dubbele 1000 meter op WK afstanden

Discussie in 'Lange baan' gestart door Regenboog, 20 apr 2012.

  1. Regenboog

    Regenboog Member

    De KNSB wil op de komende ISU vergadering voorstellen om de 1000 meter twee keer te rijden tijdens het WK afstanden. Dit omdat starten in de binnenbocht een significant voordeel oplevert. (0,21 bij de heren en 0,155 bij de vrouwen).
    Het lijkt me een goed voorstel, omdat het gewoon eerlijker is. En er is een groot voordeel voor de schaatsliefhebber: maar liefst twee keer de mooiste schaatsafstand bekijken. Yessss.
  2. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik vind het een heel goed idee! Het is idd een groot voordeel om binnen te mogen starten: bij de start gaat het wat sneller omdat je eerst de binnenbocht hebt, en aan het eind als je bekaf bent is het een nog groter voordeel om de laatste binnenbocht te rijden en de laatste kruising te gebruiken om naar je tegenstander toe te rijden.
  3. Danou

    Danou Active Member

    Het lijkt me een goed idee. Vooral omdat het tijdens een WK Sprint ookal gebeurd.

    Maar de discussie zal dan vast ook gaan over de 1500m.

    Als het voorstel afgeslagen wordt door de ISU is het misschien een idee dat iemand een bepaald aantal keer in de buitenbocht en binnenbocht moet eindigen. Zodat het beter is verdeeld. Voor Nederland zal dit echt weer moeilijk zijn omdat je nooit weet wie het eerste deel van het seizoen rijdt en wie het tweede. In dat geval zou ik gewoon zeggen, wissel het per week. Week 1 in de buitenbocht starten, week 2 in de binnenbocht enz. En dat gewoon voor iedere afstand.
  4. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Ik ben er geen voorstander van. Je kunt wel proberen alle mogelijke oneerlijkheden eruit te halen maar daar wordt het alleen maar saaier van. Je hebt nu eenmaal te maken met details waar je als rijder voordeel uit kunt halen. Vroeg/laat loten, binnen/buitenbocht starten, sterke/zwakke tegenstander. What's next: ook maar zorgen dat er niet een trage starter in de binnenbocht start tegen een snelle opener in de buitenbocht? Dan houd je alleen maar hele cleane races over. Ik denk dat je er meer aan hebt om in de World Cups de startbanen af te wisselen. Nu start de nr in het WC klassement altijd binnen. En dat is een voordeel op de 1000 maar een nadeel op de 1500m.
  5. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Bah.

    Een extra dweilpauze.

    Nee daar zitten we op te wachten.
  6. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Maar het is toch absurd dat op de Olympische Spelen de helft van het veld puur en alleen op basis van de startbaan een statistisch voordeel van 0.18 seconden heeft terwijl het op de 1000 meter vaak om veel kleinere verschillen gaat.
  7. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Het gaat maar om 1 extra dweilpauze per jaar; ofwel op de OS ofwel op de WK afstanden. Het hele verhaal over de wereldbekers doet er niet zo toe. Het gaat erom dat de titeltoernooien eerlijk zijn.
  8. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Mannen én vrouwen op de NK afstanden én de WK afstanden. Vier extra dweilpauzes in totaal denk ik dus.

    Een nadeel van dit systeem is mogelijk het volgende. Als tijdens de eerste WB-wedstrijd Sven Kramer en Bob de Jong op de 5000 meter in dezelfde baan geloot worden, rijden ze vervolgens het hele seizoen niet meer tegen elkaar. Zelfs als ze samen met kop en schouders boven de rest uitsteken krijgen we elke wereldbeker gegarandeerd geen direct duel te zien.

    Verder vind ik het op de 500 meter altijd wel speciaal dat je op OS/WK twee goede ritten moet rijden, dat onderscheidt het wel van zomaar een wereldbekertje. Ik ben benieuwd hoe het op de 1000 meter uitpakt en wat mij betreft beginnen ze er in November meteen mee op de NK afstanden, maar daarover kan ik nog wel even mijn post in een ander topic herhalen:
  9. Danou

    Danou Active Member

    Klopt, heb ik aan gedacht. Daarom zou je het per 2x moeten bekijken. De eerste 2 wordcups zouden Sven en Bob dus dan niet tegen elkaar kunnen rijden. Maar als je bij WC 3 weer opnieuw zou gaan loten kan het wel. Dan zou je het volgende kunnen krijgen:
    ........ Bob.....Sven
    WC1: buiten buiten
    WC2: binnen binnen
    WC3: binnen buiten
    WC4: buiten binnen

    Zo blijft het wel eerlijk verdeeld. Dan hebben ze beide 2x binnen en 2x buiten gestart.
  10. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Ik zie wel een enorme tweespalt als enerzijds in dit soort discussies alle oneerlijkheid en toeval uit het systeem gefilterd moet worden, terwijl in andere discussies, zoals het 'langebaan aantrekkelijker maken', toeval, geluk en onvoorspelbaarheid juist in het systeem gebracht moeten worden om het aantrekkelijker te maken.
    Begrijp me goed, ik ben altijd voor de eerlijke sport en de zuivere meting geweest, maar ik vind de tegenstelling treffend.

