Elfstedentocht petitie

Discussie in 'Elfstedentocht' gestart door Michel van Boxtel, 6 feb 2021.

 1. Michel van Boxtel

  Michel van Boxtel New Member

  Teken de petitie voor het laten doorgaan van een eventuele Elfstedentocht.

  https://welelfstedentocht.petities.nl/

  Samen de schouders eronder zetten zodat deze tocht veilig door kan gaan indien het binnenkort mogelijk is.
  Tsjeard vindt dit leuk.
 2. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Ik wil wel tekenen maar onder de voorwaarde dat het alleen voor wedstrijdrijders door mag gaan. We moeten realistisch blijven in deze situatie. Ik denk ook dat het verstandig is om wel het een en ander te organiseren. Als je dat niet doet zullen er vele "wilde" wedstrijden ontstaan.
  Bor vindt dit leuk.
 3. senior

  senior Member

  En als het alleen voor wedstijdrijders zou zijn teken ik dus niet.
  Bor vindt dit leuk.
 4. mi

  mi Well-Known Member

  Sorry, maar ik zie dit op geen enkele manier goed gaan. Het traject is veel te lang en niet te controleren. En als je het niet controleert krijg je in het zicht van de haven een hele bak extra ellende.
  Hoeveel ik ook van schaatsen houd, het is mij het verdriet wat onherroepelijk ontstaat niet waard.
 5. Michel van Boxtel

  Michel van Boxtel New Member

  Waar een wil is is een weg. Er kan heel veel geregeld worden.
  Als we met zijn allen de schouders eronder zetten dan kan een Elfstedentocht voor iedereen geregeld worden.
  Corona heeft al teveel kapot gemaakt en we moeten dit ons niet laten afpakken.
  Ik snap best wel dat er veel druk op de ziekenhuizen is maar het aantal besmettingen loopt al flink terug.
  Verder loop je in de buitenlucht niet veel kans om het virus op te lopen.
 6. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Eerst maar eens kijken wat de voorspellingen aangeven. Op dit moment zie ik dat de kou in de komende week al weer wat getemperd lijkt te worden.
 7. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

  1) De Elfstedenvereniging heeft een maand of 2 geleden al laten weten dat er dit siezoen sowieso geen Elfstedentocht georganiseerd zal worden vanwege corona.
  2) De Elfstedenvereniging zal nooit alleen een wedstrijdtocht organiseren en toerrijders verbieden te komen. Is tegen het principe.
  3) De corona-situatie gaat de komende weken echt niet miraculeus verbeteren waardoor men er misschien over zou willen gaan nadenken om terug te komen op de eerder genomen beslissing.

  Kortom: kansloze actie, deze petitie.
  Bor, Marcel Vos, Duif en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 8. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik snap dat gevoel, maar "we moeten dit ons niet laten afpakken" is meer een kreet uit emotie dan rationeel.

  Die emotie deel ik: als we moeten aanzien dat het na 24 jaar eindelijk weer zou kunnen en dan door dat stomme virus niet mag... dan ga ik janken. En vervolgens zelf de schaatsen onder binden. Staan er wegwijsbordjes langs de route? :rolleyes:

  Maar voor het tekenen van de petitie wint mijn ratio het. Het kan nu niet. Hoe k** dat ook is.
  JohnZero, Eelco en mi vinden dit leuk.
 9. Wakrijder

  Wakrijder Member

  Buiten loop je geen besmettingen op.
  Binnen raak je besmet
  Als je schaatst ben je niet binnen
  Buiten is gezond
  Schaatsen is gezond
  Schaatsen is cultuur
  Natuurlijk is marathon echte topsport
  Schaatsers laten zich niet stoppen
  Enige keuze is legaal of wild
  Ik ga morgen schaatsen.
 10. Harenaar

  Harenaar New Member

  Ik snap die obsessie met de elfstedentocht niet zo.
  Zelf ben ik Fries en liefhebber van natuurijs.

  Als het vroeger koud werd, dan was de eerste opwinding: wanneer kunnen we ergens schaatsen?
  Als het een tijdje koud bleef, dan was het de vraag: wanneer komen de eerste toertochten?
  Als zelfs de langere toertochten mogelijk waren en het leek koud te blijven, dan kwam pas een elfstedentocht te sprake.

  Geniet en hoop op wat er wel kan: met de weersverwachting kan er hopelijk binnenkort weer lekker geschaatst worden op natuurijs.
  En als je een elfstedentocht wil, dan kun je die zelf schaatsen als het ijs sterk genoeg is.
  Eelco en proeme vinden dit leuk.
 11. proeme

  proeme Well-Known Member

 12. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  De Elfstedentocht; geweldig als het kan, maar ik heb best begrip voor het standpunt dat de Elfstedentocht meer is dan alleen een wedstrijd voor de profs. En een volledige toertocht houden zit er gewoon niet in op dit moment.

