Helmverplichting

Discussie in 'Elfstedentocht' gestart door thomwennekes, 21 nov 2016.

  1. thomwennekes

    thomwennekes New Member

    vandaag door mij verstuurd naar het bestuur van de 11-stedenvereniging

    Beste dames en heren van het bestuur,

    Door deze email wil ik u vragen om de in de Elfstedenbrief november 2016 op bladzijde 13 aangekondigde verplichting tot het dragen van een helm tijdens een eerst volgende Elfstedentocht te willen herzien in een aanbeveling. Graag verzoek ik u dit voorstel tijdens de aankomende ALV aan de leden voor te leggen en in stemming te brengen.

    Een verplichting vind ik een te grote bemoeienis van het bestuur en lijkt mij in de praktijk zeer moeilijk te controleren. Gaat er iemand bij iedere stempelpost op je hoofd kloppen om te controleren of je een helm draagt? En daar komt nog een simpele vraag bij: Wat is een helm en hoe juist te dragen? Een verkeerde helm en niet op de juiste manier gedragen kan bij een valpartij zorgen voor ernstig hoofdletsel.
    Ook ik begrijp uiteraard dat het dragen van een helm hoofdletsel kan voorkomen maar een verplichting gaat mij te ver. Ik wil u dan ook vragen om de verplichting te veranderen in een aanbeveling.
    Her bestuur doet al andere aanbevelingen zoals: goed te kleden, voldoende eten en drinken, en een advies voor het dragen van een helm. Hierbij verwijs ik graag naar pagina 9 in dezelfde ledenbrief.

    Hopelijk gaat het bestuur zich in de toekomst niet bezig houden met
    Keuze kwaliteit schaats-kleding. Thermo i.p.v. wol i.v.m. kans op bevriezing?
    Schaatsen te strak vast gebonden en daardoor kans op bevriezing.
    Conditie test verplicht omdat men anders de tocht niet zonder problemen kan uitrijden?
    Juiste voeding bij je? Of alleen maar wit brood?
    etc etc.

    Met vriendelijke groeten van
    Thom Wennekes
    lidnummer 011396
  2. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Sorry, maar wat een grote onzin is dit! Ik vind het een hele goede keuze om een helm te verplichten. Het is bij wielrennen tegenwoordig bij iedere criterium, grand-fond0 of elke ander evenement verplicht een helm te dragen. Controle gaat daar op dezelfde manier. Geen helm? Dan niet starten en geen stempels. Bij wielrennen is het inmiddels bewezen dat het dragen van een helm leidt tot veel minder letsels aan het hoofd. Daarbij is schaatsen de sport waarbij in verhouding veel meer hoofdletsels voorkomen dan bij elke andere sport (Meer nog dan bij wielrennen en wintersport). Ik vind het dus een verstandige keuze van de organisatie om helmen verplicht te stellen.

    Daarnaast wil ik je erop wijzen dat wanneer jij meedoet aan een sportief evenement, jij niet meer verzekerd bent via jouw normale zorgverzekering. De organisatie is verplicht voor iedere deelnemer een aanvullende verzekering af te sluiten. Het is dus hun goed recht (misschien zelfs plicht) om maatregelen te treffen tegen blessures waarvan aannemelijk is dat deze zich voor zullen doen. Want zij zijn verantwoordelijk, en zij betalen hiervoor de prijs. Die prijs wordt doorberekend aan alle deelnemers. En het spijt mij maar ik heb geen zin om voor jouw letsel te betalen als jij zo achterlijk bent om geen helm te willen dragen!

    Bovendien denk ik dat het dragen van een helm voor bijna niemand een serieus probleem vormt. Zoals ik al zei, iedereen die fietst draagt tegenwoordig een helm, op de ijsbaan draagt tegenwoordig zo'n 70% van de mensen een helm en niemand ondervindt daarvan enige hinder/discomfort. Dus als jij bij bij die ene paar mensen hoort die En niet fietst, En niet schaatst, maar toch zo'n hoge dunk van jezelf hebt dat je die tocht denkt uit te kunnen schaatsen, dan moet je gewoon even schikken en een helmpje aanschaffen. In alle andere gevallen heeft niemand er verder een probleem mee.

