Meer dan 3.000 schaatsongevallen per jaar

Discussie in 'Lange baan' gestart door 3822, 11 nov 2008.

  1. 3822

    3822 New Member

    Meer dan 3.000 schaatsongevallen per jaar
    Ernst en omvang van schaatsongelukken
    (Consument en veiligheid) Het is bekend dat in een periode met strenge vorst en veel natuurijs het aantal schaatsongelukken kan oplopen tot grote aantallen. Tijdens de strenge winters van bijvoorbeeld 1986 en 1997 behandelden de Spoedeisende Hulpafdelingen (SEH) van ziekenhuizen ruim 17.000 schaatsongelukken.
    De afgelopen winters zijn in ons land geen strenge vorstperiodes geweest en gebeurden schaatsongelukken hoofdzakelijk op kunstijs. Uit onderzoek voor de campagne www.voorkomblessures.nl blijkt dat in de periode 2002-2006, jaarlijks gemiddeld 3.300 schaatsers zijn behandeld op een SEH van een ziekenhuis. Hiervan is 6% in het ziekenhuis opgenomen. Van alle blessures die behandeld worden op een SEH is 93% veroorzaakt door een val. Bij de SEH-behandelingen komen dan ook opvallend veel pols- en armfracturen (32%) en hoofdletsels (21%) voor.
    Preventie van schaatsletsels
    Voor de campagne www.voorkomblessures.nl zijn de belangrijkste preventiemaatregelen vastgesteld in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB) en de Vereniging Kunstijsbanen Nederland (VKN). Deze zijn:
    Baanregels volgen. Voorkomt roekeloos gedrag.
    Handschoenen dragen. Voorkomt snij- en schaafwonden aan handen en vingers.
    Schaatsen slijpen. Met botte schaatsen heb je minder controle over je schaatsen en val je sneller.
    Helm dragen. Voorkomt ernstig hoofd- en hersenletsel.
    Schaatsers kunnen vanaf vandaag op www.voorkomblessures.nl een persoonlijk advies ontvangen over het voorkomen van schaatsongelukken. Ook is hier in een 3D-animatie te zien wat er gebeurt als je bij het schaatsen op je hoofd valt.
    In ruim 21% van de schaatsongelukken is sprake van hoofd- en hersenletsel. Een helm dragen zal het ongeluk niet voorkomen, maar verkleint het risico op hoofd- en hersenletsel. Shorttrackers en steeds meer pelotonrijders dragen al een helm. De KNSB, VKN en Consument en Veiligheid adviseren alle schaatsers een helm te dragen. Op www.voorkomblessures.nl is te lezen welke helmen voor schaatsers geschikt zijn.
  2. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

    Hoofdletsel is iets voor onervaren klunzen die op hun achterhoofd knallen. Bij ervaren schaatsers komt het uiteraard ook wel eens voor, maar het zijn toch vooral de krabbelaard die op hun achterhoofd botsen.
  3. Tjark

    Tjark Active Member

    vlieg maar eens met 50+km/h uit de bocht bij een sprint... dan heb je ook niet altijd de nekspieren om je kilo's hoofd tegen te houden...
  4. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

    Als ervaren schaatser knal ik bijna altijd met mijn benen eerst de kussens in. Echter niet met 50 km/h, maar helaas ietsjes zachter.
  5. Lammert

    Lammert Member

    Eh, dat zou ik toch wat anders inschatten, al was het maar doordat je heel nare smakkers kunt maken als er zo'n onervaren kluns voor of achter je onderuit gaat. De kans dat het je overkomt, is misschien niet krankzinnig groot, maar de gevolgen van een lekkere klap kunnen nogal ellendig zijn. Een sneetje in je enkel geneest wel weer, aan een hersenbeschadiging is weinig meer te doen. Dat pleit toch eigenlijk wel voor bescherming.

    Ik ben er zelf heel dubbel in: met skeeleren draag ik altijd een helm, met schaatsen nooit. Het komt toch vooral ook doordat bijna niemand zo'n ding op z'n hoofd heeft op de baan en de mens is toch een kuddedier dat graag net als de rest doet. Stom eigenlijk.
  6. allard

    allard Active Member

    De grootste valkuil bij ervaren schaatsers zit hem niet in de snelheid, maar juist als er je geen snelheid hebt. Dan ben je gewoon soms niet zo geconcentreerd bezig met evenwicht en alles, dus kan je makkelijker achterover kukelen.

    Op snelheid is (in ieder geval in de bocht) de kans op hoofdletsel nihil. Als je valt, glij je eigenlijk redelijk soepeltjes het ijs op. Als je dan snel een goede houding aanneemt voor de kussens (wat makkelijk kan, maar ik zelfs toppers niet zo vaak zie doen: Ireland, Wotherspoon), kan je eigenlijk niets gebeuren.

    Op het rechte eind is, als je goed rijdt, achterover vallen onmogelijk. Voorover vallen is daarentegen wel mogelijk, als je té veel met je punten afzet (of een scheve schaats hebt). Dan zou je nog wel eens vervelend terecht kunnen komen.

    Dus: eigenlijk hoef je je als gevorderd schaatser niet té druk te maken over dit soort dingen. Houd alleen wel wat rekening met je evenwicht als je rechtop rijdt, en reageer goed op een eventuele val.

