Welke schoenmaat heb je Wouter? Als mijn financien het terug wat toelaten ergens in de loop van volgend seizoen ga ik wss Custom Made's halen en mijn Nagano Gold 2005's verkopen.
Het is de Evo Adore geworden. Heb bij azzurri (de winkel in de schaatsbaan van Breda) beide gepast, de Viking Nagano Silver was ietsje te breed voor mijn wat smallere voeten, de Evo sloot daar perfect aan. Geweldig voortgeholpen door de man uit de winkel, ruim de tijd voor me genomen en nuttige tips oa ivm waar het leer 'krap' mag/moet zitten en waar het iets minder uitmaakt. Schoenen warmgemaakt en met zo'n 'machine met kussentjes' vastgezet rond de voet is gebeurd, op het slijpen kon ik helaas niet wachten, maar ze liggen klaar, dus volgende week sta ik er mee op het ijs. Is klap geworden met zo'n skatelock, echt wel nodig voor op onze 111m baantjes, en in het begin zal zo'n lagere schoen die hoger staat al wennen genoeg zijn. Dank voor de hulp, @Glide-Ahead @schaatsbart @seppe en heel het schaatsforum eigenlijk. Het helpt echt om door het bos wat mooie bomen te zien. Geen nieuwe Nagano Silver gebruiker dus, maar @TheBerg kan er ons binnenkort alles over vertellen.
Ben eens benieuwd op jouw shorttrackbaantje! Ter info (nu je wel kunt sleutelen aan je ijzers): shorttrackijzers worden wat anders geplaatst om de bocht te lopen. Behalve gebende ijzers wordt de linkerschaats vooraan ergens tussen uw tweede en middelste teen gezet en rechts tussen uwen groten teen en tweeden teen. De snellere shorttrackers meestal wat extremer aan de linkervoet zelfs. Wel beu natuurlijk als je dan in Breda op de 400m-baan gaat erna. De gouden middenweg zoeken it is en de gewone stand is zeker wel mogelijk voor te trainen, maar linksvoor dus niet te veel naar binnen zetten ajjer mee wil 111en
met een pen of potlood een paar streepjes op de onderkant van de schoen zetten en je weet precies hoe ze de vorige keer stonden als je van baan wisselt...
nieuw topic lijkt me onzinnig, dus hier maar even op doorgaan. zojuist voor het eerst op klapschaatsen geschaatst. Ik dacht dat ik wel redelijk kon schaatsen, maar nu voelde het alsof ik alles opnieuw moet leren. :S wat zijn jullie ervaringen? zou zo'n overstap in een paar rondjes klaar moeten zijn of moet ik daar een serieus aantal trainingsuren voor uittrekken? (gemiddeld genomen dan, want het zal per persoon verschillen)
Voor mezelf sprekend: Ik reed er gelijk op weg zonder problemen. Het voelde veel natuurlijker dan met vaste schaatsen. Zorg wel voor een correcte (en dezelfde) plaatsing onder je schoen als met je vaste ijzers, vooropgesteld dat ze onder dezelfde schoenen gaan, anders zul je even moeten uitproberen met zijwaartse afstelling. Ik hoor nu regelmatig dat het de bedoeling is dat je klapschaatsen niet klappen... volkomen onzin natuurlijk. Het zijn niet voor niets klapschaatsen. Als je dat niet wilt moet je gewoon bij vaste schaatsen blijven... Als je een moderne (lees klap-) schaats wilt gebruiken moet je de daarop toepasselijke techniek gebruiken. Een langere strekking van je afzetbeen door gebruik van teenstrekking met je kuiten. Een soort afwikkeling dus, zodat je het klapmechanisme ook werkelijk gebruikt, anders werkt het niet. Dat je het hoort... nou... 'klap'schaats toch? Irriteert dat je? dempertje erin in de vorm van een stukje binnenband of zo. Hoort niet te klappen... dat is net zoiets als fietsen met een hulpmotor die niet aan mag. Gewoon mijn mening
