De andere sporten

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door ZeeKoei, 14 jul 2019.

 1. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  wat... een... finale op Wimbledon, wat een niveau en spanning
  eentje voor de geschiedenisboeken
  mi vindt dit leuk.
 2. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Heb je die WK-finale gezien die gelijktijdig eventjes verderop werd gehouden? 241-241 in de reguliere speeltijd en 15-15 in de verlenging.
 3. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Als je goed 100 en 200 meter kan borstcrawlen en je komt uit een sterk land (lees: VS of Australië) kan je tegenwoordig 7 medailles winnen. 100 meter vrij, 200 meter vrij, 4×100 meter vrijeslagestafette, 4×200 meter vrijeslagestafette, 4×100 meter wisselslagestafette, 4×100 meter gemengde vrijeslagestafette, 4×100 meter gemengde wisselslagestafette. Dan heb je ook nog zwemmers die de vrije slag combineren met rugslag en/of vlinderslag, en daar ook weer de 100 meter en de 200 meter (en op het WK ook de 50 meter mee kunnen doen). Maar het schaatsen is de sport met te veel wereldkampioenen?
 4. mi

  mi Well-Known Member

  Maar de vraag wie de beste zwemmer is, is daarmee onmogelijk te beantwoorden. Zo’n wereldtitel zegt me heel weinig...
 5. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  De beste zwemmer is diegene met de meeste medailles, maar dat kan alleen als je op specifieke combinaties van afstanden goed bent, en uit een sterk land komt.
 6. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Aan die estafettes zou ik weinig tot geen waarde toekennen. Gouden combinaties van verschillende slagen zou ik hoger waarderen dan 2 gouden medailles met dezelfde slag.
 7. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Toch is er een verschil in waardering van teamonderdelen in verschillende sporten. De TP in het schaatsen is in NL nog steeds een bijnummer, terwijl de relay algemeen wordt gezien als het mooiste onderdeel in het shorttrack. Weet niet hoe dat bij zwemmen is.
 8. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Dat heeft ongetwijfeld ook met hoeveel historie het nummer heeft te maken. De relay in shorttrack is decennia oud terwijl de TP als oudste teamonderdeel pas zo'n 15 jaar oud is. In de tijd tussen de jaren 70 en de jaren 00 zijn veel sporten veel serieuzer en wijder beoefend geworden, dus tegen de tijd dat de TP geintroduceerd werd was het schaatsen al veel meer gevestigd dan toen de relay er bij het shorttrack inkwam.
 9. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Het vreemdste vind ik nog dat bij het zwemmen de 4×100 gemengde wisselslag-estafette olympisch is volgend jaar. Terwijl dat eigenlijk inherent net geen goed afgestemd onderdeel is. Het idee is dat als je twee toppers bij de mannen en twee toppers bij de vrouwen hebt, maar net op verschillende afstanden, dat je dan een goede kans maakt omdat je je beste zwemmers op hun beste onderdelen kan inzetten. Maar in de praktijk zet iedereen een vrouw in op de vrije slag/borstcrawl en iedereen een man bij de schoolslag, alleen rug en/of vlinder wisselen nog. Nou even naar de wereldrecords kijken...
  • 100m Vrijeslag: 46.91 César Cielo / 51.71 Sarah Sjöström = 4,80 s. verschil
  • 100m Vlinder: 49.50 Caeleb Dressel / 55.48 Sarah Sjöström = 5,98 s. verschil
  • 100m Rugslag: 51.85 Ryan Murphy / 57.57 Regan Smith = 5,72 s. verschil
  • 100m School: 56.88 Adam Peaty / 1:04.13 Lilly King = 7,25 s. verschil
  ... en we zien dat vrouwen op de vrije slag/borstcrawl nou eenmaal dichter bij de mannen zitten.

  Vergelijk het met een 4×10 km gemengde wielerestafette waarbij je 10 km vlak, 10 km kasseien, 10 km heuvel-op-heuvel-af hebt en 10 km steil bergop. Geen enkel team zal een man inzetten op de 10 km vlak, en geen enkel land op de 10 km steil bergop. Zelfs als jouw land toevallig een goede tijdrijder (m) of klimmer (v) heeft.

  Zoals het vandaag bij het EK tijdrijden gedaan werd, vond ik het helemaal niet zo'n slecht idee, en daarom had ik, mocht ik in het IOC of FINA hebben gezeten, de voorkeur gehad voor een 4×100 meter wisselslagestafette voor mannen, een 4×100 meter wisselslagestafette voor vrouwen, en een 4×100 en/of 4×200 meter vrijeslagestafette gemengd, waarmee je ook nog eens iets minder landen als de VS bevoordeelt die zowel bij de mannen als de vrouwen statistisch gezien meer diepte in hun vrijeslagzwemmers hebben.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 10. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Morgen bestaat de kans op een uniek NL-succes in twee grote sporten waar juist onze zuiderburen historisch veel succesvoller zijn geweest.
  Namelijk als in Harrogate een renner met NL in zijn paspoort de regenboogtrui pakt en als in Assen Nederland de Motocross des Nations voor het eerst ooit wint.
 11. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  :rolleyes:
 12. mi

  mi Well-Known Member

  In tegenstelling tot Quarantenove vond ik gisteren een dag met uniek NLs succes in 2 grote sporten!
 13. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Klopt. De landenwereldtitel van de motocrossers is heeft voor mij het unieke dat onze zuiderburen er een grote historie hebben in deze grote sport. Zo iets dat het andersom iets unieks zou hebben als Swings wk allround zou worden in de overigens wel kleinere sport.
 14. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

 15. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Camila en ZeeKoei vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina