Discussietopic KPN Marathoncup/Meerdaagse/Natuurijs Grand Prix 2019-2020

Discussie in 'Marathon' gestart door Lorca, 12 okt 2019.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Het nieuwe marathonseizoen gaat volgende week zaterdag weer van start. Traditiegetrouw doet het peloton voor de 1e Cupwedstrijd de Jaap Eden Baan in Amsterdam aan. Dit nieuwe seizoen kan er weleens anders gaan uitzien als de voorgaande jaren. Bij de vrouwen kwamen en gingen er teams, maar bleef de kern redelijk apart. Hoe anders was dat bij de heren. Na afloop van de Spelen van Gangneung volgde een relatief rustige transferzomer, maar dit jaar bleek in de nasleep van het seizoen 2018/2019 dat we nu juist met een transformatief jaar te maken hebben. Tijd dus voor wat hersenkronkels van mijn kant.

  Okay verwelkomde naast een ervaren kern drie nieuwe schaatsers (waarvan die kiwi Peter Michael al wel onderdeel was van de opleidingsploeg). AB Vakwerk ondernam een heuse heiwerk-transformatie en herbergt inmiddels naast veteranen Hekman en Vreugdenhil ook de drie Hoolwerf-telgen. Ook wel de ''drie Heipalen'' op Instagram. AB nam afscheid van SH Lee en kreeg daarvoor - inmiddels - profrenner Remco Schouten terug (die plaats gaat nemen in de opleidingsploeg AB Direct: hij zal à la Janneke Ensing niet alles rijden). Bouw en Techniek ondervond dat een succesjaar ook vervelende gevolgen kan hebben; Jansman, Harink, Remco Schouten en 7e man Bart Swings verlieten de ploeg. Jansman kwam terecht bij Jumbo-Visma (ook weer in bezit van een gelegenheidslicentie voor de marathons), Schouten bij AB en Harink en Swings kwamen terecht bij Jillert Anema. Wel heeft de Rode Brigade versterking gevonden van bewezen harde werkers Mol en Van Ham. Daarnaast komen de talentvolle Janissen (helaas nog zwaar geblesseerd) en Niero over en sluit ook Marco van der Tuin aan. Die laatste was een van de leukere ontdekkingen van afgelopen seizoen en reed zich tijdens de afgelopen Massastartwedstrijd in Thialf wederom in de spotlights. Wellicht gaan we hem vaak zien in de voorste regionen van dit marathonseizoen.

  Jillert Anema heeft nog geen sponsornieuws betreffende zijn marathonploegen gedeeld (er zit echter nog een teampresentatie aan te komen), maar wordt naar zeggen evengoed ondersteund door easyJet en voormalig hoofdsponsoren Royal a-Ware en AB Transport. Ook is hij een samenwerkingsverband aangegaan met ZiuZ. ZiuZ heeft een beloftenploeg bij de heren tot haar beschikking, alsmede een dames topdivisieploeg. Omdat damesploegen slechts uit 4 schaatsters bestaan is het team van Anema opgesplitst in een team Anema I met het duo Kleibeuker/I. Schouten en het ZiuZ-team waarvoor easyJet-schaatsers Kelly Schouten, Marijke Groenewoud en Elisa Dul naast talent Maaike Verweij gaan uitkomen. Dat lijkt mij vooral voor Groenewoud positief; meer eigen kansen. Bij de heren ook een verrassende splitsing; een team van 6 rijders (Swings, Bergsma, Stroetinga, Bob de Vries, Harink en Bovenhuis) en een opleidingsploeg met Stam en De Boer. Het leek mij meer voor de hand te liggen om Swings als 7e rijder te gebruiken en te laten rouleren met Bovenhuis. Maar maar, dan was De Boer buiten de boot gevallen. Wellicht is dit dus de beste oplossing. Met in het achterhoofd dat de ploeg evengoed rijders gaat missen als straks de World Cup wedstrijden langebaan eraan komen.

