doping in langebaan: inspanningsastma

Discussie in 'Lange baan' gestart door SkateMind, 9 mrt 2007.

 1. SkateMind

  SkateMind New Member

  Stelling: Je kan geen wereld kampioen meer worden zonder inspanningsastma.

  Vandaag zagen we Ireen Wust vlak voor de wedstrijd een middel tegen inspanningastma gebruiken, ventolin (http://nl.wikipedia.org/wiki/Astma). Is het niet vreemd dat erg veel schaatsers "inspanningsastma" hebben? Dit kan gewoon niet kloppen. Daarbij vind ik het opvallend dat de commentatoren van de NOS hier totaal niet kritisch over zijn.

  Als de luchtwegen niet goed op inspanning reageren, dan wordt al heel snel naar een astmamiddel gegrepen. Nou stel, de benen van SchaatserX reageren niet goed op inspanning, mag deze schaatser dan meteen anabole steroiden nemen?

  Wat is het verschil tussen een beperking in de luchtwegen en een beperking in de benen?

  EDIT: Een zoekje op pubmed.com (medisch wetenschappelijke artikelen) geeft aan dat tot 50% van de langlaufers en de schaatsers inspanningsastma heeft.
 2. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Niet mee eens:
  Clara Hughes: Geen inspanningsastma, wel Olympisch Kampioen
  Cindy Klassen: Idem
  En vul de lijst maar aan, dat ventolinspul zal helpen maar als je longen gewoon slecht zijn door die inspanningsastma verhelp je dat nooit helemaal lijkt mij... Denk niet dat het echt een doorslaggevend goedje is.
 3. Kimmy

  Kimmy New Member

  Ventolin gaat de vernauwing van de luchtpijn tegen bij astma. Als je geen astma hebt vernauwt de luchtpijn ook niet dus heeft het ook geen zin om ventolin te gebruiken, daar heb je dan toch geen voordeel van.
 4. Bartje2507

  Bartje2507 New Member

  Jezus wat een dom gezeik is dit zeg. Als je dan geen verstand hebt is dat niet zo erg maar kom dr niet zo openlijk voor uit!!!
  Iedereen die dat spul gebruikt heeft een medisch verklaring daarvoor. In Nederland gaat dat via het NECEDO. Deze krijg je niet zomaar, maar pas na een doktersverklaring.
  Dit geld overigens ook voor andere sporten Miguel Indurain bijvoorbeeld gebruikte ook altijd ventolin!!!
 5. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Echter, in sommige sporten heeft 90% van de mensen een astma-verklaring. Klopt ook niet helemaal.

  Ik beb geen expert, maar volgens mij gaat om salbutamol, dat erin zit, en op de lijst staat. Ik weet niet of astmapatienten dan onbeperkt salbutamol mogen gebruiken, en of dit middel prestatieverhogende effecten heeft, en of het gevaarlijk is?

  Ik gebruik zelf ook Ventolin en het werkt super weet ik. Bij mijn weten is het ongevaarlijk, dus ik zie er weinig problemen in als mensen in het grijze gebied (niet echt astmapatient, maar blijkbaar wel baat hebbend bij vrijere luchtwegen) het gebruiken.
 6. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Beetje op je taalgebruik letten......
 7. moon

  moon New Member

  Klopt.
 8. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Bart Veldkamp kwam gisteravond met een verklaring dat vooral schaatsers die lang schaatsen de longen overgevoelig raken, een soort astma patient worden. Dit kan dan niet op Ireen Wüst slaan.


  Gerrit Stevens
 9. SkateMind

  SkateMind New Member

  Als het middel namelijk niet zou werken, dan zou het niet op de dopinglijst staan. Kijk maar eens naar de criteria voor dopingmiddelen bij bijv. het NOC-NSF!!!! Dus je argumentatie klopt niet!!! Iedereen heeft last van een verminderd ademminuutvolume bij droge lucht, met lage temperatuur en bij een grote inspanning. Als je er echt verstand van hebt kun je misschien hier posten hoe precies wordt bepaald of je inspanningsasthma hebt (en hoe je ermee kan sjoemelen?!).

  @Bart: wie mogen die artsen zijn? Is een ploegarts voldoende voor deze bepaling?

  En dan mijn tweede punt, stel het gebruik in somminge gevallen gerechtvaardigt is, moeten de sportbonden de regels dan niet aanpassen? Wat is het verschil tussen een beperking in de luchtwegen en een beperking in de benen?  Iemand die bijv. 59% van de longfunctie heeft na zware inspanningen onder bepaalde verzwarende omstandigheden kan bijvoorbeeld ventolin gebruiken waardoor deze persoon op 90% longtfunctie uitkomt. Een "gezonder" iemand die op 80% zit, mag het middel niet gebruiken en blijft dus op 80%. Oneerlijk??!!!! (p.s. dit is een praktijkvoorbeeld!)
 10. Sabine

