Elfstedenkou op komst

Discussie in 'Elfstedentocht' gestart door Sjoerd, 28 dec 2009.

 1. sportman

  sportman New Member

  Als het zo koud wordt zoals op dat plaatje dan zal de Elfstedentoch wel gereden kunnen worden. Hopenlijk gaat er ook niet meer zo veel sneeuw vallen.
 2. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Als ik de voorspellingen via Agriholland.nl een beetje volg dan wordt het niks met echt open natuurijs... het blijft een beetje emmeren rond de -5 met wat uitschieters naar beneden maar niet echt serieus koud. Ik geloof er niet in dat het gaat lukken met de tocht...
 3. casselt

  casselt New Member

  en die sneeuw helpt ook niet bepaald mee
  kunnen ze niet een Utrechtse elfstedentocht houden ofzo?? daar is veel beter ijs..
 4. klopgeest90

  klopgeest90 Member

  Misschien een NK

 5. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  Waar is dat betere ijs dan in Utrecht?
  Vannacht komt er weer een sneeuwgebied over Nederland, leuk die sneeuw voor mooie foto's maar schaatsen kunnen we dan wel vergeten.
 6. casselt

  casselt New Member

  gewoon op plassen in de provincie utrecht
  daar is het koud zonder sneeuw
  (gister wel iig)
 7. afca

  afca New Member

  Kunnen ze het sneeuw dan niet van het ijs halen.... ff met een heli er over heen :mrgreen: of sneeuw ploegen inzetten. zijn genoeg mensen die dat best willen doen.rijk betaald :wink:
  Komop zeg, wij Nederlanders verdienen weer eens en elfstedentocht.....anders is Nederland nederland niet meer
  :(
 8. sharky

  sharky New Member

  Ik moet altijd wel een beetje lachen om die elfstedenkoorts. Ik woonde in leeuwarden tijdens de tochten van '85 en '86 en dan hoor en lees je iedereen zich maar druk maken "daar in het westen". Zoiets lijkt er nu ook aan de hand.

  Het zou wel super zijn als het weer een keertje door ging, dan ga ik zeker weer even terug naar friesland. Het is zo'n bijzondere sfeer, brengt alleen al goede herinneringen terug. In ons straatje sliepen in elk huis wel een paar schaatsers... 's ochtends met een hele groep op het fietsje naar de start. Vooral het eerste jaar, de super gezellige sfeer in de start, echt iedereen vrij. Helemaal goed. Laat het eerste maar even een paar dagen flink dooien en dan die mooie winterzon en flink vriezen. Kreun ik zie het al voor me overdag naar de 11-steden tocht, 's nachts voor de buis de OS kijken.

  Ik stem voor dinsdag 2 februari, net voor de OS, heb ik een parttime dag, is mijn klimcursus nog niet begonnen....... :D :D :D
 9. Schaatsfan86

  Schaatsfan86 Active Member

  Dat kan, maar daaronder zit dus sneeuwijs. Van dat witte, erg zwakke ijs, in plaats van het mooie krakende inktzwarte ijs. Dat witte ijs is ontstaan doordat er sneeuw in het water lag, en dat is bevroren. Het kan gewoon geen duizenden mensen houden! Sneeuwruimen heeft dus geen zin. Voor een Elfstedentocht moet het dus eerst gaan dooien en dan pas opnieuw gaan vriezen.
 10. sportman

  sportman New Member

  Nou, helaas komt de Elfstedentocht er dan voorlopig niet :x .
  De komende 10 dagen blijft het vriezen en mocht het weer gaan dooien dan moet het daarna weer een lange vorstperiode komen.
 11. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  Inmiddels heeft Utrecht ook sneeuw gehad. Zag op de natuurijskaart dat er in de stad Utrecht geschaatst kan worden o.a. in het Wilhelminapark.
 12. casselt

  casselt New Member

  dat bedoel ik dus :p
 13. afca

  afca New Member

  Goh, ik dacht echt nu gaan we het meemaken, de tocht der tochten zal weer verreden worden, maar helaas de kans dat dat nog gebeurt is wel erg klein. Of het moet in Feb nog hard gaan vriezen...
 14. Alwin72

  Alwin72 New Member

  Het vriest er nu hard, alleen hebben we er niks aan :cry:
 15. Alwin72

  Alwin72 New Member

  Vandaag overigens diverse berichten in de media:

  En vervolgens op nu.nl:

 16. afca

  afca New Member

  Ja mooi balen........
 17. Maartens

  Maartens New Member

  Misschien een erg dom idee maar is er ooit aan gedacht om een hovercraft te huren om over het ijs te "vliegen"? Zo'n kleine die ze in moerasgebieden gebruiken. Dat ding belast het ijs niet zwaar en kan wellicht enorm veel sneeuw wegblazen zodat de vorst aan de slag kan. Met zoveel liefhebbers moet dat toch te organiseren/financieren zijn?

  Iemand enig idee of dit kan werken?

  Maarten
 18. Schaatsfan86

  Schaatsfan86 Active Member

  De ijslaag die er nu ligt bestaat grotendeels uit sneeuwijs, en dat blaas je niet zomaar weg. De enige oplossing is toch echt dat het 1. warm water gaat regenen, of 2. flink gaat dooien zodat het witte ijs kan wegdooien. En daarna moet het weer gaan vriezen.

  Ik zie het niet zitten voor deze winter, tenzij het in februari weer flink koud gaat worden. Zonder die sneeuw had er al veel meer ijs gelegen. :(
 19. ruhrpottler

  ruhrpottler New Member

  hi,
  now i really need an update. i read most of the entrys in this thread, but i still have no exact picture of what is going on, so i have a few questions to ask.
  is the ice in every region as rough because of the snow?
  as i assume by reading here i think, that the icesurface is quite rough, so i wonder why the iceskatingcrazy netherlands dont work on a good surface, when the ice is thick enough. of course it is not possible to get every single gracht to have blank ice, but i am sure there can be something done on short routes.
  and my last question is how thick is the ice currently? i imagine, that it might be around 7-10 centimeters in most locations, or did the snow isolate that much?
  however it will remain cold in the next week and most likely in the week afterwards as well, so i am still optimistic, however the icesurface may not be good yet.

  i'd be glad for hearing back from you!
  so long
  ruhrpottler.
 20. Remco

  Remco Member

  Hello Ruhrpotler,

  Hmmm, should I write in German or English. My German is probably better but many followers of this topic won't be able to read it. So let's continue in Englisch. I you want to "chat" in Deutsch -> Einfach Privatbericht schicken :wink:
  As you already understood, we had quite a lot of snow in Holland when the ice was still very thin (or water covered with old ice from december. At most locations the ice is really "scheisse". The ice is very weak and even after removing snow it's still very week and soft. In fact only at local icerinks (whith facilities to dweep the ice with warm water) you might get a well prepared track. In the free nature there are not many place with ice which is good and thick enough for lots of people. I believe 12cm is needed for a licence to organise a tour. But anyway, there are always places to find where the ice is not too bad. A lot of theses locations are being discusse in the topics about natuurijs.

Deel Deze Pagina