Elfstedentocht

Discussie in 'Elfstedentocht' gestart door jaap, 10 okt 2011.

 1. Flevo op kunstijs

  Flevo op kunstijs New Member

  Het is moeilijk om punten te krijgen waar men het over eens is op dit forum, dus laat staan het bestuur van de EST of de Algemene Ledenvergadering.
  De eenvoudigste maatregel voor het bestuur zou zijn om de stratrechtleden en de ingelote lootleden ook te laten loten voor startgroep. 16 van de 24 mensen die de poll hebben ingevuld ( 67% ) viewtopic.php?f=36&t=7489 (punt2) zijn het daar wel mee eens. Maar in 2010 is duscussie over loting ook "bevroren". Reken dus maar niet op actie van het bestuur. Knikker had het goed ingeschat: "..en Friezen eigenwijs. Denk niet dat ze hier mee aan de slag gaan."

 2. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  volgens mij kan dat helemaal niet. Als er voldoende leden op de ledenvergadering iets willen bespreken,kan zo'n punt altijd weer besproken worden. en bij een bepaald aantal leden kun je het ook als agendapunt op laten nemen. In 2010 bespreken dat je het in de toekomst niet weer zult bespreken is over je graf heen regeren.
  ik denk niet dat zulks in bijv statuten is vastgelegd.
 3. Oxylus

  Oxylus Well-Known Member

  Als ik zo de polls doorneem kan ik slechts 1 conclusie trekken. Het overgrote gedeelte van de stemmers in de enquete wil helemaal geen verandering. In iedere van de 4 polls is de laatste mogelekheid (tegen, tegen, tegen) veruit de winnaar van de poll. Ik vind het een hele geruststelling om te zien dat schaatsforumleden het beleid van het EST-bestuur ondersteunen.
  Hierbij heb ik zelfs nog even niet meegerekend dat uitgelote EST-leden hevig gemotiveerd zijn om te stemmen zodat er zelfs een bias is in de richting het WEL veranderen. Wanneer je dit zou meenemen kan je helemaal concluderen dat er geen draagvlak is voor veranderingen binnen het huidige systeem.
  Dit natuurlijk nog afgezien van de relevantie en betrouwbaarheid van een poll waar aan maar 24 mensen hebben deelgenomen.
 4. Oxylus

  Oxylus Well-Known Member

  Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk om punten te vinden waar we het over eens zijn. De meeste voorstellen worden met ruime meerderheid afgeschoten. daar zijn we het toch over eens?
 5. Flevo op kunstijs

  Flevo op kunstijs New Member

  "De meeste voorstellen worden met ruime meerderheid afgeschoten." Maar niet alle, zoals "De eenvoudigste maatregel voor het bestuur zou zijn om de stratrechtleden en de ingelote lootleden ook te laten loten voor startgroep. 16 van de 24 mensen die de poll hebben ingevuld ( 67% ) viewtopic.php?f=36&t=7489 (punt2) zijn het daar wel mee eens"

  Henk Kroes zette mijn punt van 14 uur wel op de agenda, dit bestuur probeert zich eruit te draaien door alles ""na de volgende tocht"" te willen bespreken. Nogevendit vindt dat terecht over hun graf heen regeren. Het bestuur is natuurlijk als de dood dat daar ook 67% zou instemmen op de Algemene Ledenvergadering met dat voorstel en durft het niet eens op de agenda te zetten. Ze gaan liever sigaren roken en een paar hamerstukken behandelen op de komende vergadering. Lekker makkelijk en 9000 schaatsers in de kou laten staan.
 6. Oxylus

  Oxylus Well-Known Member

  Ik denk dat je jezelf een beetje te belangrijk probeert te maken. Omdat een VORIGE voorzitter een agendastuk maakte van je voorstel, wat dus schijnbaar niet eens is aangenomen betekend niet dat je huidge voorstellen hout snijden. Ik bedoel je doet 12 voorstellen en 1 heeft er een meerderheid. Nou nou, dat schiet lekker op.
  Volgens mij hoeft de vereniging EST zich niets aan te trekken van 1 individueel lid van hun cluppie doet loopt te drammen dat wanneer ze zijn voorstellen niet bespreken het plotseling luie sigarenrokers zijn.
  Je gedraagt je een beetje richting de vereniging EST als een klein kind vind ik. Heel hard lopen stam[voeten als je je gelijk niet meteen krijgt. De vereniging is de grote boeman omdat ze niet direct voor je in de houding springen en daarom loop je hier een beetje huilie huilie te doen.

