Het mass start topic 2017/2018

Discussie in 'Lange baan' gestart door SprintMaster, 31 okt 2017.

 1. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  In het NK afstanden topic kwam de mass start al veelvuldig aan bod. Zeker nu steeds meer schaatsers hebben aangegeven er voor te willen gaan.
  Verweij heeft al met Kramer gesproken over een samenwerking. Bergsma, Stroetinga, Evert Hoolwerf en Hekman willen ook heel graag rijden. Hoe gaat bondscoach Geert Kuiper dit in goede banen leiden?
  Bij de dames is de spoeling dunner. Irene Schouten is hier duidelijk de sterkste. De vraag is wie er met haar gaat rijden.

  Het oude topic dateert al van meer dan een jaar terug.
 2. McSmit

  McSmit Active Member

  Janneke Ensing wil graag, maar hier lijkt me Carien Kleibeuker een logische invulling mits zij zich weet te plaatsen.
 3. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Hieronder nog even mijn verhaal na de afgelopen NK Afstanden en de discussie in dat topic.

  Die massastart, dat gaat dit jaar een gedoe opleveren waar alles rond de teampursuit de afgelopen jaren bij verbleekt, let op mijn woorden. Anema zal willen dat er blind voor een duo van hem wordt gekozen, Verweij en Kramer denken dat zij op basis van hun langebaanprestaties goed genoeg zijn om alles op een hoop te rijden, Hekman zal ook vinden dat hij recht van spreken heeft. En Geert Kuiper lijkt een beetje van het pappen en nathouden en probeert iedereen te vriend te houden zonder met zijn vuist op tafel te slaan. Nu nog een onverwachts teambuildingkamp op Texel en alle ingrediënten voor een soap zijn aanwezig. :)

  Ik moet zeggen dat ik in deze voor een groot deel meega met @SprintMaster . Jorritsma is inderdaad het schoolvoorbeeld van iemand die bij een nationale wedstrijd alles compleet op een hoop reed in de sprint, maar die internationaal helemaal niets ervan bakte. Verweij heeft een grotere motor, dus het is een ander verhaal, maar dat bijna elke massastart internationaal wordt gewonnen door 5/10 kilometermannen (op Mantia na) is geen toeval. En of Kramer als pure langebaner zich staande kan houden in een groot peloton met bijna allemaal voormalig skeeleraars en shorttrackers is ook maar zeer de vraag.

  Van de andere kant is Verweij in potentie natuurlijk wel de perfecte man hiervoor. Heeft de topsnelheid van Mantia, maar met meer inhoud. Heeft veel ervaring in het skeeleren en tegelijkertijd meer behendigheid op schaatsen dan bijvoorbeeld Swings en Contin. Dus: geef hem en Kramer een kans samen in een wereldbekerwedstrijd. Laat ze zichzelf maar bewijzen. Bij een slechte prestatie is het: pech gehad.

  Het moet wel afgelopen zijn met dat voorkeur uitspreken van een teamgenoot. Bergsma die alleen met een Clafis-man wil rijden, Verweij die met Kramer wil rijden... Dat moet Kuiper nu in de kiem smoren. Misschien is Bergsma en Verweij wel de perfecte combinatie, ook al kunnen ze elkaar (zo lijkt het) niet luchten of zien. Dan zullen ze dat toch opzij moeten zetten.
  strawbale, SprintMaster en McSmit vinden dit leuk.
 4. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Wil iemand al de potentiële massastarters van de marathon er nog even aan herinneren dat ze nog ergens dit seizoen een Olympische limiettijd moeten rijden?
  1.57.5 bij de mannen en 2.10.0 bij de vrouwen op de 1500 meter is genoeg, maar het moet wel in een officiële ISU-wedstrijd gebeuren.

  Hekman en Ensing voldoen daar bijvoorbeeld nog niet aan. Ze mogen wel starten in de Wereldbekers op basis van een gereden wedstrijdje vorig jaar en een toen gereden limiettijd op de 5000 meter, resp. 3000 meter. Maar tijden van vorig seizoen tellen niet mee voor de OS, en bovendien is die tijd van Hekman op de 5000m heel ver af van de Olympische limiet
 5. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Janneke Ensing zal vast een kans krijgen in de WB. Ze staat bovenaan in de competitie en heeft de eerste mass start gewonnen en de tweede mass start werd ze tweede. Daar kun je eigenlijk niet om heen, zeker niet omdat ze ook in de marathon inmiddels een grote naam is. Laat ze zich in die WB wedstrijden dan maar bewijzen.

