heeft het nog zin?

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Doenja, 22 nov 2011.

 1. huit

  huit Member

  Uiteraard hoef je niet zo snel te gaan om pootje over te leren, je hebt verder ook helemaal gelijk, maar om een mooie bocht met echt afzetten te rijden heb je die snelheid echt nodig. Vooral als je licht bent inderdaad, dat maakt behoorlijk uit. De truc om het te leren als je nog niet zo hard kunt is dus de ijshockeybaan, natuurijs, 200m banen, de binnenste ring op Thialf lijkt me ook ideaal.

  Op de 400m baan zie je dat mensen met minder snelheid als ze net pootje over kunnen al snel richting middenterrein gaan en tussenslagen nodig hebben. Uiteindelijk leren de meesten wel om met rondjes 50s een bocht zonder tussenslagen te rijden, maar wat heb je dan geleerd? Voornamelijk niet te veel hangen en meer naar achteren afzetten, je leert eigenlijk een slechte techniek. Zelf heb ik pas bij rondjes <35 het gevoel effectief te kunnen afzetten. En dan ook alleen de marathonbocht, voor een langebaan buitenbocht kan ik helaas niet hard genoeg.

  Maar wat heb je aan dit verhaal als je niet harder kunt dan rondjes 50-60? Niet veel, een echt alternatief voor die 400m baan is er meestal niet, je hebt het er maar mee te doen. (En voor Doenja is het ook irrelevant, en dus off-topic, sorry).
 2. ElineR

  ElineR New Member

  Goed topic, ik ben zelf ook nog bezig met het leren van de bocht, dus ik ga dit zeker volgen! Jammergenoeg is mijn grootste probleem dat ik het gewoon een beetje eng vind :(
  Kan iemand me uitleggen wat er met 'heup maarbinnen duwen' bedoeld wordt?
  Ik vind het altijd een beetje verwarrend hoe dat nou precies zit!
 3. Corne

  Corne New Member

  Hoi, dat kan ik je denk ik wel uitleggen: in de schaatshouding, dus mooi diep, ga je met je heupen een heel klein duwtje naar links geven. Mijn trainer bij de schaatsclub legt het altijd zo uit: je moet je voorstellen dat je op een bankje zit en er wil nog iemand bij zitten, maar er is nét iets te weinig plek. Sociaal als schaatsers zijn maak je toch even plaats en je geeft een klein duwtje met je heupen naar links, zo van "Schuif eens even op!" Met nadruk: je geeft een heel klein duwtje, geen flinke duw, want dan valt de ander van het bankje...

  Mooi topic is het aan het worden zo!

  groetjes,

  Corné
 4. Doenja

  Doenja New Member

  Inmiddels weer twee keer op de baan geweest, maar ik heb de laatste keer zo´n last gekregen van een hamstring blessure. Zou het door het vele diep zitten te maken hebben= Ik kan op dit moment geen normale schaats slag meer maken, laat staan een beetje diep zitten. Traplopen geeft veel pijn in mijn linkerbeen. Rechts heb ik helemaal geen last! Balen. Ik hoop dat het bij de eerst volgende schaatsles over is. Alvast bedankt voor de vele goede tips!
 5. vlasje79

  vlasje79 Member

  En? Hoe gaat ie nu? Als je het pootje over komt begint het overigens pas echt. Is zoveel winst te halen in de bochten. Heeft iemand een leuk filmpje van de ideale bocht? Beetje vertraagd afgespeeld ofzo. Kzal anders zelf de cam eens meenemen en wat filmen van "de pro's"..
 6. schaatsbart

  schaatsbart Member

  ga zoeken naar videos, en probeer de bewegingen te analyseren, gebruik ook al je adviezen die je van de lessen hebt meegekregen omtrent basishouding! Oefen express op deelaspecten ipv het totaal, goed waarnemen dus!
  Je geeft zelf aan dat het voor jou( trouwens de meeste mensen denk ik) onnatuurlijk voelt om druk achterop te houden, als je dat niet oefent blijf je tobben met balans, en ga je dat automatisch opvangen met je voorvoet, daar kun je niks aan doen, dat is haast een autonome reactie van je lichaam; dus dat het achterop staan onnatuurlijk voelt is logisch, en juist goed!!!
  Neem niet te veel hooi op je vork, en neem maar even de tijd om uit te knobbelen waar je opgaat oefenen in een seizoen, behalve dat je daar zelf al veel van leert, kun je dat eventueel bespreken met je leraar.
  Droogoefenen, invoelen waarnemen! Vertraag de bewegingen die je uitvoert , zodanig dat je ze goed kunt waarnemen, en altijd met de balans als uitgangspunt, neem dus wel steeds een goed voorbeeld als uitgangspunt!
  Ook echt belangrijk zijn je schaatsen scherp, en kun je er uberhaupt wel goed in staan!
 7. oudeamateur

  oudeamateur New Member

  Ik hoop dat Doenja nog naar dit item kijkt en ook het plezier in het schaatsen nog niet verloren heeft.