    Het voordeel van binnen starten op de 1000 zit hem volgens mij trouwens niet zozeer in de route an sich, maar in het profiteren van de tegenstander op een cruciale kruising.
    Starten op twee recht einden, zoals bij de TP, is derhalve nog eerlijker.
  11. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik ben er niet voor om dit bij alle worldcups toe te passen, maar bij NK en WK afstanden en eens in de vier jaar ook bij de OS. Die paar extra dweilpauzes die dit oplevert neem ik dan graag voor lief.
  12. proeme

    proeme Well-Known Member

    Levert ook veel extra ritten op.

    of het in het kader van "schaatssport aantrekkelijker maken" een slimme zet is weet ik niet. Niet-fans moeten nu nóg langer blijven hangen voor ze de winnaar weten. Doen ze dat?
  13. Myrna

    Myrna Member

    Ik vind het ook geen probleem. De 1000m is namelijk een van m'n favo afstanden. :)
  14. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ik zit ook niet te wachten op 2 extra dweilpauzes (1 voor de mannen en 1 voor de vrouwen). En als het echt oneerlijk is, dan moet het ook op de Wereldbekers worden ingevoerd. Daar gaat het ten slotte ook om kwalificaties voor de WK en de OS en om centjes.

    Ik zou er wel mee kunnen leven als alleen de beste 8 (beste 4 uit de binnenbocht en beste 4 uit de buitenbocht) nog een keertje rijden. Dat kan ook een mooi hapklaar brokje zijn voor TV-stations uit kleinere landen. Kan trouwens ook voor 500m en 1500m worden ingevoerd.

    En de andere kant op geredeneerd: de 1000m is toch een raar buitenbeentje met die finish op een andere plek. En als het dan ook nog oneerlijk is, is deze afstand een kandidaat om als eerste geschrapt te worden...

    Maar tot slot: de KNSB heeft volgens mij erg directe lijntjes met de Technische Commissie van de ISU. Als ik iets zou willen veranderen in de regels, zou ik altijd proberen om eerst het in te brengen in die Commissie om er voor te zorgen dat die ook meegaan, cq dat het voorstel van de TC afkomt.
    Het feit dat de KNSB het zelf inbrengt betekent denk ik, dat het ze niet gelukt is de TC mee te krijgen en dat dit dus een vrij kansloos voorstel is. Net als dat andere voorstel dat de KNSB inbrengt (11 schaatsers op de OS).
  15. Regenboog

    Regenboog Member

    Jee, dat mensen het over dweilpauzes hebben. Als er meer dweilpauzes zijn, is er ook meer schaatsen toch?
    Of zie ik het verkeerd?
  16. Regenboog

    Regenboog Member

    Neeeee, niet de 1000 meter schrappen, wat een barbaars voorstel Mjosaman, het is de mooiste schaatsafstand. (En wat een toestand om jouw naam te typen, waar zit die rare o?)
  17. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Dat voordeel heb je alleen wanneer je op de laatste kruising vlak achter je tegenstander kan kruisen. Bekendste voorbeeld is Van Velde, OS 2002. Maar dit kun je toepassen op elke afstand! Ook als je op de 10 km vlak achter iemand kan kruisen kun je net dat beetje voordeel behalen om de rit te winnen. Gaan we dan ook de 10 km twee keer rijden? :twisted:
  18. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Het maakt niet uit wat de oorzaak is, feit blijft dat men gemiddeld 0.18 voordeel heeft met een laatste binnenbocht. Dat vind ik persoonlijk onacceptabel.
  19. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Wat bereik je ermee om dan een 2e race te laten rijden? Dan zijn de allrounders zwaar in het voordeel. Waarmee je dus een groter nadeel introduceert dan het kleine voordeel wat je ermee ongedaan maakt.

    Als je als rijder ervoor zorgt dat je tegenstander geen voordeel van je kan hebben, dan is er geen voordeel.
  20. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Alt-155
    En op mijn smartphone de o ingedrukt houden (*wist ik eerst ook niet *)

    De oefening voor gevorderden luidt het intikken van Ådne Søndrål.

Deel Deze Pagina