Chileense schaatsen

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lisan, 13 dec 2012.

 1. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Ik heb via twitter vernomen dat er vier skeeleraars zijn uit Chili die zich gaan richten op uitkomen op het onderdeel schaatsen in Sochi 2014. Dit initatief wordt ondersteund door enkele Nederlandse trainers/trainsters (ik ken ze zelf via Tilburg) en ook enkele Nederlandse bedrijven. Ze zullen een der deze weken ook een wedstrijd gaan schaatsen in Tilburg.
 2. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  leuk nieuws,
  ik vraag me trouwens al langer af wat bv de Colombianen op ijs zouden kunnen
 3. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Dat wordt wel opschieten, plaatsing voor de Spelen gaat via de wereldbeker en Chili heeft nog geen extra start plekken. Ze moeten dus individueel op verschillende afstanden de limiet rijden als ze met meerdere mensen naar de wereld beker willen. Of dit jaar al instromen in Inzell of Erfurt!?

  Gaat het om vier mannen of bijvoorbeeld twee mannen en twee vrouwen? Sprinters of allrounders? En gaan ze ook meedoen op de TP en MS? En wat als ze zouden willen allrounden, er is nog geen continentaal allround toernooi voor Zuid-Amerika.
 4. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  heb jij gist eren nog mee ge daan met het Groot Dic tee ?
 5. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Ik erger me normaliter ook heel erg aan overbodige spaties, maar met name het swypen gaat nou eenmaal lastig als je lange samengestelde woorden wil typen die je sjieke apparaatje niet herkent.
 6. Svenfan1

  Svenfan1 Active Member

  We hebben Caicedo gezien, was wereldtopper in het inlineskaten maar op het ijs een vaste klant onderin. Reed voor Argentinië omdat Colombia nog geen ISU-lid was (is het dat nu wel?).

  p.s. Colombia en Chili zijn beide nog geen lid.
 7. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Er zijn drie dames en één heer.
  En het is een project in handen van Alchemists Sport Marketing & Management.

  Meer kon ik niet vinden.....
 8. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  als het taalgebruik op dit forum niet zo buitengewoon sterk was, had ik deze opmerking nooit gemaakt. Dus eigenlijk is het een compliment.
  Ter vergelijking: op een door mij eveneens gefrequenteerd discussiepodium zijn vocabulaire imperfecties van een dusdanige usance, dat ik
  reeds lang geleden geconcludeerd heb dat eloquent gejeremieer jegens de hedendaagse internetmores, waar sms'ende adolescenten zich er dikwijls lukraak met een jantje-van-leiden van afmaken, als paarlen voor de zwijnen is.

  Eén mooi voorbeeld toch: een forumlid op het zojuist door mij omschreven forum vond:
  "wie betaald bepaald". Dat vond ik dan toch wel weer leuk.
 9. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Even terug naar de Chilenen, ik ben benieuwd hoe ver ze komen, maar de wereldbekerlimieten zullen er de eerste keer nog niet inzitten. De baanrecords op de baan van Tilburg komen op diverse afstanden opvallend goed overeen met de wereldbekerlimieten, maar zijn gereden door gerenommerde ervaren schaatsers.

  Baanrecords Tilburg tegenover wereldbekerlimieten:
  Vrouwen: WBL = 1.21,00; BR = 1.21,51 - Diane Valkenburg. WBL = 2.05,00, BR = 2.06,98 - Janneke Ensing. WBL = 4.28,00, BR = 4.25,12 - Diane Valkenburg.
  Mannen: WBL = 1.12,80; BR = 1.12,90 - Pim Schipper. WBL = 1.52,00; BR = 1.51,99 - Tim Roelofsen. WBL = 6.52,00; BR = 6.46,83 - Thom van Beek.

  Daarentegen zijn de Chileense records voor het grijpen, de enige records zijn van Alejandra Mates uit Salt Lake City, gereden op 26 januari 2008. 58,38 op de 500 meter en 1.56,84 op de 1000. Die tweede is een hele knappe tijd, als je die op de 1500 zou kunnen rijden. :wink:
 10. Svenfan1

  Svenfan1 Active Member

  De gemiddelde wel-schaatsende forummer hier kan de tijden van Mates halen. :lol:
 11. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Claudia Pechstein haalt hem met gemak achteruit.
 12. Eagle

  Eagle Active Member

  Volgens mij is dat alleen binnenbaan. Ze hebben zoiets trouwens ook een keer in Calgary bij de recordraces (laatste wedstrijd daar in het seizoen) gedaan
 13. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Zolang Chili geen ISU-lid is, wordt het natuurlijk erg moeilijk om in Wereldbekers uit te komen. Misschien zal de ISU dit seizoen een keer over haar hart strijken en een van hen aan de start laten verschijnen aan wereldbekers. Mits die natuurlijk de limiettijd heeft gereden.

