Discussietopic wedstrijden inline-skaten 2018

Discussie in 'Skeeleren' gestart door leenstrafan, 26 mrt 2018.

  1. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Denk dat de heren dachten dat Ingmar Berga wel een medaille ging pakken. Een massasprint met de in vorm zijnde Hekman was misschien een grotere kans geweest maar is er nog wel wat concurrentie: Swings, Araldi (kampioen 2 jaar geleden), de Fransen en de Colombianen. Bij de dames zal het geen doorkomen aan geweest zijn met 5 Colombiaansen voorin die dan ergens een gaatje laten vallen.
  2. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    Bij de mannen hadden wij Swings die toch nog goud pakt bij de senioren, keek ie volgens mij hard naar uit, en kroonprins Suttels die brons pakt bij zowel junioren als senioren, bij de vrouwen viel het hier ook tegen. Ik kan me voorstellen dat bv Tas er meer van verwacht had.

    Swings was op de marathon onderweg met Ariëns, maar die samenwerking liep blijkbaar spaak, vreemd.
  3. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De medaillespiegels:

    Medaille_spiegel.jpg
    Colombia wint bij de junioren 19 van de 36 mogelijk medailles (max. 2 per onderdeel, behalve relay en marathon), een score van 53%. Bij de senioren deden ze het nog beter met 25 op 40, score 63%.
    Alleen bij de junioren heren behaalden ze niet de meeste gouden plakken, daar was Zuid Korea 3x succesvol. Zuid Korea is een echt piste land, op de weg haalden ze slechts 1x brons. Zowel bij de junioren als senioren haalt het tweede land qua totaal aantal medailles er 8. Totaal halen er 11 landen een medaille bij de junioren en 14 bij de senioren.
    ZeeKoei en fransvanbakel vinden dit leuk.
  4. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    hehe Sandrine Tas on a roll, intussen al keer of zeven goud op het EK?
    Suttels pakt er een paar bij de junioren, Mathias Vosté heeft er ook goud bij, verder nog eremetaal voor Stien Vanhoutte en Anke Vos, die samen met Tas het goud op de relay pakten.
    Swings enkel in actie op de marathon.

    Langs Nederlandse kant, goud voor de junioren-relay en eremetaal voor de juniores-relay, Bente Kerkhoff, Anna Van Den Bos, Jordy Van Workum, Merijn Scheperkamp, Ruurd Dijkstra, en de Mulders.

    Kan zijn dat ik er een paar vergeet, veel teveel disciplines.
    Laatst bewerkt: 23 aug 2018
  5. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    En de Belgen doen er tweemaal goud bij op de marathon, Suttels (binnenkort het ijs op, zie Belgentopic) bij de junioren en, ondanks val, Swings bij de heren. Goud nr 11 en 12 voor België, waarvan dus zeven voor Tas.
    Voor Swings zou dit medaille nr 68 (!) zijn op een EK of WK inline.

    Voor Nederland bracht Ariëns brons mee.
    Laatst bewerkt: 24 aug 2018
  6. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    24 onderdelen voor senioren, maar geen enkel goud voor Nederland... misschien hebben ze gepiekt bij de WK in eigen land anderhalve maand terug, maar toen bakten ze er al helemaal weinig van...

