Elfstedentocht 2011/2012/2013: handtekeningen gezocht

Discussie in 'Elfstedentocht' gestart door derustzelve, 25 nov 2010.

 1. derustzelve

  derustzelve New Member

  Hallo,

  Met al die kou in de lucht heden ten dage vond ik het eens tijd om de daad bij het woord te voegen en mezelf een kans te geven op de Elfstedentocht van 2011/2012 of 2012/2013.
  Ik heb alle inschrijvingsformulieren ingevuld, maar nu ben ik nog op zoek naar twee handtekeningen van elfstedenverenigingsleden voor mijn schaatsvaardigheidsverklaring.

  Wie kan en wil me uit de brand helpen?

  Als prestaties van schaatsvaardigheid en een bewijs van goede kans op volbrenging van de tocht heb ik het volgende in te brengen:
  - Meerdere langere (40 km) tochten op natuurijs gemaakt in 2008 & 2009;
  - Wekelijks op de natuurijsbaan te vinden;
  - Marathon gelopen.

  Meer kan ik er niet van maken!
  Natuurlijk ben ik van harte bereid om de schaatsvaardigheidsverklaring op te sturen naar een bereidwillig elfstedenverenigingslid met een retourenvelop erbij.
  Ik kan het aanvraagformulier ook ingescand e-mailen.

  Alvast bedankt!
 2. bantega

  bantega New Member

  als je je nu inschrijft, ben je volgend jaar uitgeloot en zou je in 2012/13 ingeloot zijn.
  Persoonlijk vind ik overigens 40km nog geen 'langere tocht'; als je de 200km wil uitrijden zou je dat als en beginnetje moeten ervaren. Om jezelf een beeld te vormen raad ik je aan eens aan een toertocht op Flevonice mee te doen; 100km ofzo
 3. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Ik wilde het niet zeggen als eerste, maar 40 vind ik ook te kort. Om een 200 in te kunnen schatten zeg ik...
  80 is het minimum, 100 een aardige indicatie, en 120 kun je beginnen te extrapoleren.
  Je hebt de marathon gelopen zeg je. Niet iedereen die 8 km kan lopen, kan ook de marathon uitlopen.
  maar kun je de halve snel doen, dan is uitlopen op de hele wel in te schatten.

  Je zou de 100 kmtijd keer 2.2 a 2.4 kunnen doen, en dan krijg je een akelig precieze inschatting van je 200 km.
  Want stel dat je er 4,5 uur over doet, dan is dat 10 a 11 uur. Dan zit mijn schatting er dus hooguit een 1/2 uur naast.
  Als je ervan uitgaat dat je pas laat mag starten, moet je een redelijke schaatser zijn.

  Voor je vraag kan ik je niet helpen want dat moeten de leden met vast startrecht zijn geloof ik.
 4. kavee

  kavee Member

  Via verzoeken op dit forum heb twee keer aangeboden om de schaatsvaardigheidverklaring te tekenen. Beide keren heb ik aangegeven dat ik dat serieus opvat. Ik wilde overtuigd worden van de grote kans dat 'de kandidaat' de tocht met succes volbrengt.

  In het eerste geval heb ik voorgesteld om samen 60-80 km te schaatsen op Flevonice.
  In het tweede geval kon ik verwijzen naar uitslagen (op internet) van een 200 km-tocht op de Weissensee.
 5. derustzelve

  derustzelve New Member

  Beste schaatsliefhebbers,

  Ik begrijp ook wel dat ik die Elfstedentocht niet ga uitrijden met enkel 40 km tochten, maar ik heb nog twee jaar om te trainen dus dat moet wel goed komen.

  Sommige rijden hem uit op souplesse, anderen op doorzetten en ik verwacht dat het, net als bij de marathon, vooral op het laatste zal aankomen.
  Qua schaatsen ben ik geen supercrack, maar ik kan mijn rondjes aardig draaien en probeer steeds aan mijn techniek en uithoudingsvermogen te werken.
  Ik kan qua lange tocht-tijden niet verwijzen naar Internet, wel voor die van de marathon (4:18:54).

  Bantega, zo'n toertocht op Flevonice is wel een goed idee ja, daar moet ik deze winter eens werk van gaan maken.
  en Kavee: even goede vrienden hoor.
  :idea: "Nogevendit": mocht je willen inspringen, ook leden met startkans en niet-rijdende leden mogen (maximaal twee keer per jaar) een verklaring afgeven.

  Goed, in blijde verwachting hoop ik op een positieve respons op mijn hulpvraag.
 6. AlfredS

  AlfredS New Member

  Ik ben sinds dit jaar lid geworden van de elfstedenvereniging. Ik heb in het verleden ook regelmatig tochten geschaatst en geskeelerd van 40-50km maar vond dat nog niet genoeg zekerheid bieden om ook 200km uit te rijden.

