Hoe techniek vertalen in snelheid?

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Lieke V, 3 mrt 2009.

  1. Lieke V

    Lieke V New Member

    Ik weet het, het is een beetje laat in het seizoen, maar het is iets waar ik nu pas tegen aan loop.
    Het hele seizoen heb ik vooral hard gewerkt aan mijn techniek. Ik maak vrij lange slagen en kan goed mijn rust bewaren. Ga ook wel in een aardig tempo de baan rond, maar niet met volle inspanning.
    Omdat ik (voor de fun) mee ga doen aan een paar wedstrijdjes ben ik toch gaan oefenen om voluit te gaan. Helaas gaat hier mijn hele techniek verloren en ga ik over in een korte harkende slag. Of ik kies en voor om goede slagen te maken, maar hier kan ik geen kracht in kwijt. gevolg bij beide is dat ik niet hard genoeg ga.

    Ik besef ook wel dat het een kwestie van oefenen is, maar zou toch graag horen of jullie nog tips hebben.
  2. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Niet het moment waar we problemen mee hebben maar de verstrekte informatie. Hoe moeten wij jou nu op basis daarvan tips geven? Maar vooruit, ik zal een poging wagen.

    Als je het idee hebt dat je harkt met korte slagen heb ik het vermoeden dat je je bovenlichaam teveel naar voren hebt. Schaatsen is net als vreten, wat er aan de voorkant bij komt moet er aan de achterkant weer uit. Het gevolg is in dat (jouw) geval dat je niet meer zijwaarts afzet maar achterwaarts. Een afzet die naar achteren wegloopt is geen afzet meer.

    Probeer achterop te blijven zitten en je schouders achter je knieen en tenen te houden. Maak en houd je buik hol of je rug bol. Er is vast nog veel meer over te zeggen maar ik laat het hier even bij. Misschien heeft iemand nog een leuk plaatje voor je.
  3. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    @ IJsmonster: ik heb gister op de baan even goed opgelet, en ook aan de tv gekluisterd gezeten, maar ik zie echt niemand met zijn of haar schouders ACHTER de knieen hoor.......
  4. GlobeskaterIJshaas

    GlobeskaterIJshaas Active Member

    ik denk dat ijsmonster bedoeld dat je schouders, knie en voeten op 1 lijn moet krijgen, als je je best doet om het er achter te krijgen dan zit je wss op één lijn... want gevoel en echt doen is nog wel eens verschillend bij schaatsen...
  5. Ezekiel

    Ezekiel New Member

  6. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    Inderdaad, toch de schouders achter de knieen! Ik zie het alleen niemand doen op de baan, is denk ik ook heel moeilijk, zeker omdat je jezelf niet ziet rijden (wat zou ik graag mezelf eens terug zien!).
  7. Tjark

    Tjark Active Member

    [offtopic]
    Je schouders hangen eigenlijk altijd _voor_ je knieen (ook bij Derek Parra als hij schaatst en op 't filmpje als 't echt vanaf de zijkant genomen was). Maar 't is ook niet je schouders waar je op moet letten!!!

    Eigenlijk draait snel schaatsen (en dus niet 3 uur marathonnen, maar 500-1500m topsnelheid) maar om 1 ding: je enkelhoek zo klein mogelijk krijgen terwijl je gewicht niet op je tenen staat.

    Deze hoek is voor veel mensen verschillend, maar je kan voor jezelf uitzoeken wat jouw lichaam toelaat door het volgende te doen:

    - ga staan met voeten op heupbreedte
    - maak je enkelhoek zo klein mogelijk (m.a.w. breng je knieen zo ver mogelijk naar voren, en ook zo ver mogelijk. Je mag je knieen lichtjes buigen om niet voorover te vallen of je mag een stoel pakken als je maar je enkelhoek zo klein mogelijk maakt)
    - je gewicht zal nu op je tenen/bal van de voeten liggen
    - verander je enkelhoek niet terwijl je nu alleen je kniehoek verkleind (knieen buigen), doe dit langzaam totdat je merkt dat je gewicht naar achteren verschuift en je bijna achterover kukeld.
    - maak nu je kniehoek net wat groter totdat je gewicht net voor de bal van je voet licht.

    _dit_ is de ideale houding voor jouw lichaam qua snel schaatsen.

