Elastieken

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Stefan, 14 jun 2007.

 1. Stefan

  Stefan New Member

  Daar ik nog geen ander topic hier precies over gevonden heb, start ik er maar 1.

  Gister voor het eerst eigenlijk een beetje met zo'n elastiek getrained, en het sprak mij best wel aan. Wil er binnekort ook 1 aan gaan schaffen, maar dan vraag ik me af, wat zijn nou de beste trainingsmethode's voor zo'n elastiek. Iemand suggesties. Wat ik tot nu toe gedaan heb, zijn 'startjes', het overstappen, het afzetten, en het omhoog drukken.

  Stefan
 2. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Schaatshouding zitten, elastiek aan 1 been. Been waar het elastiek aan zit hangt achter je, elastiek op spanning. Dan het elastiekbeen naar voren trekken en iets voor je standbeen neerzetten. Uitvoeren in hoog ritme, 15-10 seconden.
  Kan je ook zijwaarts doen (elastiek trek je naar je toe of je "duwt" het van je af).
 3. Spek

  Spek New Member

  www.ellisedge.com

  Staat het één en ander over in

  Overstappen, afzetten en sprintjes zijn naar mijn mening de beste oefenvormen. Elastieken zijn heel schaatsspecifiek daar moet je gebruik van maken. Dus vooral technisch trainen. en zoveel mogleijk de belasitng opzoeken die je ook op de schaats hebt.

  Er op letten dat je voet, knie, heup en schouder rechtdoor blijven staan (door de elastiek willen die nog wel eens wegdraaien). Het moeilijkste is misschien nog het laag blijven: Hiermee bedoel ik beginnen vanuit een kleine knie- en enkel-hoek en met je romp geen "hupje" omhoog maken: blijf laag.
 4. Xenon

  Xenon New Member

  Waar kan ik in Nederland eigenlijk zo'n elastiek krijgen? In de USA weet ik wel maar het moet toch ook dichter bij huis kunnen.

  Alvast bedankt.
 5. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Ik had ooit een adres van een zeilmakerij in Friesland waar ze van dat elastische touw aan elkaar knopen met een lus, ideaal spul! Adres is helaas verloren gegaan bij een complete computercrash helaas...
 6. Xenon

  Xenon New Member

  Bedankt, dan ga ik maar eens zeilmakerijen (is dit het goede woord??)bellen.
 7. Ing_Rik

  Ing_Rik Member

  Bij de Uithof in Den Haag zit een schaatswinkel die trainingselastieken verkoopt. Ik geloof dat ze in 2 diktes te verkrijgen zijn.
 8. Niek

  Niek New Member

  elastieken kun je op rol kopen en zelf op de juiste lengte afknippen. Je hebt ze in leuke kleurtjes (voor zover je dit wilt). Kijk even op een site van fysiotherapeuten en je hebt zo een adres. Bijvoorbeeld deze:

  http://www.fysiosupplies.nl/prod_list.p ... herabanden

  Zoals je ziet hoeft het ook helemaal niet duur te zijn. Ik heb er zelf op advies van mijn fysio een aantal gekocht een paar jaar geleden en die werken nog steeds goed.[/url]
 9. doddeltje

  doddeltje Member

 10. Niek

  Niek New Member

  Het is heel persoonlijk welke lengte (meer als de kleinste versie van 5,5 meter heb je niet nodig. Die van mij zijn 1,5 m per stuk) en sterkte je nodig hebt. Gezien de verzenkosten is het vaak handig gelijk 3 verschillende sterktes te kopen met een stel handgrepen. Je bent dan voor jaren klaar. Wellicht kun je zelfs met een aantal mensen die banden kopen en dan ben je voor een habbekrats klaar en zoals gezegd ze gaan jaren mee. Even googelen op trainingselastieken en je hebt zat hits.

  (ps ik wil geen reclame maken, werk niet bij een dergelijk bedrijf en dus ook geen belang)
 11. Bdevree

  Bdevree New Member

  mensen;) om een oud topic weer een leven in te blazen;) ik heb een tijdje op internet zitten zoeken en kwam er maar 1 tegen bij oomsport voor 32 euro. De hierboven gegeven sites doen het niet meer. Iemand tips?
 12. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  http://www.fysiosupplies.nl/prod_show.php?art_no=1650p

  alsjeblieft, suc6 ermee!
 13. ijsmonster

  ijsmonster Member

  Worden er hierboven niet twee verschillende trainingselasstieken door elkaar gehaald?
  Je hebt de lange van een meter of 4, 5 voorzien van een tuigje of band. Deze gebruik je meestal met een trainingspartner.