Dat het klapt is geen enkel probleem. Ik had de indruk mijn stabiliteit kwijt te zijn. Kon daardoor minder lange slagen maken, minder snelheid produceren en de bochten (toch al niet mijn sterkste punt) leken helemaal nergens op. Kwas blij dat ik niet op mn muil ging. Maar misschien moet ik ook gewoon wennen aan deze schaatsen. Ze zijn toch anders dan mijn oude scapino-dingen
Misschien zijn je nieuwe buizen wat flexibeler dan je gewend bent... Als je bijvoorbeeld van de zeer stijve driehoekige raps afkomt, en je gaat op een ronde, wat flexibere buis schaatsen, dan geeft dat in het begin een instabiel gevoel. Het lijkt dan of je schaatsen 'zoeken' . Toen ik mijn Krienbuhls (met klapmechanisme) omruilde voor Viking NanoFlex was dat ook even wennen. Na een paar sessies wil je niet anders meer. Ook andere schoenen kunnen een wereld van verschil maken. En zoals ik al eerder opmerkte: de plaatsing van het mes onder de schoen is doorslaggevend. Leidraad: de voorkant net aan buitenkant van de grote teen, aan de kant van de 'wijs'teen. Achter in het verlengde van de Achillispees of iets aan de binnenkant, maar dat is erg persoonlijk en afhankelijk van je lichaamsbouw. Het is het beste om iemand (een instructeur?) achter je te laten schaatsen die er verstand van heeft, om te kijken of je goed overkomt en niet 'zwabbert' . Op welke klapschaatsen heb je geschaatst? en waar schaatste je eerst op?
Ik reed eerst op schaatsen van scapino. Geen idee wat het merk was. Hoge schoen van dat harde materiaal, maar de stevigheid liet te wensen over door de ouderdom. Nu Viking Unlimited Slider. Halfhoge schoen met klapsysteem. Sowieso een heel anders soort schoen, dus daar aan wennen is ook niet onlogisch.
Dan is het geen wonder dat je even moet wennen! Eén van de nadelen van een (half-) hoge schoen is dat je je enkel hoek eigenlijk niet klein genoeg kunt maken, waardoor je enkel instabiel blijft. Als je iets verder kunt gaan zitten met je knie boven je tenen of zelfs ietsje verder, dan gaat je enkel 'op slot' en voelt alles veel stabieler. Daarbij moet je wel druk op de achterkant van je schaats houden (achterop zitten) om goed te kunnen glijden. Persoonlijk denk ik dat klapschaatsen onder een (half-) hoge schoen geen ideale combinatie zijn, om de eenvoudige reden dat je niet voldoende enkelvrijheid hebt om de techniek goed uit te voeren. Als je van een (sorry dat ik dat zeg) waarschijnlijk Chinese speelgoedschaats (scapino) overstapt op een totaal andere schaats dan kan het ook niet anders dan dat je zult moeten wennen... Betere schaatsen betekent niet gelijk dat het makkelijker gaat. Je lichaam is gewend om te compenseren en dat is even afwennen... Gewoon volhouden, komt goed!