  Daarom begin vorig jaar (op aandringen van een vriend) besloten te trainen voor de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Als ik die uitrijd (moet verplicht binnen circa 11 uren) zou ik voor mezelf voldoende zekerheid hebben om ook de Elfstedentocht uit te kunnen rijden. Let wel, beide tochten zijn wel 200 km maar de tocht op de Weisensee bestaat uit veel gelijke rondes, het waait in dat dal relatief weinig en de verzorging om de zoveel kilometer is perfect. Ik schat een echte 11-stedentocht daarom zwaarder in. Immers 50km tegen de wind in schaatsen met een rugzak op is heel wat anders dan na elke ronde van 25 km een 'relaxe' pauze kunnen inlassen.

  Als training heb ik in de zomer van 2009 1 a 2 keer in de week tochten van 30- 90 km geskeelerd en in het winterseizoen 2 keer in de week 60 - 100 rondes op de ijsbaan geschaatst. Als generale heb ik 100 km op flevonice gedaan.

  Afgelopen winter heb ik de Weissensee in ideale omstandigheden in 10 uur uitgeschaatst (incl. circa 30 min pauze). Het was bijna windstil, wel koud (-15 in de ochtend, maar daar kun je je tegen kleden) en het ijs was van behoorlijk goede kwaliteit (los van de vele scheuren). De eerste 100 km ging 'fluitend'. Maar pas toen begon het. Conditioneel heb ik de hele tocht geen enkel probleem gehad maar je benen zijn gewoon niet gewend om 10 uren te schaatsen. De laatste 75 km was dan ook vooral op doorzettingsvermogen.

  Voor jou geval zou ik zeggen dat je met het uitlopen van een marathon inderdaad voldoende doorzettingsvermogen moet hebben. Maar 10 tot 14 uren (als het tegen zit) constant schaatsten vereist meer dan tochten van 40 km kunnen schaatsen. Ik zou eerst eens testen of je 100 km in circa 4,5 uur kunt schaatsen op Flevonice.
 7. derustzelve

  derustzelve New Member

  ik zal deze winter verder trainen op uithoudingsvermogen en mijn resultaten zo af en toe eens posten als ze tenminste voldoen aan de verwachtingen :mrgreen:

  Ik hoop dat er hier toch mensen zijn die als ik in staat ben om een 100 km te schaatsen tegen het eind van de winter een verklaring willen afgeven voor me. Die zijn van te voren natuurlijk ook al welkom, daar niet van: Voor de motivatie komen die altijd goed van pas denk ik. :D Stuur me een berichtje indien zo.

  Dank voor de reacties in ieder geval
 8. flying_dutchman

  flying_dutchman New Member

  beste derustzelve,

  ik begrijp je wens de 11steden te willen proberen uitrijden. echter, ik ga je daar niet mee helpen en zal je uitleggen waarom.

  ik ben volwaardig 11steden lid, heb de tocht 3 keer uitgereden. ik heb tijdens die tochten al teveel mensen gezien die meededen, maar eigenlijk niet goed konden schaatsen. dat terwijl er vele echte schaatsers zijn, die de tocht makkelijk uit zouden kunnen rijden, maar die geen lid zijn/uitgeloot zijn. er zijn wat mij betreft al teveel leden die hun plaats eigenlijk af zouden moeten staan. ik heb wel degelijk schaatsers geholpen lid te worden, maar dan alleen mensen van wie ik weet dat ze echt goed kunnen schaatsen en de tocht ook succesvol zouden kunnen rijden.

  met alle respect, maar jouw prestaties overtuigen mij allerminst. een tochtje van 40k rijden, tja, dat kan vrijwel iedereen. dat je "elke week" op de natuurijsbaan staat is natuurlijk onmogelijk want die zal de meeste tijd niet eens open zijn. dat je een marathon hebt uitgelopen, proficiat, maar je tijd is nou niet echt goed - in ieder geval beneden gemiddeld - bij vele marathons is de limiet 5 uur. wat mij betreft is de melding van je tijd alleen maar een reden te meer je niet als 11stedenrijder te zien. tenslotte moet je niet alleen doorzettingsvermogen hebben, maar als je al zou worden ingeloot, moet je de toch ook nog relatief snel uit kunnen rijden. dat terwijl de omstandigheden alleen maar moeilijker zijn als je laat start: je rijdt een groot deel in het donker, de klunplaatsen zijn langer, het ijs slechter. natuurlijk is schaatsen geen hardlopen, maar je meldt dit wapenfeit zelf dus ga ik er ook op in.

  ik denk dat je vraag pas serieuze overweging verdient als je een alternatieve 11steden in 10, maximaal 11 uur kan uitrijden, liefst sneller. over de "echte" doe je gegarandeerd een stuk langer.

  geniet van het schaatsen!
  met sportieve groet,
 9. Ben het met de vorige schrijver eens (flying dutchman). Ik heb zelf ook 3 keer de tocht gereden.
  Je moet behoorlijk snel (techniek) kunnen schaatsen om de elfstedentocht te kunnen schaatsen (minimaal moet je 3 uur lang meer dan 20 km per uur kunnen rijden). 10 tot 11 uur over de 200 km op de Weissensee is misschien niet voldoende. Ik heb als snelste tijd op de Weissensee 7 uur en 5 min (op klapschaatsen) terwijl als snelste tijd in de elfstedentocht 10 uur precies heb gereden.

