Diep zitten

Discussie in 'Techniek & training' gestart door vlasje79, 19 jan 2009.

  1. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    waarom is dat een minpuntje? als je je voet ontspant laat je ook je achilles-pees los, dan krijg je em nooit haaks op het ijs :)
  2. Tjark

    Tjark Active Member

    ja, maar ik heb 't er over dat hij z'n rechter schaats _voor de foto_ nog net even wat langer had mogen ontspannen. Als de foto net een tik seconde eerder was gemaakt was dat misschien ook het geval geweest. Je ziet dat Lobysheva net verder in de slag zit als Jevgeny (ze kan z'n lange slag niet volgen, of valt te vroeg als ze hem wil volgen) en dus zie je ook dat ze meer d'r tenen heeft aangetrokken om de inzet te gaan doen.

    Dus voor de duidelijkheid: als ideaalbeeldje had de foto nog net 0.2-0.5 seconde eerder gemaakt moeten worden, dan had Jevgeny nog in de glijfase gezeten en had, idealiter en esthetisch gezien, zijn losse schaats verticaal ( | ) ten opzicht van het ijs moeten hangen (bij zowel zijaanzicht als vooraanzicht)

    :)
  3. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Mooi antwoord maar niet op mijn vraag ;)

    Waarom moet volgens jou de schaats | hangen tov het ijs. Wat is de meerwaarde t.o.v. \ ??
  4. Tjark

    Tjark Active Member

    Omdat je bijhaalbeen moet ontspannen! (op een 500m misschien na en zelfs dan)
    Bij de afzet levert je been inspanning en heeft druk te verwerken. Voor een goede doorbloeding moet je bijhaal vervolgens ontspannen zijn en dat wil zeggen: zo min mogelijk spierspanning! Spierspanning en doorbloeding gaan niet goed samen.

    Je ziet heeeeel veeeeel mensen rijden die na de afzet hun bijhaalknie meteen voor de standbeenknie nog trekken. Doe het maar na op schoenen en je zult voelen dat je tijdens de bijhaal nog steeds spanning op je bovenbenen hebt. Haal je je knie na de afzet recht bij onder je heup (dan komt de knie onder de heup te hangen als bij Jevgeny), dan zul je voelen dat er veel minder spierspanning in je bovenbenen is.

    Hetzelfde kun je doorvoeren met je onderbeen. Continu rijden met opgetrokken tenen zorgt voor minder onstpanning. Na je afzet moet je dus ook je kuit/onderbeen ontspannen en zal je schaats dus ook recht naar beneden hangen, _mits_ je je knie op de juiste plek hebt hangen (Jevgeny again). Weer veel mensen houden dan te veel spanning vast en dat zie je aan dat de schaats niet verticaal hangt.

    En nu hebben we het alleen nog over het zijaanzicht: veel mensen houden hun tenen dus aangespannen waardoor als je van voren kijkt hun tenen ook nog eens naar buiten hangen (door van voren gezien, de rechter schaats van de persoon hangt als / ) Ook dat wordt vaak veroozaakt dus door het vasthouden van de voet (hoewel het ook kan komen door het niet neutraal terugdraaien van de knieen).

    Als we dan toch van voren bezig zijn, dan ook maar meteen het LELIJKSTE wat mensen kunnen doen: enkelrotatie in een poging om over te komen, zodat hun rechterschaats van voren er uitziet als \ (tenen naar binnen gedraaid). Dat is heel lelijk en ook gruwelijk om weer af te leren. Dat schaats moet gewoon | hangen, tijdens je inzet trek je je tenen aan, je bent bezit met je valbeweging, je plaatst zo laat mogelijk en doordat je je ijzer onder je zet en doordat je met je schaats zo recht mogelijk naar voren inzet kom je op de buitenkant te staan (en niet door eng je enkel te roteren....)

    :)

    (maar dit gaat wel lekker diep op de materie in :) )
  5. allard

    allard Active Member

    Ah, dan had ik je verkeerd begrepen :lol:
  6. Tjark

    Tjark Active Member

    Geen probleem, lees je ook makkelijk overheen (verticaal/horizontaal) :)


    Nog een leuk plaatje voor Allard dan, waar zijn punt mooi op uitkomt!

    [​IMG]

    je ziet dat zij (wie, ben ik ff kwijt) nog steeds d'r knie achter heeft (van de zijkant gezien onder d'r heup), terwijl ze al goed in d'r valbeweging zit.

    Alleen heeft zij d'r losse been wel hoog opgetild (esthetisch minpuntje ;) ) en ze ook niet heel diep zit.
  7. Madeleine

    Madeleine New Member

    Ik moet zeggen dat ik dit echt nuttige informatie vind!
    Zeker omdat ik hier op de ijsbaan alleen zo af en toe wat aanwijzingen krijg, vind ik het erg nuttig om dit topic te lezen! Bedankt daarvoor.

