WK Afstanden 2024, 15-18 februari

Discussie in 'Lange baan' gestart door Marcel Vos, 7 feb 2024.

?

Op welke afstanden gaan we een nieuw baanrecord krijgen?

Peiling gesloten op 15 feb 2024.
  1. 500 mannen

    0 stem(men)
    0,0%
  2. 1000 mannen

    19 stem(men)
    86,4%
  3. 1500 mannen

    13 stem(men)
    59,1%
  4. 5000 mannen

    6 stem(men)
    27,3%
  5. 10000 mannen

    1 stem(men)
    4,5%
  6. 500 vrouwen

    0 stem(men)
    0,0%
  7. 1000 vrouwen

    3 stem(men)
    13,6%
  8. 1500 vrouwen

    2 stem(men)
    9,1%
  9. 3000 vrouwen

    1 stem(men)
    4,5%
  10. 5000 vrouwen

    7 stem(men)
    31,8%
Meerdere stemmen zijn toegestaan.
  1. Kristian

    Kristian Active Member

    Dont know if this is new to you but:
    Corby and Stolz interviewed. Stolz will -- as we already know -- do allround in Inzell. He also wants to do the sprint, but Corby would rather that he doesnt. Stolz will decide a week before Inzell.
    fransvanbakel, Jeronimo1, G1ant en 4 anderen vinden dit leuk.
  2. Ko Savabli

    Ko Savabli Well-Known Member

    (milde excuses voor de lengte van dit bericht)

    Wauw! Wat een avond, wat een avond!

    Sorry mensen, maar ik kan nu al niet meer wachten op de 1000 meter van Stolz morgen! Normaal gesproken kan het dan alleen maar tegenvallen, maar in de pakweg 35 jaar dat ik het schaatsen mag volgen, heb ik nog nooit zo'n niet normale schaatser gezien. Hoorde ik daarstraks nu de naam "Ice Jordan" voorbij schieten? Haha! Zijn daar al T-shirts van te koop? Of schaatsschoenen? Ja, sorry, ik was tijdens en na zijn rit even in een andere dimensie. Shani Davis was geweldig. Onvergetelijk. Een parel en een geschenk voor het internationale schaatsen. Maar Jordan Stolz is gewoon nog beter. Niet te geloven deze jongen. Morgen de 1.04 in? Kan niet! Toch? Of toch wel ...

    Heerlijk podium trouwens met de sympathieke schaatsheld Dubreuil en die geweldige Poolse boef Damian Zurek met zijn karakteristieke spaghetti western kop! Michalski en Kania sneuvelde op grootse wijze in die ouderwetse vermaledijde klassieke binnenbocht. Maar Zurek had de gunstige route. Eerste individuele medaille voor een Poolse man op het WK Afstanden? Dat is toch fantastisch? Nog even en ze hebben daar drie overdekte hallen!!! Het deed me vandaag aan Het Goede Doel denken. Want wat zong Henk Westbroek ook alweer in België? "Waar kan ik heen, ik kan niet naar Polen. Ik ga niet naar Polen. Daar gaat het te goed." Echt heerlijk om een land in Europa te zien waar het schaatsen zo in de lift zit. Wel sneu voor Japan. Al 19 jaar geen Goud meer op de 500 meter. En dat na zo'n opening van het seizoen. Ook leuk dat Westenbroek een keer de beste jonge Nederlander is. Dat was toch jarenlang Het Grote Sprint 500 meter talent van Nederland.

    Ik zou bijna vergeten dat er nog 3 andere afstanden waren! Heerlijk Nederlands Record van Kok en met overmacht de beste. Gelukkig ditmaal wel een plak voor Min-Sun Kim, want die greep er vorig jaar in Thialf wel heel sneu naast na zo'n geweldig seizoen. En Goetz was ook dolblij met haar medaille. Leek na een bliksemstart wat weg te zakken in het seizoen, maar Quebec overslaan was waarschijnlijk een goede zet. Leerdam zal toch wel een beetje vertrouwen hebben getankt richting de 1000.

    Want Miho Takagi leek me nu niet bepaald okselfris op de TP. Die kwam zelfs met de hand op haar bovenbeen de streep over. Veeg teken? We gaan het beleven. En dan te bedenken dat Japan en ook Canada niet eens in de buurt kwamen van heerlijk samen rijdende Beune, Schouten en Groenewoud. Schitterend TP Goud voor de Nederlandse dames in een beregoede tijd. Het is sneu voor Antoinette de Jong, maar dit team zou bij wijze van spreken nu al pre-geselecteerd moeten worden voor Milaan.

