NK afstanden, Heerenveen, 28-30 december 2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 12 dec 2023.

  1. Thijs1410

    Thijs1410 Member

    Als je naar snelle tijden als een baanrecord of in een wereldrecord wil is dat wel nodig, kijk naar de openingen van Lee en Kodaira tijdens hun persoonlijk records.

    Ik vind dat trouwens dat Tuitert en Smeekens wel wat enthousiaster mogen zijn over de tijd van Kok, ze wint met grote afstand van Leerdam en de rest en rijd bijna de zelfde tijden als bij het vorige WK, terwijl de Boo gisteren ruim 3 tienden langzamer reed dan Stolz toen hij wereldkampioen werd. Ik vind zelf ook de sprint bij de mannen mooier om naar te kijken, omdat het zo snel gaat en zo dicht bij elkaar zit. Ook was het gisteren natuurlijk best verrassend dat de Boo zo goed reed, maar als je internationaal kijkt is de kans dat Kok wereldkampioen wordt gewoon een stuk groter dan een Nederlandse man.
  2. Thijs1410

    Thijs1410 Member

    Hij heeft het er over dat hij in topvorm moet zijn. Ik ben er zelf voorstander van dat de beste Nederlander in de eerste wereldbekers een ticket krijgt voor de wereldbeker, hierdoor krijg je niet of minder dat de toppers wereldbekers overslaan om te trainen. Hierdoor maken ze ook kans om de wereldbeker te winnen. Je zou wel kunnen zeggen dat je nog wel op het NK moet rijden en dat je dan top 8 moet rijden.
    mi vindt dit leuk.
  3. RodyTur10

    RodyTur10 Well-Known Member

    Morgen de laatste zes ritten op de ultra-competitieve 1000 meter mannen, binnenbaan vs buitenbaan:

    Verbij - Hollaar
    Botman - De Boo
    Snel - Wennemars
    Prins - Scheperkamp
    Otterspeer - Nuis
    Dijs - Krol

    Dat is een gegarandeerd spektakelstuk die ik ga bekijken tijdens een lang dagje Thialf.
    Duif en HaagscheBluf vinden dit leuk.
  4. Ikbenerweer

    Ikbenerweer Active Member

    Is dit voor Otterspeer een gunstige loting of niet? Of heeft hij op de 1000 meter geen voorkeur? Vgm start hij liever binnen toch?
  5. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Lotingen voor morgen staan online. Onder meer Bergsma - Roest. Normaliter een titanenstrijd op de 10km, maar dat kan nu een lijdensweg worden voor Bergsma. Verder in elke rit wel kanshebbers/outsiders voor die tweede startplek gelet op de 5000m uitslag. Snellink en Jansman kunnen in de laatste rit op de tijd van de nummer twee weggaan.

    Op de 5000m zijn Visser en Dul aan elkaar geloot. Vervolgens neemt Beune het op tegen Kiel (prima tegenstander voor Beune), In 't Hof tegen Conijn en in de laatste rit opnieuw Schouten - Groenewoud. Met name voor In 't Hof erg prettig dat ze Schouten en Groenewoud ontloopt. Die rechtstreekse duels tegen de Zaanlanders nekken haar vaak in de laatste rondjes. Voor Groenewoud is het te hopen dat Schouten in ieder geval tot de 3000m rustig aan doet.

    Op de 1000m dames nog wat leuke duels. Michelle de Jong en Fledderus al in de vijfde rit tegen elkaar. Vervolgens in ritten 8 en 9 Rijpma-de Jong - Kok en Leerdam - Groenewoud. Al heeft Groenewoud dan natuurlijk al een 5000m in de benen. Dat geldt ook voor Dul die in de laatste rit tegen Grevelt moet. En dan rijden Groenewoud en Dul daarna óók nog eens de Mass Start. Pittig dagje als je én het NK Marathon op nieuwjaarsdag én volgende week het EK Afstanden nog voor de boeg hebt.
    Duif en HaagscheBluf vinden dit leuk.
  6. Ikbenerweer

    Ikbenerweer Active Member

    Weet iemand trouwens de reden waarom Bart Hoolwerf de 5000meter niet heeft gereden?
  7. MAB

