zin in, en ben ook erg benieuwd hoe mijn Nagano's schaatsen.
  Laatst bewerkt: 29 sep 2014
 10. Arthur-Ve

  Arthur-Ve New Member

  Zojuist dus voor het eerst van het seizoen weer geschaatst. Ging dramatisch. Ik sta altijd naar binnen op mijn schaatsen en dacht dat het met mijn nieuwe Nagano's minder zal zijn omdat die schoenen meer steun geven dan de schoenen die ik hiervoor had. Nou niet dus. Ik stond echt enorm veel naar binnen, veel meer dan andere keren. Wat blijkt: mijn ene ijzer staat meer naar buiten dan mijn andere ijzer. Dus dat verklaart een hoop. Zaterdag maar weer terug naar Jan vd Hoorn en vragen of ze de ijzers er nu wel goed op kunnen zetten.

  Toch wel jammer dat als je 900€ uitgeeft ze niet eens je ijzers er symmetrisch op kunnen zetten. [​IMG]
 11. Arthur-Ve

  Arthur-Ve New Member

  Vandaag ben ik weer terug gegaan naar de Jan van der Hoorn vanwege de bovenstaande problemen. Wat blijkt: mijn schoenen waren gewoon niet goed op maat gevormd. Ik ben nu heel goed geholpen door een andere man die mijn voeten in een Vacuüm heeft laten zitten en mijn ijzers een beetje naar binnen heeft gezet. Hopelijk is het probleem zo goed opgelost en sta ik rechter op mijn schaatsen.
 12. BP

  BP Active Member

  Enkelproblemen hoeven helemaal geen problemen te vormen. Het gaat om techniek en balans. Ben zelf behoorlijk ervaringsdeskundige. Vroeger voor militaire dienst afgekeurd op mijn enkels en als beginner ook wel problemen met de enkels gehad bij het schaatsen. Maar dat lag aan de schaatstechniek. Dus werk vooral aan balans, zie mijn bovenstaande opmerking.
 13. albert dr.

  albert dr. New Member

  beste arthur

  ik had hetzelfde probleem. Ik kon alleen op Salomons schaatsen en dan nog pas na enkele jaren les te hebben gehad kwam ik recht op de ijzers.
  Ik heb toen aan het eind van het vorige seizoen een keer klapschaatsen gehuurd om uit te proberen en dat ging echt voor geen meter. Toen heb ik via Marktplaats goede skeelers gekocht (met lage schoenen) en 80 mm wielen. Ik stond in het begin scheef op beide skeelers, want het was wel een grote overgang van mijn Salomons naar de skeelers maar mede omdat ik het skeeleren erg leuk vond heb ik dit van maart tot oktober meerder malen per week geoefend. En met resultaat want aan het begin van dit seizoen heb ik Viking Gold 2005 schoenen (want veel steun) uitgeprobeerd en ik stond nagenoeg helemaal recht op de ijzers. Daarnaast heb ik ook de enkeloefeningen van de app VeiligheidNL gedaan maar zelf denk ik dat m.n. het skeeleren het grote verschil heeft gemaakt. Op dit moment heb ik nog wel wat last van drukpunten van mijn nieuwe schoenen maar sta ik wel recht op de ijzers.
  schaatsbart vindt dit leuk.
 14. ijszoeker

  ijszoeker New Member

  Zwakke enkels? Onzin. Slechte techniek! Kijk maar bij het onderwerp: "Recht op de schaatsen komen". Als ik enorm m'n best zou doen om slecht te schaatsen, zou ik ook last van mijn enkels krijgen. Als je boven op je mes staat, kan je geen last van je enkels krijgen.


  Verzonden vanaf mijn iPad met behulp van Tapatalk
 15. albert dr.

  albert dr. New Member

  Ik ben het geheel met je eens, maar daar moet je als leek dan wel eerst op worden gewezen. Totdat ik hier op gewezen werd dacht ik nl. ook dat mijn probleem "zwakke enkels "betrof.
  Vaak is het dus gewoon onwetendheid. Op het moment dat je weet dat techniek hierin doorslaggevend is kun je je daar ook op gaan richten Ten aanzien van de 3 aspecten die je in de andere topic: "Recht op de schaatsen komen" benoemt, t.w 1) diepzitten; 2) achterop zitten en 3) lang op 1 schaats kunnen glijden heb ik zelf de meeste aandacht aan de laatste 2 items besteed. Ik denk nl. dat een goede gewichtsovername het allerbelangrijkste is. Zolang het je niet lukt om je gewicht goed op je glijschaats te krijgen kun je wel diep gaan zitten maar zal dit weinig tot geen effekt hebben. Je blijft dan met je lichaamszwaartepunt tussen je schaatsen hangen en zult daarmee niet goed kunnen glijden. Ik heb het goed overbrengen van mijn gewicht op het glijbeen zelf eindeloos geoefent en pas als dit je lukt kun je volgens mij naar de rest van je techniek gaan kijken. Mijn volgorde van oefeningen zou dus zijn: 1) lang op 1 schaats kunnen glijden en 2) goed achterop zitten. Diep zitten komt later.!!!
 16. schaatsbart

  schaatsbart Member

  1 Balans is in mijn ogen de sleutel; dat sluit gewichtsverplaatsing in!
  2 Het belang van een goede schaatshouding! DE schaatshoeken?- Hoe diep moet je nu eigenlijk zitten, en wat als je dat net niet kunt??
  3 Houd het leuk!
 17. Arthur-Ve

  Arthur-Ve New Member

  Bedankt voor al jullie adviezen.

  Ben een paar weken terug bij Jan vd Hoorn geweest en mijn schoen was gewoon veel te ruim, waardoor ik helemaal geen steun had en gewoon "doorzakte". Ik sta nu een heel stuk rechter en de schoenen bieden veel meer steun.

  Wel uiteraard nog niet helemaal recht, heeft deels ook te maken met mijn platvoeten heb ik begrepen. Kniehoek is nog niet klein genoeg, maar ik boek vooruitgang volgens mijn trainer. Ben ook bezig met balans oefeningen uit de app waar ik hier op gewezen werd.

  Nogmaals bedankt voor jullie adviezen!
  schaatsbart vindt dit leuk.
 18. GlobeskaterIJshaas

  GlobeskaterIJshaas Active Member

  Ik ben vorig jaar na een enkeloperatie weeer gaan schaatsen, een andere tip die ik kan geven ga zoveel mogelijk op 1 been glijden. Na een oefening heb je uitrijd rondes, elke keer als je overeind komt ga je op 1 been glijden. Zorg dat je je lichaamszwaartepunt goed boven je schaats brengt en dan kan je echt heel lang op 1 been glijden als je recht staat. Ik heb zelf een vrij slappe schoen (ben aan sparen voor nieuwe schaatsen) en zelfs daar kan ik na mijn operatie weer goed op schaatsen. Iedereen raad mij wel aan om over te stappen op andere schaatsen, maar door dat heel veel op 1 been glijden zijn mijn enkels vorig winter een heel stuk sterker geworden.
 19. ijszoeker

  ijszoeker New Member

  Als het je inderdaad lukt om lang op een (1) been te glijden, zal je ook niet tussen je schaatsen blijven hangen. Dat is van enorm belang van een goede afzet. Dus: blijf dat op een been glijden oefenen. Succes. Probeer ook eens op je linker schaats door de bocht te glijden, met je rechter schaats iets naar voren. Ook een leuke oefening voor je evenwicht.
  Groet.


  Verzonden vanaf mijn iPad met behulp van Tapatalk

Deel Deze Pagina