  Het is eigenlijk ontroerend hoe Doenja haar schaatsprobleem omschrijft en hoe veel mensen met alle goede bedoelingen neem ik aan, proberen te helpen. Het is trouwens ook een goed onderwerp voor vele andere beginners.
  Misschien kunnen een paar opmerkingen van mij helpen.

  Ik zelf ben geen groot talent maar rij toch vrij makkelijk een uur rondjes van zo'n 42-43 sec. al vele jaren. Maar heb begin dit seizoen nieuwe Viking Nagano 2005 schaatsen gekocht. (had Raps). De verandering van schaatsen laat al mijn schaatsfouten weer versterkt naar voren komen, en ik heb afgelopen 2 maanden opnieuw heel erg op de bochten en speciaal op het ingaan van de bocht moeten letten. Volgende opmerkingen:

  - J.dielis en huit maken veel goede opmerkingen maar op punt van snelheid ben ik het niet eens. Schaatsen is ook heel bevredigend als je in een rijtje redelijk ontspannen rondjes ca 50-55 s kunt rijden. Sneller rijdt de helft van de recreanten niet.
  - Iedereen maakt het veel te ingewikkeld. Zeker als beginner kun je niet op al die punten tegelijk gaan letten. Dus houdt het eenvoudig!
  - Om de bocht in te gaan is mijns inziens alleen belangrijk LEF om je linkerschaats wat meer onder je te gaan zetten (dus wat op de buitenkant schaats) en te gaan hangen. Het helpt als je bewust je heup ook wat naar buiten (dus naar binnenkant baan) beweegt. Over je linkerschaats heen. En probeer dan ook op die schaats onder je wat langer te blijven glijden.
  - Alle andere punten genoemd zijn vaak wel juist maar zijn slechts verbeteringen van de techniek, van belang voor de wedstrijdrijder. De recreant kan langzaamaan gaan verbeteren. Maar eerst een beetje met lef die bocht doorkomen. Of wel samengevat: techniek niet onbelangrijk, maar overtuig je hoofd met het meest wezenlijke.
 8. schaatsbart

  schaatsbart Member

  hoi Doeja, nog even bart hier!
  Oefen je op de ijshockeybaan??, las dat , moet je wel vertellen dat als je op noren schaatst die binnenterreinen erg aan de nauwe kant zijn om je bochten te oefenen; dat heeft te maken met de ronding van je ijzers, en dat ligt echt niet aan jou!
  succes,
  probeer een andre leraar, priveles, en leg m je verhaal zoals hier voor!
  Suggestie , neem juist niet elke week les, maar bijvb om de drie weken, zodat je niet loopt te stressen, kan bijzonder vervelnd zijn als je weet dat je t niet goed doet, en er steeds maar weer opgehamerd wordt, maw hou t ook meer in eigen handen!! :wink:
 9. wortelzicht

  wortelzicht New Member

  Hoi allemaal, een oefening die mij heel veel heeft geholpen bij het leren bochtenrijden is deze.
  Leg bij het ingaan van de bocht je linkerhand op je rechterschouder, dan draai je automatisch iets met je romp naar buiten en ter compensatie zet je automatisch je heup iets naar binnen.
  Verder goed je linkerbeen uitstrekken en je zult merken dat je met meer snelheid de bocht uitkomt dan je erin gaat.
  Succes!
 10. Doenja

