achterop zitten!!!!!!!

Discussie in 'Techniek & training' gestart door vandi205, 8 jan 2015.

 1. vandi205

  vandi205 New Member

  Geachte forumleden,

  Dit krijg ik elke donderdagavond minstens tien keer te horen van de trainer.
  Na vijftien jaar ben ik weer begonnen met schaatsen na een dikke valpartij te hebben mee gemaakt, die me altijd heeft achtervolgd.
  Ben nu 56 jaar en toch weer begonnen met schaatsen wat ik vroeger met zoveel plezier deed.
  Doch wat ik vroeger niet had en nu wel, ik rij op de punten!
  En het lukt me maar niet om dat te veranderen.
  Soms dan ga ik goed achterop staan en dan voel ik het meteen, IK GLIJJJJ.
  Maar dan sta ik ook bijna rechtop.
  Als ik het doe met een diepere zit , heb ik meteen het gevoel dat ik achterover zal vallen.
  Dat zal de reden wezen dat het niet lukt, zit tussen de oren.
  Ook zit ik met gekromde tenen steun te zoeken wat weer een snelle verzuring tot gevolg heeft.
  Hebben jullie nog goede adviezen wat betreft dit probleem??
  Ik zal het zelf moeten doen maar tips zijn nooit weg.
  Met vriendelijke groet Bob.
 2. Patrick510

  Patrick510 Active Member

  Achterop zitten is één van de tips die naar mijn mening te vroeg en te pas en te onpas geroepen wordt. Het draagt vooral bij aan et sturen van de schaats, niet zozeer aan het glijden. Op een gladde schaats glijd je ook als je op het midden zit.

  De grootste winst voor het glijden is te boeken door recht op de schaatsen te komen. Kom je echt recht op de schaatsen kun je m.i. rondes onder de 40 seconden rijden zonder heel diep te zitten of te hoeven concentreren op achterop zitten.

  Hoe kun je het recht op de schaatsen komen trainen? Lees daar ook even het topic 'Recht op de schaatsen komen' over dat ik heb gestart in deze zelfde categorie.
  vandi205 vindt dit leuk.
 3. schaatsbart

  schaatsbart Member

  vermoedelijk, gezien je leeftijd zal t ook te maken hebben met lenigheid; het bereik van de schaatshoeken bij enkels knieen, en romp, vraagt een warm lijf en vooral soepelheid in spieren en gewrichten , dit terwijl de balans ook nogeens in orde moet zijn.Neem de tijd om in te rijden, rustig zodanig dat je vrij comfortabel voelt in je hele lijf.

  Als je een goede rijder als voorbeeld neemt, zal je zien dat aan al deze aspecten van de schaatshouding wordt voldaan.
  Elke afzet wordt geinitieerd vanuit de hakafzet, het is logisch dat zo, en alleen zo optimaal af- kracht wordt overgebracht.
  Mijn tip: begin met je enkelhoek positie, door het buigen van je knieen, zo ongeveer knieschijf boven je tenen, dan je kont laten zakken zonder naar voren te neigen( vallen) Als je zo toch gaat graven met je tenen, betekent dit dat je zwaartepunt zich naar voren heeft verplaatsd, dit zorgt dan op zijn beurt dat je voorop gaat rijden, en weerstand genereert met je punten, je remt ahw, en ervaart ook minder stabiliteit, en een goede afzet is vrijwel onmogelijk.
  Het laten zakken van je bekken en tenslotte de bolle rug(als dit binnen je bereik ligt) zorgt mede dat je niet achterovervalt.
  Vergeet 1 ding niet, alle techniek draait om de beweging van het lichaamszwaartepunt!
  Conclusie, ja wel erg belangrijk, Achterop zitten is een must do!
  vandi205 vindt dit leuk.
 4. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Tips voor achterop zitten:
  • Begin met een niet te diepe schaatszit: Probeer het thuis uit voor een passpiegel. Druk je knieën naar voren, zover tot je knieschijven in een verticale lijn zijn met de punten van je tenen, laat je billen zakken tot je voelt dat je met je hakken op de vloer drukt. Ga niet voorover hangen, ideaal is een verticale lijn schouders, knieën, tenen. Probeer dan voor de passpiegel in deze houding kleine zijwaartse sprongetjes te maken.
  • Daarna op het ijs, zelfde houding aannemen, vraag aan een bekende of andere schaatser om dit te bekijken en feed back te geven.
  • Voel in deze houding dat je hakken in je schoenen drukken en dat je je tenen kan bewegen (het goede gevoel). Doe het voor het gevoel ook even verkeerd en ga overdreven naar voren hangen en voel dan hoe je (verkeerd) met je tenen in je schoenen drukt.
  • Ga in deze houding schaatsen en probeer of het lukt om in alle fasen van de schaatsslag: glijden, afzetten, bijhalen, plaatsen je tenen te kunnen bewegen.
  • Train dit vele rondjes!
  Als het voorgaande er in geslepen is train dan het volgende:
  • Zijwaartse afzet, bijhaal achterlangs en dan voor het weer plaatsen van de schaats, STOP. Stop de bijhaal beweging en hou het bijgehaalde been even stil met de knie van het bijhaal been achter de knie van het standbeen alvorens de schaats van het bijgehaalde been te plaatsen.
  • Train dit weer vele rondjes.
  • Als deze beweging met veel druk achterop er in zit probeer dan het stop moment met de bijhaal knie achter langer vast te houden, 1 sec. en als dat lukt 2, sec, naar 3 sec alvorens de schaats te plaatsen.
  Succes
  Laatst bewerkt: 8 jan 2015
  vandi205 en schaatsbart vinden dit leuk.
 5. VVA

  VVA Member

  Hoi Bob,

  Naast alle andere goede tips die je al gekregen hebt:
  Probeer je tenen wat op te trekken, dus niet het ijs proberen vast te grijpen ;), maar ze tegen de bovenkant van je schoenen aanduwen. Dat ontspant je middenvoet aan de onderkant, waardoor je een beter gevoel krijgt waar je zwaartepunt op rust en eigenlijk kom je dan automatisch al 'achterop'.

  groet, Waldemar
  vandi205 vindt dit leuk.
 6. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Aanvullend. Een advies dat ik beginnende schaatsers altijd geef is het volgende: In alle fasen van de schaatsslag: glijfase, afzetfase, bijhaalfase en plaatsing moet je de tenen in je schoen kunnen bewegen. Probeer het maar een paar rondjes uit.
  vandi205 vindt dit leuk.
 7. GlobeskaterIJshaas

  GlobeskaterIJshaas Active Member

  Ik noem het altijd pianospelen met je tenen. Ander voordeel van het piano spelen is warmere voeten door betere doorbloeding =)
  De stoemp en Schaatstinus vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina