Alsnog brons voor Wust?

Discussie in 'Lange baan' gestart door Payday, 1 jan 2012.

  1. Sidekick

    Sidekick Well-Known Member

    Ook in een F1-race (met stilstaande start) wordt de einduitslag op duizendsten bepaald indien nodig. :p
    Maar je hebt daar gewoon hogere snelheden waardoor een duizendste al snel 50 centimeter is.

    Overigens is de verschillende reactietijd niet een reden om het niet te doen (had je maar eerder moeten vertrekken), en meetfouten van de tijdswaarneming zijn ook niet een probleem. Volgens mij is het grootste probleem dat de schaatser in de binnenbaan het startschot ongeveer 5 duizendste later hoort dan de schaatser in de buitenbocht. Dat maakt het meten in duizendsten niet eerlijk.
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het kan best zijn dat de ene schaatser altijd trager reageert bij het startschot dan een andere schaatser. Bij de atletiek meten ze altijd de reactietijd van de sporter op het startschot. Ik weet niet of hier ooit onderzoek naar gedaan is, maar zou in deze wel interssant zijn.
  3. Sidekick

    Sidekick Well-Known Member

    Het is lastiger te meten bij het schaatsen qua sensoren wat nu precies de reactietijd is. En bij de atletiek gebruiken ze de reactietijd alleen om te bepalen of er een valse start is gemaakt; als je langzaam weg bent heb je daar zelf gewoon pech. Usain Bolt is volgens mij iemand die meestal niet als snelste weg is (en daardoor ook weinig valse starts maakt).
  4. RobertJ

    RobertJ Member

    Stel dat er een afstand van 15 meter (of weet iemand de precieze afstand bij de 1000m start) zit tussen beide schaatsers bij de start dan heeft de binnenbaan een nadeel van 0,044 seconde. Immers de snelheid van het geluid is 1224 km/uur (340 m/s) en dus is 15/340=0,044 seconde. We hebben het dus niet over duizendsten, maar over honderdsten! In een sprintkampioenschap echter, start je beide afstanden toch 2 keer en heb je dus 2 keer voordeel en 2 keer nadeel. Dat streept lekker makkelijk weg.

    Over de Formule 1 kan ik heel kort zijn: Het systeem bij de F1 is een heel stuk duurder en geavanceerder dan bij het schaatsen. Dus het kan wel, maar het kost een flinke duit meer. Dat er gecorrigeerd wordt heeft volgens mij ook vooral met de manier van finishen te maken, schaats op het ijs of niet.

    2 boxjes naast de baan zou dus kunnen werken voor de start maar dat betekend nog steeds niet dat het meten van de duizendsten goed geregeld is bij de finish.

    Wat betreft reactietijden, je kan bij Atletiek makkelijk een valse start bepalen door reactietijden van 8 man te vergelijken maar schaatsen kan dat niet omdat je er altijd maar 2 hebt in dezelfde race. Daarom is het veel makkelijker om gewoon een laser op de startlijn te zetten en als daar doorheen gegaan wordt voor het startschot dan is het vals. Zo niet dan is het niet vals.
  5. Mark79

    Mark79 New Member

    Ik dacht precies hetzelfde toen ik de discussie las. Het is zuur voor Ireen maar ze heeft het blijkbaar toch ergens laten liggen.
    Indrukwekkende berekening van Leenstrafan! Ik ben erg benieuwd wat er uit komt als je dezelfde berekening loslaat op de uitslag van het WK Sprint voor vrouwen van vorig jaar. Het verschil tussen Gerritsen (alweer positief uitgevallen voor haar!), Boer en Richardson was toen ook al zo klein...
  6. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Paar kleine dingen.

    Tijdwaarneming bij F1 werkt op het gelijke principe als tijdwaarneming bij het schaatsen. Beide zijn transponders die over een lus gaan. Uitvoering van de transponders zal vast wel iets anders zijn, maar het principe is gelijk.

    Tijdwaarneming bij het schaatsen start op basis van het startapparaat. Welke vorm ook gebruikt wordt, er wordt een puls gestuurd naar de tijdsystemen die beginnen te lopen op het moment van het startschot.

    Dat is zo bij de grote internationale wedstrijden en bij de lokale clubwedstrijden.
  7. H2O-s

    H2O-s Active Member

    Ander interessant punt is het feit dat reglementair als back-up nog altijd handgeklokt wordt. Wat gebeurt er als er tijdens 1 rit in een kampioenschap de automatische tijdwaarneming dienst weigert (dus tijdens een rit, de schaatsers rijden al en er gaat iets mis)? Dan wordt de handgeklokte tijd genomen en die kan natuurlijk nooit op een duizendste (misschien wel een niet eens op een honderdste) nauwkeurig zijn. Wat gebeurt er dan, er zijn dan namelijk twee uitbijters wat betreft nauwkeurigheid in het klassement.
  8. Andres

    Andres New Member

    Het is moeilijker om te meten. Alle meetapparatuur moet weer aangepast worden. Ik denk dat dat in de loop van de jaren nog wel veranderd wordt.

Deel Deze Pagina