Hoe moeten we de 10.000 behouden?

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 14 nov 2012.

?

De 10.000 meter op het allroundtoernooi?

  1. Alleen de top acht (8) laten rijden, verder alles hetzelfde.

    12 stem(men)
    26,1%
  2. Wel de top twaalf (12) laten rijden, in kwartetstart.

    6 stem(men)
    13,0%
  3. Wel de top twaalf (12) laten rijden, als achtervolging.

    4 stem(men)
    8,7%
  4. Wel de top twaalf (12) laten rijden, maar niet uitzenden.

    10 stem(men)
    21,7%
  5. Een andere oplossing dan die hierboven staat.

    11 stem(men)
    23,9%
  6. Schaf de 10 kilometer dan maar helemaal af.

    3 stem(men)
    6,5%
  1. Svenfan1

    Svenfan1 Active Member

    En wat doe je dan als rijders nog geen 10km hebben gereden?
  2. ArjenK

    ArjenK Active Member

    Dat doen ze vooral om de favorieten niet op een uitgesleten piste te laten skiën. Maar de eerste 30 starten wel van 30 naar 1.
  3. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Vandaag hadden ze het erover dat de Duitsers de mass start al dit jaar wilden invoeren op de WK afstanden. Dat is uiteindelijk 2015 geworden. En we weten wat er met de TP is gebeurd: ingevoerd in 2003/2004, op de WK afstanden in 2005 en daarna Olympisch in 2006. Hetzelfde gaat gebeuren met de mass start. En dat zal consequenties voor de 10 km, daar kun je de klok op gelijk zetten. Wat er nu gebeurd is heel gevaarlijk, Nederland heeft ingestemd met het verkorten van het programma op de laatste afstand om het allrounden 'veilig' te stellen en om van het gezeur af te zijn. Maar hebben hier niets voor terug gekregen. Het gevolg hiervan is dat de uitholling van de 10 km alleen maar sneller zal gaan. De reacties van Kramer en Wüst zijn ook weinig geruststellend en alleen maar uit eigen belang, het zal immers hun tijd wel duren. Wat zij niet beseffen is dat over zo'n 4 jaar, als zij hun carrières bijna hebben afgesloten, het allrounden een zachte dood zal sterven omdat niemand duidelijk stelling wilde nemen.
  4. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    In 2014 (86 -> 98 onderdelen) komen er op de Winterspelen twaalf nieuwe onderdelen bij ten opzichte van 2010. Dat zijn o.a. gemengde biathlon, extra freestyleskiën en snowboarden, kunstrijden voor landenteams en schansspringen voor vrouwen.
    In 2010 (84 -> 86 onderdelen) kwam het skicross erbij.
    In 2006 (78 -> 84 onderdelen) waren TP schaatsen, biatlon 15 km en snowboardcross nieuw.
    In 2002 (68 -> 76 onderdelen) waren o.a. langlaufsprint, skeleton, shorttrack 1500 nieuw.
    In 1998 (61 -> 68 onderdelen) waren curling, snowboarden en vrouwenijshockey nieuw.
    In 1994 (57 -> 61 onderdelen) waren freestyle aeriels en shorttrack 500 en 1000 nieuw.

    Er zijn maar heel weinig onderdelen verdwenen van de Winterspelen en het toevoegen van de massastart hoeft niet per se tot het verdwijnen van de 10km te leiden.

