Essent stapt na 15 jaar uit het schaatsen

Discussie in 'Lange baan' gestart door Sjoerd, 3 apr 2013.

 1. Sjoerd

  Sjoerd Active Member

  Essent stapt na 15 jaar uit het schaatsen; sponsorcontracten ISU, KNSB & Thialf niet verlengd

  Essent stopt na het Olympisch seizoen 2013/2014 met de sponsoring van de schaatssport. Het energiebedrijf zal de aflopende contracten met de ISU (International Skating Union), de KNSB (de Koninklijke Nederlandse Schaats Bond) en schaatsstadion Thialf niet verlengen en zich terugtrekken als sponsor van de Essent ISU World Cups en de EK’s en WK’s langebaanschaatsen (de Essent ISU Championships).

  Het ondersteunen van de schaatssport heeft de naamsbekendheid van Essent enorm verhoogd - tot 97% totale bekendheid nu. Oer-Hollands, sympathiek en ‘van-ons-allemaal’ zijn de associaties bij het schaatsen die perfect pasten bij de merkwaarden van Essent. We spreken dan ook van een succesvolle samenwerking met de diverse partijen in de schaatswereld.

  Essent is schaatssponsor sinds 1998

  Essent startte in 1998 met het ondersteunen van de World Cup-cyclus. Een serie wedstrijden die over de hele wereld plaatsvindt. Ook is Essent in die jaren sponsor geweest van de Nederlandse kampioenschappen, het marathonschaatsen en diverse Alternatieve Elfstedentochten. Later kwamen daar nog de ondersteuning van de Wereld- en Europese Kampioenschappen, de KNSB en het ijsstadion Thialf in Heerenveen bij.


  Doelen met schaatssponsoring zijn bereikt

  Erwin van Laethem, CEO van Essent: ‘De energiemarkt is voortdurend in beweging. De veranderende omstandigheden hebben ons doen besluiten de bakens te verzetten. We hebben als sponsor het plafond bereikt van wat mogelijk is. Ons sponsorbeleid gaat nadrukkelijk verschuiven richting klantenwerving en klantbehoud.’

  Nog een seizoen te gaan

  ‘Na 15 jaar intensieve betrokkenheid voelen we ons zeer verbonden met de schaatssport alsook met de mensen in de schaatssport zelf. Het afscheid zal ons niet licht vallen. Gelukkig staat ons nog een heel seizoen te wachten als supporter van het schaatsen. En daar verheugen we ons op’, aldus Van Laethem.

  Hoogste niveau van het schaatsen

  Ook ISU-president Ottavio Cinquanta benadrukt de intensieve, constructieve en plezierige samenwerking in de 15 jaren van het succesvolle sponsorship. ‘Het heeft Essent de mogelijkheid geboden zich te presenteren op het hoogste niveau van schaatsen, op TV, in de media en in de vele schaatspodia in de wereld. En de ISU de kans geboden het schaatsen verder te ontwikkelen op internationaal niveau.’

  Kijken naar alternatieven voor schaatssponsoring

  Essent was sponsor in een fase waarin het schaatsen een enorme ontwikkeling doormaakte. Met de schaatssponsoring heeft Essent haar doelstellingen behaald. Er wordt nu gekeken naar alternatieven passend bij de huidige situatie van Essent. Dat is dus een ander uitgangspunt dan bij de start van de sponsoring (vestiging merknaam, liberalisering energiemarkt). Essent laat zich in dat traject -na Sochi 2014- adviseren door sportmarketingbureau Triple Double.

  Bron: Persbericht
 2. Sabine

  Sabine Well-Known Member

  Het zou me niet verbazen als we binnenkort bericht krijgen dat ze TVM overnemen..
 3. Danou