    Is het dan toch zo dat de Nederlanders net te weinig leven voor het inlinen en het net iets teveel zien als een zomervulling voor als het in Nederland meer prestigieuze schaatsseizoen op zijn gat ligt? Veel van de andere grote schaatslanden (Canada, USA, Noorwegen, Polen, Rusland, Japan) zijn ook geen grote skeelerlanden (hoewel USA dat tot voor kort toch wel was). China, Duitsland, Italië doen het allebei wel een beetje, maar geen enkel land is in beide disciplines top vijf van de wereld... Met misschien de uitzondering van Zuid-Korea dan. Colombia, Taiwan, Frankrijk, België, Spanje zijn duidelijk meer inline-landen die af en toe ook een schaatser op de baan hebben.
  7. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    jullie winnen wel zowel bij de m als bij de v de relay bij de junioren, komen ongetwijfeld betere tijden aan :)
  8. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het voelde een beetje als mosterd na de maaltijd, een EK na een WK. Toch heb ik wel weer een aantal leuke wedstrijden gezien. Het piste toernooi was op de 200m baan in Oostende en het weg toernooi op een rondje van 470m met wat krappe bochten.
    Het programma week wat af van het WK: de 300m tijdrit op de piste kwam er weer bij. De 500m team sprint op de piste was nieuw (de eerste rijder rijd 1.5 ronde en duwt de tweede man af die finisht). Op de weg werd de 100m vervangen door de 200m tijdrit omdat op het parcours geen 100m rechtuit mogelijk was en men op de dag van de marathon de openbare weg niet nog langer wilde afsluiten.

    Het EK werd dus één grote Sandrine Tas show. Daarmee zette ze Francesca Lollobrigida in de schaduw. Op het WK was Tas nog niet in topvorm vanwege haar studie maar nu kon ze zich wel optimaal voorbereiden.
    Haar toernooi begon op de piste met winst op de 300m tijdrit. Op de team sprint waar ze steeds op kop lag wordt ze nog met 0.03 geklopt door Lollo, daarna wordt ze ook door haar geklopt op de 15km afvalkoers. Vervolgens was het enkel nog goud: ze wint de 500m, op de 1000m klopte ze Lollo met 0.016 en op de 3000m relay won ze met Anke Vos en Stien Vanhoutte van Italië. Op de weg begint ze met winst in de 200m tijdrit, op de 10 km puntenkoers wint ze toch wel verrassend voor Lollo en op de one lap wint ze overtuigend voor Lollo. De twee onderdelen die ze oversloeg (puntenkoers piste en afvalkoers weg) gingen zoals verwacht naar Lollo die daarmee op 4 goud en 4 zilver eindigde. Alleen op de marathon was er goud voor een andere dame, de Francaise Chloe Geoffroy won de sprint van de kopgroep. Tas won de pelotonsprint. Ook Stien Vanhoutte (zilver 300m tijdrit, brons 200m tijdrit) en Anke Vos (500m piste) haalden medailles. De Nederlandse senioren dames hadden het moeilijk. Beste klasseringen waren op de weg Elsemiek van Maaren 5e op de marathon en 7e op de afvalkoers. Bianca Roosenboom 6e op de puntenkoers. Hier werd Berber Vonk gemist, zij kampte dit seizoen met de vervelende gevolgen van een valpartij vorig jaar.

    Bij de heren was Daniel Niero het succesvolst met 4 keer goud ( 3 lange afstanden en relay) en zilver. Ioseba Fernandez was goed voor 3 keer goud: 200m tijdrit, one lap weg en team sprint. Daarnaast haalde Patxi Peula goud voor Spanje op de afvalkoers op de weg. Hierin kwam de Fransman Ferrie als eerste over de streep maar werd gediskwalificeerd. Simon Albrecht haalde 2 keer goud op de piste: 300m tijdrit en 500m. Tot slot haalde België naast Swings op de marathon nog het goud op de 1000m dankzij Matthias Vosté.
    Verder nog 3 keer brons voor Vosté: 300m, 500m en team sprint (met Indra Médard) piste.
    De Nederlandse heren haalden totaal 9 medailles, 4 zilver, 5 brons. Meest verrassend was Ruurd Dijkstra met brons op de 10km puntenkoers piste. Crispijn Ariëns haalde naast brons op de marathon nog brons op de 10 km puntenkoers op de weg. Hier reikte zijn ontsnapping net niet ver genoeg voor goud. De Mulders haalden de andere medailles binnen: team sprint zilver met zijn tweeën, duidelijk geklopt door Spanje vanaf de start door Fernandez. Relay brons (Ronald met Luc Ter Haar en Kay Schipper), laatste ronde poging tot passeren van leider Italië wat niet lukte. 500m piste, zilver voor Michel, kan op kop de aanvallen van Albrecht lang opvangen maar op de streep verslagen met 0.04. 200m tijdrit weg, zilver voor Michel 0.43 achter Fernandez. One lap weg, zilver voor Ronald, brons voor Michel, vanaf de start knalt Fernandez weg en inhalen was onmogelijk.