ik wilde er niet voor niets van af al moet ik zeggen dat ik er een aantal jaar heerlijk op geschaatst heb en heel wat kilometers heb gemaakt. en wat betreft enkelvrijheid: ik heb nu meer vrijheid dan eerst. Ik had ook al bedacht dat dát het probleem wel kon zijn, en niet het klappen. Ach, komt vast goed. 2x per week een (ruim) uur oefenen en dan leer ik vanzelf weer fatsoenlijk schaatsen
Ik heb Viking Nagano Silver 1 klapschaatsen op het oog. Als het goed is, worden dat mijn eerste klappers en gaan ze mijn Viking combinoren opvolgen. Grote stap, zeg je? Dat is zo. Gelukkig heb ik meegedaan aan zomershorttrack, dus ik weet wat het is om op lagere schaatsen te rijden - en om van schaatsen te wisselen, want ik leen daar schaatsen van de club. Die pak je dan uit een rek, en soms heeft iemand anders al de schaatsen gepakt waar jij eigenlijk op rijdt. Inmiddels rij ik drie jaar op combinoren. Daarvoor reed ik op ijshockeyschaatsen, dus combinoren waren een logische stap. Nu rijd ik vanzelfsprekend harder en technisch beter dan drie jaar geleden (toen ik een echte beginner was), waardoor ik last krijg van het lage ijzer (schoen soms aan het ijs) en de hoge schoen (binnenkant/buitenkant is moeilijker op zo'n schaats). Verder is een klapschaats natuurlijk "het echte werk". Nu is mijn vraag: heeft iemand die schaatsen en wat vinden jullie daarvan? Aanraders of afknappers? Zijn ze voor iemand zoals ik geschikt? Ik rijd nu, op m'n hardst, 45 seconden over een ronde.
doe jezelf een plezier: spaar wat langer en koop gelijk thermoplastische schoenen. De ijzers kun je altijd nog vervangen door betere, maar de schoen is gewoon het belangrijkste.
In de omschrijving staat dat ie wel thermoplastisch is. Het is dan de vraag hoe vervormbaar en of ie daarmee goed passend is te krijgen voor jou. Zo te lezen is het een goedkope versie van de Gold 2005. Het is ook wat je doel is: wil je rustig aan steeds beter worden dan kan een goede keus zijn. Denk je dat je vrij snel beter/sneller wordt dan misschien voor iets beters gaan.
De Viking Silver is technisch gezien een hele goede schoen met veel van de eigenschappen van een duurdere schoen. Ze zijn Thermoplastisch en redelijk stijf. Stijver dan de Specials. Echter, ze zijn wel helemaal van kunstleer. Niemand weet nog hoe dit kunstleer verouderd en hoe de schoen er over 4 of 5 jaar uitziet. Leer, mits goed onderhouden gaat doorgaans veel langer mee en blijft langer mooi.
@dsdevries hoezo weet niemand dat? Is het verouderingsproces bij ieder exemplaar anders? (het hangt er uiteraard van af hoe je er mee om gaat, I know) Of is de schaats nog maar net op de markt met kunstleer?
https://www.rono.nl/maple-rl-7000-pack-blizzard https://www.rono.nl/raps-raven-v10-41 (330 euro in de aanbieding) https://www.rono.nl/viking-nagano-marathon-mid @dsdevries Zitten hier "betere" schaatsen bij?
De Viking Silver is van echt leder (staat ook op de website van Viking). Prima schoenen. Wel eerst passen. Maple: stijve en harde schoenen. De Blizzard is een aluminium onderstel die het redelijk doet voor de recreant, niet echt goed. Raps Raven: stijve schoenen met een slechte afwerking en van kunststof. Het V10 onderstel is on-tie-ge-lijk stijf en had deze niet zo'n 'carving' in het lemmet net als de V8? Viking nagano marathon mid.. are you kidding me? Voorstel: kijk eens naar één van de volgende producten: Evo schaatsen (de Helium is een soepele fijne schoen), hun onderstellen schijnen ook goed te zijn. Viking Gold (de Gold 2005 XBR is de enige met een normale leest, de rest heeft een smalle leest) of Viking Silver met bijvoorbeeld Nagano Sprint ijzers. Marchese schoenen zijn mooi afgewerkt maar wel hard. De Record ijzers zijn iets bijzonders. Maple is ook een goede keuze voor hardere schoenen. Neem als onderstel een Comet, laat je adviseren welk model. Een combinatie van bovenstaande is ook mogelijk. Let altijd goed op. Winkeliers doen producten om een reden in de aanbieding...