Etiquette/veiligheid op binnenbaan

Discussie in 'Techniek & training' gestart door gijsvs, 4 dec 2013.

 1. gijsvs

  gijsvs New Member

  Hoi,

  Sinds een paar jaar schaats ik regelmatig in de Vechtsebanen. Dit seizoen gaat het echt met sprongen vooruit, met dank aan techniekoefeningen en wekelijks trainen. Als ik tegenwoordig even een tempo-interval doe, dan ga ik harder dan de "stayersgroepjes" die altijd op het randje binnenbaan rijden. Dus wil ik ze inhalen. Mooi!

  Maar ik voel me niet echt lekker als ik door de marathonbocht rijd, zeker als het druk is. Ik ben toch altijd bang dat mensen hard achterop komen. Achterom kijken op snelheid gaat niet altijd even lekker, zo ben ik al eens gevallen. Bovendien verlies je dan even het zicht naar voren, wat niet fijn is als je achter een groepje zit. Hoe doen jullie dit? Gewoon maar de binnenbocht in?

  Ook is mij niet helemaal duidelijk wat nu precies de code is voor roepen. Ik hoor vaak mensen "jaja!" roepen als ze binnendoor in willen halen, als ik dat hoor ga ik altijd gewoon iets naar buiten, tot nu toe is dat steeds goed gegaan. Maar toen ik zélf gisteren (tot 2 maal toe!) "jaja!" riep naar iemand die wat minder snel dan ik door de marathonbocht ging, ging hij niet opzij! Resultaat: ik moest remmen in de bocht op snelheid, dat ging niet lekker, ik viel. Reuze gevaarlijk! Er zaten toen ook nog een paar mensen rechts van ons, maar het had prima gepast, als de man voor me iets opzij was gegaan. Waren mijn handelingen daar fout? Wellicht nam ik gewoon te veel risico. Ik ben geen lid van een vereniging, dus heb geen trainer om advies te vragen. De hele tijd inhouden/té bang rijden is ook erg vervelend.

  Weet iemand ergens een goede uitleg/website o.i.d. over dit soort veiligheidsregels? Ik kan op de site van Vechtsebanen helaas niets vinden, bij SVU hebben ze alleen wat tips als "roepen als je valt" en "handschoenen dragen", dat weet ik zelf ook wel... Helaas hebben ze niets over binnenbaanschaatsen tijdens drukke bezoekersuren.

  Bedankt! Gijs
 2. Rinus

  Rinus Member

  Ik roep ook altijd 'jaja' als ik wil inhalen. 'Hogerop' is mij te ingewikkeld als ik bijna op de rand van m'n adem rij. Ze gaan dan bijna altijd wel aan de kant. Soms niet, maar dat is een uitzondering of soms kunnen ze zelf gewoon niet aan de kant. Als ik zelf weet dat er nog een snellere groep op de baan is en die zou wel eens in de buurt kunnen zijn als ik mezelf klem rij tussen 'stayers' op de middenlijn en de bocht, dan zoek ik meestal een andere oplossing. Remmen of anderzijds.

  Nadeel op Utrecht is dat die rare kussens aan de binnenkant zo dicht langs de baan staan. Daar wordt het ijs weliswaar beter van, maar de ruimte is een stuk minder. Ik rij zelf op Haarlem.
 3. huit

  huit Member

  Wat je roept maakt niet zoveel uit. 'Hoog', 'Hogerop', 'klein gaatje' vraag ik nog wel eens voorzichtig, en 'bedankt' als je er langs bent wil ook wel helpen voor de opschuifbereidheid voor de volgende keer. Ook belangrijk: goed opletten of het groepje dat je wilt inhalen zelf ook niet aan het inhalen is. 'Dubbel' moet je dan roepen zodat de buitenste groep weet dat ze nog verder moeten opschuiven. Probeer alleen te roepen als er echt ruimte is om op te schuiven.

  Alleen grote groepen inhalen op een druk publieksuur vind ik al snel te veel gevraagd, probeer je aan te sluiten bij een snelle groep, dan kun je het 'hogerop' roepen poolen. Een grotere groep hoor je ook beter aankomen, dan kom je er makkelijker langs.