    Met vriendelijke groet van
    Daan de Vries
    lidnummer 077629
    Laatst bewerkt: 22 nov 2016
    G1ant vindt dit leuk.
  3. thomwennekes

    thomwennekes New Member

    Beste Daan, dank je wel voor je reactie.

    Begrijp mij goed, ook ik zie de voordelen van een helm best maar ik ben tegen een VERPLICHTING. Ik vind het wel of niet dragen van een helm een ieders eigen verantwoording, net zoals polsbraces, kniebeschermers, sneeuwbril etc etc. Daarom adviseer ik het bestuur dan ook om het aan te bevelen zoals ze tot nu toe steeds doen. Wat op de achtergrond kan meespelen is de zgn. bestuursaansprakelijkheid en de vanuit de U.S.A. oprukkende claimcultuur. Enfin, we merken het wel en indien er een meerderheidsbesluit komt voor het verplicht dragen van een helm dan volg ik dat natuurlijk.
    Overigens voor jouw geruststelling kan ik je vertellen dat ik een ervaringsdeskundige ben wat betreft het schaatsen van o.a. de Elfstedentocht.
    Groet van Thom Wennekes
  4. senior

    senior Member

    Beste dsdevries,

    Misschien heb je gelijk met je opmerking dat zo'n 70% van de mensen op de ijsbaan een helm draagt. Ik denk dan wel dat ze zich goed verstoppen want ik zie (tot nu toe) maar een enkeling. Verder is de Elfstedentocht voor de meeste leden geen wedstrijd maar een toertocht en ik betwijfel of in dat geval de normale zorgverzekering niet geldt. Ik kan in ieder geval geen uitsluiting vinden in mijn polis, anders dan voor deelname aan wedstrijden. Verder stelt de vereniging dat deelname voor eigen risico is. Voor diegenen die deze tocht als wedstrijd rijden kan inderdaad de helmplicht gelden, net zoals dat geldt voor snijbescherming en dan geldt in ieder geval een uitsluiting. En net als Thom ben ik al jaren ervaringsdeskundige met betrekking tot schaatsen van bijv. de Elfstedentocht.

    Laurens Bouhuijzen
    lidnummer 014363
  5. H2O-s

    H2O-s Active Member

    Ik rij zelf op een KNSB-trainingsuur en kan zeggen dat het percentage met helm tussen de 50 en 70% is. Sterk groeiend de laatste jaren. Zeker het feit dat marathonschaatsers inmiddels een helm zijn gaan dragen (in wedstrijden verplicht) en dat schaatshelmen veel lichter en comfortabeler zijn geworden heeft het de laatste 2 jaar zien exploderen. Ik zelf ben een helm gaan dragen nadat een clubgenoot van achter werd aangereden (buiten zijn schuld) en daarbij een zware hersenschudding op liep. Het belang begint zeker bij de regelmatige schaatsers echt wel door te komen.
  6. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Dit soort opmerkingen vallen in dezelfde categorie als: "Ik draag nooit een gordel in de auto want ik heb nog nooit een ongeluk gehad". Dat je in vorige tochten niet op je hoofd bent gevallen, betekend niet dat het nooit zal gebeuren! Feit is dat de kans op hoofdletsel bij schaatsen gewoon heel hoog is.
    Overigens, ik heb helaas niet de leeftijd dat ik kan zeggen ervaringsdeskundige te zijn op de elfstedentocht. Wel kan ik zeggen dat ik tot nu toe het geluk heb gehad dat ik zowel op de baan als op natuurijs nog nooit serieus letsel heb opgelopen. Toch draag ik op publieksuren, knsb-uren en zelfs op clubfaciliteiten-uren altijd een helm en snijbescherming!
    schaatsbart en G1ant vinden dit leuk.
  7. Schaatstinus

    Schaatstinus Active Member

    M.i. een achterhaalde discussie.
    Berijders van racefietsen vallen nu op als ze geen helm dragen. Het gebruik van een helm op de ijsbanen is gemeen goed aan het worden. Een wijs besluit van het verenigingsbestuur. Hulde!