    [/offtopic]

    [offtopic]
    Even ontopic voor de TS: rij veel steigerungen! Bij steigerungen gaat 't er om dat je langzaam begint en je ritme steeds verhoogd. Het resultaat is dat je steeds ook sneller zal gaan maar dat sneller gaan is eigenlijk niet het doel van een steigerung. Het doel van een steigerung is je ritme (en kracht) te verhogen met behoud van techniek
    [offtopic]
  8. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    @ Tjark: Over die oefening: de enkelhoek kan veel kleiner als de knie meebuigt, maar dat is dus niet wenselijk? De enkelhoek bij niet buigen van de knieen (dus totdat je net niet omvalt) is groter dan wanneer ik de knieen ook buig, dan kunnen de enkels nog veel meer naar voren gebogen (kan je me nog volgen?).
  9. Tjark

    Tjark Active Member

    nee, tijdens de hele 'oefening' moet de enkelhoek maximaal klein blijven!

    Je varieert alleen de kniehoek totdat je bijna achteroverkukeld. Dan vergroot je de kniehoek totdat je balans net achter de bal van de voet blijft.

    -- edit --
    Ik heb m'n beschrijving bij punt 2 even duidelijker gemaakt
  10. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    Ik ben niet zo technisch, kan ik gewoon onthouden dat mijn enkelhoek zo klein mogelijk moet zijn (in dat geval gaan dus wel je knieen voorbij je tenen.....)?
    Je schrijft eerst "voor de bal van de voet" en daarna weer "achter de bal van de voet", ik neem aan dat je het laatste bedoelt?
  11. Tjark

    Tjark Active Member

    ik bedoel precies zoals ik 't opgeschreven heb. Dus ga staan voor je computer en doe elke regel zoals ik 'm opgeschreven heb :)
  12. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    Dan ben ik hier te dom voor :eek: (of te intelligent, het is maar hoe je het bekijkt). Als ik zonder steun zo ver mogelijk naar voren ga, is de enkelhoek namelijk heel anders dan wanneer je van voren steun hebt (dan kun je toch bijna plat naar voren?). Dus ik zou zeggen: maak even een demootje :idea:
  13. Tjark

    Tjark Active Member

    erm... je moet natuurlijk wel je voet op de grond laten staan he? Niet je hakken los van de grond... Als jij je voeten aan de grond kan laten staan en dan plat naar voren op de grond kan liggen, mag je het Guinness book bellen!
  14. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    Ik snap dat je voeten op de grond moeten blijven staan, maar er zit toch een heel verschil in de hoek met of zonder steun. Wij leerden op les dat je je handen achter je knieen moet vastpakken, en dat je dan de goede houding hebt (daarna mogen je handen weer los, dat snap ik :) ).
  15. Tjark

    Tjark Active Member

    En leer jij op die les hoe je 'leert schaatsen als een cursist/gewoon iemand/iemand die "leuk" wil leren schaatsen' of leer jij daar als 500-1000-1500m specialist? Hetgeen ik opgaf resulteert in de ideale houding die jouw lichaam aankan. Wil niet zeggen dat je zo de 11-steden moet rijden. Maar wil je enigszinds vooruitgaan, zeker mbt de TS (topicstarter)dan moet hij dit wel volgen want hij wil meer snelheid!

    De oefening die ik opgeef laat je veel meer _voelen_ waar dat punt zit.
  16. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Dat vind ik een goede tip! Steigerungen van 100m, 200m of zelfs 300m zijn echt goed om technisch op snelheid te rijden. Langzaam beginnen, en na 100m op volle snelheid schaatsen (of een hoog percentage van je topsnelheid mag ook). Voor mij werkt het wel aardig goed.

    Maar, goed technisch schaatsen en toch op topsnelheid schaatsen is echt heel moeilijk. Om uberhaupt je coordinatie goed te krijgen tijdens snel schaatsen is al moeilijk, laat staan technisch goed schaatsen. Ook toppers kunnen het niet allemaal even goed. Het is niet iets dat je even in een paar weekjes onder de knie hebt. Probeer een ritme te hebben dat hoog genoeg is om hard te gaan, maar probeer daarbij toch nog voldoende goed te kunnen schaatsen om ook hard af te zetten. Klinkt alleen makkelijker dan het is.
  17. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Hoog ritme aanhouden, maar niet sneller gaan dan je benen toelaten, dan ga je misstappen, dus slagen afmaken.

    Veel beginners (waaronder ik niet al te lang geleden ook) schaatsen hard door gwn constant te lopen, zoals schaatsers doen bij de start. Dan ga je sneller dan een beginnende 'technisch' schaatser, maar veel langzamer en je houd het minder lang vol dan een gevorderde technisch schaatser.

Deel Deze Pagina