Meer Nederlandse schaatsers uitkomend voor Kazachstan?

Discussie in 'Lange baan' gestart door Zenschaatser, 4 okt 2009.

  1. Duif

    Duif Well-Known Member

    Zou hij dat ook doen voor al die vluchtelingen uit donker Afrika die heel graag bij hem in zijn mooie dorp willen komen wonen ?
    Denk het niet...
  2. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Dat is het punt niet. In het geval van immigratie uit zwart Afrika gaat het potentiaal om tienduizenden mensen en daar zijn gewoon regels voor nodig (en die regels kunnen zowel heel streng als heel soepel zijn maar daar gaat het nu even niet om). In dit geval echter gaat het om een klein groepje schaatsers waarop regels van toepassing zijn.
  3. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Ik vind het een beetje kinderachtig van de immigratiedienst.
    Waarom kunnen ze geen verblijfsvergunnig of inreisvisum krijgen. Dat geld toch voor meer topsporters. Er zijn in Nederland ook zat Amerikanen. Japannners etc. en die behoren ook niet tot de EG

    Gerrit Stevens
  4. nino

    nino Member

    De burgemeester heeft groot gelijk. De parallel van Duif gaat mank.

    Tragisch vind ik het allemaal wel. Top-sporters zijn per definitie erg gefocust en verliezen daarom wel eens het overzicht op het geheel.
    Een Nederlands paspoort een begerenswaardig bezit. Er zijn veel succesvolle, getalenteerde, buitenlanders die heel wat over hebben voor zo´n paspoort. Je kan er de wereld mee rondreizen en hebt redelijke rechtsbescherming.
    En dat wordt dan lichtvaardig over de schutting gegooid, om een Olympisch droom na te jagen...

    Wat geeft een Kazachstaans paspoort? Ik denk dat je voor Nederland, en ook voor alle andere schaatslanden, een visum moet aanvragen; en dat dat geen makkelijke procedure is. Ik denk dat die jongens zich meer dan genoeg bureaucratische ellende op hun hals hebben gehaald, en dat deze burgemeester echt geen moeite hoeft te doen om dat nog erger te maken.

    En om even vrolijk te gaan;
    Is het niet een idee om iedereen die een rondje 0.32 kan schaatsen, indien gewenst, de Nederlandse nationaliteit aan te bieden? Ja, Duif en dat geldt dan ook voor ´al die vluchtelingen uit donker Afrika´.
  5. nino

    nino Member

    Amerikanen en Japanners hebben geen visumplicht in Nederland, Kazachstanen wel.
  6. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Het verhaal van de Burgemeester klopt niet. Honderden mensen uit Eldersloo?? Zoveel mensen wonen daar echt niet ;) (ken het vrij goed, ben er in de buurt opgegroeid)

    Voor de rest vind ik het mooi dat deze Burgemeester denkt voordat hij blind doet. Hoop alleen maar dat er geen problemen achter vandaan komen.
  7. nino

    nino Member

    Volgens wikipedia 47...
  8. Gerrit

    Gerrit New Member

    Er is in NL en versoepelde regeling voor buitenlandse sporters met name tot 30 jaar dus
    waarom niet vice versa?
    De IND is de instantie die uiteindelijk de afhandeling voor het verblijfsrecht verzorgd.
    Zij hebben de arbeidsinspectie en soms Vreemdelingenpolitie en Belasting als uitvoerende
    partners.
    Niet-EU'ers (dus de Kazachen maar ook Amerikanen etc.) mogen hier als toerist voor max 3
    maanden verblijven maar dienen zich binnen 3 dagen na overschrijden van de EU grens te melden
    bij de politie. Dat zouden de Kazachen alsnog kunnen doen waarbij ze alleen een boete riskeren.