    Milaan! Italia! Italia! Davide Ghiotto! Michele Malfatti! Andrea Giovannini! Ik hou van ze! Alleen van de klank van hun namen word ik al blij. Enrico Fabris, Matteo Anesi en de schitterende Ippolito Sanfratello zullen trots zijn. Apetrots! Wat een geweldige rit was dat tegen die Noren! En die gunde ik het ook al. Drie en een halve minuut op het puntje van je stoel! Die zwierende stijl van Ghiotto die hij weet te koppelen aan die loeizware monsterlijke klappen. Ik kan er ontzettend van genieten. En de souplesse waarmee Giovaninni middleman Malfatti voorst stuwt. Het was prachtig! Van alle kunstwerken op deze avond was dit toch wel de mooiste. En wat waren die Canadezen met Howe en zijn armpjes op de rug ook sterk! Jammer voor de Amerikanen. Maar die komen vast sterker terug. En de Nederlandse heren? Die kloppen de swingende Belgische eenmansbart toch maar mooi met 29 hele honderdsten.

    Morgen is intussen vandaag! Hoeveel uur nog tot de 1000 meter mannen met Stolz? Ik ga er alvast van dromen in mijn Ice Jordan shirt.
    Stolletje, ZeeKoei, sarah en 14 anderen vinden dit leuk.
  3. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Je hebt de allround adelskalender en de sprint adelskalender, maar je kunt natuurlijk van alle combinaties een adelskalender maken. Een heel erg interessante vind ik de 500/1000/1500 meter adelskalender, ofwel de korte afstanden. Lang had Shani Davis hier de leiding met een geweldige 34.78/1:06.42/1:41.04, maar in 2019 kwam Kjeld Nuis daar onderdoor en even later ook Thomas Krol. Het verschil was nog niet heel groot, en alle drie de schaatsers hebben een degelijke maar geen hele goeie 500 meter in de benen.

    Dat was allemaal tot een paar weken geleden. In Salt Lake City heeft Jordan Stolz de leiding overgepakt met 33.96/1:05.37/1:40.87. Hij wist als eerste op alledrie de afstanden een supertijd neer te zetten. En vandaag doet hij er nog een schepje bovenop en is hij de eerste schaatser die ONDER de 100 punten gaat op deze adelskalender!

    upload_2024-2-17_0-34-36.png


    En met deze fabelachtige 33.69 pakt Stolz ook de leiding over van Davis op de adelskalender over alle vijf afstanden!

    Screenshot_1364.png
    Ko Savabli, sarah, EenBrabander en 7 anderen vinden dit leuk.
  4. CasperW

    CasperW Well-Known Member

    We hebben een Yamada in de laatste rit morgen! Tegen Leerdam (die buiten start en finisht). Met de ritten ervoor Goetz - Bowe en Miho - Mei Han (eerstgenoemden in die ritten wel binnen)
  5. CasperW

    CasperW Well-Known Member

    En blij dat ik morgenavond eerst iets anders heb gepland. Eerst anderhalf uur lang naar halve finales kijken live op tv :confused:
  6. Arvid

    Arvid Member

    Ik heb stiekem het vermoeden dat Takagi niet zo goed is maar Goetz wel, dus ik verwacht 1. Goetz - 2. Leerdam - 3. Takagi.
  7. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Ik vind die halve finales toch wel interessant. Zeker nu we ze in de wereldbeker niet meer hebben. Het is toch een andere manier van rijden dan in een losse wedstrijd/finale. Bosker gaat het trouwens heel lastig krijgen om de finale te halen. Zijn halve finale is echt een lastige en heeft sowieso al 6 mannen die in een sprint veel beter zijn.
    Ko Savabli, RodyTur10 en Jeronimo1 vinden dit leuk.
  8. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Vandaag hebben we voor het eerst een rit gezien waar allebei de schaatsers onder de 34 seconden reden!

    upload_2024-2-17_1-10-4.png
    Ko Savabli, RodyTur10, Duif en 6 anderen vinden dit leuk.
  9. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Ik vond Artur Was altijd een beetje een vreemde, vermoeiende schaatser. Reed alleen maar 500 meters, sloeg de helft van die 500 meters ook nog eens over om maar goed te pieken op het WK Afstanden, maar piekte vervolgens nooit goed op het WK Afstanden.

    Nu heeft hij het toch maar mooi voor elkaar dat zijn schaatsers wél pieken en dat zonder wedstrijden over te slaan. Een mooie revanche :)
    Ko Savabli en Duif vinden dit leuk.
  10. Jeronimo1

    Jeronimo1 Well-Known Member

    Ik kijk er ook naar uit. Kunnen 2 spannende ritten worden. Welke landen komen met 2 schaatsers in de finale
  11. Forza