    Tegenstanders van het helmgebruik of een helmverplichting jullie zijn in goed gezelschap, er zijn ook nog steeds mensen die geloven dat Elvis leeft. (Voor de jongere lezers google Elvis Presley.)
    Laatst bewerkt: 23 nov 2016
    Spits, G1ant en dsdevries vinden dit leuk.
  8. proeme

    proeme Well-Known Member

    sterker nog: die maken we uit voor 'dom', 'gek' en 'levensmoe'.
  9. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Dit dus: de organisatie wil niet aansprakelijk zijn.

    Een extra toevoeging om de verantwoordelijkheid bij de deelnemers te leggen.

    Bij alle grote evenementen zie je dat de organisatie op alle mogelijke manieren de verantwoordelijkheid bij de deelnemers legt om niet aansprakelijk te zijn: helmplicht en vaak ook al een gezondheidsverklaring.

    Overigens, waardoor ontstaan valpartijen:
    - een rijder probeert een iets te snel groepje bij te houden, moet te lang boven zijn macht rijden en dan gaat het onherroepelijk fout.
    - een rijder probeert zich in een groepje te wurmen terwijl er geen ruimte is.
    - een groep valt stil en rijders proberen op allerlei manieren naar voren te komen.
    G1ant vindt dit leuk.
  10. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Valpartijen ontstaan onder andere ook door:

    - een scheur
    - tegen elkaar aanrijden
    - slechte techniek
    - pech
    - eerdere blessures-/ bewegingsbeperking
    - motorisch niet begaafd
    - slechte fysieke gesteldheid

    letsels zijn onder andere te voorkomen dmv

    - val breek training (judo)
    - fit genoeg zijn
    - sterk genoeg zijn
    - goed op de voeding blijven letten
    - technische training
    - deugdelijk materiaal

    Een vermindering van letsels is te voorkomen door:

    - beschermende kleding zoals kniebeschermers en snijvaste pakken.

    En als ultieme bescherming: je kan je als een ijshockeyer aankleden, bij valpartijen heb je dan heel wat minder risico. Kan je onderweg ook nog een robbertje knokken ;)

    [​IMG]
  11. PhiNed9

    PhiNed9 New Member

    Er is toch niets mis met een helm ? Je gaat er niet slechter van schaatsen, wel veiliger. Op de school van mn dochtertje moeten de kinderen die op de fiets naar school gaan al verplicht een helm op, ze weten niet beter. Hersenletsel wil je echt niet oplopen.

    Verstuurd vanaf mijn HUAWEI LYO-L21 met Tapatalk
  12. Schaatstinus

    Schaatstinus Active Member

    Aansprakelijkheid voorkomen door de toenemende claimcultuur is een uitleg. Een andere en voor mij veel positievere uitleg is deelnemers tegen zich zelf beschermen.

    In de nieuwsbrief van de vereniging werd het percentage hoofdletsel van de totale geregistreerde blessures tijdens de tocht van 1997 genoemd. Het exacte getal weet ik niet meer en de nieuwsbrief is met het oud papier mee. Ik weet wel dat ik van het getal schrok.
    Twijfelaars ga eens in gesprek met de EHBO'ers op je thuisbaan en het zijn zeker niet altijd de "krukken" die op een brancard met bloedend hoofd het ijs verlaten.

