breed of smal sporen?

Discussie in 'Techniek & training' gestart door doddeltje, 23 jan 2009.

  1. doddeltje

    doddeltje Member

    nu we toch lekker bezig zijn met technische topics, deze mag er ook wel bij. Is hier en daar wel eens vermeld, maar niet echt ten gronde.

    Dus, breed of smal sporen?

    op publieke uren is breed sporen niet echt makkelijk, of bij marathon, maar laten we nu van de langebaan situatie uitgaan. Je hebt dus zoveel plaats als je wilt. Wat doe je dan het beste?

    Ik merk bij mezelf dat ik veel meer druk kan opbouwen als ik breed ga rijden. Ik ga ook duidelijk dieper zitten. Of spoor ik breder als ik bewust dieper ga zitten?

    :?
  2. Lieke

    Lieke New Member

    Is inderdaad wel interessant om dit eens te bekijken, zelf krijg ik van mijn trainers altijd het commentaar dat ik te breed rijd, en dat ik dus smaller moet gaan rijden (wat ik best lastig vind). Door breed rijden maak je misschien wel heel veel extra meters, terwijl je eigenlijk gewoon vooruit moet.
  3. Tjark

    Tjark Active Member

    hangt ook af van welke inspanning je levert. Een 500m rijder zie je niet breed sporen: die heeft er gewoon de tijd niet voor. Op de 5/10km zie je Kramer lekker breed op en neer gaan.

    Het gaat er ook om of je een _goede_ breedte pakt of een slechte breedte. Een goede breedte pak je door je schaats recht naar voren in te zetten en doordat je op de buitenkant staat je 't eerste gedeelte van de S-curve maakt. Dit is nogal lastig en de helft van de mensen die denkt dit te doen zetten hun tenen naar buiten toe maar niet op de binnenkant (zeg maar).

    Maar over het algemeen: te breed rijden is niet goed. De oorzaak van te breed rijden kan zijn dat je dus je tenen naar buiten plaatst ipv recht naar voren, maar het kan ook zijn dat je te veel 'overkomt', dus te veel op de buitenkant van je schaats staat: dan maak je ook een brede beweging naar buiten terwijl je op de buitenkant van de schaats rijdt. De oplossing voor die laatste is toch later plaatsen, je knie meer recht onder je houden en recht naar voren inzetten.

    Elke meter die je te veel breed maakt levert een geringere voorwaardse component op. Let wel: als je te smal gaat rijden en je je valbeweging dan niet meer uitvoert, doe je meer kwaad dan goed.
  4. GlobeskaterIJshaas

    GlobeskaterIJshaas Active Member

    ik krijg altijd de opmerking dat ik te smal rijdt.. doe nu tijdens de training wel oefeningen om wat breder te gaan rijden, maar dit zal beter gaan als ik nog iets beter overkom aan de andere kant is het ook zo dat ik niet de balans en kracht heb om nog veel breder te gaan schaatsen.. denk dat het dus ook nog heel erg afhangt van de persoon en wat beste die beide persoon past..
  5. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Ik spoor ook te smal, maar probeer ik breder te sporen dan raak ik de weg kwijt (val in de val van Tjark, enkelrotatie ipv overkomen...)
  6. fred

    fred Member

    Over smal sporen gesproken; ik heb wat beelden zitten bekijken van Piet Kleine; in tegenstelling tot wat altijd wordt beweerd en gedacht (althans door mij) spoorde die vrij smal! En niet alleen tijdens die sneeuwstorm in Innsbruck '76. Als je dat vergelijkt met Kramer, dan reed Piet nagenoeg rechtuit.
  7. Lammert

    Lammert Member

    Grappig: Leen Pfrommer is een van de mensen die hem breed vond rijden. "Piet was nogal een waaier," zegt ie in een documentaire van TV Drenthe. Het feit dat de baan in Innsbruck tijdens de 10 km door de sneeuw steeds smaller werd, zou Kleine hebben gedwongen om meer vooruit te rijden waardoor ie het goud zou hebben gepakt. Kleine gelooft zelf overigens niet in die theorie.
  8. fred

    fred Member

    Heb de docu net even bekeken, Pfrommer doet daarin meer uitspraken waar Piet het niet meen eens is :wink: Hier is-ie trouwens te vinden;

    http://nl.youtube.com/watch?v=mmNxphQHiwg

    Maar ook hierin mooie voorbeelden van een smal sporende Kleine, bijvoorbeeld van z'n 10 km in Lake Placid 1980.

    Ook z'n armzwaai is opvallend 'smal' , mooi te zien op een 500 meter (WK '76, op een dvd-box van geschiedenis van nederlandse langebaan schaatsen, NOS), die armen gaan bijna recht naar voren en achteren. En hier ook; schaatsend spoort-ie opvallend smal!

    Ik denk dat 't te maken heeft met 't totale plaatje van Piet; lange slagen, lange ledematen, dat wij (in elk geval; ik) altijd heb(ben) gedacht dat Piet zo breed reed.

Deel Deze Pagina