    Het makkelijkst zou zijn als een NL firma; sponsor oid de Kazachse schaatsers inhuurt als kennismigranten.
    Ze moeten dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen (oa voor 60000 euro op de loonlijst) maar
    hebben gelijk verblijfsrecht. Ze kunnen aantonen dat ze in Nederland-schaatsland de beste mogelijkheden
    en middelen hebben om zich voor te bereiden op hun Olympische avontuur.

    Verder is het verhaal van de Burgemeester het ultieme voorbeeld van de praktijk en dat wat mevr. Albayrak
    de politiek en 'het volk' wil laten weten. Zij heeft de burgervaders opdracht gegeven zich te conformeren
    aan haar beleid maar dat houdt wel in dat er gezinnen met kinderen op straat gezet worden zonder opvang en vergoeding.
    Heel veel burgemeesters zeggen 'dit doen wij niet' maar dit wordt uiteraard uit de publiciteit gehouden.
    Daar is de reactie vermoedelijk op gestoeld. De Vereniging Nederlandse Gemeenten is verdeeld maar in theorie loyaal naar de Staatssecretaris.
    Verder is het ook nog eens zo dat de staatssecretaris in zogenaamde (oa schrijnende) gevallen zelf een beslissing
    (en dus evt. een uitzondering op de wet) mag en kan nemen.
  9. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Er zijn inderdaad nog veel meer problemen voor deze jongens. Ze bouwen immers geen AOW op of rechten voor sociale zekerheidsuitkeringen. Ik moet er niet aan denken als zij vandaag of morgen een ongeluk op de schaatsbaan krijgen. Hoe zit het met hun ziektekostenverzekering of in het ergste geval de AWBZ? Kunnen hun werkgevers (BAM?) een boete krijgen, nu ze "illegalen" in dienst hebben? etc. etc.
    Misschien is het het handigst om nu met een Nederlands meisje te trouwen; is het niet zo (maar ik ben geen jurist) dat je dan wel een dubbele nationaliteit kan krijgen?
  10. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Ja, mits je een inburgeringscursus doet (de ironie) en minimaal 120% van het minimum loon verdient of zoiets. Overigens zijn die inburgeringscursussen nog erg lastig, ik deed er een op het internet en haalde een onvoldoende!
  11. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Ik heb nu pas tijd om de schaatssport eens echt te lezen. Hij is ook pas net uit maar daar staat dus het verhaal van de 5 marathonjongens in. Er zitten nogal wat rare kanten aan het verhaal...

    Zo zegt Bovenhuis (die als enige afhaakte) dat hij 'nergens voor heeft getekend' maar er staat wel een krabbel van 'hem' op z'n Kazachstaande paspoort. De IND is het aan het uitzoeken...

    De paspoorten zouden gedateerd zijn op November 2008, wat betekent dat (gezien de wet dat als je vrijwillig een andere nationaliteit aanvraagt, je je Nederlanderschap verliest) Stroetinga nooit aan het NK Natuurijs mee had mogen doen.

    Bergsma zegt overigens dat als ze nu echt Kazach zijn, ze ook weer Hollanders moeten kunnen worden. Alsof dat zo simpel ligt...

    Vreugdenhil wordt verder niet genoemd in het stukje.

    En de Kazachen zochten versterking voor hun PAV niet een geheel nieuwe PAV-bemanning.
  12. sharky

    sharky New Member

    Of dat verhaal nu wel of niet waar is.... Wat ik nog steeds raar vindt is dat er een onderdeel bij het schaatsen is bijkomen op de OS zonder dat het maximum aantal deelnemers is uitgebreid. Zoals het nu staat zal het TP team voornamelijk uit, op individuele afstanden geplaatste, schaatsers worden gevormd en dat is jammer. Een lobby van schaatsers en KNSB om het deelnemers aantal uit te kunnen breiden zou niet misstaan. En daarnaast inderdaad een NK Ploegen. Een klein begin was daar al mee gemaakt met de ijsselcup in deventer. Daar zou eigenlijk een vervolg aangegeven moeten worden. Dan hoeven er geen verhalen verteld te worden die misschien wel of niet waar zijn. Maar de weg via Kazachstan is op zijn zachts gezegd niet helemaal handig ingeslagen en de suggestie van het helpen van een 'arm' schaatsland is ongeveer net zo geloofwaardig in mijn ogen als een zeker prins die een zekere bevolkingsgroep wil helpen door het bouwen van een vakantiehuisje. Die prins ziet er vanaf, zouden die Hollandse -Kazachstanen mijns inziens ook moeten doen.
  13. nino

