WK Afstanden 2024, 15-18 februari

Discussie in 'Lange baan' gestart door Marcel Vos, 7 feb 2024.

?

Op welke afstanden gaan we een nieuw baanrecord krijgen?

Peiling gesloten op 15 feb 2024.
  1. 500 mannen

    0 stem(men)
    0,0%
  2. 1000 mannen

    19 stem(men)
    86,4%
  3. 1500 mannen

    13 stem(men)
    59,1%
  4. 5000 mannen

    6 stem(men)
    27,3%
  5. 10000 mannen

    1 stem(men)
    4,5%
  6. 500 vrouwen

    0 stem(men)
    0,0%
  7. 1000 vrouwen

    3 stem(men)
    13,6%
  8. 1500 vrouwen

    2 stem(men)
    9,1%
  9. 3000 vrouwen

    1 stem(men)
    4,5%
  10. 5000 vrouwen

    7 stem(men)
    31,8%
Meerdere stemmen zijn toegestaan.
  1. HaagscheBluf

    HaagscheBluf Well-Known Member

    Het probleem was juist dat ADJ wél werd opgesteld en dan ook nog op de 3e positie, waar al bewezen was dat ze die niet aan kan omdat ze de startsnelheid die vereist is voor de TS mist. Ritsma had Greveling als 3e rijdster op moeten stellen en ADJ helemaal niet. Die hoort gewoon niet thuis op de TS.
    Op 2e positie wat mij betreft Kok, zeker gezien de enkelproblemen van Leerdam wil je op safe spelen. Het gaat tenslotte wel om een wereldtitel.
  2. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Het is jammer dat ook Ritsma zich heeft laten meeslepen in compromissen en halfbakken oplossingen van mensen die niet intrinsiek gemotiveerd zijn in de teamonderdelen. Terwijl Nederland op vrijwel alle terreinen een gigantisch brede top heeft. En als je dan ziet dat een groep middelmatige schaatsers die wél intensief met elkaar trainen de medailles oprapen, dan is het echt tijd voor veel meer compromisloze actie.

    Dat betekent volgens mij dat Ritsma de verantwoordelijkheid op een veel lager niveau moet leggen. Hier mijn voorstel. Stel 1 (commercieel) team verantwoordelijk voor een bepaald onderdeel. Dat commerciële team moet maar zorgen dat er een volwaardig drietal wordt opgesteld bij de wereldbekers en het WK. Prima als ze alleen uit de eigen teamleden kiezen. En als Jantje ziek is of een wereldbeker over wil slaan, dan zorgen ze zelf maar voor vervanging. Zoals de Team Sprint mannen nu door Reggeborgh wordt gedaan en je zou de TeamPursuit vrouwen door Zaanlander kunnen laten regelen.

    Welk commercieel team die verantwoordelijkheid krijgt kun je prima regelen via een NK of Wereldbekerkwalificatie, zoals we ook met de andere afstanden doen. Dus een NK ploegenachtervolging en een NK team sprint met gemotiveerde teams (hun beste rijders). Of niet, maar dan hoeven we ze ook niet te vragen: dan is duidelijk dat ze niet willen.
    En maken ze er een zootje van tijdens de WB (bijvoorbeeld DNS/niemand kunnen vinden of niet bij de eerste 5 of zo), dan vervangen we ze door het 1-na-beste commerciële team en die mogen dan verder, tot ze er een keer afgereden worden bij NK of wereldbekerkwalificatie. Dus niet 1 keer vervangen en dan weer het oorspronkelijke team. Nee, opgestaan is plaats vergaan.

    Bij de Olympische Spelen kan dat waarschijnlijk niet zo (hoewel je de TP-leden die goed presteren uiteraard wel een voorkeursbehandeling kan geven), maar daar zal je sowieso het moeten doen met de al geplaatsten. Maar ik zou me de overige 4 jaar minus 2 weken daar niet te veel van aantrekken.
  3. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Bij de teampursuit weet ik meestal niet zo goed wat nou een echt snelle halve ronde is, dus ik heb even een lijstje gemaakt van de top 10 snelste halve rondes ooit gereden.

    Bij de mannen is de snelste 12.53, gereden op ronde 1.5 door Canada op 13 december 2009 in Salt Lake City. De tiende snelste is 12.70, gereden door Amerika in Calgary op 9 november 2013.
    Bij de vrouwen is de snelste 13.21, gereden op ronde 1.5 door Amerika op 17 november 2013 in Salt Lake City. De tiende snelste is 13.52, gereden door Nederland in Beijing op 15 februari 2022.

