Nagano gold 2005 geluid dempen en vast zitten

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door hng, 2 jan 2009.

  1. hng

    hng New Member

    Ik heb aan het begin van het seizoen nagano gold 2005 (rode brug) i.c.m. nagano gold 2000 schoenen gekocht. Zit als gegoten maar ik heb er een 2-tal probleempjes mee. Af en toe blijven de schaatsen vastzitten en moet ik echt kracht zetten om ze te laten klappen. De blokjes op het ijzer heb ik al met een vijl wat afgevijld. Beetje vet erop en het werkt weer. Bij natuurijs is het vet snel weg en komt er vuil tussen. De schaatsen blijven weer snel vastzitten. Weet iemand een oplossing? Verder maken ze nogal wat lawaai bij het klappen. Zijn hier dempertjes voor?
  2. allard

    allard Active Member

    Wat ik heb gehoord is dat het komt door vacuümtrekken van het potje. Een oplossing zou dan zijn om een klein gaatje naar de holte in de brug te boren.
    Dit heb ik zelf maar niet gedaan. Ik vond de oplossing met vet smeren toch best te doen. Hoef misschien maar 1x per maand wat er op te doen, en het loopt als een tierelier.

    En lawaai bij het klappen: dat hoort nou eenmaal bij klapschaatsen. Daarom het heten het ook klapschaatsen en niet plopschaatsen ofzo. :wink:
    Volgens mij zijn er wel een soort rubbertjes te vinden, maar die zou je dan op internet moeten opzoeken geloof ik. Ze zijn niet zo gangbaar.
  3. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Als je geen lawaai wilt bij het klappen moet je Raps nemen, die klapset is van zichzelf al veel stiller en kan makkelijk voorzien worden van een demper. De eerste paar trainingen na mijn overstap van Raps naar Viking vroeg ik me steeds af wie er zo dicht achter me reed en al dat lawaai veroorzaakte.... :roll: :lol:
  4. Tjark

    Tjark Active Member

    *offtopic*:

    Klapschaatsen heten klapschaatsen omdat je met je kuiten (dachten ze toen) een extra "klap na" kon geven. Niet vanwege het geluid!!!

    /offtopic

    Ontopic: klapschaatsen maken ook meer geluid als je te veel naar achter afzet! Zet maar eens ver overdreven naar achteren af: het scharnier gaat dan verder open en de klap zal dus groter zijn dan als je zijwaarts afzet en de schaats open klapt.

    Mind you: het klappen van een schaats is een resultaat, geen doel! ;)
  5. allard

    allard Active Member

    Tsja, dat hangt er natuurlijk een beetje vanaf wie je het vraagt. Het kan inderdaad best zijn dat de makers het klapschaats noemden voor de klap na, maar als je nu iemand vraagt waarom het klapschaats heet, zal hij/zij waarschijnlijk zeggen dat het is omdat het geluid maakt. Is ook eigenlijk wel logisch, want de meeste mensen kennen ook alleen dat aspect van een klapper.
    Eigenlijk is de naam gewoon dubbel uit te leggen, dus hebben we het allebei een beetje goed :wink: .

    Maar om te dempen zou je ook kunnen proberen iets van een heel dun stukje vilt ofzo onderin het potje in de brug te maken. Alleen wel uitkijken dat hij de hak niet te veel optilt. Dan krijg je teveel druk achterop je schaats en gaat hij weglopen in de afzet.
  6. hng

    hng New Member

    Iedereen alvast bedankt voor de snelle reacties. Misschien dat inderdaad een klein stukje rubber of vilt in het potje helpt om het geluid te verminderen en om het omschreven vacuum waardoor de schaats gaat vastzitten tegen te gaan. Voor deze schaatsen had ik Raps die inderdaad veel stiller zijn.
  7. Tjark

    Tjark Active Member

    @allard: dus als de (ontwetende) menigte het onjuiste verkondigd, dan moeten we dat maar accepteren ipv de juist uitleg van de (wetende) mensen als Van Ingen Schenau & Jos de Koning?
  8. allard

    allard Active Member

    Ik zeg niet dat je dat maar moet accepteren. Ik merk alleen op dat de meeste mensen denken dat het een klapschaats is omdat je de klap hoort. En geef ze eens ongelijk. Als je je niet verdiept in hoe een klapschaats werkt weet je niet van die klap na. Je hoort echter wel duidelijk een klap bij elke afzet, dus denkt men: daarom zal het wel zo heten.
    Maar het zal inderdaad zo zijn dat de makers het zo genoemd hebben door de klap na. Zij hebben zich namelijk wel verdiept in de fysische eigenschappen van de schaats.

    Enne: juist of unjuist? Het is beide juist. De (waarschijnlijk) officiële reden voor de naam klapschaats is de klap na, maar de meer voor de hand liggende reden was het geluid. Het zijn beide goede redenen om de klapschaats zo te noemen(al zijn ze niet beide door de maker bedacht), dus ik zie niet waarom de ene juist zou zijn en de andere niet.
  9. GlobeskaterIJshaas

    GlobeskaterIJshaas Active Member

    ik heb vandaag gigantisch gebaald van de klapschaatsen... de schaatsen gingen gewoon niet meer open helemaal vacuum getrokken door het water waar ik door heen heb gereden.. hoop dat ik het met vaseline of fietsolie kan oplossen want dit werkt niet..
  10. Tjark

    Tjark Active Member

    Vaseline werkt goed weet ik uit ervaring.