    Toevoeging: Het feit dat er maar weinig mensen extra voor de 10 km naar het Olympische Spelen komen kan wel eens de redding zijn. Het zijn toch dezelfde mensen die de 5000 (3km voor dames) rijden. Het toevoegen van een hele nieuwe sport als golf of rugby (Zomerspelen) scheelt in atleten veel en veel meer.
  5. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Sorry maar als ik voor een "nieuw" schaatsonderdeel zou kiezen is dat één of andere vorm van allround combinatie (bijvoorbeeld 500/10k). Helemaal nieuw is het allrounden niet op de OS want in 1924 stond dat gewoon op het programma en vermoedelijk was het dat ook geweest indien in 1928 de föhn geen roet in het eten had gestrooid. In 1932 waren er toen packstyle starts en ineens was het allrounden uit zicht.
    De toevoeging van een mass start zal alleen maar leiden tot een nog grotere uitholling van de 10k.
    En deze vorm van mass start vind ik ondanks het circus van vandaag verre van interessant. Jammer dat Contin en Swings net niet met een gepast antwoord kwamen.
  6. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Sorry maar als ik voor een "nieuw" schaatsonderdeel zou kiezen is dat één of andere vorm van allround combinatie (bijvoorbeeld 500/10k). Helemaal nieuw is het allrounden niet op de OS want in 1924 stond dat gewoon op het programma en vermoedelijk was het dat ook geweest indien in 1928 de föhn geen roet in het eten had gestrooid. In 1932 waren er toen packstyle starts en ineens was het allrounden uit zicht.
    De toevoeging van een mass start zal alleen maar leiden tot een nog grotere uitholling van de 10k.
    En deze vorm van mass start vind ik ondanks het circus van vandaag verre van interessant. Jammer dat Contin en Swings net niet met een gepast antwoord kwamen.
  7. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Als de 10k van het programma verdwijnt dan is het geen allround meer. Dat is als Paris-Roubaix zonder kasseien, de Tour zonder bergen. Kortom slappe hap.
  8. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Dat was vroeger in het openlucht tijdperk. Toen werden in het algemeen (niet altijd, Medeo 1988) de omstandigheden slechter naarmate het later op de dag werd. Het indoor schaatsen zorgt voor een nivellering in omstandigheden.
  9. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Waarom is 16 deelnemers geen optie.
    Omdat Mart Smeets eerder naar huis wil??
    Laten ze eerste eens in Heerenveen kijken (bij de nieuwe baan) of het dweilschema niet anders kan. In Hamar om de vier ritten (is 1 dweil) in Heerenveen om de twee ritten (is 3 dweilen, scheelt bijna een uur).
  10. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Dan zou ik eerder kiezen voor de combinatie 1500 m (lastigste afstand) en 10 km. (zwaarste afstand).
    De kracht van de mass start is dat het 3 verwante takken van de sport (shorttrack, inline-skaten en marathonschaatsen) bij het traditionele schaatsen brengt. En hoe je het ook wend of keert, die vernieuwing brengt het nivo wel omhoog. De marathonschaatsers vinden zelf ook dat deze minimarathon een circus is, maar zorgen er wel voor dat ze er iets van maken zodat de sport ook weer goed in het nieuws komt.
  11. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Gerrit Stevens, ik waardeer je ietwat dwarse mening, maar het allrounden weer Olympisch, dat zie ik echt nooit meer gebeuren... Laat staan in een nieuwe vorm van een tweekamp (500 en lange afstand) of wat je allemaal nog meer kan verzinnen.

    De massastart heeft nou eenmaal de potentie om veel topinliners, -marathonners en -shorttrackers de overstap de laten maken en kan veel publiek trekken. Het is vrij makkelijk uit te leggen aan niet-schaatsgekke sportkijkers, er zijn mensen uit tientallen landen (inclusief Letland, Frankrijk, Colombia, Korea, Australië) die op een massastart medailles kunnen winnen en er zit een gegarandeerde spanningsboog in.

    De vraag is niet of de massastart óf het allrounden Olympisch wordt, maar of we de massastart kunnen toevoegen zonder dat het allrounden en de 10 kilometer helemaal geschrapt worden. We kunnen hooguit proberen de trend een halt toe te roepen, maar volledig omkeren is momenteel geen optie, hoe graag we dat ook willen.
  12. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Ik heb altijd begrepen dat met een uitbreiding van het schaatsprogramma ten koste gaat van een andere discipline. Indien de sport wel uitgebreid kan worden zie ik niet in waarom dat niet allround kan zijn. Bij het skien (alpine en noords) hebben ze een combinatie, bij atletiek hebben ze een tienkamp, bij turnen ook een meerkamp en bij het zwemmen de wisselslag.
    Maar je hebt gelijk, dat zal niet gebeuren.
    Maar je moet ook niet de illusie hebben dat de 10k blijft bestaan. Die wordt met het verminderen van startmogelijkheden vanzef oninteresaant. Op het laatst zullen er gewoon niet genoeg deelnemers meer zijn. Hebben de bobo's hun zin.