    Bij de mannen is de top 10 volledig Noord-Amerikaans, maar bij de vrouwen mengen ook Japan en Nederland zich ertussen. Ter vergelijking: Bij het wereldrecord TP mannen reden de Amerikanen lang 12.8, en bij die van de vrouwen begon het rond de 13.6 en liep op naar 14.5.

    upload_2024-2-16_13-7-16.png
    SprintMaster en EenBrabander vinden dit leuk.
  4. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Maar dan is Zaanlander dus in de machtspositie om Beune uit de TP-ploeg te houden? Lijkt me niet echt handig. Daarnaast nog de vraag of dit juridisch kan. De profploegen hebben allemaal een topsportlicentie bij de KNSB en dus dezelfde rechten. Hoe gaat dat precies werken? Elke ploeg kan een bod in euro's doen aan de KNSB en de ploeg die het hoogste bod doet, krijgt het monopolie toegewezen?
  5. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ik bedoel inderdaad de snelheid in gemiddelde kpu, omgerekend naar de juiste afstand qua rondes van 387 meter. Je hebt zeker gelijk: binnenbochten zijn niet fijn op sprintafstanden. Dat speelt zeker mee.

    Het heeft natuurlijk zeker wel wat voordeel. Maar minder dan je zou denken, zo heb ik het idee. Je kunt zeker niet sparen in de slipstream. Vanaf 600 meter treed het verval al op. Je ziet nu, met de zwiep, dat de rondetijden weer omlaag schieten, maar daarna is er toch weer veel verval.

    Over de betere laatste ronde van Bosiek. Misschien door een goede zwiep? Of ARDJ heeft te veel energie verspild bij het dichtrijden van het gat. Oefenen op het samen sprinten helpt natuurlijk ook zeker.
  6. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Nee, we gaan niet veilen. Net zoals met de andere onderdelen zijn er elk jaar 2 selectiewedstrijden. En de winnaar van die wedstrijd krijgt voor een bepaalde periode de verantwoordelijkheid voor het onderdeel. En ja, als Anema Beune niet opstelt en Nederland daardoor niet wint, dan heeft Anema wat uit te leggen. Ik zie niet wat dat juridisch anders is dan als Ritsma die keuze maakt.
  7. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Lijkt me onwenselijk. Dan heeft de winnaar van de selectiewedstrijd alle touwtjes in handen, zonder afrekenbaar te zijn op het eindresultaat bij de internationale wedstrijden.
  8. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    ARDJ is helemaal niet zo'n ongeschikte persoon als derde rijder. Met haar goede 1000 en 1500 meter is zij zelfs één van de meest geschikte in Nederland. Alleen moet je dan gewoon iets voorzichtiger starten. Hoewel het nummer 'teamsprint' heet, is het geen echt puur sprintnummer. Zeker bij de vrouwen niet. Er is niets mis mee om bewust voor een bepaalde opbouw te kiezen door iets voorzichtiger te starten en die tijd op het eind weer dubbel en dwars goed te maken.

    Gisteren eindigde elk team met een halve ronde van boven de 14 seconden. Zoals in het overzicht van Marcel Vos hierboven te zien is, wordt er zelfs in de TP vaak een stuk harder gereden in halve rondes. Met een goede opbouw kan ARDJ daar heel veel tijd terugpakken.
    Duif vindt dit leuk.
  9. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Rit 6 op de 500 meter:

    Llop - Liiv.
    ESP - EST.
    Spanje - Estland.

    En dat niet op het EK afstanden voor neo-senioren met een inline-achtergrond en twee keer dezelfde letter achter elkaar in hun naam, maar gewoon, het WK 500 meter.
    RodyTur10 vindt dit leuk.
  10. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik heb eens even gekeken en de snelste slothalverondes die ik zo even kan vinden zijn 13.9 van Nederland bij de WK afstanden 2020 (WR) en China bij WB2 15-16. Verder geen onder de 14 seconden, dus dat is voor nu in ieder geval heel zeldzaam.
  11. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Net zoals bij de ploegenachtervolging heb ik ook op de teamsprint naar de snelste halve rondes gekeken.