    In de post hierboven wordt judo valbreek training genoemd. Als oud judoka kan ik zeggen: ja het werkt, als het geautomatiseerd is, ingeslepen en tot een reflex geworden. Een paar keer uitleggen en oefenen heeft geen zin.
  13. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Als je hersenletsel kan voorkomen moet je dat ook vooral doen. Het uitgangspunt dat een helm hersenletsel voorkomt komt voor mij nogal symptomatisch over voor de gedachtegang van velen. Dit is nog nergens aangetoond! Sterker nog, iedereen zegt dat de helmen zo mooi slank zijn vormgegeven tegenwoordig. Ieder weldenkend mens snapt dat de bedoeling van een helm is om de eerste impact van een val op te vangen. Met het dunner worden van de helm wordt de impact die kan worden opgevangen ook steeds kleiner.

    Een schaatshelm kan wel je hoofd beschermen tegen de schaatsen van anderen bij een valpartij. Wat de voornaamste reden is dat een helm bij shorttrack verplicht is.

    Ik ervaar zelf dat ik problemen heb met te horen waar iemand zich ten opzichte van mij bevindt met een helm op. Dat komt door de reflectie van het geluid tegen de helm. Ik reageer dan soms verkeerd en zit dan ineens tegen iemand aan.

    Verder is er geen enkel onderzoek waarin staat dat een helm op de ijsbaan echt veiliger is. De afweging hersenletsel - kans nek breken -/ verlamming is niet meegenomen. Een verlamming wil je ook niet meemaken. Door extra momentwerking en impact op een moment dat je het niet verwacht krijgt je lichaam eerder een terugslag. Het risico op een nekbreuk neemt gewoon toe.

    Voor mijn gevoel creëert een helm vooral een schijnveiligheid waar nu velen op duiken. Als je een helm wilt dragen en het voelt veiliger moet je dat vooral doen. Ga die norm aub niet aan anderen op leggen.

    Er is nog één ander punt dat ik hierin mee wil nemen: Een helm opzetten nodigt niet uit voor mensen die een keertje willen schaatsen. Ik zie de schaatssport het liefst zo breed mogelijk.
  14. senior

    senior Member

    Dit soort opmerkingen vallen in dezelfde categorie als: "Ik draag nooit een gordel in de auto want ik heb nog nooit een ongeluk gehad"
    Dat is een nogal gemakkelijk en eigenlijk onredelijk antwoord. Mag ik overigens eens vragen: draag jij scheenbescherming of enkel bescherming? Of snijbescherming in je lies. Ik heb namelijk ooit geruime tijd moeten afdrukken toen iemand tijdens een trainingsuur een schaats in de lies kreeg. Of wat te denken van een schaats in de hals. En voor jouw informatie: ik heb twee keer een ongeval gehad en ja, ik droeg wel degelijk gordels. Ik ben niet tegen het dragen van een helm, wel tegen de verplichting. Die bestaat overigens bij het fietsen ook niet.
  15. senior

    senior Member

    Dan train jij duidelijk op een andere baan en een ander uur als ik. Ik zie dat namelijk niet. Maar ik geloof niet dat ik ergens gezegd heb tegen een helm te zijn.
  16. Cervino

    Cervino New Member

    Misschien komt er nog ooit een RETRO Elfstedentocht. Net zoals bij Retro cycling waar een petje, muts of worstenhelm geen enkel probleem is. Jammer dat het model Ard Schenk schaatsmuts verdwijnt. Zo'n pot op de kop heeft vast wel voordelen, kunt er zelfs op zitten. Maar ook nadeel: je schuift iets langer door op zo'n glad ding. Ik denk dat ik op zoek ga naar een motorhelm. Zit je toch windstil achter de ruit. Een meevaller.
  17. Cervino

    Cervino New Member

    En kies maar eens een goede helm.
    - De zomer fietshelm is ongeschikt voor een skibril. Einde veiligheid als je helm te ver achterover staat.
    - Smartcap ( vintage look ): Nice on ice !
    - Skihelm met skibril: Bleeeeh..ga toch skieën !
    - Speciale schaatshelm met panaroma scherm ervoor : duur ding

    De grote skibrillen zijn voor de meeste helmen te lomp. Je zult dat allemaal moeten uittesten.
    Ook een bivakmuts. muts moet lekker zitten onder de helm.

