Helmverplichting

Discussie in 'Elfstedentocht' gestart door thomwennekes, 21 nov 2016.

 1. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ik vind een verplichting voor iets als de Elfstedentocht prima kunnen, dat zijn allemaal schaatsers die vaak schaatsen en dan kun je beter zo'n helm aanschaffen.
  Zo lang ze maar niet over gaan tot algehele verplichting in bijvoorbeeld de schaatshallen, dan maak je incidenteel schaatsen nodeloos duur.
 2. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Alsof de duivel er mee speelt

  Terwijl wij hier de "helm verplicht of niet" discussie voeren gebeurde vandaag het volgende:
  Op mijn thuisbaan viel vandaag een cursiste die door een andere schaatser uit balans gebracht werd. Ze viel met haar gehelmde hoofd op het ijs. Ik reed in de buurt en het was een Klap (hoofdletter K).
  Haar dure Cascohelm kapot en haar hoofd...... heel. Ik weet zeker dat deze val zonder helm anders was afgelopen.
  G1ant vindt dit leuk.
 3. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Het verplicht stellen voor deelnemers aan een eventuele 11stedentocht is volstrekt legaal omdat alleen leden van de vereniging De Friesche Elfsteden mogen deelnemen. Wie tegen de helmplicht is zal denk ik op de Algemene Ledenvergadering moeten proberen het besluit terug te laten draaien. Ik ben nog nooit naar die vergadering geweest maar ga nu wel om het bestuur in zake de helmdraagplicht te ondersteunen.
  Spits vindt dit leuk.
 4. PhiNed9

  PhiNed9 New Member

  Of ze moeten leen/huur helmen ter beschikking stellen met zo'n papieren wegwerp helmmutsje erbij.
 5. senior

  senior Member

  Op deze foto staat in ieder geval één schaatser die wel wat instructie kan gebruiken hoe een helm op de juiste wijze te dragen. Een tweede gaat zeker problemen krijgen als de temperaturen royaal onder nul gaan komen.
 6. H2O-s

  H2O-s Active Member

  <sarcasme>Ja want je kan natuurlijk helemaal geen muts of bivakmuts onder je helm dragen... </sarcasme>
 7. senior

  senior Member

  Leuk, sarcasme. Maar inderdaad, daar wordt een helm niet voor ontworpen (misschien even nadenken voor de sarcasmemode wordt ingeschakeld). Of draag jij misschien dikke sokken in je schaatsen om je voeten warm te houden?
 8. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Volgens mij was het gewoon een gebbetje van Waters. Een helm wordt er niet voor ontworpen. Iedereen die naast het schaatsen ook fietst weet dat je een (bivak-)muts onder de helm kan dragen. Gewoon de sluiting wat ruimer instellen.
 9. senior

  senior Member

  Iemand die fiets weet dat een dunne helmmuts kan omdat de helm dan nog steeds om het hoofd sluit. Een bivakmuts zoals op de foto kan niet (de helm staat bovenop het hoofd). Ik ben niet tegen het dragen van een helm, maar niet op zo'n manier. Dat is jezelf iets wijsmaken over veiligheid.
 10. Joost s

  Joost s New Member

  Je hoeft geen lid te zijn van een schaatsvereniging om de Elfsteden Tocht de mogen rijden, je moet uiteraard wel lid zijn van de vereniging De Friesche Elf Steden.
  Wat betreft de helmplicht, niet mopperen en gewoon doen.
 11. Spits

  Spits Active Member

  Inderdaad, my bad, je moet lid zijn van de Friesche Elfsteden. Een paar jaar geleden had ik het formulier gedownload en ik dacht (oftewel ik niet goed lezen...) dat je ook lid moest zijn van een "reguliere" schaatsclub/vereniging. Was in de war geraakt doordat je ook een blijk van 200km kunnen schaatsen moet overleggen, getoetst/beoordeeld door 2 al lid zijnde van de Friesche (zelf ken ik er geen, maar geen van mijn vrienden of kennissen schaatsen uberhaupt).
  Vandaag op de Uithof geweest, en heel veel heren en dames gezien welke vrijwillig een botsmuts (=helm) droegen, wat mij betreft HULDE!
 12. Cervino

  Cervino New Member

  Met een helm is het eigenlijk niet kompleet. In Zweden schaats men met een set ijsprikkels om de hals, een goed bereikbaar hulptouw en reserve kleding in een waterdichte rugzak. Ik weet niet of er wakken waren tijdens vorige Elfstedentochten. Van de laatste groepen die van start gaan zullen er vele te maken krijgen met de duisternis. Met minder volk en schaatsers om je heen. Ijskwaliteit is dan veel lastiger in te schatten.

Deel Deze Pagina