  Sabine Well-Known Member

  Je zegt het al, vooral. Ireen valt dus niet onder die categorie.
 11. moon

  moon New Member

  Ook ik heb Astma (vooral als kind veel last gehad) en heb dus ook testen gehad. Dan moest ik bijv. eerst een proef doen zonder pufje en daarna met een pufje. Bij mij kwamen er duidelijk verschillende uitslagen uit. Ook op momenten dat ik nergens last van heb en geen medicatie gebruik. En de astmadeskundige heeft mij verteld dat mensen die geen Astma hebben ook niet reageren op bijv. Ventolin. Bij hen zullen de testresultaten nagenoeg gelijk zijn. Maar goed, ik ben geen topsporter en mogelijk dat topsporters door de vele inspanningen zoiets wel nodig hebben en daarop ook reageren.
 12. Kimmy

  Kimmy New Member

  Als je astma hebt vernauwd de luchtweg dus tijdens de eerste proef en heb je daar een slechte uitslag. Na inhaleren van ventolin ontspant de luchtweg weer waardoor je dan een betere uitslag bij de 2e proef hebt. Bij mensen die geen astma hebben vernauwd de luchtweg niet tijdens de eerste proef en deze mensen hebben dan ook vaak dezelfde uitslag als na de 2e proef omdat de luchtweg tijdens beide proeven ontspannen is. Als je luchtweg al ontspannen is en je ventolin inhaleerd heeft dat weinig effect want de luchtweg is al ontspannen. Ik weet niet hoe het bij topsporters werkt want deze hebben natuurlijk wel een grotere longbelasting dan gewone mensen. Die grote inspanning is natuurlijk zwaar voor je longen ook al heb je geen astma.
 13. moon

  moon New Member

  Precies, Kimmy.
 14. Flo

  Flo New Member

  Ik denk trouwens dat het never nooit niet onder doping valt. Als dat wel het geval zou zijn, hadden er al heel wat sporters geschorst geweest.

  En dat veel topsporters "toevallig" astma hebben? Dat komt volgens mij omdat kinderen met astma juist aan het sporten gezet worden. En als ze dan toevallig talent hebben............. :)
 15. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  22.15-22.40 andere sporten.

  Gaan we iets missen van de 10km.

  Gerrit Stevens
 16. Ann

  Ann New Member

  Het rijden daar op hoogte en op topniveau maakt je na de race piepen en kraken als een astma patient, geloof me het doet echt goed pijn. Ga maar, als je er ooit mag komen, een rondje hardlopen zo'n 5km dan voel je het al branden. De ventolin maakt de luchtwegen weer ruimer, helpt wel maar het beste is de vochtige lucht die ze na de race inademen.
 17. Koeno

  Koeno New Member

  Ik heb hier over ooit met een longarts gesproken. Hij vertelde mij dat bijna iedereen inspanningsastma heeft, alsje het juiste protocol kiest van de test.
  Ventolin heeft ook andere positieve bijwerkingen, het verwijdt ook de bloedvaten, hier door betere doorbloeding en minder vetafzetting, goed middel bij afvallen.
 18. Babe

  Babe New Member

  Ik mag hopen dat ze tegenwoordig wel aan her sporten worden gezet. Vroeger mocht ik juist niet sporten, terwijl achteraf blijkt dat het daar juist enorm van verbetert.

  Los van de discussie over Ventolin (ik zal mijn longarts er eens naar vragen) valt het mij op dat er nooit sprake is van dopinggeruchten in het schaatsen. En dat terwijl het wielrennen zo ongeveer van dopingrellen aan elkaar hangt. Is schaatsen echt zo'n schone sport? Of komt het gewoon niet boven water?
 19. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Dat is niet helemaal waar. Er zijn enkele Chinezen en Roemenen geweest. En een paar jaar geleden nog Kotyuga.
  Maar je hebt gelijk wat betreft wielrennen. Dat is een sport die men ook gemakkelijk doipinggebruik kan aanwrijven zonder hard bewijs. Denk maar aan Operacion Puerto. Geen enkel bewijs is naar boven gekomen. Dit kan twee redenen hebben. 1. Er is geen bewijs. Waarschijnlijker vind ik de tweede reden, de doofpot.
  In eerste instantie werd gezegd dat er een lijst circuleerde van 200 namen. Er werden zo'n 60 wielrenners genoemd. Blijft over 140 sporters van andere sporten waarschijnlijk voetbal, formule 1 en tennis. Sporten waar nog meer geld in omgaat dan bij het wielrennen, kortom nog grotere belangen. Vergeet ook niet dat de lijst uitkwam vlak voor het WK voetbal. Het zou zoch wel erg slecht zijn uitgekomen als toen een uitgebreide namenlijst de ronde had gedaan. Heel wat voetballers uit de Spaanse liga hebben aan dat WK deelgenomen.
  Wielrennen was een gemakkelijk te pakken sport en zou de aandacht wel afleiden. En inderdaad de media zijn erin gestonken. Nu de bewijzen eindelijk eens boven tafel moeten komen geven de aaanklagers niet thuis, maar de schade is al wel aangericht en die lijkt blijvend. De andere topsporten blijven mooi buiten schot.

  Wat betreft schaatsen. Dat valt er precies tussenin. Geen erg belangwekkende sport en daardoor weinig mediaantrekkelijk. Ik denk daarom dat het bij deze sport relatief eerlijk zal toegaan. Maar natuurlijk valt niet alles op te sporen.

  Gerrit Stevens
 20. moon

  moon New Member

  Klopt, dat was bij mij ook het geval. Toen ik naar de middelbare school ging en elke dag 15 km heen en terug fietste, is het bij mij enorm verbeterd.

Deel Deze Pagina