  Het is wel zo dat bij de vrouwen er waarschijnlijk wel ruimte over is voor één of zelfs twee specialisten. Wüst (1000, 1500, 3000, 5000), Ter Mors en Leenstra (500, 1000, 1500) zouden wel eens 3 of zelfs 4 reguliere afstanden kunnen rijden (naast de TP of de MS). Dan moet er nog 1 500m rijdster bij, 2 3000m rijdsters en 1 5000m rijdster. Zelfs als de 5000m rijdster geen 3000m rijdster is, zijn dat dan dus maar 7 verschillende dames. Ook is de TP dan al prima gevuld met Leenstra, Wüst, Ter Mors en één van de 3000m rijdsters (De Jong, bij voorkeur). Dus er zijn dan 3 plekken over met alleen de Mass Start nog te vullen.


  Bij de heren is het een heel ander verhaal. Daar heb ik wel voorkeur voor 2 schaatsers die zich ook plaatsen voor andere onderdelen, of eventueel Blokhuijsen die dan ook de TP kan rijden. Gewoon omdat ik het heel jammer zou vinden als een specialist op een afstand zich niet plaatst omdat bijvoorbeeld Hekman naar de Mass Start gaat. Stel dat Otterspeer, Smeekens, Mulder oid daardoor niet naar de Spelen mag. De selectie op het OKT is al zo streng... Daar zien we waarschijnlijk 3 man voor de lange afstanden. Maar op 500, 1000 en 1500 zouden zo meer dan 7 verschillende namen in de top 3 kunnen eindigen.
  Laatst bewerkt: 31 okt 2017
 6. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Er zijn dit jaar nog 4 World Cups waarin je een duo kunt testen. Omdat in de 4e World Cup de meeste toppers er niet bij zijn, houd je maar 3 topduo's over die zich dan maar moeten bewijzen.
  Dan zou ik ervoor kiezen om drie sprinters elk één wedstrijd een kans te geven met hun gewenste teamgenoot. Dus Verweij-Kramer, Stroetinga (of E. Hoolwerf)-Bergsma en Hekman-Bergsma. Ik denk dat duidelijke afspraken heel belangrijk zijn. Op de OS verwacht ik een wedstrijd met veel ontsnappingen omdat Mantia en Lee bewezen hebben de sterkste sprinters zijn. Mannen als Swings, Michael, Contin en Francolini zullen daarop iets moeten verzinnen. Je zult als duo heel attent moeten rijden en geen gevaarlijke ontsnapping mag wegrijden. Ook de sprinter zal als het moet mee moeten zitten. Steeds de gaten laten dichtrijden door de helper is een eenzijdige tactiek en je offert al meteen een man op en andere landen gaan dan achterover leunen.
  strawbale en G1ant vinden dit leuk.
 7. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Even de opties voor de massstart bij de mannen op een rijtje

  Bergsma: enorm goed in de rol van knecht en kan daarin zelf ook winnen. Heeft veel ervaring en is tactisch sterk.
  Minpunten:
  - mist een echte versnelling
  - heeft een sterke voorkeur uitgesproken voor rijden met een Clafis-ploeggenoot

  Stroetinga: goede sprinter. Ervaren en tactisch slim. Met ook een behoorlijke motor.
  Minpunten:
  - echte pure snelheid lijkt wat af te nemen en tegelijkertijd komen er meer snelle mannen bij in internationale massstarts.
  - gaat zich zeer waarschijnlijk niet zelfstandig plaatsen.

  Hekman: echte sprinter, intrensiek sneller dan Stroetinga. Veel ervaring in marathons.
  Minpunten:
  - heeft wat minder inhoud en daardoor een passieve manier van rijden in wedstrijden
  - heeft geen ideaal teammaatje
  - gaat zich zeker niet zelfstandig plaatsen

  Hoolwerf: nieuwe sprinter van Clafis. Met ook inhoud.
  Minpunten
  - heeft in internationale massstarts nog niet echt overtuigd. Lijkt minder een winnaarstype dan bijvoorbeeld Stroetinga
  - gaat zich zeker niet zelfstandig plaatsen

  Blokhuijsen: rijdt al jarenlang massstarts en soms marathons, heeft ook ervaring in skeeleren. Heeft inhoud en redelijk veel snelheid.
  Minpunten
  - rijdt vaak korte uitslagen, maar wint eigenlijk nooit massstarts
  - geen ervaring in de A-groep internationaal
  - zelfstandig plaatsen is geen zekerheidje

  Verweij: maakte dit weekend veel indruk. Veel ervaring in het skeeleren. Heel enorm veel topsnelheid
  Minpunten
  - weinig ervaring op het onderdeel, helemaal niet op internationaal niveau
  - lijkt geen teamplayer (rijdt hij het gat dicht op een Rus?)

