3400 schaatsers per jaar het ziekenhuis in

Discussie in 'Techniek & training' gestart door ducatif1, 31 jan 2005.

  1. ducatif1

    ducatif1 Member

    Met vallen en opstaan met je het leren :wink:

    Uit het AD van Maandag, 31-01-2005

    Jan Zwier van schaatsbaan Thialf in Heerenveen. Jaarlijks glijden 3400 recreatieve schaatsers in Nederland het ziekenhuis in, blijkt uit cijfers van de stichting Consument en Veiligheid.

    1. Hoe vaak komt bij Thialf de ambulance voorrijden?
    ,,Als het eens per 14 dagen is, is het veel. Meestal worden gewonden door bekenden naar het ziekenhuis gebracht, als zij een gebroken voet hebben of een gat in het hoofd.''

    2. Waardoor komt dat grote aantal ongevallen?

    ,,Vooral door overmoedigheid en onervarenheid. Mensen willen in gezelschap niet voor elkaar onderdoen. Dan zien ze anderen over het ijs glijden en denken ze dat ze dat ook wel kunnen. Ze hebben niet door dat het ijs zo glad is en dat het gevaarlijk is. En als je valt, neem je al snel drie of vier mensen mee. Als er natuurijs ligt, wordt die overmoedigheid alleen maar groter. Dan binden ineens hordes mensen de schaatsen onder.''

    3. Een kwart van de slachtoffers zijn 10- tot 14-jarigen. Ziet u die jongeren ook als de grootste risicogroep?

    ,,Het zou best kunnen, want zij zijn het meest vertegenwoordigd op de ijsbaan. Ik denk trouwens dat zij in het algemeen vaker blessures krijgen bij het sporten. Je praat over een leeftijdsgroep die nog alles wil uitproberen. Wij zien ook veel mensen boven de 40 met kwetsuren. Die groep schaatst niet frequent en wordt dan uitgenodigd door een bedrijf of zo.''

    4. Vier op de tien slachtoffers breken iets en een op de zeven loopt een hoofdwond op. Moeten schaatsers geen helm en pols-, elleboog- en kniebeschermers dragen?

    ,,Over een valhelm hebben we gesproken naar aanleiding van de val van Gerard van Velde tijdens het WK sprint in Salt Lake City. Toen is de discussie over veiligheid wel opgelaaid. Als er zo veel ongevallen zijn, moeten we er misschien over praten met de brancheorganisatie waarbij 22 ijsbanen in Nederland zijn aangesloten.''

    5. Is het niet vreemd dat skaters wél verplicht bescherming moeten dragen?

    ,,Skaters nemen deel aan het reguliere verkeer. Schaatsers in een accommodatie niet. Je kunt alleen linksom rijden en er komt geen verkeer van rechts. Dat is het verschil
  2. GlobeskaterIJshaas

    GlobeskaterIJshaas Active Member

    Ik vind vooral het laatste antwoord een beetje vreemd.. Okay je gaat allemaal dezelfde kant rond.. mar hoe vaak gebeurd het wel niet dat er een ongeluk gebeurd doordat iemand van buiten aanzet en iemand van de binnenbaan aanrijd.. Je kunt echt wel van op zij geraakt worden..

    Een helm zou bij publieksuren en trainingsuren nog nie eens zo gek zijn, maar de publieksschaatsers kunnen wel wegblijven aangezien sommigen voor die paar keer per jaar dat ze geen geen schaatshelm willen aanschaffen..

    groetjes wendy
  3. Mark

    Mark Active Member

    Veiligheid op publieksuren vergroten is niet zo moeilijk, en daar zijn geen helmen voor nodig. Laat eerst eens iedereen zich aan de regels houden. Er zijn vaak genoeg kinderen die voor gevaarlijke situaties volgen.
  4. skaterboy

    skaterboy New Member

    idd hoe harder ik rijd hoe meer ik me ga ergeren. Vooral zogenaamd ervaren rijders kunnen erg irritant zijn.
    Dit zijn een paar van die ergenissen
    -('ervaren' oudere) rijders die niet reageren op hogerop
    -('ervaren' oudere) rijders die niet reageren op hogerop!!
    -('ervaren' oudere) rijders die niet reageren op HOGEROP
    -('ervaren' oudere) rijders die niet reageren op HOGEROP!!
    -ijsbanen die bochten onoverzichtelijk maken (den haag)