  Het blijft toch een beetje stressvol, dat bedelen om een gaatje. Het lijkt erop dat veel mensen menen dat ze zelf hard genoeg gaan en dat iedereen die harder wil maar even moet wachten. Maar met een hele groep plotseling op de rem is eigenlijk geen optie, te gevaarlijk, je schuift zo met de hele groep naar buiten...
 4. HA01761

  HA01761 Active Member

  Het blijft een delicate kwestie, eerder een kwestie van etiquette en nuance (en pikorde!) dan van papieren regels (die je dus ook niet zult gaan vinden)

  Het verhaal dat je beschrijft heeft m.i. meerdere kanten.

  Mensen moeten gewoon ruimte laten/maken aan de binnenkant van de baan. Niet opzij gaan is niet netjes. Punt.
  Kanttekeningen daarbij zijn wel:
  -Het ligt vaak niet alleen aan de mensen die helemaal op de binnenbaan rijden, vaak worden zij ook maar naar binnen gedwongen doordat iedereen teveel naar binnen rijdt doordat mensen niet netjes aan de buitenkant uitrijden. Dus wil je ruimte om hard te rijden op de binnenbaan, blijf helemaal aan de buitenkant van de baan tijdens het uitrijden en spreek anderen erop aan om dat ook te doen.
  -De snelle rijder moet zich wel aanpassen aan het soort uur en de drukte op de baan. Wees realistisch. Een wedstrijdrijder die op een druk recreatieuur rondjes 29 wil rijden is niet wijs bezig, dat doet 'ie maar op een licentie uur. Doorgaans vind ik rondjes 35 wel de max van wat nog veilig kan op een druk publieksuur. Daarboven wordt het snelheidsverschil te groot.
  -Als je korte tempo's of steigerungen aan het doen bent is het ook niet helemaal netjes om een 'stayerstreintje' (dat meerdere rondjes aan het rijden is) opzij te schreeuwen, in te halen en direct daarna zelf weer overeind te komen. In dat geval had je beter even slim kunnen kijken bij het beginnen met je steigerung, en het zo uit te kienen dat je geen treintjes in hoeft te halen.

  Hier zit de andere kant van het verhaal. Als je in de binnenbaan met hoge snelheid mensen in wilt halen heb je ook een bepaald niveau van beheersing nodig. Als valt tijdens het inhalen maai je immers het hele treintje dat buiten je rijdt omver.
  Dus binnendoor in gaan halen op een snelheid die je eigenlijk niet baas kunt, en daardoor anderen in gevaar brengen wordt ook niet gewaardeerd.
  Laatst bewerkt: 5 dec 2013
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 5. ijszoeker

  ijszoeker New Member

  HA01761 heeft gelijk: spreek mensen (en kinderen) aan die voor hun snelheid te veel naar de binnenbaan schaatsen. Zeker mensen die uitrijden.

  Er is een andere oplossing voor wie ook overdag kan schaatsen. Het laatste uur komt niemand meer maar er gaan wel mensen weg. Dus het laatste half uur kan je zo hard rijden als je wilt. Dan is het nog veel leger dan tijdens licentie-uren.
 6. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  (Langzame) mensen aanspreken die te veel richting binnenbaan gaan, werkt niet echt, zeker niet op publieksuren. Ik ben jaren geleden op de Vechtsebanen keihard onderuit gegaan dankzij groepen die gearmd zonder enige snelheid heen en weer zwierden, ook in de binnenbaan. Moest uitwijken, maar kon geen kant op en geen ruimte om goed te remmen. De keren dat ik op de Vechtsebanen schaatste was er geen controle/handhaving op de baan. Er schaatsten regelmatig mensen tegen de richting in en beginners met oefenrekjes bewogen zich midden op de baan. Reden voor mij om daar niet meer te schaatsen. Vechstebanen heeft nu laten weten dat in de kerstvakantie drukte wordt verwacht en adviseert mensen die hard willen schaatsen naar de Noren-uren te gaan.
 7. gijsvs