    Hoezo is de huidige mass start (met tussensprints) gemakkelijk uit te leggen. Tot op het laatst toe had die Pool 10 punten te pakken, en die punten waren volgens die omroeper erg belangrijk. Moet je er wel bij zeggen dat je geen ronde achterstand mag oplopen.
    Ik zie veel meer in een afvalkoers, dat is ten minste duidelijk en ook veel spectaculairder.
  13. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Zolang de afstand nog op de wereldbeker gereden wordt, op het WK afstanden en op de Olympische Spelen en dan ook nog eens als onderdeel van het allrounden bestaat is de afstand nog niet afgeschreven. Stel dat het voorstel tot afschaffing echt zou komen, dan ben ik benieuwd hoe er dan gereageerd wordt. Van 16 naar 12 naar 8 dat merkt het grote publiek niet zo, omdat dat toch alleen maar de laatste twee ritten met Sven en Jan kijkt, maar afschaffen? Laten we niet vergeten dat 80% van de schaatswereld door Nederlandse sponsoren gefinancieerd wordt, dus misschien is het mogelijk om een pro-10-kilometer lobby op te zetten via topsponsoren als KPN en met name Essent. Het afschaffen is toch nog wel iets anders en dat zal niet zonder slag of stoot verlopen mag ik toch vanuit gaan. Als de kijkcijfers in Nederland halveren dan hebben ook Essent en KPN en de opvolger van TVM daar geen baat bij en verliest de ISU hopelijk ook miljoenen aan inkomsten.

    Laten we ook nog enige hoop putten uit de versoepelde WB-limieten voor banen buiten SLC en Calgary en de eveneens licht versoepelde limieten voor de junioren world cup. Dat toont aan dat mogelijk is om stapjes "terug te veroveren" op de achteruitgang. Misschien als een paar potentiële winnaars op het EK of WK allround de 5/10k missen dat het mogelijk is terug naar twaalf te gaan.

    Qua massastart: ik zeg niet dat de huidige opzet perfect is, maar een race over N rondjes en de man/vrouw die het eerst over de streep komt krijgt een gouden medaille, dat is makkelijker uit te leggen dan welke afstand dan ook. Als de omroepers en commentatoren het principe "met de tussensprints kan je wel tweede of derde worden, maar nooit winnen" niet snappen is dat een probleem van Thialf en de NOS, maar daar zullen het IOC en de ISU niet wakker van liggen.
    Ik ben benieuwd hoeveel deelnemers er zijn aan de 10 kilometer over twee weken, maar vooralsnog is de kortste stayersafstand nog wel iets populairder dan de massastart, hoewel dat ook te maken heeft met de limiet van drie ipv. vijf per land. Bij de mannen was het dit weekend 46 (5k) om 39 (MS) en bij de vrouwen 44 (3k) om 23 (MS).

    P.S. Waarom zouden freestyleskiën en biathlon er wel nog steeds onderdelen bij mogen krijgen en het schaatsen niet? De baan moet je toch hebben en er zijn ook nog wel rustdagen over. De Spelen duren twee weken dus veertien onderdelen passen prima. Als atletiek 47 en zwemmen 36 onderdelen heeft, zou 14 nog nét moeten kunnen.
  14. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Die vergelijking met atletiek en zwemmen is terecht, maar gaat natuurlijk ook mank. Het zwembad hoeft nooit gedweild te worden en er starten iedere race 8 ipv 2 deelnemers. Ook op de atletiekbaan kunnen minstens 8 atleten tegelijk op een onderdeel meedoen en daar komt nog eens bij dat in zo'n stadion het verspringen gewoon tegelijk kan worden afgewerkt met het hamerslingeren en de 1500 meter. Schiet wel zo op.

