Bocht: voet eroverheen of voorlangs?

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Lynn, 1 nov 2007.

  1. Lynn

    Lynn New Member

    Help. Ik weet het niet meer! Ik heb les voor het tweede seizoen. Gaat best goed :D Alleen nu leren wij in de les (duosport) dat je moet "stappen" in de bocht. Je rechterschaats over je linker heentillen, zeg maar.
    Een goede ervaren schaatser die ik gister weer tegenkwam op de baan zegt dat ik het helmaal verkeerd aanleer. Ik moet juist helemaal niet "stappen" maar juist voorlangs laten glijden. Als je begrijpt wat ik bedoel. Het lijkt een beetje dat links naar achter gaat en niet omhoog komt (ben wel bang dat de ijzers elkaar dan raken..) maar ik wil het wel graag goed aanleren. en ik vroeg me af: wat is nou de juiste methode?[/i]
  2. Tjark

    Tjark Active Member

    Het heeft een beetje te maken met een verschil tussen 'hoe het moet' en 'hoe de meeste mensen het goed (of niet fout) aanleren'.

    Een oefening die je soms wel eens ziet is de oefening waarbij je je rechter schaats op het ijs houdt en dat rechter been voor het linker glijdt (rechter schaats heeft dus continue contact met het ijs).
    Hierin schuilt een heel groot gevaar: schaatsen doe je op 1 been zeg ik altijd. Er is maar een heeeeeel kort moment dat je 2 benen tegelijkertijd op het ijs staat en je wil zo lang mogelijk je gewicht op het been hebben dat afzet.

    Dat voorlangs glijden of halen in de bocht (zonder optillen) heeft als gevaar dat je 'stiekem' gewicht op dat _rechter_ been gaat brengen terwijl 't voorglijdt en dat is niet goed.

    Daarnaast is meer de neiging om 'naar voren' te stappen/bewegen, resulterende dat je linker voet meer naar achteren gaat en je dus niet 'mooi/minder zijwaarts' afzet omdat 'leken' de neiging hebben om een plaatsing van het linker been meer naar achter ook te vertalen met druk op de teen en naar buiten sturen.

    Als je nou echt overstapt (en overstappen/pootje over is eigenlijk niet goed: je wil pootje _onder_ doen) hou je iig de druk op je afzetbeen (linker been terwijl de rechter er overheen gaat) en zal de richting meer zijwaarts gericht zijn.

    _later_ als je meer ervaring hebt _en_ dieper zit, zal je merken dat de beweging iets meer voorlangs is dan recht overheen. Meer hangen doordat je een hogere snelheid hebt en je linker been onder je doorstrekt ipv je rechter er overheen (pootje onder idee) maken 't zo dat 't minder op 'overstappen/je rechter voet over de andere zetten' lijkt. Dat is zeg maar wat 'toppers/geoefenden' doen, maar aangezien 98% van de mensen die eens een keer schaatsen (die <1x per week schaatsen en 't net leren, of minder) dat niet is, is gewoon lekker overstappen de prima manier.

    Punten waar je wel op moet letten: 'overstappen' doe je met je rechter _knie_ en niet je rechter voet. Als je van je neus naar je linker knie naar je linker voet een lijn zou trekken, dan moet bij de overstap je rechter knie als eerste die lijn passeren en daarna pas je rechter voet (ipv andersom).
    Een ander punt: je voet moet ontspannen zijn: je ijzer moet horizontaal of met de punt naar 't ijs hangen. Met de hak naar het ijs en de punt naar boven is uit den boze!
  3. Ing_Rik

    Ing_Rik Member

    Eroverheen zetten! Anders raak je uit balans (klinkt erger dan het is) doordat je je gewicht gaat verschuiven over het ijzer waar je op glijdt.
  4. rovar

    rovar New Member

    dit is geen doel om op te focussen. je moet niet bewust bezig zijn met "pootje over" of "onder" of "voorlangs", gewoon rekening houden met het volgende en dan gaat het (op den duur) vanzelf:
    - steeds je volle gewicht op 1 schaats
    - zodra je het volle gewicht op die schaats hebt en druk voelt, die schaats meteen zijwaarts wegduwen, net zoals op het rechte eind
    - je schaats niet te ver voor je uit neerzetten, anders kom je niet goed boven (je blijft anders met je gewicht tussen de twee schaatsen hangen en dan kun je onmogelijk goed afzetten)
    - bij het plaatsen van je linkerschaats die schaats niet te ver naar binnen zetten (dus iets naar de buitenkant van de baan), anders kom je op de binnenkant van de schaats terecht en dan kun je onmogelijk afzetten
    - voor een zijwaartste afzet je knieën tijdens het afzetten laten kruisen (ze moeten elkaar bijna aanraken)

    met de juiste biomechanica zul je merken dat de schaats maar een paar centimeter van het ijs opgetild wordt en dat 'ie inderdaad voorlangs gaat.
  5. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Het leuke is: als je ermee begint stap je over. Je staat dan tamelijk rechtop. Je heft je knie en je hebt daar genoeg ruimte voor. Maar een goede rijder zal veel lager zitten. Omdat je dan je knie vaak minder goed kwijt kunt (je zit als het ware al in elkaar gedoken en je borst zou erg in de weg zitten) is het makkelijker om voorlangs te steken. Dus komt allemaal nog wel.

