Nog even terugkomen op Nuis en Verweij deze Spelen. Als je kijkt naar de woorden die vooraf werden gesproken, dan waren die totaal verschillend.
Verweij heeft dit toernooi super belangrijk gemaakt. Eigenlijk begon dat na de 1500 meter van het WK Afstanden in 2016 toen Denis Yuskov de fameuze woorden sprak: "Koen moet stoppen met niets doen". Vanaf dat moment heeft Koen Verweij geen gras laten groeien over zijn ambities op de Olympische 1500 meter. In elk interview met de NOS kwam het ter sprake. Hij ging met de Russen trainen, want hij moest die Olympische 1500 meter kunnen winnen. Hij reed op het OKT nog even een zelfmoord-5000 meter, want dat was met het oog op de Olympische 1500 meter. Voorafgaand aan de 1500 meter uitte Verweij niets anders dan zelfvertrouwen. Hij had op een briefje precies het schema staan dat hem naar goud zou leiden. Zijn coach Desly Hill deed er nog een schepje bovenop, ik citeer van nu.nl:
"Koen is een van de meest getalenteerde schaatsers ter wereld", zegt de Australische. "Als Koen tegen mij zou zeggen: 'Ik heb acht weken, kan ik een wereldtitel winnen in het inline-skaten?', dan zou ik zeggen: 'Laten we het proberen'. Want er is een vrij goede kans dat het hem gaat lukken."
De Olympische 1500 meter werd bijna een obsessie en als je dit zo leest lijkt het wel bewuste tactiek om Verweij als een soort van onoverwinnelijk monster neer te zetten. Hoe anders waren de woorden van Kjeld Nuis, die de rol van Verweij als topfavoriet voor de 1500 meter probleemloos accepteerde. Nuis heeft dit jaar 4 belangrijke ritten gereden, de 1000 en 1500 meter bij het OKT en de 1000 en 1500 meter bij de OS. Zijn mantra voor elke race was hetzelfde: "diep zitten, goed afzetten en dan komt het goed."
Deze quotes haal ik even terug omdat ik me wat verdiept heb in het mentale aspect van topsport, daar heb ik wat over gelezen. Drie dingen daaruit zijn me bijgebleven:
1. Er stond dat 90% van de mensen een mindere versie van zichzelf wordt in hachelijke situaties
2. Er stond dat als je optimaal wilt presteren, dat je dan moet accepteren dat je niet overal controle over hebt. De dingen waar je wel controle over hebt moet je zo goed mogelijk uitvoeren en de rest daar moet je je niet mee bezig houden.
3. Er stond dat 'boven jezelf uitstijgen' helemaal niet kan, je kunt alleen maar minder goed gaan presteren onder druk.
Nog voorafgaand aan de 1500 meter van vorige week dacht ik aan deze theorie. Als die theorie zou kloppen dan zou Koen Verweij de mist in gaan en zou Kjeld Nuis het goed gaan doen en dat is dus ook precies zo gebeurt. Ik wil Verweij niet afvallen en ik ben blij dat hij dit seizoen weer op heel hoog niveau schaatst, maar heeft hij niet teveel een obsessie gemaakt van die 1500 meter en is hij niet met de verkeerde mindset begonnen? Bezig zijn met een eindtijd op een briefje, in mijn ogen ben je dan bezig met dingen waar je geen controle over hebt. Je eindtijd is namelijk afhankelijk van de omstandigheden.
De prestatie van Kjeld Nuis is toch wel bijzonder. Als 90% van de mensen een mindere versie van zichzelf wordt onder druk, dan horen Kramer en Wüst bij de 10% waarvoor dat niet geldt, denk ik. Die pakten op jonge leeftijd al grote prijzen. Het bijzondere aan de prestatie van Nuis is dat hij dat heeft moeten leren en dat hij bij die 4 belangrijke races van dit seizoen de beste versie van zichzelf was. Als je het mantra 'diep zitten, goed afzetten' erbij pakt, dan was Nuis dus wel bezig met uitsluitend de dingen waar hij controle over heeft. Ik denk dat de psycholoog waar Nuis bij langs is gegaan zijn tarieven omhoog mag gooien.
Tot zover mijn hersenspinsels over het mentale aspect van topsport, wat in mijn ogen misschien wat onderschat wordt qua invloed op het resultaat.