  Daarnaast heb je de platte latex bandelastieken, ook wel bekend als minibands, herabanden, therabanden, gewoon bij de HEMA of Perry sport verkrijgbaar onder de naam fitness body-band. Deze banden gebruik je meestal individueel. Een overzicht van de kleurcodering / weerstand vind je hier (PDF, pag. 5)
 14. Bdevree

  Bdevree New Member

  @ijsmonster: right. Ik ben dus opzoek naar een training elastiek voor 2 personen. Mijn vraag is dus eigenlijk kun je dat elastiek los kopen (op een rol?) het is volgens mij vrijwel hetzelfde spul als een spin (om dingen achterop je fiets vast te zetten) maar dan moet je een lang stuk hebben. Ik heb al wel iets in de zeilsport gevonden wat ergens op leek maar dan wordt je doodgegooid met jargon waar ik niets van maak:s
 15. Rinus

  Rinus Member

  Als je een linkje hebt met wat elastiek kan ik er wel wat van maken.

  Je kan ook gewoon een watersportzaak bellen en vragen of ze elastiek van diameter blabla hebben. Dat verkopen ze gewoon per meter. De maximale dikte die ik in handen heb gehad is volgens mij vijf millimeter, maar 't bestaat nog veel dikker (voor grotere boten). Voor onze bootjes ook wel bekend als 'hangbandelastiek' of 'trapeze-elastiek', al naar gelang de functie van het ding.
 16. Bdevree

  Bdevree New Member

 17. Rinus

  Rinus Member

  Ik snap je punt. Schoten of schootlijnen zijn typisch niet rekkend. Je moet dat spul onderaan hebben: shockcord of elastiek (een na onderste staat de 10mm variant), is weliswaar 1,50E per meter, maar daar zou ik het niet om laten.
 18. Tjark

  Tjark Active Member

  Ik heb voor 2 verenigingen voor die banden gezorgd.

  Elastiek heb ik inderdaad van een scheepshandel gehaald. De banden waren bedoeld voor volwassenen. Het hangt een beetje af van de voorkeurs van hoe lang je de elastieken wil hebben. 't Elastiek dat ik gebruikt heb was 10mm elastiek. Om toch lekker wat weerstand te hebben (volwassenen) moest 't elastiek 4x lengte hebben/4 dubbel gebruikt. Zelf vond ik een wat korter elastiek fijner werken omdat je dan meer controle kunt uitoefenen. Per setje heb ik 6 meter gebruikt, hetgeen betekende dat in ruststand, er 1,5 meter tussen de banden zat. Bij uitrekking krijg je dan 2,5-3 meter afstand. Als je meer wil kun je bv 10 meter elastiek gebruiken.

  Wat ik ook heb gedaan is zorgen voor 2 banden. Dit heeft 2 grote voordelen: ook degene die de beoefenaar moet tegenhouden heeft dan een fijn stuk om in te hangen, en het tweede voordeel, misschien nog wel belangrijker, is dat als je met groepen bezig bent, de tweetallen dan niet steeds hoeven te wisselen met 'aan en uittrekken'. Ieder heeft z'n eigen band en als de 1 geweest is, kan de ander meteen ook aan de slag.

  Qua band had ik eerst in gedachte om autogordelband te gebruiken, mooi stevig en slijtvast spul. Maar dat was lastig te vinden in echt bredere stukken omdat de 5-6 cm breedte mij net te smal leek om comfortabel te zijn.
  Een vriendin van me had een heel mooi idee en via aanleverbedrijf van een reclamebureau kwamen op vrachtwagenzeil. Dat is stevig spul, maar mooi soepel. Ik heb toen banden laten maken van 1.20m met aan de uiteinden dubbeldik uitgevoerd (extra stevig) en door dat dubbeldik gedeelte een oog van 20mm laten maken (iets groter was beter geweest omdat het elastiek er 2x doorheen moet). De banden waren 10cm breed, wat er voor zorgt dat het comfortabel dragen was. Kosten waren ongeveer een tientje per band.
 19. Bdevree

  Bdevree New Member

 20. henk bos

  henk bos New Member

  In mijn trainingen werk ik heel veel met de vaste cornerbelt, teugel of autogordel. Het voordeel van de vaste band is dat de oefening veel netter kan worden uitgevoerd dan in een elastiek.
  Kijk voor meer informatie op http://topskating.nl/techniek/cornerbelt.html

Deel Deze Pagina