  Doenja New Member

  Wat een goede tips lees ik hier! Gelukkig heb ik er nog steeds plezier in!!!
  Vandaag na lang wikken en wegen Viking Nagano gold gekocht met mijn oude vaste onderstel. De vaste stevig kuip geeft me hopelijk meer steun waardoor ik niet telkens 'doorklap' met het schuin inzetten van de linkerschaats met de bochten. Ik ken nu nét pootje over, eerder pootje ervoor. Tenminste, met mijn oude viking marathon mids. Morgen of maandag proberen wat doe nagano's voor me gaan doen, maar droog met beschermers aan voelt het al zo goed! Mijn enkels kunnen eigenlijk geen kant meer op, dus wordt als het ware gedwongen in de goede houding.
 11. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Nou , Doenja, gelukkig nieuwjaar, een beter start met de aanschf van je nagano,s kun je volgens mij niet wensen! Heel leuk want ik heb de zelfde combinatie schaatsen gehad als jij, ook eerst marath mids, en sinds 3 jaar de naganos gold 2000; het zitcomfort is een enorm verschil, zal je balans ten goede komen!
  Ga maar genieten! :D
 12. Doenja

  Doenja New Member

  Re: heeft het nog zin? zo goed!

  Maandag dus gaan schaatsen met mijn nieuwe Nagano's. Vlak voor de les eerst zelf nog wat rondjes proefdraaien en ik merkte direct al dat ik veel meer stabiliteit had, mijn benen meer kon sluiten en dat het heel stevig aanvoelde. Geen kramp meer in mijn schenen!
  En toen de les! Drie kwartier lang hoorde ik niks, en toen kwam de trainer achter me aan. Heb je soms getraind met de kerst? Want het gaat kei goed joh! Hij vond dat ik grote sprongen had gemaakt. Na de training heeft mijn trainer ook nog even alle schaatsmaatjes van me gewaarschuwd voor mijn vorderingen. (uitkijken voor haar, want ze gaat je zo voorbij) Eindelijk resultaat! Het lag dus wel aan de schaatsen. Ik heb er nu twee keer een uur op gestaan en wat een verschil! Kan nu dus pootje over, nog niet met een hele grote overstap, maar het lukt, en ik kan zelfs in de bocht met mijn linker been meer druk zetten en afzetten waardoor ik juist meer snelheid maak in de bochten. Ik ben nog geen snelheidsduivel, maar dat hoef ik ook niet te worden! Beetje hangen in de bocht, druk op de achterkant van de linkerschaats en hup die bocht door. Ben echt zo blij!
  Maar wat me het laatste half uur opviel is dat ik geloof ik een soort Chad-Hedrick-double-push aan het ontwikkelen ben op mijn schaats. Vlak voor het insteken van de schaats maak ik met de schaats op het ijs nog een slagje naar binnen. Ik ken het dus alleen van het skaten (heb ik afgelopen zomer voor t eerst gedaan) en vroeg me af of ik dit niet moet afleren. Het gaat als het ware vanzelf en rijdt heel relaxed.
  Zo deze blije gup gaat maar eens slapen.
 13. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Gefeliciteerd! Zeker met die bochten is een stevige schoen wel nodig. Ik heb dat zelf ook meegmaakt. Op een redelijk slappe marathon schoen was iedere bocht een avontuur en verloor ik aan het eind van de bocht snelheid. Met de overstap naar de Nagano Golds reed ik een heel stuk beter en was de bocht een eitje.
  Die double push kun je beter afleren. Ik heb er zelf ook wel last van na het overstappen van de inline skates naar het ijs. Gewoon proberen om in de eerste fase van de slag geen druk te geven op je schaatsen. En ook je ijzer midden onder je lichaam plaatsen en niet op schouderhoogte, zoals bij het inlinen.
 14. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Wow, goed nieuws , de blijheid spat er vanaf!
  Geen double push!
  De laatste slag op het rechte eind, zet je rechterschaats goed rechtuit, zodat je met de volgende slag de bocht in met links, niet zo hoeft te corrigeren overdreven sturen door je voet te draaien), met je voet, je kunt meteen schuin inzetten hangen, en goed met rechts afzetten. Links plaats je onder je lichaamszwaartepunt, idd dus niet onder je schouder; het helpt om goed je knie te liften, dus diepzitten.
  ps kijk eens naar de mooie filmpjes die rob in topic videos schaatstechniek heeft geplaatsd, is een link, met you tube les materiaal, heel specifiek de techniek!
  succes.
 15. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  "Goed gereedschap is het halve werk"
  Ben ook nog niet aan de Nagano gold, en herken wel wat van de problemen. Teveel instabiliteit, en dus zoeken naar evenwicht in de eerste rondjes. Maar ik rijd eigenlijk te weinig op ijsbanen om een aanschaf te rechtvaardigen.
 16. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Doe er wat aan, Nog even dit!: : valt nog niet voor mij te rechtvaardigen , zo,n aanschaf! :lol:

Deel Deze Pagina