  Om in 1 van de laatste startgroepen kans te hebben moet je echt redelijk snel kunnen schaatsen.

  Ik denk dat veel mensen dit onderschatten. In 1996 heb ik met een groepje de elfstedentocht op eigen houtje gereden.
  In de ochtend kwamen we toen een student tegen die ook dit plan op gevat had. Hij had een maximale snelheid van krap 15 km/uur (voor de wind). Volkomen kansloos dus.
 10. Mandark

  Mandark Member

  Een 'slechtere' tijd op de marathon geeft aan dat je langduriger in staat bent geweest om te sporten in je aerobe systeem. Ik heb een paar dagen geleden voor het eerst 100km geschaatst en ik vond het een heel stuk beter te doen dan een marathon lopen. Mijn hardloopmarathon was in 4:06 en de 100km (solo)schaatsen in 4,5 uur (5 incl. pauzes). Conditioneel/technisch etc. ben ik een lachertje, ik denk dat een marathon uitlopen wel degelijk iets zegt over je potentie in duursport. Ook als je geen snelle marathon loopt. Toch zal iedereen het erover eens zijn dat een marathon lopen mogelijk is zonder ooit schaatsen aan je voeten te hebben gehad.

  Als je in meer dan 10 uur een simpele 200km kan rijden, en je hebt 14 uur (vertrek 10:00 max. finish 00:00) voor de 11steden, dan mag je 40% langer doen over de echte tocht. Zou dat dan nog zo krap zijn? Als je langzamer rijdt, dan kost klunen je relatief minder vertraging omdat de kluunsnelheid dichterbij je schaatssnelheid ligt. :)
 11. luitzenb

  luitzenb Member

  Alle leden van de vereniging mogen een schaatsvaardigheidsverklaring onderteken. Onderstaand de letterlijke tekst uit de stukken van de vereniging (bron: http://www.elfstedentocht.nl/files/FILE ... ternet.pdf)

  Toelichting schaatsvaardigheidsverklaring:
  Op grond van de privacywetgeving mogen wij geen namen van leden aan derden verstrekken. U zult
  daarom in uw eigen netwerk moeten zoeken naar twee leden van onze vereniging die uw
  schaatskwaliteiten kennen en de schaatsvaardigheidsverklaring willen invullen en ondertekenen. Dit
  mogen zowel leden met startrecht, leden met startkans als niet-rijdende leden zijn; met andere
  woorden iedereen die lid van onze vereniging is mag de schaatsvaardigheidsverklaring
  ondertekenen.
 12. bantega

  bantega New Member

  ??? hoe doe je dat? Mij 'citeren' terwijl niet ik, maar nogevendit dat schreef!?!?!
 13. flying_dutchman

  flying_dutchman New Member

  het gaat bij de 11stedentocht niet alleen om duurvermogen, maar wel degelijk ook om snelheid. als serieus marathonloper ben ik de eerste om te zeggen dat het twee behoorlijk andere zaken zijn, maar de oorspronkelijke poster heeft de marathon er zelf bijgesleept. daarbij: ik vind de marathon zwaarder dan een 11steden tocht, al was het maar omdat je bij schaatsen een stukje rechtop kan rijden, makkelijker even wat kan drinken/eten, terwijl je toch snelheid houdt. bij lopen moet je almaar doorgaan, langzamer lopen neemt niet zoveel druk van je benen weg.

  vergeet niet: ik reageerde op iemand die a) nooit meer dan 40k heeft geschaatst, en b) een langzame marathon heeft gelopen. dat zijn twee zwakke punten op cruciale onderdelen: duurvermogen en tempo. geeft mij niet veel vertrouwen in zijn capaciteiten.

  en ja, ik denk dat je, zeker als je achteraan start, rekening moet houden met een serieus langzamere tijd. al was het maar omdat je een groot deel in het donker zal rijden, als je al moe bent. je hebt dan ook nog meer mensen op het ijs, dus verlies je extra tijd met klunen.

  trouwens, als je 100k in 4,5 uur schaatst in je eentje, ben je geen lachertje! dan moet je toch redelijke techniek/conditie hebben.
 14. Mandark

  Mandark Member

  @flying_dutchman: ik denk dat we het redelijk met elkaar eens zijn. Mijn reactie was benadrukken dat een marathon lopen wel degelijk een prestatie is om naar te verwijzen en qua inspanning zoals je zelf erkent niet van een lagere orde dan 'n flink stuk schaatsen. En dat het niet te vergelijken is, maar als je er toch al iets bijhaalt, dan vind ik het niet gek.