  Ik zou al een diep gelukkig man zijn als er een NK op natuurijs zou komen (in het hypothetische geval dat een Natuurijsbubbel mogelijk is). En al helemaal als we mazzel hebben en er wat klassiekers kunnen worden georganiseerd. De Hollands Venetiëtocht bijvoorbeeld. Prachtig :)
  Bor, mi en proeme vinden dit leuk.
 13. mi

  mi Well-Known Member

  Dat zou ook best te regelen moeten zijn. Met testen e.d. Een bubbel voor natuurijswedstrijd op te controleren parcours voor het marathonpeloton. Beetje cf het veldrijden.
 14. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ja, een NK op natuurijs of een klassieker op een niet al te groot gebied (om het af te sluiten voor publiek), dat moet toch kunnen?

  Desnoods roep je een nieuwe wedstrijd in het leven op een plas waar publiek te weren is, zonder dat het een klassieker is. Heb je wel je bubbel en dus je wedstrijd.
 15. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Er ligt nog geen cm ijs en nu al gaat het weer alleen maar over dat ene. Wennemars en co zitten al weer in de studio om de hype vol op te blazen. Ik wordt er allergisch van. Hou toch op met die onzin! Laat ze eerst eens wat andere tochten gaan organiseren.
  proeme vindt dit leuk.
 16. JGB07

  JGB07 Member

  Het is inderdaad iedere keer hetzelfde liedje. Wat mij betreft toont dat vooral aan dat niet schaatsend Nederland echt totaal geen gevoel meer heeft bij natuurijs: Natuurijs is zoveel meer dan de elfstedentocht, maar kennelijk weet men dat niet (meer).

  Ik blijf het ook altijd opmerkelijk vinden dat iedereen spreek over de elfstedentocht op basis van de weersverwachtingen en ijsaangroei in Midden / Oost-Nederland, in plaats van de weersverwachting voor Friesland. Kijk je reëel naar de weersverwachting voor Friesland, dan lijkt 15cm op stilstaand water al een uitdaging.

  Eigenlijk precies zoals sprintmaster het zegt: er ligt 1cm ijs in het Westen op de sloot en iedereen denkt aan een elfstedentocht, zonder zich de realiseren dat in Friesland nog helemaal geen ijs op de sloot ligt.
 17. JJS

  JJS Active Member

  Eens, die wedstrijd tijdens de Elfstedentocht is eigenlijk maar een bijkomstigheid. Het is vooral een groot nationaal feest waar ook veel mensen uit Nederland op af komen. De toertocht is veel belangrijker dan dat ene wedstrijdje.
  Koen vindt dit leuk.
 18. Epicurus84

  Epicurus84 New Member

  Het huidige kabinet met het standpunt geen toertochten is in mijn ogen het gevaarlijkste wat er kan gebeuren. Juist daar staat ook deze petitie in mijn ogen voor. Laten we AUB juist wel toertochten organiseren zodat iedereen veilig het ijs op kan.

  Hetzelfde geld uiteindelijk voor de elfstedentocht zelf. Laten we ipv kijken wat er niet kan kijken wat er wel kan. En a het is voorbarig. Maar juist dit jaar is dat nodig omdat je niet op het laatste moment vanalles kan organiseren omdat dat niet lukt. Er zijn 1000'den extra militairen in Nederland ipv op missie/oefening in het buitenland.

  Laten we deze mensen samen met de politie inzetten om leuke dingen in goede banen te leiden. Of het nu gaat over een toertocht over het veluewemeer of rondom giethoorn of de elfstedentoch dat maakt niet uit.

  Ik blijf erbij het huidige standpunt van het (demisionair) kabinet is echt het domste wat ze kunnen doen als ze echt willen dat Nederlanders veilig blijven.
 19. JGB07

  JGB07 Member

  Ik snap wel wat je bedoelt, maar als ik kijk naar de paar toertochten die ik heb mogen rijden vanaf 2008, dan weet ik vooral nog één ding: veel te druk. Je krijgt hoe dan ook hordes mensen bij elkaar, 90% met een loopneus vanwege de koude, kans op besmetting en haarden is dan ook groot.

  Beter gaan alle regios zoals Friesland https://www.friescheijsbond.frl/schaatskaart noteren waar het veilig kan. Toen ik in 2012 over de Zwette van Leeuwarden naar Sneek schaatste, was er nauwelijks besmettingsgevaar.

  Ontopic: Wat men niet moet vergeten, de elfstedentocht is onder meer zo leuk, omdat het in ieder dorp en iedere stad een gekte is. Menig toerrijder wordt daardoor gedragen en komt daardoor verder dan hij wellicht kan. Corona maakt dat die gekte in de dorpen en steden voorkomen moet worden en iedereen thuis blijft. Ik vraag mij af of dit zou lukken en daarnaast of veel toerrijders dan wel die elfstedenvibe hebben.
 20. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Dit dus. Gaat dus niet gebeuren en al helemaal niet in Friesland. Een beetje ervaren natuurijs schaatser weet op een gegeven moment wel waar het veilig kan en zodoende wordt de drukte gespreid. Organiseer een reeks natuurijswedstrijden voor het marathon peloton op meren voorafgaand aan het NK.

Deel Deze Pagina