  Waarop te letten:
  - de strijd bij de mannen in de topdivisie:
  > Okay zit letterlijk tot de nok toe vol met talent en mannen die wedstrijden, zowel op kunst- als natuurijs, kunnen winnen. Kooiman, Michael, Post, Ariëns, Berga en Den Hertog. Pfoeh. Aanvallend ploegske hoor. Op papier veruit de sterkste ploeg mijn inziens.
  > AB Vakwerk met drie rappe sprinters in Hekman, Bart en Evert Hoolwerf. Zitten ze elkaar straks in de weg, of levert het juist een karrenvracht aan zeges op?
  > Team Anema die drie sterren inwisselt voor een ster die er natuurlijk niet altijd bij kan zijn (Swings), een nuttige knecht die echter flink wat fysieke malheur heeft gehad de afgelopen 1,5 jaar (Bovenhuis) en een natuurijsknaller die zijn draai nog moet vinden op kunstijs (Harink). En natuurlijk Danny Stam, een jonge jongen die een van de leukste talenten van vorig seizoen bleek en beschikt over een goed stel genen. Op papier zijn ze wat zwakker geworden, maar het scheelt dat er nu meer een natuurlijke rolverdeling is. Misschien had Anema vorig seizoen wel té veel potentiële ritwinnaars in het team.
  > de formatie Bouwselect dat op natuurijs zo verbazingwekkend sterk bleek, maar ook op kunstijs sterk meedeed. Hopelijk kunnen ze met jonge alleskunners Haasjes en Casper de Gier nog het laatste stapje zetten en ook in finales meedoen voor de winst.
  > Bouw en Techniek. Dit jaar gaan de zeges niet zo makkelijk komen als vorig seizoen (Post en Swings - samen goed voor 4 kunstijszeges - zijn weg), maar het blijft een ploeg dat maar blijft aanvallen. Puur publieksvermaak.

  - de dames:
  > voor het eerst een beloftencompetitie (waarvoor al enkele getalenteerde schaatsters - ook langebaan - zijn ingeschreven).
  > het A6 van Manon Kamminga dat serieus is versterkt met een beloftenteam en een topdivisie team dat nu naast Kamminga ook kan beschikken over Wagemaker, Keulstra en Vormeer.
  > het beloftenteam van Palet; een team dat bestaat uit Anna van den Bos, Melissa Wijfje, Van Benthem en Buurman is stiekem toch best wel sterk en bovenal zeer getalenteerd hoor!
  > Palet zelf; waar het in vorige seizoenen ontbrak aan een rappe sprinter hebben ze die nu wel gevonden: Bianca Bakker.
  > het nieuwe Team Turner met Van der Geest, Bosma, Van Kalken en Van der Stelt. Die laatste moeten ze helaas de eerste drie wedstrijden missen vanwege studieonderzoek in Zuid-Afrika. Na een teleurstellend kunstijsseizoen (maar goed natuurijsseizoen!) is het te hopen dat ze in Amsterdam gelijk kunnen vlammen.
  > Irene Schouten; kan iemand haar verslaan in de sprint? Lollobrigida? Kamminga? Wellicht ploeggenote Groenewoud? Of is de rest veroordeeld tot een gevecht om de ereplaatsen en de winst als Schouten er niet bij is?

  We gaan het zien. Volgende week zaterdag in de avond dus de eerste cupwedstrijd in Amsterdam. Ik kan niet wachten!
 2. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Is er ergens een mogelijkheid om het rechtstreeks te kijken behalve langs de baan?
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Zeker. Je treft hier een livestream: http://www.schaatsen.nl/marathon/

  Rond 19.10 uur begint de stream.
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  KPN Cup 1.

  1) Groenewoud
  2) Wagemaker
  3) Adegeest

  4) I. Schouten
  5) Lollobrigida
 5. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Is dat iedere zaterdag daar te zien? Vanavond gemist want de voorkeur gegeven aan de livestream van NOS.nl van het EK baanwielrennen.
 6. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Jep!
 7. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  1. Swings
  2. B. Hoolwerf
  3. Niero


  Bergsma + Swings: wat een duo. Ongekend.
 8. proeme

  proeme Well-Known Member

  2 buitenlanders op het podium.

  vorig jaar stonden er samenvattingen op youtube. Kan ik nu nog niet vinden. Hopelijk komt dat nog.
 9. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Vooralsnog kun je op schaatsen.nl/marathon de gehele marathon terugkijken.
 10. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Het beeld hapert continu. Op de site livebroadcast.nl waar vorig seizoen ook kon worden gekeken kan ik niets vinden of loop ik tegen een inlogscherm aan.
 11. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Hmm, dat is vreemd. Ik heb de hele avond geen problemen gehad (op een paar momenten na bij de dames) en kon het net ook nog zonder haperingen terugkijken. Misschien op een ander medium (pc/smartphone) proberen?