  Mijn mening over het EST bestuur: Vakkundige mensen die zich niet door alle hypes het hoofd op hol laten brengen. Ze nemen weloverwogen beslissingen en laten zich niet onder druk zetten te veranderen omdat de media of een hard schreeuwend lid dat wil. Ware beschermers van een prachtig cultureel erfgoed waar we in zijn huidige vorm allemaal trots op kunnen zijn.
 7. Pieter1971

  Pieter1971 Member

  Volledig mee eens, ik heb er niets meer aan toe te voegen.
 8. Krijn

  Krijn Member

  idd mee eens, zo is het en niet anders!
 9. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  helemaal mee eens.
  je moet je verenigen en een redelijke groep krijgen. Dan moet je het erover eens zijn, en met één voorstel komen. Het is ronduit ridicuul als je met 14 punten zou willen komen om die op de agenda te zetten. ben je wel eens op een vergadering geweest ? Ik heb het niet over de elfstedenvergadering, maar any vergadering.

  Aantallen krijgen en draagvlak creeren zijn zaken die hierbij van belang zijn.

  Als je de kans voor lootleden wilt vergroten, kan dat op twee manieren:
  - startrechten op de tocht zetten (wat een leuke woordspeling)
  - de krukken weren

  voor de eerste zul je veel draagvlak moeten hebben om vervolgens op de vergadering een meerderheid te gaan creeren.
  voor de tweede moet je m.i. werken aan het besef bij mensen welke schaatssnelheid nodig is.
 10. thijs1963

  thijs1963 New Member

  Vind dat Oxylus een heledere analyse heeft. Moet wel zeggen dat ik makkelijk praten heb, want ik ben in 1984 lid geworden en dus lid met startrecht.

  Ik begon inmiddels na 1997 twijfel te krijgen of ik de EST nog wel behoorlijk uit zou kunnen rijden. 5 keer op een ijsbaan en misschien 1x per jaar naar Flevonice gaf me niet het zelfvertrouwen dat ik nog echt in staat was om een behoorlijke EST te rijden. Ben in die 15 jaar dat we wachten moesten wel 10 kg zwaarder geworden.

  Heb 11.02 in een redelijke tijd de EST uit kunnen rijden. Heb zelfs de volgende dag nog een tocht met de kinderen kunnen rijden zonder enig lichamelijk ongemak tot ieders verbazing.

  Bovenstaande sterkt me in mening dat blijvende gezondheid altijd zou starten aan de tocht met het gevoel dat ik een redelijke kans heb en de wetenschap dat ik meer tijd krijg dan zovelen. Rot voor vele anderen, maar ik ben er wel blij mee.

  Het gekke is dat ik er nog niet achter ben welke EST me meer voldoening geeft. De echte 85/86/97 uitrijden of degene die ik voor me zelf heb geregeld 1996 en 2012. Weet wel dat ik de Weissensee voor 1 keer bijzonder vond, maar 8x 25 km vind niet in de schaduw staan van het echte parcours. Ik zou allen die hem niet "mogen" rijden adviseren hem als het even kan zelf te rijden. Je teert er jaren op en je speelt een hoofdrol in de mooiste natuurfilm die eens mens zich zou wensen.
 11. Flevo op kunstijs

  Flevo op kunstijs New Member

  Kijk toen zei Pieter1971 wel wat zinnigs en leek veranderingsgezind ipv nu het passieve EST-bestuur zalig en heilig verklaren samen met oxylus.
 12. Pieter1971

  Pieter1971 Member

  Het klopt dat ik bovenstaande heb geschreven, maar ik ben niet zo'n dwangmatige neuroot, die iedereen mijn wil probeert op te leggen. Het verhaal m.b.t. de brief zou de enige aanbeveling zijn. Het verhaal m.b.t. een 2de dag is voor mij geen halszaak, hetgeen ik in de laatste zin ook verwoord.