    En juist/onjuist, ach, zo strikt wil ik ook niet zijn, maar laten we op dit forum met 'kenners' dan wel het juiste (pun intended) verkondigen :D
  11. rovar

    rovar New Member

    zoals al eerder door tjark aangegeven: als je niet zijwaarts afzet en/of je schaats niet goed terugstuurt, dan overstrek je de veer. behalve dat hij veel meer lawaai maakt, zal hij het door het overstrekken sneller begeven. dempers van vilt enzovoort werkt niet of maar heel kort.
    mijn advies voor het harde klappen: aan je techniek werken. en voor het vastzitten van de pot: hou hem goed schoon en kurkdroog. niet aan prutsen.
  12. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Nadat ik gister door een laag modder had gekluund bleef mijn ene klapper ook vast zitten, dit was de eerste keer dat ik zoiets mee maakte. Ik denk dus dat het door rommel en veel vocht komt, ik zakte nogal weg in de modder. Ik heb de boel goed schoon en droog gemaakt, en ik verwacht niet dat ik er op kunstijs weer last van zal hebben. Anders lijkt vaseline me wel geschikt om het vuil op afstand te houden.
  13. GlobeskaterIJshaas

    GlobeskaterIJshaas Active Member

    ze hadden me geadviseerd met graniet van een potlood er op te tekenen dit werkte niet..

    dus overgegaan op vaseline nu geen problemen meer.. en komt bij mij ook doordat ik door water schaats en ja dan zuigt de klapper vacuum, hopelijk straks op de kunstijsbaan geen last meer ;)
  14. Ton

    Ton New Member

    Winterssport in vh Dronten maar nu in Ommen (slijpt tegenwoordig ook in Biddinghuizen) maakt al jaren geluiddempers voor klappers. Werkt perfect. Je hoor bij het dichtklappen alleen nog een beschaafd dof ''plofje''. Kostte ook niet veel (weet niet meer hoeveel precies)
  15. ®onnie

    ®onnie New Member

    Was zaterdag bij Van Hoorn in Ter Aer, daar even gevraagd wat ik moest doen met het probleem van de vastzittende klappers. Ze adviseren om vet op teflon basis te gebruiken. Dit omdat dat beter voor je ijzers is dan vaseline.
  16. Tjark

    Tjark Active Member

    maareh... de vaseline hoeft alleen in het potje, niet op je ijzers....
  17. ben

    ben New Member

    hey, ik heb ook het probleem van veel te hard geluid gehad toen ik net nieuwe Nagano Speciaal klappers had gekocht. Ik heb daar zelf een simpele oplossing voor gevonden. Ik heb van dat dikke (1 a 2 mm) rubberachtige dubbelzijdig plakband aan de binnenkant van het dopje waar de schaats invalt geplakt. Hier heb ik een paar laagjes op "het plafond'" van dit dopje geplakt. Ook alleen daar en niet langs de zijkant, want dan gaat ie inderdaad stroef lopen. Uiteraard heb ik het plakband als 1-zijdig gebruikt, oftewel de bescherming er niet afgehaald, anders gaat het natuurlijk alleen maar minder klappen :wink:
    Doordat ik alleen maar kleine stukjes plakte op "het plafond" en niet langs de zijkant had ik ook geen last meer van vastzitten. Liep zelfs beter. Misschien werkt deze oplossing ook voor jou.
  18. Tjark

    Tjark Active Member

    je kan natuurlijk ook je techniek verbeteren, ook leuker voor jezelf ;)

    (of je moet heel allergisch zijn voor geluid :) )
  19. WouterB

    WouterB Member

    Tot anderhalve week geleden schaatste ik op Raps V12 onderstel/ijzers. Die heb ik helaas kapot gereden en moest ik i.v.m natuurijs met spoed nieuwe ijzers/onderstel kopen.

    Raps V12 is bij mij in de omgeving helaas nergens te krijgen. Dus heb ik Nagano 2005 (rood) onderstel gekocht. Maar inderdaad, die dingen maken echt een pokke herrie als je het vergelijkt met Raps. En voor de mensen die denken dat het aan de techniek ligt, ik schaats nog steeds hetzelfde als twee weken geleden. Overigens kun je het ook met de hand testen. Uitklappen en loslaten. Viking maakt overduidelijk meer herrie dan Raps.

    Het valt mij op dat bij Viking het terugklappen veel krachtig is dan bij de Raps. Dat is wellicht één van de oorzaken waarom Viking meer herrie maakt. Zijn er misschien ook veren verkrijgbaar die minder krachtig zijn?

    De vaseline tip ga ik ook even uitproberen. Het af en toe vastzitten heb ik ook al ervaren.

    Mijn volgende onderstel zal denk niet een Viking onderstel worden. :roll:

Deel Deze Pagina