    Best shit zo'n helm: onderweg even op je kop krabben word veel lastiger.

    Mensen die de Elfstedentocht ooit traditioneel volbrachten met muts: jullie zijn allemaal helden. Nu komen de geprepareerden.
  18. Schaatstinus

    Schaatstinus Active Member

    Als trainer op een KNSB trainingsuur gisteravond helmen, mutsen en geen hoofdbedekking geturfd. Uitkomst: mutsen 55%, helmen 40%, blootshoofds 5%. Twee jaar terug vielen helmdragers op. Nu draagt bijna de helft van de rijders een helm.
    Volgend jaar wordt dat meer dan de helft met helm.

    Van de website van de Weissensee:
    Een helm, hoofdzaak!
    Er is veel onduidelijkheid rondom een eventuele helmplicht op de Weissensee. Om met de deur in huis te vallen. Het is NIET verplicht een helm te dragen tijdens deelname aan de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee, behalve tijdens deelname aan de wedstrijden. Wij raden echter uitdrukkelijk aan WEL een helm te dragen tijdens deelname aan de toertochten. Het is onomstotelijk bewezen dat hiermee de kans op ernstig hoofdletsel tijdens een val op het hoofd wordt verkleind.

    en zo maar een foto van de Weissensee toertocht van vorig jaar:

    [​IMG]

    In het Engels: "I rest my case."
  19. Spits

    Spits Active Member

    Nou, de helm wordt aardig afgekraakt zeg! Zelf draag ik tijdens het schaatsen altijd een helm, en ja, geheel niet toevallig, is dat een skihelm welke heerlijk warm en comfortabel zit.
    Overigens zijn m'n schaatsijzers lang genoeg om als ski's te kunnen worden aangemerkt.

    Of het verplicht gesteld mag worden, dat is de vraag. Volgens mij (maar dat is niet zeker, alleen op "eigen" gegoogle) is er ook een verplichting om lid te zijn van een schaatsvereniging om uberhaupt mee te mogen doen met de machtige Elfsteden Tocht....... (Ik doe dus niet mee, maar zou het kunnen als ik lid wordt van een vereniging(?)).
    Zou je dus niet mee doen met de Tocht der tochten als er een verplichting tot het dragen van een helm komt? Lijkt me niet, het is misschien wel 1 van de laatste kansen die je kan krijgen.
    Ooit zal de verplichting er komen, is het niet nu, dan wel over een paar jaar. En misschien is dat maar goed ook! Bedoel, vroeger waren er mannen van staal....... ik kom soms nog wel 's een exemplaar tegen, maar laten we wel wezen; We zijn toch allemaal schuimpies aan het worden (ik zelf incluis hoor)!
    Tuurlijk we zijn individuen welke zelf wel even bepalen of we iets moeten of laten, en trekken ten strijde tegen de wetten welke ons dreigen te gaan beperken..........

    Zelf zou ik zeggen; heb je de kans 'm te rijden? Zet dan dat ding op als het moet (verplicht is) en ga een echte strijd aan met de elementen, en rijdt dat kreng uit!
    Schaatstinus vindt dit leuk.
  20. PhiNed9

    PhiNed9 New Member

    Koop een goede schaatshelm, door de ronde vorm wordt nekletsel die bij fietshelmen kan voorkomen tegengegaan. De goede helmen hebben trouwens ook een keurmerk. Kijk eens naar het filmpje op de site van Jan van der Hoorn. Dat de helm steeds dunner wordt (als dat al waar is) wil natuurlijk nog niet zeggen dat je dan maar beter helemaal niets op kan zetten. Vraag eens aan een ijsmeester hoeveel hersenschuddingen er wekelijks op de ijsbaan zijn, je zal schikken.

    Verstuurd vanaf mijn HUAWEI LYO-L21 met Tapatalk

Deel Deze Pagina