    Het medaille klassement bij de senioren wordt door België gewonnen voor Italië en Spanje. Frankrijk miste een aantal toppers.

    Tot slot nog een overzicht van de Nederlandse en Belgische medaillewinnaars bij de jeugd en junioren:

    Jeugd dames piste:
    Ramona Westerhuis brons 5 km puntenkoers
    Fran Vanhoutte (Bel) brons 300m

    Jeugd heren piste:
    België (Niels van Haaren en Robbe Beelen) zilver 500m team sprint

    Junioren dames piste:
    Bente Kerkhoff zilver 10km puntenkoers
    Nederland (Anna van den Bos en Marit van Beijnum) brons 500m team sprint
    Nederland (van den Bos, Kerkhoff, van Beijnum) brons 3000m relay

    Junioren dames weg:
    Anna van den Bos zilver 10 km puntenkoers, brons 20km afvalkoers

    Junior heren piste:
    Jordy van Workum zilver 10km puntenkoers, brons 10km afvalkoers
    Nederland (Merijn Scheperkamp en Jordy van Workum) zilver 500m team sprint
    Nederland (Scheperkamp, Visser, van Workum) goud 3000m relay
    Jason Suttels (Bel) brons 10km puntenkoers, brons 1000m

    Junior heren weg:
    Jordy van Workum zilver 10km puntenkoers
    Harm Visser brons 20km afvalkoers
    Jason Suttels (Bel) goud 10km puntenkoers, goud 20km afvalkoers, goud marathon

    Alle uitslagen: http://www.oostende2018.eu/nl/resultaten

    Medaillespiegel.jpg
    Laatst bewerkt: 24 aug 2018
    ZeeKoei en EenBrabander vinden dit leuk.
  9. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Ja en ja. Italië is denk ik het land dat schaatsen en skeeleren het beste combineert. Op zich logisch, want er heerst vanuit het rolschaatsen nog altijd een zeer sterke skeelercultuur (Noord-Italië heeft meerdere Vesmaco-banen en talloze skeelerpistes) en in de bergen (Collalbo, Baselga) ook zeker van oudsher een schaatscultuur.

    Toch zonde, want Nederland leek lang op weg om het stokje van sterkste Europese skeelerland van Italië over te nemen. In 2008 werd Desly Hill als bondscoach aangesteld en zij maakte van de selectie met Verweij, Blokhuijsen, de Mulders, Ariëns, Hekman en Horsten en Kamminga, De Vries en Roosenboom één van de sterkste skeelergeneraties die ons land ooit heeft gekend, met meerdere Europese en wereldtitels op het palmares. 2013 was met het EK in eigen land het sportieve hoogtepunt, met 15 gouden plakken bij de senioren, al kun je wel zeggen dat het toernooi met het ontbreken van meerdere Europese toppers waaronder Swings, Fernandez en Lollobrigida enigszins gedevalueerd was. Daarna verloor het inline-skaten de A-status en bovendien de sponsor en bleven met uitzondering van de onverwachte wereldtitel op de mannenrelay in 2014 de resultaten uit. Sindsdien is er bij de junioren talent genoeg, maar kiezen zij als neosenior voor het schaatsen of stoppen ze überhaupt met de sport, omdat er niet van te leven valt.