    Een vd grote problemen (en charmes) van het schaatsen, is dat er maar 2 sporters tegelijk in de baan komen. Het andere heikel punt is dan dat eeuwige dweilen, vooral in Thialf. Om de 10.000 te behouden, zou het dus sowieso beter zijn om die op banen te rijden waar ze 3 of 4 ritten achtereen kunnen rijden. Verder moet er veel meer gedaan worden met bijvoorbeeld schema's, tussentijden en verschillen die iedere ronde in beeld verschijnen, zoals bijvoorbeeld in de Formule 1.

    Wat betreft de mass start;als het Olympich schaatsprogramma 'gewoon' uitgebreid wordt met de Mass Start zonder dat daar een afstand voor moet sneuvelen, kan dat juist ten faveure zijn vd 10.000 km. De mensen die tot nu toe en ook afgelopen weekend goed waren in de Mass Start zijn over het algemeen toch schaatsers die ook een behoorlijke/goede 10.000 kunnen rijden. Mocht die Mass Start dus Olympisch worden en men plakt aan deelname de eis dat je ook op een individuele afstand via een limiet geplaatst bent, dan gaat dat wellicht toch weer wat verse Schneiders, Dobbins, Contins, Swingsen en Lee's naar de sport trekken. Dit type nieuwe schaatsers kan zich immers relatief makkelijk plaatsen via de 10km. Zo kunnen die schaatsers:

    a) het ingekakte internationale startveld op de 10.000 wat op peil houden dan wel versterken.
    b) vanuit de 10.000 en misschien ook 5000 best aardige allround toernooien rijden.

    Maar ja, dan staan ze na 3 afstanden 10e, 12e en 15e en mogen ze doordat er nog maar 8 mensen (waaronder 4 Nederlanders) mogen starten die 10.000 niet meer rijden. Maandagochtend conclusie? De 10.000 blijft denk ik niet behouden omdat er nu minder ritten zullen zijn.
  15. nina

    nina New Member

    Dat klopt allemaal wel, maar voordat die acht zwemmers of hardlopers uiteindelijk kunnen starten zijn er weet ik hoeveel series en eventueel zelfs halve en kwartfinales aan vooraf gegaan. Bij het schaatsen starten ze allemaal maar één keer.
    Behouden die 10 km!!!
  16. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Als je het aantal beoefenaars van zwemmen en atletiek, de hoeveelheid sponsorgeld en het aantal TV-kijkers door het jaar afzet tegen het schaatsen, en verhoudingsgewijs het aantal onderdelen gaat bepalen, dan gok ik dat je ongeveer op 1 a 2 schaatsonderdelen uit zou komen. 1500 meter voor mannen en vrouwen, dan maar. :)

    Ik denk dat schaatsen pas mag dromen van 14 of meer onderdelen als het één van de grootste en populairste wintersporten wordt. En dat is, naar mijn mening, in potentie zeker mogelijk. Mét onderdelen als de massastart.

    Ik blijf zeggen: de 10km is een fantastisch onderdeel waar ik erg op gesteld ben. Maar als bij het afgelopen WK de nummer 4 bijna een halve minuut verliest, en met zijn tijd een stuk dichter bij het wereldrecord vrouwen dan het wereldrecord mannen zit, dan wordt het steeds moeilijker te verdedigen om het onderdeel olympisch te houden. De massastart is nu al competatiever, terwijl de wedstrijden eigenlijk nog nergens om gaan. Zo realistisch moet je gewoon zijn.

    En verdwijnen gaat de 10km natuurlijk nooit. De individuele achtervolging in het baanwielrennen verdwijnt ook niet nu ie niet meer olympisch is. Hele triatlons worden ook nog steeds gedaan, ondanks dat het IOC bij de Spelen voor de kwart-variant heeft gekozen. (De triatlon van Hawaii haalt meer publiciteit dan olympische-afstand-races door het jaar heen). Zou het zo'n ramp zijn als we de 10km niet meer op de Spelen zien, maar wel bij andere mooie wedstijden. Schaatsen is meer dan de Spelen.

Deel Deze Pagina