    Dit alles wel, met de aanname dat je een redelijk lege baan voor je hebt. (wedstrijd, selectieuur, topsportuur)

    of val gewoon niet, zoals ik :twisted:
  7. Tjark

    Tjark Active Member

    ik val wel eens (gelukkig niet vaak), maar laatst _werd_ ik onderuit geschaatst.

    Een jongen viel tijdens een snel rondje en ik reed helemaal aan de buitenkant net schuin achter een trainingsmaat. Ik kon geen kant op. Ik viel wel achterover, maar kon m'n val goed breken.

    De jongen die viel had minder geluk: hij had geen muts op en op 1 of andere manier is een schaats (denk ik mijn schaats, want z'n eigen lijkt me moeilijk), tegen zijn hoofd gekomen en had hij een mooie snee van 5 cm. Hij had ook geen muts op... (nu wel voortaan ;) )
    De volgende dag stond hij alweer op 't ijs...

    Dus: het ligt niet altijd aan jezelf dat je valt!
  8. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

    Natuurlijk ligt het niet altijd aan jezelf, maar ik bedelde het ook percentagegewijs. Ik denk dat onervaren schaatsers vaker hoofdletsel (vanwege het achterovervallen) en polsletsel (vanwege het klunzig valbreken) hebben en ervaren schaatsers relatief vaker enkelletsel (wegens het opvangen van de val in de kussens) en achillespeesletsel (want scherpe schaatsen) hebben. Uiteraard hebben goede schaatsers ook wel een hoofdletsel. Voorbeelden genoeg in het marathonpeloton.
  9. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    En daar zit het 'm ook deels in: het is vaak heel druk op de ijsbaan tijdens publieksuren in de avonden en de vakanties. Maar ook tijdens de licentieuren is het op bijvoorbeeld Thialf gewoon heel erg druk. Als iemand anders iets doet, kun jij daardoor vallen terwijl je er niks aan kunt doen. En juist zo'n val waar meerdere mensen bij betrokken zijn levert ook letsel op, niet alleen in snijwonden.

    Dan kun je nog zo goed schaatsen, maar daar valt gewoon weinig aan te doen.

    NB: ik heb als ukkie van een jaar op 8 op de ijshocheybaan overigens uitgebreid les in het vallen gehad, en ik weet nu hoe ik moet vallen en wat ik moet doen als ik val. Ik vind zoiets toch belangrijk, en bij trainingen voor oudere jeugd en volwassenen zou daar ook wel eens wat meer aandacht aan besteed mogen worden.
  10. gijs

    gijs Member

    Ik zit nog maar 2 jaar op schaatsen en ik ga toch wel vrij hard als ik val (ik kom zeg maar wel gewoon in de kussens) wat is dan de beste manier om mij zelf goed te beschermen? (de houding die ik het best kan aanemen)

    Groeten gijs.
  11. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Als je valt, moet je je handen op de achterkant van je hoofd plaatsen, zodat je ellebogen wat naar voren steken. Hiermee verklein je de kans op hoofdletsel. Dit werkt natuurlijk alleen als je achterover valt, voorover valt er weinig aan te doen.
  12. Loez

    Loez New Member

    En je valt bijna alleen echt achterover wanneer je gewoon rechtop uitschaatst. En dat gebeurt meestal onverwachts (door een aanrijding o.i.d.) waardoor je geen tijd heb om die houding aan te nemen. Daarom vind ik het persoonlijk onzin om het vallen te oefenen, omdat je toch nooit valt zoals je oefent. Daarnaast vallen de meeste schaatsers in de bocht.

    Als je in de bocht onderuit gaat is het beste wat je kunt doen proberen om niet met je schaatsen/voeten tegen de kussens aan te komen dus je benen omhooghouden of weg proberen te draaien, ter berscherming van je enkels. Alleen bij echt hoge snelheden of als je in de buitenbaan rijdt heb je daar vaak geen tijd voor.
  13. gijs

    gijs Member

    okee

    dat had ik zelf ook al bedacht omdat mijn neef daardoor zijn been een keer brak
  14. GlobeskaterIJshaas

    GlobeskaterIJshaas Active Member

    ik ben ooit op rechte eind in een valbeweging in een gat terecht gekomen... dat ging erg snel en lande op mijn hoofd dus hersenschudding.. maar goed dan kan je volgens mij zoveel val training en weet ik veel gehad hebben, dat helpt dan op zulke momenten niet, denk trouwens ook niet dat een helm op dat moment veel goeds had gedaan..
  15. jan marten

    jan marten Member

    Gewoon een jaartje judo allemaal.

    Ik val gelukkig zelden maar als ik val dan heb ik alleen last van mijn hand van het valbreken en bij het in de kussens komen moet je gewoon zorgen dat je benen niet gestrekt in de boarding komen, zoals Loez al zei.
  16. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

    Ik heb 10 jaar judo gehad. Is dat genoeg?
  17. Tjark

    Tjark Active Member

    Gister is in Nijmegen nog iemand met een brancard van 't ijs gehaald. Zag 't net niet, maar er vielen 2 mensen en 1 ervan had dus iets met z'n arm (gebroken?)... iig genoeg om met de ambulance opgehaald te worden...
  18. Lieke

    Lieke New Member

    Volgens mij werd ie onderuit gehaald door een ander..

Deel Deze Pagina