  Kramer: grootheid op schaatsgebied. Heeft een motor en snelheid. Als hij meedoet zal de concurrentie sterk op hem letten, want gunstig voor de tweede man kan zijn.
  (Groot) minpunt
  - bijna geen ervaring op het onderdeel en ook niet in aanverwante disciplines als marathon, skeeleren of shorttrack

  Ik denk dat Bergsma, Stroetinga, Verweij en Kramer de opties zijn waar je nu naar moet kijken. Ik heb op dit moment nog geen voorkeur. Daarvoor wil ik eerst Verweij en Kramer in een wereldbekerwedstrijd zien. Het wordt een enorm moeilijke keuze, vooral omdat je met die 10 plekken zit. Als Stroetinga toch de meest geschikte optie is, geef je daarvoor dan een andere plek op? Lastig, lastig.
 8. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  En dan is er ook nog het systeem met de halve finales. Kan een man als Hekman zich in een half peloton handhaven zonder teamgenoot?
  Verder moet Nederland kunnen inspelen op verschillende wedstrijdsituaties. Je kan gaan gokken op een eindsprint, maar versla Lee maar eens voor 8000 gillende Koreanen op de tribune. Bovendien weten we niet eens of het een sprint wordt, er kan ook iemand of een groepje ontsnappen en als je er niet bij zit, heb je pech gehad (zie WK 2017). De tweede man kan wel altijd alle gaten dichtrijden voor de sprinter, maar kan diezelfde tweede man dan ook nog de sprint aantrekken voor diezelfde sprinter?
  G1ant vindt dit leuk.
 9. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ik wil als optie 5 nog Blokhuijsen zetten. Met name omdat hij ook wel bij de beste 4 TP rijders hoort. Als hij zich niet plaatst voor een individuele afstand, is een plek op de MS toch een methode om hem een TP plek te geven. We zitten namelijk erg krap in de mogelijkheden op de TP. Naast Kramer, Verweij, Blokhuijsen en Bergsma zijn er nauwelijks kandidaten. Hooguit Roest. Of Bosker moet zich sterk verbeteren en zich dan ook plaatsen op het OKT voor een afstand.  Inderdaad, die halve finales worden zeer belangrijk (al staan ze niet in het schema van de schaatswedstrijden?). De 5 hierboven genoemde favoriete opties zouden zich wel allemaal moeten kunnen plaatsen, volgens mij.
  Sidekick vindt dit leuk.
 10. MasterAJA29

  MasterAJA29 Active Member

  Welke plaatst ga je uberhaupt eventueel opofferen voor een Stroetinga? 3x 500m, 3x 1000m, 3x 1500m, 3x 5000 en 2x 10000 meter zijn misschien allemaal een grotere medaillekans dan de massstart. De kans is aanwezig dat er wel plaats overblijft. Mocht er geen plaats overblijven kan er wat mij betreft een streep door Stroetinga en gaan Bergsma/Kramer met Verweij het oplossen dan.
 11. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Blokhuijsen is een optie, maar dan niet in de rol van afmaker, maar van knecht/ontsnapper. En in die rol denk ik dat Kramer en Bergsma gevaarlijker zijn. Als die 30 meter voorsprong pakken heeft de concurrentie een serieus probleem, ook als is het nog meer dan 10 ronden. Bij Blokhuijsen is dat net iets minder het geval.

  Als we ervan uitgaan dat Kramer, Bergsma en Verweij zich wel plaatsen dan heb je al drie man die de TP kunnen rijden. Dan heb je nog de derde 5k-man. Als dat Blokhuijsen of Douwe de Vries wordt is het probleem opgelost. Wordt het Roest, dan is dat ook een goede optie. Wordt het Kooijman, dan heb je wel een probleempje, want die lijkt mij toch echt te traag voor een TP. Stroetinga zou natuurlijk ook de TP kunnen rijden als je hem voor de MS aanwijst.
 12. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Hekman heeft 1:54.98 staan van 21 oktober 2012. Ensing 2:00.23 van het OKT 29 december 2013. Dat zal geen probleem zijn.
 13. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

  Vermoedelijk wordt op 24 feb om 12u gestart met de halve finales, gevolgd door de finales. In het programma is nl. van 12u-15u gereserveerd voor de massstart.
  Kristian vindt dit leuk.
 14. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Toch is het wel zo dat bij de MS de 2 die hem gaan rijden het wel met elkaar moeten kunnen vinden, iig in zoverre dat ze eventueel een eigen medaille-kans opofferen voor de ander. Dat zie ik bij Bergsma/Verweij niet gebeuren.