  Danou Active Member

 4. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Hopelijk komt er vlug een nieuwe hoofdsponsor voor de grote toernooien. Het zou jammer zijn als er wereldbekerwedstrijden niet door zouden gaan. Nou zal dat misschien niet snel gebeuren, maar ik kan me een scenario indenken waarin bijvoorbeeld de juniorenwereldbeker niet door zou gaan omdat de ISU moet bezuinigen en de "echte" wedstrijden belangrijker vindt.
 5. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Dit zijn toch zaken die maar weer aangeven dat die hele sportsponsoring niet alleen een zaak was van commercieel bezig zijn, maar ook van een luxe voor het sponsorende bedrijf, een persoonlijke hobby van het management, het leuek uitje van de directeur. Nu het minder gaat, en er op zaken bezuinigd moet worden, gaat dat er aan. Exposure, naamsbekendheid ? allemaal leuk, maar als het mes erin moet sneuvelt dit weer als eerste.
  Vandaar ook dat we zien dat de afgelopen jaren de sponsorbedragen al gehalveerd zijn, en daarna nog eens. In die lijn is het goed er rekening mee te houden dat het steeds moeilijker zal worden sponsoren binnen te halen voor bedragen die een paar jaar terug golden.
  Aan de andere kant zijn er nog wel nieuwe bedrijven die hun naamsbekendheid willen vergroten, en dan biedt schaatsen een prima podium binnen Nederland, zoals Activia, Beslist en Corendon nu bewijzen.
  De miljoenen zoals die een paar jaar terug over de toonbank gingen waren toch ook zotte bedragen kun je ook stellen ?

  In die zin is het World Cup circuit, waarin maar de hele wereld overgevlogen wordt voor wedstrijdjes om des keizers baard best wel iets waar vanuit kostenefficiëntie nog eens naar gekeken moet worden. Als schaatsliefhebber zou ik het vervelend vinden, maar als het te duur wordt kan ik dat best begrijpen
 6. hurdrider

  hurdrider New Member

  De sponsoren liggen niet voor het oprapen vrees ik, maar ik denk wel dat schaatsen een positief imago heeft.
  Misschien dat er wielersponsoren in het schaatsen stappen?
 7. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Eens , ik vind dat als er wordt bezuinigd op de zogenaamde "linkse" hobbys maar dan zeker ook stoppen met de rechtse hobbys.
  Als er geen (Nederlandse) sponsor meer is voor het WC circuit zal blijken dat het schaatsen niet meer is dan een Friesche folkloresport die wat mij betreft ook alleen maar op Omroep Fryslan hoeft te worden uitgezonden.
 8. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Er is nog een grote ex wielersponsor die er dit jaar Blanco in staat.
 9. naomie70

  naomie70 Active Member

  Laten we het hopen inderdaad!
 10. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Volgend jaar is nog heel ver weg met een financieël stelsel dat aan het instorten is. Je hoort het aan alle kanten: investeerders die heel voorzichtig worden wat een sneeuwbal effect zal hebben.
 11. Quacka

  Quacka Member

  Ga je dat soort domme berichten typen vanwege verkeerd epo-gebruik?
  Ga jij nu maar lekker die junks op twee wielen volgen.
 12. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  nounou, zo'n reactie hoeft toch niet ?
  Schaatsen is mondiaal een kleine sport, maar ik zie het al eerder een wintersport beperkt zich tot landen met een winter.
  Net zoals kamelenraces zich zal beperken tot landen met kamelen. Dan ben je al snel klein.

  Binnen Nederland is schaatsen wel degelijk nog groot, al moet de KNSB ervoor waken dat dat zo blijft. In zo'n (landelijk) populaire sport is best wel plek voor een sponsor die veel exposure krijgt. Maar eerlijk gezegd verbaasde mer het destijds al dat Essent zo groots in het WC circuit stapte. Dan zag je in buitenland van die paarse kleuren terugkomen op aankondigingen,maar is dat nou de manier ?
  We hebben het hier al vaker gehad over de zin en onzin van WC-wedstrijden, waarom zo ver weg en waarom zo veel, de schaatsers verloren ook interesse.
  Misschien dat nu de noodzaak tot heroverwegingen uit de financiele hoek kunnen komen.
 13. jaap

  jaap Active Member

  Heftig hoor! Zeker in zo'n schaatsland als Nederland.
  De moedermaatschappij van Essent, het Duitse RWE heeft niet zoveel met schaatsen en heeft geadviseerd om te stoppen met sponsering.

  Zal wennen worden in april 2014, zonder TVM en Essent.
  Benieuwd hoe die financiële gaten worden opgevuld.
  En dat in een land met zeker 60 topschaatsers-sters.

  De KNSB heeft veel om over te vergaderen.........Succes Arie!!

Deel Deze Pagina