    Serieus, veel mensen realiseren zich niet de gevaren van de ijsbaan. Ik probeer het trainen op publieke uren te beperken, ik heb geen trek in een blessure door een (eigewijze oudere 'ervaren') rijder (die beter zou moeten weten).
    Ik heb eens op een publiek uur 2 kinderen van de baan moeten vissen die tegen de stroom in op de binnenbaan aan het schaatsen waren. Het is eigelijk een wonder dat het zo vaak goed gaat.

    Tja Helm?, je zou jezelf helemaal in moeten pakken voordat het veilig is.
  5. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    De oplossing is heel eenvoudig Romke...

    Je niet storen aan anderen en overal dwars doorheen raggen...(word mij meestal niet in dank afgenomen) of optie 2; minder hard gaan schaatsen en met de stroom "oudjes" meerijden.

    PS harder roepen of een bel wil ook nog wel eens helpen.
    (ik heb weleens met een vingerbel voor het skeelren geschaatst..erg leuk :D)

    Krizz
  6. ducatif1

    ducatif1 Member

    Hier een oudere schaatser (40+) die zich aangesproken voelt.
    Net alsof de oudere schaatser nooit HOOG OP schreeuwt. :wink:

    In Deventer wordt er in het algemeen wel goed gereageerd en gaat men gewoon aan de kant. Dit seizoen nog maar 1 keer meegemaakt dat men NIET hogerop gingen terwijl er genoeg ruimte was.. beetje werken met de ellebogen en geschreeuw van mij en de rijders die achter me zaten in mijn treintje..jaja..Ik reed voorop als oudere schaatser..
    En de sterkste won dus... :D
    En die vingerbel gaan we ook eens proberen op de ijsbaan....Gebruik hem bijna altijd als ik aan het skeeleren ben in het Mheenpark in Apeldoorn alwaar een mooi 1600 meterlange skate/skeelerbaan ligt.
    --
    Hans
  7. Sjoerd

    Sjoerd Active Member

    Andere ergernis:
    snelle schaatsers die met 8 man naast elkaar gaan uitrijden (=vooral kletsen). Daarbij laten ze de de allerbinnenste baan netjes vrij maar de rest niet. De wat minder snelle schaatsers moeten vervolgens via de binnenste baan, waarbij de snelle groepen weer gehinderd worden..

    Sjoerd
  8. Hitman

    Hitman New Member

    Volgens mij is dit de ergenis.
  9. skaterboy

    skaterboy New Member

    Het gaat er niet om dat oudere schaatsers niet hard kunnen rijden Hans, ik ben zelf ook niet meer de jongste, het gaat erom dat ze beter zouden moeten weten. Het is beschamend dat rijders, die geroutineerd in treintjes rijden alsof ze op de ijsbaan wonen, niet de regels toepassen die voor veiligheid op de ijsbaan zorgen.
    Vandaag was het erg rustig vanwege de sneeuw, dus ik heb geen last gehad van eigenwijze, lastige, 'ervaren', rijders :wink:
  10. Lieke

    Lieke New Member

    ik denk dat iedereen (ervaren en onervaren, snelle en langzame rijders) zich wat meer aan de regels moet houden...
    waar ik mezelf heel erg aan erger is dat IJshockeyers als ze klaar zijn met hun wedstrijd nog even op de ringbaan komen rijden, en dan vooral niet voorzichtig zijn met het ijs.. zoveel mogelijk gaten erin maken, die gaten veroorzaken ook veel vallen :? :cry: maarja.. als iedereen zich aan de regels zou houden zou dat ook erg prettig zijn..!!
  11. umpire

    umpire Member

    Daar zit ik meer mee eerlijk gezegd.

Deel Deze Pagina