  Verder is dit mijn laatste post in dit subforum, ik wordt zo langzamerhand erg moe van dit drammerige en zwakzinnige geleuter.

  Ik zie de potentiële EST verkrachters graag tegemoet bij de eerstvolgende ledenvergadering. Tot ziens/horens dan.
 13. Flevo op kunstijs

  Flevo op kunstijs New Member

  Om iedereen die met suggesties komt ter verbetering van de EST als "potentiële EST verkrachters" is wel een beetje overdreven. Zelf komt Pieter1971 ook met een suggestie.
  Probleem is dat de EST een beetje te groot lijkt geworden voor deze provincie en dat het niet meer is zoals vroegêh, met die eindeloos herhaalde zwart-wit beelden als het eventjes vriest, toen iedereen die dat wilde (en kon) ook kon gaan rijden. Verder is het ook provincialistisch en conservatief en mislukt nostalgisch romantisch om heel erg aan de oude opzet te blijven plakken en soms half mee te gaan met suggesties richting veranderen om vervolgens mensen die met suggesties tot veranderingen komen weg te zetten als "potentiële EST verkrachters", terwijl je je in dit opzicht aan "sexueel ongewenste intimiteiten" hebt bezondigt door soms half mee te gaan met suggesties richting verandering (en verbetering) of met een goed punt komt.
 14. Herbertje

  Herbertje Member

  Beste Flevo op Glad IJs, ik weet niet of je onder hand in de gaten hebt dat het op dit moment voorjaar is, hier in de achterhoek wel, en dat je met je oeverloze gezeur alleen maar meer mensen tegen je in het harnas jaagt! Tipje van mij, stop hier mee voor dit moment en pak de draad weer op als het onderwerp weer aan de orde is!!
 15. Flevo op kunstijs

  Flevo op kunstijs New Member

  O ja, het ESTbestuur zou de contributie nog kunnen verhogen om het ledenbestand uit te dunnen. Is bij een eerdere ALV ook gebeurd. Misschien haken er mensen af als je 15 euro per jaar moet betalen voor een tocht eens in de 15/20 jaar, waarbij je 50% kans hebt te worden ingeloot?
  Maar ja, ik ga er niet van uit dat er grote verrassingen staan in de komende Elfstedenbrief van april en ik gok dat bij de ALV in dec. slechts hamerstukken komen.
 16. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Beste Flevo,

  het is al meerdere malen gezegd hier. Je probeert als een stampvoetend kind je gelijk te halen. Je krijgt geen gelijk van het EST bestuur, en de meeste mensen hier geven het EST bestuur gelijk. Van je voorstellen in de polls is er 1 niet verworpen. Het lijkt me een beetje nutteloze exercitie om hiermee door te gaan. Ik zou voorstellen dat je je energie in training gaat steken. Als je dat net zo fanatiek doet als hier argumenteren dan weet ik zeker dat je ongeacht je startgroep de finish gaat halen.

  Overigens is het lidmaatschap van de EST geen verplichting. Je kan het ook stopzetten. Dan kan je ook niet worden uitgeloot.

  Succes ermee en ik (en volgens mij vele anderen met mij) hoeven niet meer te horen wat je hiervan vindt.
 17. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Dat hoeft ook niet in een forum, het is redelijk gemakkelijk om een topic te vermijden als je daar prijs op stelt.