    Ik ben blij dat ik nu lees over de enkelrotatie...het zo zomaar kunnen dat ik dat weleens per ongeluk gedaan heb... :oops:

    Er valt nog veel te leren!
  8. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Als je diep genoeg zit lukt de enkelrotatie niet meer... je enkel schiet als het ware op slot...
  9. Lieke

    Lieke New Member

    Hoe bedoel je die enkelrotatie? Ik krijg van petra (mijn trainster) altijd te horen dat ik mijn enkel te veel draai waardoor ik te veel op de buitenkant kom en dus heel breed ga rijden, maar ik weet niet of dat ook is wat je bedoelt?
  10. Bertuss

    Bertuss New Member

  11. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    Geweldige filmpjes, bedankt. Er valt nog veel te verbeteren. Ik zou het wel eens prettig vinden om mezelf op video te zien (hoewel.....), dan zie je pas echt wat er beter kan/waar het mis gaat.
  12. vlasje79

    vlasje79 Member

    Waar een vraag naar diep zitten toch al niet toe kan leiden... Geweldig!!
    Echt zeer veel nuttige informatie idd. Het grappige blijft toch wel dat het vaak allemaal behoorlijk met elkaar te maken heeft, alhoewel het soms ook optimalisatiepunten zijn.

    Wat ik bij diep zitten toch nog steeds het lastigste vind is dat wanneer je je enkelhoek verkleind en vervolgens je kniehoek om meer achterop te gaan zitten, het been de neiging heeft om de enkelhoek weer te vergroten. Maargoed, enough is said. Time for practice!!
  13. fred

    fred Member

    Het lijkt me dat je trainster dan bedoelt dat je je schaats bij het neerzetten te veel naar buiten laat wijzen, dan ga je breed rijden. Heb dat zelf ook met 1 been, en probeer nu meer naar voren neer te zetten.

    Zo heb je enkelrotatie naar binnen, bij het insteken (dit zie je ook Renate Groenewold wel doen trouwens, valt mij vaak op), en enkelrotatie naar buiten, bij het neerzetten, tenminste als ik Tjark goed heb begrepen.
  14. allard

    allard Active Member

    Breed sporen komt vaak doordat je je knie naar buiten drukt. Probeer je knie in een denkbeeldige lijn recht onder je lichaam te drukken. Je moet hiervoor wel op tijd zijn met je heupinzet. Dat wil zeggen: bijna meteen na je afzet ontspan je je heup, en laat die vallen. Dan begin je met de valbeweging naar de andere kant, en breng je je lichaamsgewicht in de goede positie om de knie in de goede lijn te houden.

    Als je je knie goed naar binnen houdt, wordt het ook gelijk moeilijker om je voet naar buiten te draaien, dus dan pak je het probleem aan bij de oorzaak, en niet bij het gevolg.
  15. Lieke

    Lieke New Member

    Ik heb zelf het gevoel dat ik mijn voet wel redelijk naar voren inzet, en dat ik vooral heel erg op de buitenkant kom. Maar ik kan mezelf natuurlijk niet zien rijden, dus ik weet niet hoe het eruit ziet.
  16. Tjark

    Tjark Active Member

    Hetgeen Allard zegt is een goed punt. Wat ik vooral bedoel met enkelrotatie is het volgende: sta gewoon even met schoenen aan rechtop, rechterbeen in de lucht. Draai dan met je enkel een rondje met de klok mee. Die enkelbeweging die je dan voelt en uitvoert mag je met schaatsen nooit maken!

    Wat mensen dus verkeerd doen is het volgende: neem het plaatje van Jevgeny in je hoofd. Als hij z'n rechter been naar voren moet inzetten, dan moet je je tenen ook recht naar voren optrekken. Als je nog even het bekijkt als een klok, dan moeten je tenen naar '12 uur' opgetrokken worden. Sommige mensen echter willen zooooooo graag overkomen dat ze hun tenen naar 10-11 uur 'trekken', ipv van recht naar voren (en daarbij hun enkel ook nog eens kantelen naar buiten (zeg maar je rechter buitenkant van je rechter enkel op 't ijs leggen)
  17. Madeleine

    Madeleine New Member

    Je bedoelt niet 10/11 uur wanneer het om het rechterbeen gaat?
  18. Tjark

    Tjark Active Member

    nee, je tenen moeten zo veel mogelijk recht naar voren staan bij je inzet, dus 12 uur. Als je 't gaat oefenen mag je best proberen voor je gevoel dat het 11 uur moet zijn, of, vanuit Allards oogpunt, proberen je rechter knie tijdens de inzet richting je linker schouder te brengen.
  19. Madeleine

    Madeleine New Member

    Sorry, ik zei het niet duidelijk!
    Ik vroeg me af of je echt 2-3 uur bedoelde en niet 10-11 uur in het bovenstaande. Want ik krijg juist te neiging om mijn tenen naarbinnen te draaien...(ipv naar buiten).
  20. Tjark

    Tjark Active Member

    Ai ja! je hebt gelijk, 't is nog vroeg! :shock: Dank je voor je oplettendheid! Zal 't ff verbeteren

Deel Deze Pagina