  gijsvs New Member

  Bedankt voor de reacties! Inderdaad is het een delicate kwestie. Ik rijd steeds voorzichtiger, maar het blijft af en toe tricky, zeker als het druk is (vrijwel altijd). Met name in het weekend zijn er op de Vechtsebanen veel erg langzame rijders (kinderen op hockeyschaatsen en zo) midden op de baan, hier wordt inderdaad helemaal niet tegen opgetreden. Waardoor de mensen die rondjes 60 rijden al best ver naar binnen moeten, waardoor de mensen met rondjes 50 nog verder naar binnen moeten, en dan wordt het gevaarlijk met de mensen die rondjes 40 of sneller rijden... Op doordeweekse avonden is het iets beter, wel vaak veel drukker maar in elk geval rijdt men iets verstandiger.
  Misschien moet ik zelf ook eens mensen daarop aan gaan spreken? En zelf op blijven letten uiteraard :)
  ijszoeker vindt dit leuk.
 8. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Reactie van een vaste Vechtsebanen rijder.
  Ja het is op sommige uren erg druk op de baan in Utrecht en ja de toezichthouders zouden meer toezicht kunnen houden op het gebeuren op de baan en aanwijzingen kunnen geven aan rijders die de spelregels niet (willen) kennen. De pluskant van de drukte is het plezier dat velen aan de schaatssport beleven en dat dankzij de 'grote' toeloop het voortbestaan van de baan hopelijk geborgd is. Als je in staat bent je rondjes aan de binnenkant te draaien dan is dat met af en toe hoger op roepen en wat rekening met elkaar houden goed te doen, ook op extreem drukke avonden zoals de dinsdag-, donderdag- en vrijdagavond. M.i. zit het gevaar niet in de drukte maar meer in 'kamikaze' rijders die mee willen in een treintje met snelle rondetijden en het tempo, de druk in de bochten niet aankunnen of vermoeid raken en te lang door gaan om vervolgens onderuit te gaan en in de glijtocht naar de boarding uitrijdende of langzame en minder geoefende schaatsers onderuit te kegelen.
 9. 1997giorgio1

  1997giorgio1 Member

  Haha,

  Ik kan me helemaal voorstellen wat je bedoeld. Vooral niet achterom kijken, als je ingehaald wordt tijdens het inhalen, dan roepen ze wel. Dan is het "HOOOOOOO DUBBBEEEL!!" bij mij. Alhoewel dat niet vaak voorkomt :p.

  Als je denk dat het groepje voor je niet luistert/eigenwijs binnen blijft rijden, gewoon nog harder roepen. Echt echt harder roepen schreeuwen. Het is namelijk moeilijk elkaar te horen, met een hoge snelheid, en als het geluid van achteren komt.

  Wat ik zelf altijd roep is een beetje meer kerst achtig "Hoooooo hooooo hoho hoho!"

  Het belangrijkste is dat je het hard roept. Maar dan echt hard. Ook al roep je dan kaas of worst, dat maakt niet uit. Opzij gaan ze toch wel.

  Mn trainer zegt altijd. Zo hard roepen dat de beentjes wiebelen van schrik. Klink misschien niet echt sportief, maar het is wel gewoon het veiligst.
 10. Tsuki

  Tsuki Active Member

  Inderdaad, het geluid moet goed dóórklinken. Sommigen laten een kort "Yo" horen, best hard, maar levert een te korte klank op om goed te laten klinken. Kan me goed voorstellen dat jouw roep werkt. Dus: geen KAAS!, maar kAAAAAAAAAs of wOOOOOOOOrst!
 11. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  De vorige reacties:
  "Als je denk dat het groepje voor je niet luistert/eigenwijs binnen blijft rijden, gewoon nog harder roepen. Echt echt harder roepen schreeuwen. Het is namelijk moeilijk elkaar te horen, met een hoge snelheid, en als het geluid van achteren komt."
  Vind ik persoonlijk te veel van het goede. Hogerop roepen met luide stem, ja doen. Echter als een groepje niet op zij gaat dan m.i. niet harder gaan schreeuwen, je loopt met hard geschreeuw het risico dat meer naar buiten rijdende minder geoefende schaatsers daarvan schrikken en vreemde gevaarlijke capriolen gaan uithalen. Als een groepje echt niet op zij gaat en soms ook niet kan, dan wacht ik mijn kans af en probeer het een halve ronde later nog eens en als dat niet werkt zoek ik een gaatje aan de buitenkant om zo in te halen.
  De roep hogerop m.i. handhaven dat begrijp iedere trouwe ijsbaanbezoeker in tegenstelling tot "Yo"' of "Hoooooo" of "Kaas".
  Een paar jaar terug beleefde ik als bijna zestiger en toen nog geen grootvader een confronterend moment. Ik reed aan de binnenkant op kop en riep "Hogerop" naar het langzamere treintje voor me. Na nog een "hogerop" ging het treintje, voor mijn gevoel, tergend langzaam opzij. Bij het inhalen van de kopman van het treintje riep de 'eikel' "rustig aan opa".
 12. 1997giorgio1