    nino Member

    @dedeut Dat inburgeringsexamen heb ik ook gedaan. Met hakken over de sloot een 5,5. Ik deed echt mijn best...

    Ja, het is raar. De ploegenachtervolging is op deze manier niet een echte zelfstandige discipline: Het gaat niet om welk treintje van 3 het snelst die rondes kunnen rijden.
    Het is echt een afgeleide: welk land heeft aan het eind van de OS de drie fitste schaatsers over die zo snel mogelijk in een treintje die rondes kunnen rijden.

    Het is om die reden ook niet echt na te bootsen op Wolrd-Cups.
    Ik blijf het trouwens wel prachtig vinden.
  14. sharky

    sharky New Member

    HEt is een heel mooi onderdeel, daarom is het ook zo jammer, maar ja de ISU en slimme beslissingen nemen.... :roll:
  15. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Nog een leuke: waarom zouden de sterke landen niet met 2 ploegen aan de start mogen verschijnen? Dat gebeurd bv. wel bij het bobsleeën (4 mans bob). Het kan er toe leiden dat je dan echte specialisten krijgt op dit onderdeel.
  16. Gerrit

    Gerrit New Member

    De telegraaf vandaag:
    ’KAZACH’ GROENEVELD NIET ILLEGAAL

    door Laura Goense

    AMSTERDAM, vrijdag
    „Christijn Groeneveld verblijft – vooralsnog – niet illegaal in Nederland”, zo luidt de conclusie van Eddo Blind, hoofd burgerzaken van de gemeente Heerhugowaard. Deze uitspraak doet Blind naar aanleiding van de ophef die is ontstaan omtrent de vermeende illegaliteit van Groeneveld en een aantal andere schaatsers, die voor Kazachstan aan de Olympische Spelen willen deelnemen. Blind: „Het gekopieerde document dat zou aantonen dat hij de Kazachstaanse nationaliteit heeft, is daarvoor geen geldig bewijs en wij hebben daarvoor ook geen andere aanwijzingen.”
    Onlangs waren deze kopieën van – wat aangenomen werd – de Kazachstaanse paspoorten van de betrokken schaatsers, reden voor de Nederlandse schaatsbond om te concluderen dat zij de Kazachstaanse nationaliteit bezitten. De immigratiedienst vernam dit en verzocht de gemeenten waarin de schaatsers wonen de kwestie te onderzoeken. Want wie vrijwillig een andere nationaliteit aanneemt, verliest de Nederlandse. En moet een verblijf- en werkvergunning aanvragen.
    „Uit deze kopieën kunnen wij niet opmaken of het daadwerkelijk een paspoort betreft, daarvoor moeten we zeker ook de kaft en watermerken zien”, zegt Blind, die Groeneveld opriep om tekst en uitleg te geven. „In ons gesprek heeft meneer Groeneveld verklaard bezig te zijn met een procedure, maar op dit moment geen andere dan de Nederlandse nationaliteit te bezitten. Ik zie geen reden hieraan te twijfelen.”
    Gesprekken tussen Rob Hadders, Jorrit Bergsma en Arjan Stroetinga met hun gemeenten volgen de komende weken. „Voor hen geldt hetzelfde”, aldus advocaat Jelle Kroes, die de vier schaatsers bijstaat. „Ik voorzie dan ook geen problemen. Zodra de aanvraag rond is en ze wel in het bezit zijn van de Kazachstaanse nationaliteit, zullen ze direct werk- en verblijfsvergunningen aanvragen. Met die consequentie kunnen ze goed leven, om hun sportieve dromen te kunnen najagen.”