    Je bent er goed mee bezig. Laat je niets wijs maken door "ervaren" schaatsers. Goed schaatsen is heel wat anders dan goed zijn in andere mensen leren schaatsen. Je hebt bij Duosport les en bij Duosport weet men heel goed waarmee ze bezig zijn. Leg je vraag maar eens voor aan je docent. Die kan je daarover vast ook wel een en ander vertellen.

    succes!
  6. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Laat ik ook wel eens doen als ik les geef. Het uitgangspunt is dat je je gewicht volledig op je linkerbeen hebt. Rechts laat je voorlangs glijden maar je steunt er niet op. Het idee is dat je goed achterop moet blijven zitten en dat je kunt zien dat -wanneer je het goed doet- er voldoende ruimte is om je linkerschaats onder de rechter door te kunnen laten lopen (of zo je wilt: je rechterschaats voor de linker langs laat glijden). Het is dus een stap in het proces, geen einddoel.


    uhm... dasnappiknie. Je staat dan toch al op links? Ik vermoed dat je hier rechts bedoelt.

    Wat ook heel vaak te zien is, is dat een schaatser op het moment dat de rechterschaats weer op het ijs wordt gezet, het bovenlichaam naar voren duikt en de schaatspunt van links het ijs in prikt. Dit is vaak te verhelpen door goed achter op de schaatsen te gaan staan (holle buik!) en door wat meer door de knieen gaan (kont richting ijs). De krassende schaatsers rijden meestal hun bochten met hun benen teveel gestrekt en hun bovenlichaam voorover gebogen. Ik meen me te herinneren dat deze thread met een opmerking over krassende geluiden is gestart :)
  7. Tjark

    Tjark Active Member

    erm.. ja, idd rechts ja! (thx! ff gefixed)
  8. Ing_Rik

    Ing_Rik Member

    :lol:


    bio·me·cha·ni·ca (de ~ (v.))
    1 kennis aangaande het bewegingsapparaat van mens en dier

    Dus je moet eerst weten hoe het lichaam in elkaar steekt en reageert voordat je een bocht kan lopen... Dan zou dokter Verheijen zo'n beetje de enige zijn denk ik!

    Misschien is het een mooi woord voor in de kroeg maar wat wil je hiermee zeggen?
  9. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Ik wil ook een biomechanica.
    Waar ken 'k zo'n ding krijgen?
  10. Tjark

    Tjark Active Member

  11. ijsmonster

    ijsmonster Member

    doettut nie :cry:
  12. Tjark

    Tjark Active Member

    no shit Sherlock <-- doet 't wel ;)
  13. ijsmonster

    ijsmonster Member

    lol

    Nu durf ik niet meer, hoor. :wink:
  14. Tjark

    Tjark Active Member

  15. rovar

    rovar New Member

    biomechanica gaat over houding en beweging. met "juiste biomechanica" bedoel ik de juiste schaatshouding en de juiste beweging die bij efficient schaatsen hoort. hoe meer schaatservaring je hebt, hoe beter je dit onder de knie (lees in de benen) krijgt. iedere beginner zal pootje over willen doen, totdat de techniek verbetert en meer vermogen wordt geleverd (= beweging) gecombineerd met een diepere zit (= houding), dat samen resulteert in het lopen van een snellere bocht. dan wordt het vanzelf pootje voor...
  16. GlobeskaterIJshaas

    GlobeskaterIJshaas Active Member

    hehe naar aanleiding van deze vraag ben ik vandaag in de training eens gaan opletten wat ik doe in mijn bocht en bij mij gaat hij volgens mij voorlangs ;)
  17. Tjark

    Tjark Active Member

    als goede schaatsers hun been voorlangs doen wil niet zeggen dat als je je been voorlangs doet je .....

    ;)
  18. GlobeskaterIJshaas

    GlobeskaterIJshaas Active Member

    haha dat weeet ik wel maar naar aanleiding van deze discussie was ik benieuwd wat ik zelf deed dus heb er in de training eens opgelet omdat de bocht al lekker vloeiend gaat sta je niet zo heel erg er bij stil of de schaats voorlangs gaat of niet ;)

    enige probleem in de bocht is nog wel eens dat ik met hoge snelheid nog wel eens met de schoen op het ijs kom.. gelukkig is dit al minder sinds ik een extra plaatje tussen mijn schoen en me ijzer heb ;)
  19. Tjark

    Tjark Active Member

    geen 'sprint' ijzers zeker van viking?

    (vikings 'speciale sprintijzers' zijn een mm of 5-8 hoger dan hun normale, maar meestal nog net 1-2 mm lager dan bv maples)
  20. GlobeskaterIJshaas

    GlobeskaterIJshaas Active Member

    volgens mij had ik viking special sprint...

Deel Deze Pagina