Elfstedentocht 2014-2015

Discussie in 'Elfstedentocht' gestart door ijsfan, 20 dec 2014.

 1. ijsfan

  ijsfan Member

  zoals de voorbije jaren zal ik hier voorspellingen posten mocht er vriesweer komen, ik hoop dat ik meer werk ga hebben dan vorig jaar ;)

  mijn geloof in langetermijnvoorspellingen is niet zo groot, maar er gebeuren meer en meer ontwikkelingen in, UKMO heeft nu ook een seizoensvoorspelling en die duidt op een zonale stroming (zoals we die nu al een tijdje hebben) met dus oceaan-invloeden, die voorspelling sluit een tocht natuurlijk niet uit, maar we zitten ook in een slechte periode betreffende de (dubbele) zonnecyclus, dus dat helpt statistisch ook niet

  we hebben nog een periode van 5 à 6 weken, maar als er daarna geen koudegolf zichtbaar wordt in de 10-daagse voorspelling is het over voor deze winter (7 à 10 dagen vooruit zie je die koude wel aankomen en dan moet het nog 2 weken hard vriezen, en eind februari is het sowieso over en uit natuurlijk)
 2. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik ben bang dat je net zo veel te doen krijgt als afgelopen jaar. Het zegt natuurlijk weinig dat het nu veel te warm is, want dat hadden we een paar jaar geleden ook en daarop volgde een prachtige februari-maand. Maar het huidige weer + tiendaagse voorspellingen die ik zie stemmen niet hoopvol. :(
 3. Duif

  Duif Well-Known Member

  Pas in de winters 2017/18 en 2018/19 is er statistisch gezien weer kan op een 11steden.
 4. Tuttifrutti

  Tuttifrutti Well-Known Member

  Leuk ijsfan, ben benieuwd! Ik hoop dat je wat positieve berichten kunt plaatsen deze winter. Heb wel weer zin in natuurijs en nog meer in de 11stedentocht! Al mag dat ook nog wel een jaartje duren, dan mag ik zelf ook mee doen!

  Duif, via welke statistische gegevens? Vind het nu toch alweer een tijdje geleden dat de laatste tocht is verreden.
 5. ijsfan

  ijsfan Member

  puur op weerkundig gebied ken ik maar één factor die echt speelt in het vergroten of verkleinen op de kansen voor een tocht, ik heb het hier al een paar keer vermeld : ongeveer om de 22 jaar (dubbele zonnecyclus) heb je een periode met een 4-tal winters waarin de kans op wat meer vorst wel groter is (zie nu recent maar naar de serie NK's op natuurijs), na 11 jaar in de 22-jarige cyclus zit je ook wel met een kleinere kans op wat meer vriesweer (een tocht vraagt vrij (te) extreme condities, maar ik vermoed dat er in die cyclus wel een verband kan te vinden zijn met het NK op natuurijs : zou om de 22 jaar een kleine piek moeten vertonen in aantal gereden edities)

  het valt me op dat we deze winter en ook de voorbije winter vaak een zonale stroming hebben/hadden, terwijl dit tijdens de vorige koudere winters vaak meridionaal was met blokkerende systemen in de hoogte, en het is echt wel zo'n configuratie die je nodig hebt voor een tocht

  langs de andere kant : global warming lijkt me een belangrijkere tendens dan die zonnecyclus :(

  het probleem is een beetje dat het zeewater echt wel warmer aan het worden is : zeker voor het stuk aan het Ijselmeer geen goed nieuws, dit kan je overkomen met een stevige oostenwind die Siberische koude importeert, maar zoals ik hier van een aantal ijs-specialisten heb geleerd is sterke wind absoluut nefast voor de ijsaangroei

  er is sowieso minder koude lucht aanwezig op de weerkaarten in de winter, die tendens is al een tijdje bezig (global warming) en zeker dichtbij is dat minder, dus moet je aan import doen en komt er altijd wind bij kijken, langs de andere kant zorgt global warming ook voor een verandering van de gebruikelijk weerpatronen, dus het kan eventueel ook mogelijkheden bieden, ik wil mezelf toch wat hoop geven ;) (met enkel kijk-ambitie hoor)
  Tuttifrutti vindt dit leuk.
 6. proeme

  proeme Well-Known Member

  weeronline laat hier in Groningen een beetje vorst zien in de dagen rondom de jaarwisseling.