  Wil Kramer trouwens wel echt de MS rijden?
  Gedoe opleveren gaat het sowieso natuurlijk. Anema staat er straks uiteraard met zi'n grote waffel dat zijn rijders moeten gaan, terwijl het max. van 10 man ook waarschijnlijk voor problemen gaat zorgen...

  Stel dat Kramer/Verweij wordt getest bij een WB en dat leidt tot winst, dan wordt het eigenlijk alleen maar lastiger met meer kandidaten, hoewel bij 10-man problematiek de keuze van Kuipers voor Kramer/Verweij dan juist wel weer makkelijk te billijken is.
 15. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Dat Kramer zich er nu mee bemoeit maakt het helemaal complex. Terwijl hij de afgelopen nooit thuis gaf. Volgens mij is hij in de zomer door Verweij gevraagd (of andersom) want alles komt nu in een keer in een stroomversnelling. Het lijkt op een coupe bedoeld om de mannen van Anema buitenspel te zetten. Probeer daar als bondscoach maar mee om te gaan, die kan het eigenlijk nooit goed doen.
  Laatst bewerkt: 31 okt 2017
 16. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Misschien niet on ze buitenspel te zetten, maar wellicht wel om ze dwars te zitten. Gevolg: veel gezeik, een boze Anema (maakt me niet uit) en een getergde Bergsma die niet alleen een WR op de 10 rijdt (en wint), maar misschien ook de 5 wint. Lijkt me geen goede zet van/voor Kramer, want zelfs wanneer hij (en Verweij) de MS serieus neemt dit seizoen, omdat er een OS medaille te halen valt, de kans op goud - de enige kleur die voor beiden telt - is klein, gezien de Nederlandse uitslagen op de MS de afgelopen 2 jaar.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 17. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Dat lijkt me sterk. Kramer begon er in juni al over, toen was Verweij nog niet in beeld. Kramer ziet het gewoon als een mooi toetje op de OS, daar heeft hij alleen aan zichzelf gedacht. Hij is echt niet de hele dag bezig met Anema pesten, oid. Dat is echt extreem ver gezocht en extreem complotdenken.

  Kramer ziet gewoon een kans op een medaille die geen andere afstand in de weg zit omdat het aan het eind van het toernooi is.

  Edit:
  Verweij wil denk ik gewoon niet rijden met Stroetinga. Zijn opmerking was vooral een tegenhanger van Bergsma zijn 'ik wil alleen met een ploeggenoot'. Een opmerking die het ook allemaal lastiger maakt.

  Dat Verweij een optie is maakt het juist makkelijker, dan hoeven we geen goede afstandsspecialist thuis te laten voor de vrij kleine kans die mensen als Hekman, Stroetinga of Hoolwerf maken tegen Lee, Mantia en Swings.

  Stel: op de 500m heb je Ntab, R. Mulder en Smeekens, 1000m Verbij, Nuis en M. Mulder, 1500m Verweij, Nuis en Kramer, 5000m Kramer, Bergsma en Blokhuijsen, 10000m Kramer en Bergsma. Precies 10 man. Welke medaillekandidaat laat je thuis voor de kleine kans op een medaille op de MS?

  En dan heb je nog mazzel dat het er 10 zijn, Krol op de plek van Kramer en je moet al kiezen...
  Laatst bewerkt: 31 okt 2017
 18. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Of hij zat toen nog te denken aan een duo met Kjeld Nuis. Laatstgenoemde organiseerde een paar keer Kjelds vliegende start.
 19. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Maar het is de taak van Kuiper om de Nederlandse kansen op goud/zilver/brons, in die volgorde, te maximaliseren, niet die van Kramer.
 20. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Gezien de resultaten in het verleden, is de kans op goud op de MS het laagst van alle disciplines. Daarna volgt de 1500m, zaker als Yuskov weer op zijn oude niveau komt.

Deel Deze Pagina