    Bij de vrouwen reed Japan op het 4CC de tweede tijd ooit, en de snelste halve ronde ooit met 12.76. Er is acht keer onder de 13 seconden gereden, maar dat gebeurde gisteren niet, gisteren kwam men niet verder dan de 13.17 van Canada.
    Bij de mannen ging het wel heel snel gisteren, met drie nieuwe halve rondes in de top 10. Opvallend is de 11.89 van Amerika op ronde 2.5, de enige in beide lijsten die niet van 1.0 of 1.5 komt. Dat laat zien dat de zwieper zeer goed werkte. Canada heeft nog steeds de snelste met drie keer 11.78.

    upload_2024-2-16_16-0-57.png
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  12. Stolletje

    Stolletje Active Member

    Heel erg jammer dat Ritsma ook niet kan wegblijven bij de ploegen strijd waarin Jumbo toch weer een grotere rol krijgt toebedeeld dan ze verdienen op basis van inzet in de world cups. Dacht juist dat er was afgesproken dat inzet door het seizoen heen leidend zou zijn bij het samenstellen van het team bij de grote toernooien
  13. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Wat mij betreft is Jumbo echt niet meer dé topploeg van Nederland. Dat is nu Reggeborgh.
  14. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Pure speculatie hoor, maar het feit dat Jumbo-rijder Beau Snellink de 3e startplek voor het WK allround moest redden na de misrekeningen van Ritsma en het selectiecomité heeft er misschien iets mee te maken?
    Duif vindt dit leuk.
  15. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Volgens mij had dat van Snellink te maken met het feit dat Huizinga persé niet wilde rijden in Quebec. Hij was de meest logische om die plek binnen te halen via de 1500m. Dus toen moest Snellink dat probleem oplossen, lijkt me zeer fair.
    Wat hier speelde heeft daar niet mee te maken, dat lijkt me echt te ver gezocht. Het lijkt me vrij duidelijk dat het een niet-sporttechnische reden moet zijn geweest wat hier speelde. Al is dat natuurlijk een heikel thema waar ik maar niet meer over ga uitweiden. :DSommige weten dat hier ook wel te duiden. En nu weer tijd voor leuke dingen!
  16. Arvid

    Arvid Member

    Het feit dat 2 schaatsers niet de 3e stek willen hebben omdat het ook maar een beetje invloed kan hebben op hun individuele afstand (ondanks dat er een dag tussen zit), zegt natuurlijk ook wel genoeg over hoe de schaatsers en hun teams over de TS denken. Het is dan wel een wereldtitel maar het heeft gewoon lang niet dezelfde gravitas als individueel goud. Alleen dat al maakt het vervelend voor Ritsma om de neuzen dezelfde kant op te krijgen.
    VorstM vindt dit leuk.
  17. Thijs1410

    Thijs1410 Member

    Dat kwam doordat een andere Jumbo rijder, Chris Huizinga had afgezegd voor die wereldbeker. Snellink rijd trouwens ook op de ploegenachtervolging, terwijl hij 11e en 16e werd op de 5000 en 1500 bij het NK. En de rest van het seizoen was ook niet goed. Er zijn andere schaatsers die meer recht hadden gehad op die PA plek
  18. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Wie dan? Marwin Talsma? Jesse Speijers? Er zijn buiten Roest nou eenmaal geen goede Nederlandse rijders voor de TP als je kijkt naar de losse afstanden, en Roest wil niet eens meerijden. Dat Snellink wordt opgesteld kan ik me dus nog wel voorstellen.
  19. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Even ook wat statistieken ter voorbereiding op de 500 meters.

    Mannen
    Titelverdediger: Jordan Stolz
    Wereldrecord: 33.61 - Kulizhnikov
    Baanrecord: 33.77 - Dubreuil
    Kampioenschapsrecord: 33.72 - Kulizhnikov
    Snelste opening: 9.32 - Gao
    Snelste ronde: 23.94 - Kulizhnikov
    Baanrecord ronde: 24.31 - Dubreuil

    Vrouwen
    Titelverdediger: Femke Kok
    Wereldrecord: 36.36 - SH Lee
    Baanrecord: 36.39 - Kodaira
    Kampioenschapsrecord: 36.69 - Kodaira
    Snelste opening: 10.09 - SH Lee
    Snelste ronde: 25.93 - Zhang
    Baanrecord ronde: 26.18 - Zhang

    Bij de mannen is een baanrecord ronde zeker mogelijk, maar bij de vrouwen zie ik dat echt niet gebeuren. Alle andere records zijn denk ik een beetje hoog gegrepen.
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  20. Thijs1410

    Thijs1410 Member

    Slotegraaf, Hoolwerf, Talsma en Bergsma. Ik denk dat Wesly Dijs daar ook geschikt voor zal zijn als hij iets meer op lange afstand gaat trainen. Daar zal hij beter op zijn dan de Teamsprint.

Deel Deze Pagina