  Maar voor het volgende, Olympische jaar zal Chili wel een bij de ISU aangesloten bond moeten hebben. En dat is niet een administratieve handeling. Er gelden wel degelijk eisen, zoals bijvoorbeeld het hebben van een ijsbaan, het hebben georganiseerd van nationale kampioenschappen, en het erkend zijn door het Chileens Olympisch comité. Nu kunnen ze daar in Chili natuurlijk in onze zomer nationale kampioenschappen gaan houden, ergens op een natuurijsbaantje, maar dat moet nog wel gebeuren.

  Gelukkig bestaat er wel een door het Chileens Olympisch Comite erkende Chileense federatie voor (ijs- en rol-)hockey en (kunst- en inline-)schaatsen, http://www.patinchile.cl/ maar die heeft blijkbaar zich nog niet aangemeld bij de ISU. Helemaal van 0 af, zoals de Argentijnen een paar jaar geleden, hoeft dus misschien niet.
 14. LeeMoZovski

  LeeMoZovski Well-Known Member

  Okee, er zitten dus nogal wat haken en ogen aan dit verrassende initiatief, maar dat maakt het niet minder geweldig. Hoewel ze misschien alleen maar kunnen tegenvallen, verheug ik me nu al op de eerste uitslagen vanuit Tilburg.

  Om enige oriëntatie te vinden heb ik ter vergelijking even de eerste uitslagen van Bart Swings in Eindhoven opgesnord:
  December 2010: 40,39 - 1.59,24
  December 2010: 40,02 - 2.04,92 - 4.07,20 - 7.04,69

  Een niveau lager maar niet minder relevant zijn de eerste Eindhoven tijden van Ferre Spruyt:

  December 2010: 42,46 - 2.07,10
  December 2010: 41,29 - 2.05,22 - 4.18,70 - 7.16,97

  Tot slot de eerste Eindhoven tijden van Jelena Peeters:
  Januari 2010: 50,05 - 5.24,24
  Februari 2010: 48,44 - 1.37,35 - 47,67 - 2.28,95

  Mochten de Chilenen in eerste instantie wat al te ver achterblijven bij de tijden van Swings en Spruyt, dan moeten ze naast een foto misschien ook een velletje met de eerste (en huidige) tijden van Peeters op hun koelkast hangen. Een betere motivatie om vooral door te gaan, kan ik zo snel niet verzinnen.
 15. JorritSmink

  JorritSmink New Member

  Chileense schaatsselectie zet eerste stappen op Tilburgs ijs

  SANTIAGO DE CHILE- 13 December 2012
  De nationale schaatsselectie van Chili traint vanaf 19 december 2012 op de Ireen Wüst IJsbaan in Tilburg. De schaatsploeg is dit seizoen opgericht door het Chileens Olympisch Comité (C.O.Ch) in samenwerking met het Nederlands-Chileens sport management bedrijf Alchemists.

  Het team bestaat voorlopig uit vier jonge talentvolle skeeleraars die de overstap naar het ijs gaan maken. Voor alle vier is 19 december de eerste kennismaking met ijs. De trainingen worden tot de aanstelling van een hoofdtrainer verzorgd door Frank van der Geet (dorpsgenoot van Ireen Wüst) en Jolene Verbraak, beiden namens ijsclub Tilburg.

  Tijdens dit verblijf van minimaal tien weken in Nederland is het doel te kijken of er een basis is voor Olympische deelname. Het geloof in Chili is groot, omdat het land zeker geen klein skeelerland is. Momenteel wordt daarnaast onderzocht of de tijdelijke bouw van een ijsbaan in een van de vele Chileense ski-gebieden haalbaar is.

  -
  Bij deze het persbericht. Ik wil jullie bij deze bedanken voor jullie interesse, motivatie en informatie. Ik zal de tijden van de bovengenoemde schaatsers aan de Chilenen doorgeven. Vriendelijke groeten uit Chili en binnenkort Nederland.
 16. JorritSmink

  JorritSmink New Member

  De namen van de schaatsers zijn: Claudio Sandoval, Viviana Rodriguez, Daniela Mella en Paula Ruiz. Facebook: Chile Speedskating. Twitter: Chilespdsktng
 17. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Dat persbericht geeft veel vertrouwen dat het met het papierwerk wel goed komt! Nu alleen de kwaliteit van de schaatsers nog. Ik ben benieuwd! Zeker bij de dames-sprint is nog veel ruimte voor een Olympisch ticket, gezien het zwakke niveau in de breedte.
 18. Svenfan1

  Svenfan1 Active Member

  Vandaag gaan ze het eerst het ijs op, zouden er gelijk tijden komen?
 19. proeme

  proeme Well-Known Member

 20. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Leuk om te zien!

  Ik heb voor het eerst schaatsles gehad van deze trainers, had helaas geen talent om naar De Spelen te gaan ;)

Deel Deze Pagina