  We weten nu elkars standpunten wel, het heeft geen zin dit te herhalen.
  Wat ik wel interessant vind, is het creeren van meer draagvlak om de eenvoudigste maatregelen die genomen zouden kunnen worden op de agenda te krijgen. Een start vor zo'n initiatief ligt altijd bij groepen die al een bepaalde grootte hebben. Als zo'n initiatief eenmaal rolt, blijken er vaak vervolgens wel mensen aan te sluiten.
 18. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Ik trek uit deze discussie de volgende conclusies:
  - er is een grote groep oerconservatieve mensen die keihard de hakken in het zand zet bij iedere voorgestelde verandering
  - het vorige EST bestuur heeft de deur voor mogelijke veranderingen m.b.t. het meeloten van de oude leden min of meer op slot gegooid en dus behouden de oude leden hun priveleges.
  - er is nog steeds een grote groep 'gelukszoekers', juist ook in de groep nieuwe leden, die niets te zoeken hebben in een evt tocht omdat ze deze toch niet uit kunnen rijden binnen de gestelde tijd.
  - het EST bestuur zal niet snel geneigd zijn om zich te branden aan voorgestelde wijzigingen.
  - er is een groep mensen die mee denkt omdat zij zien dat veel leden weer buiten de boot gaan vallen bij een volgende tocht. Maar zien zich niet serieus genomen door het EST bestuur/ de oude garde

  Als die sigaarrokende leden van het EST bestuur toch alles bij het oude laten (glas-plas-jas-was) dan zit er voor de uitgelote leden bij een volgende tocht niets anders op dan een statement te maken. Namelijk door de dag voor de tocht massaal de tocht te gaan rijden.

  Misschien is het gezegde van Gustav Mahler "Wenn die Welt einmal untergeht ziehe ich nach Wien, denn dort passiert alles 50 Jahre später!" ook wel van toepassing op Friesland m.b.t. de EST. :mrgreen: We zijn al 27 jaar onderweg ...
 19. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Graag geef ik een reactie bovenstaande ideeen
  1. 'oerconservatief' valt wel mee. dat er weerstand is is logisch, vaak uit eigenbelang. Zoals ook het vergroten van startkans van de mensen jonger dan 44* logisch is. (*want geen 18 in 1985)
  2. dat kan dus niet: de macht van een vereniging ligt bij de jaarlijkse ledenvergadering. Tenzij iets statutair is vastgelegd. Ales kan op de agenda worden gezet (bijv 50 leden nodig om dat te doen) of in de rondvraag ter tafel komen
  3. Mede om die reden heb ik vorig jaar het topic 'geschatte eindtijd elfstedentocht ' opgezet. Doel was om een eindtijd te schatten, subdoel zou best kunnen zijn dat de Vereniging iets als waarschuwing kunnen opnemen in haar krantje : "onderzoek toont aan dat u een 40 km in 2 uur moet kunnen rijden om normaal gesproken bij Harlingen nog door te mogen". En hoe vroeger je dus een sluitingstijd gaat stellen, dus bijv al bij Staveren, hoe meer mensen dit zelf al afschrikt.
  4.Het bestuur voert slechts uit wat de ledenvergadering wil, zie punt 2.
  5.nu de vooruitzichten op uitgeloot aan de kant staan groot waren, is dit punt meer gaan leven

  Ik vergelijk het, hierboven door mij genoemde 'start small' principe, met de onlangs op dit forum gestarte verzameling om zelf de elfstedentocht te rijden. Daar werd eerst iets gepost, er kwam vrijwel geen reactie op, maar toen er eenmaal een groepje gevormd was, en de plannen concreet waren, toen sloten opeens allerlei nieuwe mensen zich aan. Ook bij andere zaken heb ik zoiets wel meegemaakt. Het ligt ook in de aard van mensen, die per persoon verschillend zijn.
 20. knukkel

  knukkel Member

  Kunnen we deze discussie weer oppakken?? :wink:
  Ik wil eigenlijk wel van Flevo horen of hij dit heeft ingebracht bij de ALV. Weet iemand dat?

Deel Deze Pagina