Even voorstellen...

Discussie in 'Even voorstellen' gestart door De Goudsche Doorloper, 28 feb 2015.

 1. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Ik zal mij dan maar even voorstellen...

  Ik ben 22 jaar en voorheen actief in het wedstrijdschaatsen, maar tegenwoordig vooral actief in het skeeleren. Ik volg het langebaanschaatsen al mijn hele leven en heb zo mijn eigen ideeën ontwikkeld over hoe de sport interessanter kan worden voor groter publiek. Een allround met een 500, 1000, 1500 en 5000 meter zoals de ISU wil op het EK 2016 is in ieder geval geen goede oplossing en één enkele 500 meter op de Olympische Spelen laten rijden is een nog slechter plan.

  Daarnaast volg ik ook de ontwikkelingen in het internationale skeeleren. Inline-skaten is in Colombia wat schaatsen hier in Nederland is en internationaal is de concurrentie veel groter dan in het schaatsen. Helaas kampt de internationale bond voor Roller Sports, de FIRS, met veel corruptie en incompetentie met betrekking tot het verkopen van deze jonge, dynamische sport. De aankomende twee WK's in november houden helpt ook niet om de Nederlandse skeelersport in leven te houden. Ontzettend jammer, want ook de behandeling van de NOS van het skeeleren is tot nu toe 'het ondergeschikte kindje' van het langebaanschaatsen. Terwijl het ook anders kan, zoals de NOS afgelopen weken met het baanwielrennen heeft laten zien.

  Ik hoop met veel plezier interessante discussies aan te gaan op dit forum en hoop dat zowel het schaatsen en inline-skaten in leven worden gehouden en niet ten onder zullen gaan aan mismanagement en verkeerde beslissingen van incompetente bestuursleden.

  MVG,
  De Goudsche Doorloper
  ZeeKoei en Schaatstinus vinden dit leuk.
 2. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  De 2×500 meter is ooit ingevoerd omdat het verschil tussen starten in de binnen- en buitenbaan te groot werd. Tegenwoordig is hier geen significante sprake meer van en is de 2×500 meter eigenlijk niet meer nodig.

  Maar inline-skaten is natuurlijk geen olympische sport, dus spreekt het vanzelf minder aan dan langebaanschaatsen, shorttrack of baanwielrennen.

 3. Spits

  Spits Active Member


  Zelf volg ik de schaatssport niet echt, noch de skeelersport....... Desalniettemin wens ik u veel plezier op dit forum en heet u een zeer hartelijk en warm welkom!

  Groet, Menno
  Nogevendit vindt dit leuk.
 4. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Inline-skaten is niet Olympisch nee, maar toch proef ik vaak een nare ondertoon wanneer de NOS schaatsers interviewt die skeelerwedstrijden winnen. Zo van: 'Laat dat skeeleren lekker links liggen, joh. Krijg je alleen maar blessures mee.' En natuurlijk de vraag na een wat mindere rit van Michel Mulder: 'Zou het door het skeeleren komen?' Maar de klassieker 'Wat vind je leuker: schaatsen of skeeleren?' blijft toch de vraag waar de NOS het meest op terug blijft vallen. Gelukkig antwoordt uithangbord Michel meestal dat hij het allebei even leuk vindt. Het belangrijkste is echter dat de NOS de spectaculairste onderdelen van het skeeleren compleet links laat liggen. De vijf minuten uitzendtijd van afgelopen jaar is voornamelijk opgegaan aan het Open NK 100km in Hallum. Geen enkel baanonderdeel te zien: geen puntenkoers, afvalkoers of Swings-show (wat je nog kan verkopen als een dominerende schaats-Belg). Daarom is het heel jammer dat er volgend jaar geen WK in Nederland is. Een (weliswaar gedevalueerd) EK in eigen land is duidelijk niet genoeg om de aandacht te trekken.

  Oh, misschien is veldrijden trouwens een beter voorbeeld, ipv baanwielrennen. Niet Olympisch, bijna geen bruggetjes naar het wegwielrennen, volledige coverage van het WK en absoluut serieus genomen.
  SprintMaster vindt dit leuk.
 5. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Daar speelt toch de traditie mee. Veldrijden is nou eenmaal al decennia lang een populaire sport in de Lage Landen en inline-skaten moet nog aan populariteit winnen. Maar ze zouden er absoluut meer van kunnen laten zien, dat zou ik ook zeer waarderen.
 6. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Interessant standpunt Goudsche. Ik had er nooit op gelet maar nu ik er over na denk, je hebt gelijk ' er is weinig of geen aandacht van de NPO voor de skeelersport'. Voor wat betreft het shorttrack lijkt de NPO nu de juiste weg gevonden te hebben. Als schaatser en als liefhebber geniet ik van de marathon uitzendingen van kampioenschappen. Als oud judoka en liefhebber betreur ik de geringe aandacht op tv. Getalsmatig zijn er aanzienlijk meer beoefenasrs van de judosport dan van het eerder genoemde veldrijden. Op naar meer media aandacht voor het skeeleren.
  Laatst bewerkt: 1 mrt 2015
 7. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  In de jaren '90 was er wel degelijk behoorlijk aandacht voor het skeeleren. Zie de filmpjes van Klaas van der Wal op YouTube. Er waren toen de rondjes om de kerk en ook langere wedstrijden. Zoals deze in Zaanstad.

  fransvanbakel vindt dit leuk.
 8. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Tja, 1999 was nog in het tijdperk van Erik Hulzebosch, de bijna-winnaar van de Elfstedentocht en een meer dan bekende Nederlander zo'n twee jaar na de Tocht der Tochten. Toen werden ook nog marathons op de schaats live uitgezonden, dus was de aandacht voor lange wedstrijden sowieso groter. Op een gegeven moment werden de rechten van de schaatsmarathons verkocht aan SBS6, die deze één seizoen live uitzond. Sindsdien zijn alleen de NK's en natuurijsmarathons nog uitgezonden door de NOS, waarvan de NK's live. Skeelermarathons kregen daarnaast geen tot nauwelijks aandacht en sinds de fusie van de KNSB met de SBN in 2010 lijkt die aandacht minder dan ooit. Nu, in 2015, heeft het inline-skaten al twee jaar geen sponsor meer, is het WK 2016 aan de neus van de KNSB voorbij gegaan, en worden de komende twee WK's in november gehouden, midden in het schaatsseizoen. Allemaal niet echt goed voor de Nederlandse skeelersport. Het enige wat de sport meer in de spotlights zou kunnen duwen is een Olympisch debuut, maar dat zit er voorlopig (lees: de komende 13 jaar) niet in.

  Maar skeeleren is natuurlijk niet de enige sport die lijdt onder een gebrek aan media-aandacht. Judo komt er inderdaad vaak bekaaid vanaf en ook voor atletiek is er relatief weinig aandacht, wat vreemd is voor zo'n wereldsport waar ook Nederland tot de wereldtop behoort.

Deel Deze Pagina