    Maar de teloorgang van het inline-skaten in Nederland is al veel langer gaande. Zeker op clubniveau. Sinds de KNSB de SBN heeft overgenomen in 2010 is er nauwelijks geïnvesteerd in de sport, is er meerdere keren geprobeerd om de al bestaande wedstrijdstructuur te ondermijnen (bijvoorbeeld door de meerdere gewesten omvattende regiocompetities te vervangen door hun eigen gewestelijke competities; als er één manier is om de al kleine sport de nek om te draaien, is dat het wel) en is ook de landelijke skeelercompetitie omgetoverd in het gedrocht dat nu bestaat. Ik stel niet dat de SBN het per se beter had gedaan. Die organisatie was namelijk nogal failliet op het moment van overname. Ik wil alleen benadrukken dat er vanaf 2010 bijzonder weinig liefde en enthousiasme voor de skeelersport bestaat vanuit nota bene de eigen sportbond. Er is geen beloftencategorie meer, geen publiek en ook de deelnemersaantallen lopen steeds verder terug. Het is vrij bijzonder dat we nog zo'n sterke lichting bij de junioren hebben kunnen krijgen. Ik vrees echter voor hun toekomst als senior in de skeelersport.
  10. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Voor de breedtesport is het funest geweest dat ze een aantal grote evenementen de nek om hebben gedraaid: o.a. de ronde van Zaanstad en Rotterdam marathon (koopzondag gaat voor!). Regiowedstrijden moeten vaak op een skeelerbaan of een afgelegen industrieterrein gereden worden omdat men de openbare weg niet meer wil afsluiten. Zo trek je dus geen publiek en krijg je ook geen nieuwe aanwas.
  11. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Vandaag de laatste nationale wedstrijd, het ONK in Hallum. Bij de dames won Imke Vormeer door mee te gaan met een groepje masters. In het sprintje om plek 2 won Janitta van den Brink-Spigt voor Beau Wagemaker. Elma de Vries nam afscheid van de sport met de ondankbare 4e plek.

    De wedstrijd van de heren had een wat merkwaardige ontknoping. Kijk zelf maar:

    https://www.podium.tv/nl/2018090816...eren/bartlehiem-skeelertocht-8-september-2018

    Zelf ook een ronde van 30km in de toertocht gebikkeld tegen windkracht 5 en de verschrikkelijke klinkers in Marrum vervloekt toen ik weer in een leuk groepje reed.
  12. proeme

    proeme Well-Known Member

    Knullig zeg. Ik snap dat Ariëns flink baalt. Dat zijn ploeggenoot wint zal een beetje een troost zijn, maar dan nog...
  13. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Vandaag de Berlijn marathon. Er was een livestream op Facebook maar die voegde weinig toe. Gefilmd met een iPhone vanaf een motor, beelden meestal van flinke afstand zodat rijders niet herkenbaar waren. Was een rechtenkwestie, RBB heeft het exclusieve recht om de beste beelden te maken. Een paar keer probeerde men in een bocht van heel dichtbij beelden te laten zien maar reden daar de skaters behoorlijk mee in de weg. Gelukkig geen incident zoals een paar jaar geleden toen een motor een grote valpartij in het dames peloton veroorzaakte. Na een minuut of 40 vond een busje van de organisatie het welletjes en ging voor het peloton rijden. Hopelijk volgend jaar weer een livestream met RBB, beetje flauw dat ze dit weer laten liggen.
    De wedstrijd bij de heren werd beslist na 17 kilometer toen de heren de dames inhaalden. Op dat moment ontstond de uiteindelijke kopgroep van 3 man: Bart Swings met de Fransen Ewen Fernandez en Nolan Beddiaf. Swings wint in 57:58 voor de 6e keer op rij. Beste Nederlander was Casper de Gier op plek 13. Bij de dames bleef het peloton bij elkaar. Sandrine Tas ging de eindsprint aan maar werd nog gepasseerd door Katarina Rumpus die daarmee haar eerste Berlijn marathon wint. Francesca Lollobrigida op afstand derde voor Manon Kamminga. Bianca Roosenboom nog 7e. Onder de deelnemers ook Claudia Pechstein die 54e werd en onderweg nog even op kop reed.

    Kort videoverslag:
    ZeeKoei en fransvanbakel vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina