Beginnen met marathonrijden

Discussie in 'Marathon' gestart door Alwin72, 8 okt 2010.

 1. Alwin72

  Alwin72 New Member

  Al een tijdje zit ik er aan te denken om marathons te gaan schaatsen maar hoe te beginnen. Ik rij op Raps Mirage en 'moet' ik overstappen naar klapschaatsen? Heb je een licentie nodig of kun je (net als bij de KNWU) ook daglicenties nemen? Moet je persé een wedstrijdpak hebben? Zijn er instapniveau's of rij ik mee met de veteranen en moet ik maar zien aan te haken?

  Allemaal vragen die het beginnen met wedstrijden rijden een beetje in de weg staan. Heeft iemand misschien wat info?
 2. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Er zit nog wel eens wat verschil tussen banen dus vraag daar ook even naar.

  Pak is meestal niet verplicht maar je valt wel op zonder, net als je zonder klapschaatsen rijdt.
  Instapniveaus is een relatief begrip, maar vraag dat even na op je eigen baan.
  Je hebt over het algemeen wel een Marathonlicentie nodig, daglicenties bestaan niet.
 3. Alwin72

  Alwin72 New Member

  Dat wordt dus even investeren om niet teveel op te vallen...... :D
 4. kavee

  kavee Member

  Vermeld nog even op welke baan je rijdt. Ik kan je alleen vertellen hoe het in Utrecht gaat.
 5. Alwin72

  Alwin72 New Member

  Ik train nu in Nijmegen en reed eerder al eens mee met de marathons van NSV. Ik zit zelf te denken om in Eindhoven of Tilburg te gaan rijden. Tilburg zou ook wedstrijden voor niet-licentiehouders gaan organiseren. Dat zou misschien wel wat zijn.
 6. ijskonijn

  ijskonijn New Member

  Hallo, ik heb eigenlijk een zelfde soort vraag. Hoe werkt het met marathon rijden? Moet je daarvoor bij een schaatsclub zitten? Wat voor niveauverschillen zijn er? Hoe weet ik welk niveau ik heb? Hoe vaak zijn die marathons? Doe je die altijd op dezelfde baan of is het gangbaar dat je steeds ergens anders heen gaat, dat de marathons landelijk zijn? (Ik rij in Den Haag) Blijkbaar moet je een wedstrijdlicentie hebben, hoe kom je daar aan? Vanaf hoeveel rondes zijn er marathons? Ik heb echt geen idee van deze voor mij onbekende wereld dus ik hoop dat iemand me er een beetje wegwijs in kan maken.
 7. jezzels41

  jezzels41 New Member

  marathon = 105 rondes (42 km)
 8. Stuif

  Stuif Member

  In Den Haag heb je ook recreantenwedstrijden, waarbij je eerst met een gesloten peloton 15 ronden rijdt gevolgd door 20 wedstrijdronden, waarbij iedereen wel in een geschikt groepje terechtkomt.
  Hoef je geen licentie voor te hebben, misschien wel een transponder

  http://www.knsbgewestzh.nl/?cat=7&comp=all voor de kalender (recreanten)
 9. 1997giorgio1

  1997giorgio1 Member

  >Klapschaatsen zijn absoluut aan te raden, vooral als er versneld word.
  >bij de meeste wedstrijden heb je licentie nodig (m.u.v recreanten marathons e.d)
  >daglicentie is er heeeel soms
  >wedstrijdpak? wat bedoel je daar mee ? een normaal strak pak? een lange baan pak?
  >als instapper adviseer ik om mee te doen met een recreanten marathon, geen licentie nodig, niet al te professioneel, je vind altijd wel aansluiting bij een groepje van jouw niveau (simpel weg omdat er veel verschillende niveuas meerijden) of evt. veteranen maar daar heb je wel licentie voor nodig (en leeftijd speelt uiteraard een rol)
 10. 1997giorgio1

  1997giorgio1 Member

  >marathon is officieel 105 ronden maar er zijn er ook van 40, 60
  >Je hoeft niet bij een schaatsclub te zitten ( zorg wel dat je een beetje conditie hebt ;p)
  >niveau zou je gewoon uit moeten proberen ( begin niet te hoog maar ook niet te laag niveau anders is de lol er snel vanaf)
  >marathons zijn vaaak om de 1 tot 3 weken (ligt aan het niveau; hoe hoger hoe vaker een wedstrijd. je hoeft natuurlijk niet aan elke wedstrijd mee te doen maar het is voor de puntentelling wel verstandig)
  >marathons zijn vaak landelijk
  >wedstrijd licentie kun je bij de knsb aanvragen (niet bij alle wedstrijden heb je het nodig; instap marathons; recreanten marathons is licentie niet verpilcht)
 11. 1997giorgio1

  1997giorgio1 Member

  deze wedstrijden zijn ook in breda, tilburg en andere banen ! ;p
  en op de site van KNSB staan de meeste recreantenmarathons niet vermeld (zoals die van aanstaande zaterdag 14-1) je moet even kijken op de website's van de schaatsbanene zelf
 12. Myrna

  Myrna Member

  Als je een wedstrijdlicentie nodig hebt of wil, dan kan je toch het beste bij een schaatsvereniging gaan die aangesloten is bij de KNSB? Meestal staat op de site van de ijsbaan welke verenigingen daar op trainen met een link naar de website vermeld.
 13. H2O-s

  H2O-s Active Member

  Even wat kleine wijzigingen:

 14. H2O-s

  H2O-s Active Member

 15. 1997giorgio1

  1997giorgio1 Member

 16. H2O-s

  H2O-s Active Member

  Ik heb in Nederland nog nooit een marathon over 105 ronden gezien. De Heren Top Divisie rijdt 100 (eigenlijk zelden meer), 125 of 150 ronden.
 17. axmaster

  axmaster New Member

  Ik ben dit jaar begonnen met marathonwedstrijden. Uit de voorgaande posts maak ik op dat het op iedere ijsbaan anders gaat, maar ik kan je vertellen hoe het in Utrecht gaat.

  Ik heb via mijn club een marathonlicensie aangevraagd. Dat loopt aardig in de papieren, want je moet dan ook een verplicht abonnement op een KNSB advertentieblaadje nemen (schaatsen.nl), € 15 bijdrage voor de organisatie van de wedstrijden (bijvoorbeeld lenen van een beennummer). Alles bij elkaar ca. € 140. Dat komt dus bovenop je clublidmaatschap en eventuele trainingsabonnementen. Schaatsen is een dure sport!

  De wedstrijden worden op zondagavond gereden tussen 21.00 uur en 23.00 uur. Bijna ieder week. In totaal staan er tussen de 20 en 24 wedstrijden gepland in het seizoen. Er wordt gereden in vier klassen C4, C3, C2 en C1. Afhankelijk van je 1500 m. tijd kun je je voor een van deze categorieen inschrijven. Ik geloof dat de grens voor C3 een tijd van 2.35 is.

  C4 begint, dan C3 etc. C4 rijdt meestal tussen de 15 en 20 ronden, C3 tussen 25 en 30 etc. Als er weinig tijd is, bijvoorbeeld omdat langebaanwedstrijden zijn uitgelopen, worden of de wedstrijden ingekort, of worden categorieen samengevoegd. Een paar weken geleden was het rustig en was er veel tijd, toen heeft C3 (daar rij ik) 40 ronden gereden.

  Ik denk dat je niet mee komt zonder klapschaatsen. Ik ben vorig jaar overgestapt, en klapschaatsen geven het gevoel dat je er een paar versnellingen bij krijgt. En ik vind dat het lekkerder schaatst omdat je je enkel afwikkelt. Als je een maal klapschaatsen gewend bent is er geen weg terug!

  Ik heb nog geen schaatpak, maar schaats in een trainingsoutfit. Ik wacht tot mijn club weer gesponsorde schaatspakken ter beschikking stelt, dat scheelt een hoop geld. Maar ik voel me nooit niet serieus genomen. Het hangt er volgens mij ook vanaf of je mee kunt komen, af en toe in de punten rijdt en of je je een beetje gedraagt in het peleton.

  Al met al vind ik dit een perfecte constructie. Lekker laagdrempelig, kost niet teveel tijd, toch een beetje die wedstrijdspanning en lekker vaak. Ik zie mezelf niet snel promoveren naar de C2, maar het idee dat je hoger zou kunnen is al lekker.

  Dus, lang verhaal, maar mijn advies, gewoon een keer aanmelden en meedoen. Marathonrijden is gewoon heel erg leuk. (Wel slecht voor je schaatsen, mijn buizen zitten vol krassen en butsen, het nieuwe is er na twee wedstrijden wel af...)
 18. Taan

  Taan Member

  Mooi verhaal axmaster. Dit is ook zoals ik het heb gehoord van andere mensen die in Utrecht schaatsen en zoals ik het zelf heb uitgezocht. Ik wil dit ook graag gaan doen, maar heb het nog niet met mijn werk kunnen combineren. (vooral het trainen dan) Daarnaast zal het me nog niet meevallen om hard genoeg te schaatsen om bij te blijven in de C4. De rondetijden liggen toch rond de 35-40?

  [off topic] Beetje jammer dat mensen in zo'n topic van alles roepen terwijl ze er kennelijk niks vanaf weten.
 19. huit

  huit Member

  Inderdaad, maar als aanvulling: SVU heeft het ook netjes op hun website staan.
 20. axmaster

  axmaster New Member

  @Taan: ik moet je zeggen dat ik niet weet welke rondetijden er gemiddeld in de C3 worden gereden. Volgend jaar huur ik een transponder. Het is goed bij te houden voor mij. Wat me opvalt aan de C3 ten opzichte van de C2 en C1 wedstrijden is dat in de C3 wat ongeordend gereden wordt. Soms drie rijen dik door de bocht, het peleton dat als een harmonika in- en uit elkaar schuift, niemand die weg kan blijven, duwtje hier, vloek daar, weinig afvallers... Bij de C2 en C1 is het peleton vaak een lint (wordt daar harder gereden?) en er zitten jongens tussen die een of meerdere ronden op het peleton kunnen pakken. C2 en C1 wedstrijden zien er wat professioneler uit.

  Maar waarom begin je niet gewoon bij de C4? Ik heb begrepen dat je een keer per seizoen van klasse kunt wisselen. Is het jouw niveau, prima. Gaat het je te langzaam, stap je over naar C3!

Deel Deze Pagina