    Forza Active Member

    Zelfs als hij het haalt pleit ik ervoor om na dit jaar een tijd te stoppen met Bosker op de teamonderdelen. Gister nam hij de kop over en Nederlands verliest elke ronde een halve seconde. Ik erger me kapot aan zijn middelmatigheid. De 5km was ook weer helemaal niks. Eerst maar eens een seizoen lang goed presteren op de individuele afstanden voordat hij weer mee mag doen.
    RodyTur10 vindt dit leuk.
  12. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Bij de heren team pursuit vraag ik me af wie bedacht heeft dat er gewisseld ging worden. Dat zouden we toch niet meer doen (Ritsma)?
    Meest logische opstelling is Huizinga-Snellink-Bosker. Sterkste man voorop en beste duwer er achter. Wie of wat heeft er voor gezorgd dat de tactiek werd om gegooid? Spui hier uw speculaties ... ;)
  13. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Wie gaat hem vervangen dan? Je hebt Huizinga, Roest, en ????. En op dit moment wil Roest niet rijden dus je hebt twee extra mensen nodig. Bosker is matig op het moment, maar we hebben ook niet per se iemand beter. Snellink is ongeveer even goed op het moment, maar als derde man kan ik me op dit moment niemand beter dan Bosker bedenken. Nuis of Dijs zou het kunnen, maar niet totdat ze er echt voor gaan, en dat doen ze op het moment niet.
  14. Forza

    Forza Active Member

    Het houdt inderdaad niet over, maar als je iemand hebt die enigszins kan duwen ga je er volgens mij al een stukje op vooruit t.o.v. Bosker. Op kop is hij te langzaam en erachter doet hij te weinig.
  15. Mey

    Mey Well-Known Member

    Het blijft toch ook een fascinerende trend dat er opeens helemaal geen nieuw mannelijke allround/lange afstandstalent meer is. Sinds Schenk/Verkerk heeft Nederland altijd wereldtoppers gehad (en dan hebben het dus over een periode van meer dan 50 jaar). Als Roest een keer stopt is er niets meer, zelfs nauwelijks subtop meer. En het is ook niet dat er geen mannelijk schaatstalent is, want bij de sprinters/1500meterrijders komen er echt nog met enige regelmaat toppers (in spee) door. Zie De Boo, Wennemars, Scheperkamp de laatste jaren bv.
    Ko Savabli en Duif vinden dit leuk.
  16. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Even een paar highlights van buiten het podium van gisteren.

    TP vrouwen: Switzerland wordt laatste op de ploegenachtervolging, maar rijdt wel het nieuwe nationale record van 3:00.86 waar ze in Salt Lake City voor de val op weg naartoen waren. Mooie progressie! De VS ook sterk met minder dan een seconde boven hun NR.
    TP mannen: Amai, België begon vol bravoure en dat heeft zichzelf uitbetaald in een prachtig nieuw nationaal record van 3:40.79, zo'n drie seconden onder het oude.
    500m vrouwen: Serena Pergher rijdt met 37.80 zes honderdste van het heel erg oude nationale record van Simionato uit 2005 af, en Ruining Tian is weer helemaal terug met 37.24.
    500m mannen: Yankun Zhao is met 9.58 de 63e man die onder de 9.6 opent (sinds 97/98) en rijdt een PR. Magnussen evenaart met zijn nieuwe PR van 34.28 het nationale record van Lorentzen.
    Ko Savabli, alexander79 en Duif vinden dit leuk.
  17. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Bij Bosker houd ik het idee dat hij iedereen te vriend wil houden. Eerder dit seizoen verlangde hij heel erg terug naar Roest: "Rintje had misschien kunnen zeggen : Patrick zou je aub terug willen komen? " Daarmee ga je de oorlog niet winnen. Hij had moeten denken: f#$% Patrick, we zorgen dat we zelf de boel op de rails krijgen!
    Het is misschien wens denken maar op het moment dat Harm Visser eens een limiettijd op de 5000m gaat rijden kon de boel wel eens gaan kantelen: hij zou dan zo maar op de mass start ingezet kunnen worden. En is misschien ook een geschikte kandidaat voor de team pursuit als hij meer op snelheid gaat trainen. Dan zou je op de team pursuit een team Huizinga-Snellink-Visser kunnen krijgen. Toevallig allemaal van één ploeg. Wat zou er dan nog fout kunnen gaan? :p
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  18. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Als iemand als Visser inderdaad echt voor de TP gaat (Hoolwerf zou het bijv ook kunnen), dan zou je inderdaad zonder Bosker kunnen. Maar ja, dat gebeurt op het moment niet.
    Laatst bewerkt: 17 feb 2024
  19. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Er is wel degelijk mannelijk lange afstandstalent. Ik denk met name aan Beau Snellink en Remco Stam.
  20. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Die 9.45 van Jordan Stolz gisteren is ook echt compleet bizar. Ik dacht dat hij als sterke 1500 meter rijden nooit ver onder de 9.6 zou komen. In Quebec City ging hij er voor het eerst onder, maar 9.59 is ook nog maar net eronder. Vervolgens opent hij hier 9.45! Dat kan gewoon niet! Er zijn maar negen schaatsers die ooit sneller hebben geopend. Onderstaand plaatje heeft alle 23 mannen onder de 9.5 seconden sinds seizoen 97/98, dus Stolz komt in een zeer select groepje terecht. Dubreuil trouwens ook één honderdste sneller dan hij ooit was op de opening.

    Er is nu ook precies 50 keer 9.45 of sneller geopend.

    upload_2024-2-17_12-16-33.png

Deel Deze Pagina