  Edit: hij stoort nu bij mij ook. Wellicht zijn ze al bezig met het maken van een samenvatting. Mocht ie het later weer goed doen: vanaf 2:35 begint de finale bij de heren (7 rondes voor het eind).
  Laatst bewerkt: 20 okt 2019
 12. proeme

  proeme Well-Known Member

 13. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Dat is kenmerkend voor de benadering van de NOS. Meer interviewen dan wedstrijdbeelden. Is bij het saaie langebaan schaatsen nog wel logisch om het programma enigszins interessant te houden omdat er daar meer tijd wordt gepauzeerd dan gereden maar bij veel andere sporten volstrekt overbodig.
  Lorca vindt dit leuk.
 14. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

 15. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Toch is het jammer dat er de moeite wordt genomen om iemand met een cameraman die kant op te sturen, en ze dan schijnbaar die weergaloze actie van Bergsma en Swings missen. Het gebeurt nota bene in de laatste paar rondjes. Dan film je toch? Filmpje had best een minuut of twee langer mogen duren. Niet voor het eerst dat dit gebeurd.

  Maar goed, de liefhebbers kunnen de beelden gewoon op schaatsen.nl terugzien.
  Laatst bewerkt: 20 okt 2019
 16. proeme

  proeme Well-Known Member

  precies:

  vrouwen:

  mannen:  als is dat ook niet een hele ruime samenvatting. Bij de vrouwen zie je dan toch ook graag iets van die ronde voorsprong die gepakt wordt, bijvoorbeeld.
 17. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Bij mij loopt de browser vaak vast als ik stukken terugspoel om iets opnieuw te bekijken. Gisteravond heb ik het terug gekeken. Bij de dames wel een paar keer een groen beeld. M.b.t. de finale vond ik het tactisch zwak gereden van Wagemaker die maar op kop bleef zitten door te rijden. Ze had gewoon de benen helemaal stil moeten houden. Dan was Adegeest misschien nog terug gekomen en hadden ze Groenewoud uit de tent kunnen lokken. Bij de heren miste Hekman toch weer de beslissende slag terwijl Den Hertog nog net wel kon oversteken. Voor de finale zat Bergsma nog wat te wringen om in het treintje te komen. Ariëns die daarna het tempo langzaam opvoerde van rondje 33 naar 29 en dan Bergsma die er met een ronde 26 overheen knalde.
  Lorca vindt dit leuk.
 18. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Net als bij het skeeleren: De massastart wordt olympisch, wat vinden marathonschaatsers (die toevallig nu in de zomer een skeelerwedstrijdje rijden) daar nou eigenlijk van?
 19. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  KPN Cup 2:

  1. Lollobrigida
  2. Groenewoud
  3. Vormeer

  Verschil Lollo en Groenewoud is 0.07. Groenewoud had in de laatste iets teveel snelheid (27,9 - snelste rondje) en waaierde wijd uit. Die extra pasjes kosten haar de zege. Lollo pakt de binnenbocht en wint. Zeker niet onverdiend. Ze reed ook al een rondje of 15 vooruit met Keulstra. Veel energie in de wedstrijd gestoken.
 20. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  1. B. Hoolwerf
  2. Stroetinga
  3. Hekman

  Hectische finale. Hoop geduw en getrek en ook wat associale moves. Maar wat een superspannende sprint. Stroet heeft veel meer snelheid dan Hekman en komt onderdoor. Hij neemt echter ook Hoolwerf mee die er met zijn lange benen op de meet nog langs komt. Stroet had wel het snelste rondje. Dat wordt nog wat op de MS komende week.
  Laatst bewerkt: 26 okt 2019

Deel Deze Pagina