  1997giorgio1 Member

  Harder roepen is soms echt wel nodig.

  Het laatste stukje dat je schrijft, is natuurlijk heel vervelend. Zo zijn er op de baan in Breda ook mensen die gewoon expres niet aan de kant gaan en gewoon kreten als "roepen dan eikel" uitslaan. Was mij dus overkomen. Dat terwijl we met 6 man reden, waarvan er minstens 3 riepen. We riepen zeker hard genoeg. Het duo dat daarvoor weer reed, ging namelijk wel opzij.

  Kan er met m'n verstand niet bij wat die mensen bezielt.

  Erg kinderachtig zulke mensen. Ze beseffen niet wat voor gevaarlijke situatie ze veroorzaken (gedwongen op een been door de bocht bijv, voor de gemiddelde marathonrijder geen probleem, maar het moet gewoon niet nodig zijn). Ik ben dan niet bepaald een persoon die zegt, ik ga wel even buitenom. Dit vind ik persoonlijk nog veel gevaarlijker.

  Sfeer wordt er niet beter op op die manier.  Sent from my iPhone using Tapatalk
 13. Myrna

  Myrna Member

  Ik vind het af en toe doodeng op de vechtsebanen, met namen als ik bochtoefeningen moet doen, met het gevolg dat ik na 4 seizoenen het pootje over nog steeds niet kan en durf. :) Maar de mensen die rust hebben die rijden vaak ook niet op het buitsenste van de buitenbaan...en dan nog lekker met z'n vieren naast elkaar.. helpt ook niet echt.
 14. blipman17

  blipman17 New Member

  In den haag is het af en toe nog erger. Er zijn trainers die meer aan de binnenkant van de baan uitrijden dan aan de buitenkant. het is zelf een keer voorgekomen dat er twee trijntjes een derde wilde inhalen in een bocht, ik hoef zeker niet te zeggen dat de trainer daar lekker aan het uitrijden was en er van alles misging.
 15. Globeskater83

  Globeskater83 Member

  Hard roepen moedig ik zeker aan, als ik met mijn beste vriendin rijdt vraag ik haar te roepen als ze achter mij rijdt en er anderen aankomen, omdat ik het op sommige banen gewoon niet hoor... Ik probeer wel in de gaten te houden als er snelleren aankomen, maar niet iedereen hoor je aankomen..

  Ik weet dat op drukke moment vele schaatsers in Rotterdam op moment inhouden omdat er nogal eens kinderen zijn die de regels nog niet kennen en ineens tegen de richting in via de binnenbaan schaatsen.. als je die dingen weet kan je daar rekening mee houden... gelukkig worden kinderen er wel op aangesproken..
 16. schaatsbart

  schaatsbart Member

  hallo Rinus, ik rij ook op Haarlem.
  Hoewel de besproken problematiek ook in haarlem bestaat, zijn er wel duidelijke gedragsregels, die nl niet iedereen leest. toch merk je dat je dankzij zulke voorschriften mensen makkelijker kunt aanspreken, zonder meteen in conflikt te raken. maw de baancommissie van welke baan dan ook zou je hier over moeten aanspreken; heb vorig jaar nog meegemaakt dat door werkzaamheden in den Haag er groepen Hagenezen kwamen die zich echt slechter gedroegen, dat zijn dan vaak niet de minste schaatsers. Aanspreken hielp wel want als er maar genoeg mensen zijn die er wat van zeggen.
  dat uitrijden langs de lijn is erg irritant vooral aan het eind van de bocht.

Deel Deze Pagina