    „De veronderstelde kopieën van de paspoorten zijn slechts een bevestiging van de Kazachstaanse autoriteiten dat ze van het project af weten”, verklaart Sergei Tsybenko de ontstane verwarring, die ook onder de schaatsers zelf heerste. De vicepresident van de Kazachstaanse schaatsbond hoopt dat ze hun nieuwe nationaliteit zo snel mogelijk ontvangen. Tsybenko: „Hopelijk nog voor de World Cup in Calgary, zodat de ISU het goed kan keuren en ze mee mogen doen aan de teampursuit. Want daar gaat het uiteindelijk allemaal om.”
  17. Passion-for-Skating

    Passion-for-Skating Well-Known Member

    ik wou zeggen, als Kazachstan zich niet eens plaats voor de TP dan zijn ze strax wel Kazach maar is nog alles voor nix.
    Calgary en SLC zijn nog de enige twee mogelijkheden...
  18. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Voor de duidelijkheid: dit komt niet door ISU maar door IOC. Het is het beleid van Rogge dat het aantal deelnemers aan de Spelen niet groter wordt. Anders wordt het financieel allemaal nog duurder. Dus elke sport heeft een heel sterk aantal deelnemers. Ook schaatsen. IOC heeft dus wsl. tegen ISU gezegd vijf jaar geleden: jullie mogen van ons best een onderdeel erbij. Maar niet meer schaatsers op de Spelen. Vandaar.

    Yuri van Gelder kent ook de gevolgen van het strenge maximaal aantal deelnemers per sport. Daardoor miste hij de Spelen van Peking.
  19. Fastman

    Fastman New Member

    Dat is ook terecht in mijn ogen, de spelen moeten voor iedere sport een toernooi zijn van hoog niveau. Als je iedere sporter zomaar toelaat zonder limieten te stellen dan wordt het meer één grote grap.
  20. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Schaatsenzo meldt: Arjan Stroetinga, Jorrit Bergsma en Christijn Groeneveld zijn vandaag samen met hun coach Jillert Anema vertrokken naar Calgary om daar deel te nemen naan de worldcupwedstrijd over 5000m, zo meldt dagblad De Pers op haar website. De marathonschaatsers willen op de Canadese hooglandbaan uitkomen voor Kazachstan, de ISU heeft echter nog geen groen licht gegeven. Oud-schaatser en vice-voorzitter van de Kazachstaanse schaatsbond, Sergei Tsibenko, is volgens De Pers in overleg met de internationale schaatsunie om de laatste zaken in orde te maken.

    Door goede prestaties in Calgary neer te zetten op de 5000m willen de pupillen van Anema zich plaatsen voor de ploegenachtervolging op de Olympische Spelen van Vancouver. Ze moeten namelijk eerst individueel aan een Olympische kwalificatie-eis voldoen. Rob Hadders blijft om onbekende reden in Nederland.
    ***

    Kennen ze nou de regels echt niet? In ieder geval mogen er maar 2 Kazakhen op de 5000m starten. Dat is het quota van Kazakhstan voor de Wereldcup. Als Babenko sowieso mag, is er nog 1 plek over.
    En voor het voldoen aan de Olympische kwalificatie-eis voor de ploegenachtervolging is het halen van een limiettijd op een afstand voldoende. Bergsma heeft die tijd sowieso al gereden en Stroetinga ook, als die wedstrijden in Tsjeljabinsk inderdaad zijn aangemeld als Kazakhstaans kampioenschap afstanden. Daarvoor hoef je dus niet naar Calgary....

    Ben ook benieuwd welk paspoort ze op Schiphol hebben laten zien.....

Deel Deze Pagina