  Ik weet het: zo ver vooruit voorspellen is niet heel erg betrouwbaar. Maar hoop doet leven.
 7. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  ik heb begin dit jaar nog een wedje gedaan op Unibet. 'geen elfstedentoch dit jaar'. De quote was nog 1.2, dus 20% winst op je geld. Het was januari, en het zat er echt niet meer in. Later tegen 1.14 nog bijgestort.
  Enige catch was nog dat het jaar ook dec.2014 betrof, maar elfstedentochten in december daar geloof ik echt niet in.

  we hebben ook dit jaar weer een el nino gehad dacht ik laatst te horen
 8. Duif

  Duif Well-Known Member

  Ik bedoel de 11/22 jarige cyclus (zonneminimum) waarin de 11 steden vaak verreden wordt. Ga maar na: 1941, (1952 niet) 1963,(1974 niet) 1985 en '86, (1996 niet maar had achteraf wel gekund), 1997, 2008 en 2009 niet (maar wel 1e NK natuurijs sinds 12 jaar). Volgende kans worden logischer wijze de winters 17/18 en 18/19.
  Laatst bewerkt door een moderator: 22 dec 2014
 9. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

 10. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik las het ook. Goede berichten!
 11. ijsfan

  ijsfan Member

  schaatsen zit er de komende dagen niet in, en de tendens op langere termijn gaat richting zachter, het zal februari worden ;)
 12. ijsfan

  ijsfan Member

  voor 10 feb komt er sowieso geen tocht, en dan schiet er al niet veel tijd meer over vrees ik
 13. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  dit zijn inderdaad de dagen dat het loeihard gaat. rond de jaarwisseling is er nog hoop op een omslag. Voor je het wet ben je een week verder, en nu de tweede week. je kunt altijd een week vooruitkijken qua weer, en dan moet het nog een kleine week vriezen. Voor natuurijs, ik heb het niet over deze tocht.
  Het is te warm geweest, het pppervlaktewater is nu gewoon te warm. Mocht het gaan vriezen, dan is de bovenlaag snel hard, maar daaronder zit te veel warmte. het ijs, en zeker sneeuw daarop, werkt dan juist isolerend. Kansloze winter.
  De zonnestormtheorie geldt wederom een jaar. Volgend jaar wederom een kwakkelwinter voorspelt deze theorie, ik zeg het maar vast.
 14. proeme

  proeme Well-Known Member

  als die theorie waar is, wanneer kunnen we dan weer schaatsen?
 15. proeme

  proeme Well-Known Member

  het weer van vandaag
  alleen dan zo'n 10 graden kouder


  please????
 16. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  komende week weer nachtvorst, tot zelfs -5 in noorden van Nederland, veel te weinig voor ijs, maar zal het water hopelijk wel al wat koelen... en dan fingers crossed voor de echte winterprik.
 17. proeme

  proeme Well-Known Member

  weet je, als ik 1 middagje op een natuurijsbaantje wat rondjes kan maken ben ik al een blij man. Alles meer dan dat durf ik niet op te hopen in deze prutswinter...
 18. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Wat mij betreft precies eender. Alleen leert mijn ervaring dat als je een keer op natuurijs op een ondiep water kunt schaatsen je er de voormiddag moet zijn en niet wachten tot de middag want dan kan het al weer iets gedooid hebben.
 19. proeme

  proeme Well-Known Member

  ja, maarja, ik kan mijn werk niet zelf indelen.
 20. ijsfan

  ijsfan Member

  schaatsen zit er de komende 2-3 weken niet in, de tocht de komende 4 weken niet, voor de tocht komt de lente dan al heel snel in zicht

Deel Deze Pagina