  Ik ben het ook eens over die 40km schaatsen, dat dat nietszeggend is. Dat is iemand die een start-to-run traject afrond en 5km kan hardlopen, die zich inschrijft voor de marathon. En dan nog moet dat geen probleem zijn, wanneer die marathon minimaal een half jaar later is (discussiepunt, maar niet voor op dit forum). Voor een hardloopmarathon moet je je zeer degelijk voorbereiden, dat geldt ook voor een 11steden. Als iemand zich op dit moment inschrijft, dan wordt 'ie in de ronde van april meegenomen, het 1e jaar standaard uitgeloot en kan 'ie op zijn vroegst over 2 jaar deelnemen. In die tijd kan je je natuurlijk gemakkelijk schaatsend en skeelerend op zoiets voorbereiden. Ik denk dat als je een marathon kan lopen, dat je daartoe goed in staat bent. Centrale vraag is misschien: moet je je reeds bewezen hebben, of moet je bewijzen dat je prima tot iets in staat zou zijn?

  Aan de reacties lijkt het op het eerste.
 15. luitzenb

  luitzenb Member

  Mijn excuses bantega. De volgende keer dat ik iemand op een onjuistheid wil wijzen zal ik dat juist doen :wink:
  Het was trouwens heel simpel om te doen... daarom ging het ook mis.
 16. flying_dutchman

  flying_dutchman New Member

  grote verschil tussen hardlopen en schaatsen: de laatste sport vereist techniek. hardlopen kan in principe zo'n beetje iedereen, het is slechts een kwestie van trainingsarbeid om duurvermogen/snelheid te verbeteren. voor schaatsen heb je techniek nodig. zeker voor een lange tocht als de elfstedentocht, kan je veel winnen door puur op techniek te rijden. dan is er op natuurijs ook nog sprake van kunnen schaatsen op allerlei soorten ijs. iemand die 40k kan rijden, hoeft nog helemaal geen acceptabele techniek te hebben. naar mijn idee is daar het schaatsvaardigheids bewijs dan ook voor in het leven geroepen. wat mij betreft (maar helaas praktisch niet uitvoerbaar) zouden alle bestaande leden ook een test af moeten leggen.
 17. HA01761

  HA01761 Active Member

  Hardlopen kan iedereen, maar je moest eens weten hoeveel techniek je nodig hebt om hard te lopen. :wink:
 18. Mandark

  Mandark Member

  Je moet toch met name een goede schaatseconomie hebben, zoals je met hardlopen een oh zo belangrijke loopeconomie nodig hebt (looptechniek is zo belangrijk voor je snelheid en energieverbruik). Zo weinig mogelijk energie steken in je beweging, met nog wel genoeg snelheid. Ik had al eerder gepost, mijn eerste 100km laatst was in 4,5 uur en je wil niet weten hoe beroerd dat eruit ziet. Ik heb hoofdzakelijk rechtop gestaan. Op m'n goedkope zandstra soft boot dingen.

  Zo'n test zou ik niet halen, een 11stedentocht uitrijden moet met juiste voorbereiding wel te doen zijn. Zo'n tocht houdt z'n charme als er wat krabbelaars als ik tussen komen.
 19. flying_dutchman

  flying_dutchman New Member

  maar dat is mijn punt nu juist: er zitten al teveel krabbelaars tussen! in 1997 hoorde ik al mensen die van tevoren al aangaven tot stavoren te schaatsen (lekker windje mee) "om te sfeer te proeven". en daarna met de trein naar huis. dat is te gek voor woorden: die mensen weten dus van tevoren al dat ze 'm niet uitrijden en nemen de plaats in van mensen die dat wel zouden kunnen.
 20. Mandark

  Mandark Member

  Dan heb je 'krabbelaars' en 'krabbelaars die meedoen zonder serieuze kans op slagen'. Die laatste categorie is kwalijk. Als je dat wil aanpakken door alle krabbelaars een startkans te ontnemen, dan doe je de eerste categorie tekort. Ik zou het niet gek vinden wanneer er eens per zoveel jaar (3, 4, 5?) een 100km moet worden verreden. Hoeft van mij nog niet eens een tijdlimiet aan te zitten, mag wel maar dan ruim.

  Even heel wat anders, misschien een leuke tv-tip voor morgen!

Deel Deze Pagina