    MAB Active Member

    Ik vind jouw plan een goede, maar dat is nu niet de situatie dus moet je dealen met de regels zoals ze nu zijn. En als je het anders wil, moet je, zoals Tuitert aangaf, daar in april/mei iets over zeggen. Wat voor zin heeft het om je daar nu zo druk om te maken, dit wist je al maanden.
    mi, chicagodude, RodyTur10 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  8. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Eerlijk gezegd snap ik niet wat het probleem is voor Nuis. Binnen acht weken moet hij twee keer pieken en daartussen door kan hij zoveel trainen als hij wil. En het volgende piekmoment is over zes weken. Dat kan allemaal makkelijk. Het wordt een ander verhaal als hij ergens binnen die 6 weken nog een keer zou moeten pieken. Dat gebeurde vroeger (tot 2015) nog wel eens met die skate-offs ergens in de tweede helft van januari.
    MAB, chicagodude en RodyTur10 vinden dit leuk.
  9. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Bart heeft met zijn coach (Roy Boeve) een doelbewuste keuze gemaakt op welke traditionele afstand zij de meeste kansen op plaatsing voor de Spelen zien. Als Mass Start-specialist ben je niet zomaar verzekerd dat je meegenomen wordt naar de Spelen. Vorig jaar reed hij alleen de 5000m en niet de 1500m, maar dat past eigenlijk niet bij zijn postuur en ook niet bij zijn specialiteiten, namelijk zijn rechte einden en zijn vermogen om 2-3 rondjes vol op tempo te rijden. Wil hij die 5000m beter onder de knie krijgen, dan moet hij bovendien gewicht inleveren en dat gaat weer ten koste van zijn sprintvermogen. De 1500m ligt dichter bij hem en zal nimmer ten koste gaan van zijn Mass Start snelheid én inhoud. Daarom gaan ze vol voor de 1500m/MS combinatie en laten ze de 5000m voorlopig voor wat deze is. Bovendien zien ze op de 1500m over twee jaar serieuze kansen gelet op de generatiekloof die we nu hebben in Nederland met het oog op de komende Spelen (twee ''oudjes'' met Nuis en Krol, en een hele nieuwe generatie jonge jongens die nog lang niet de inhoud van Hoolwerf hebben).
    Duif, HaagscheBluf, proeme en 7 anderen vinden dit leuk.
  10. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Zodat ie alles op de 1500 kon zetten? En niet onterecht, want hij zat heel dicht bij het WK en mag nu de wereldbekers in op meer dan 1 (of 2 als je de TP meetelt) afstanden.

    Blijkbaar heeft ie ook geen allroundambities, anders had ie wel de 5 km gereden.

    Edit: Lorca heeft een veel beter antwoord dan ik had. Korte lijntjes denk ik. ;)


    Overigens lijkt mij de enige mogelijke selectie voor de TP Hoolwerf-Bosker-Huizinga. Was het niet zo dat Huizinga enkel bedankte voor de TP omdat het allemaal last-minute werd geregeld en hij niet zo'n zin had om met een kansloos team voor de punten moest rijden? Nou, op het EK heb je serieuze kans op een prijs. Dan zou ik wel meedoen als ik hem was.
  11. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Otterspeer heeft op de 1000 meter ook erg goede resultaten gehaald met de eerste buitenbocht. Vorig jaar won hij twee wereldbekerwedstrijden: 1x vanuit de binnenbaan, 1x vanuit de buitenbaan. Bij het WK Sprint won hij in zijn carrière 3x een 1000 meter: 2x vanuit de buitenbaan, 1x vanuit de binnenbaan. Zijn PR in SLC en zijn snelste Thialftijd zijn ook gereden vanuit de eerste buitenbocht.

    Dus ik denk dat hij wel een lichte voorkeur heeft voor een start in de buitenbaan. Ik denk dat ik ook de reden voor die voorkeur wel heb. Het wapen van Otterspeer op een 1000 meter is toch de eerste volle ronde van 200 tot 600 meter. Met een start in de buitenbaan kan hij dat wapen het effectiefst inzetten. Ten eerste kan hij dan vaak jagen op de kruising waardoor hij net dat beetje extra snelheid krijgt. Ten tweede moet je bij een start in de binnenbaan per sé de tweede bocht houden. Als dat niet lukt is het DQ. Bij een start in de buitenbaan is je derde bocht een binnenbocht, maar die mag je uitwaaieren tot in de buitenbaan.

    Het kan voor Otterspeer morgen een goede loting zijn. Als hij erin slaagt om op 600 meter voor te liggen op Nuis, kan hij in het laatste stuk van de race gebruik maken van het betere uithoudingsvermogen van Nuis. Verder heeft Verbij goed geloot denk ik. Prins heeft zeer goed geloot, die kan mogelijk een stervende Scheperkamp verslinden in de laatste ronde. De Boo heeft mogelijk een mooie 1e kruising tegen Botman. Snel en Wennemars hebben ook een mooie loting denk ik. Voor Botman, Krol, Nuis en Dijs is het wat minder gunstig vermoed ik.
    HaagscheBluf vindt dit leuk.
  12. Thijs1410

    Thijs1410 Member

    De meeste teams rijden slaan een wereldbeker over om te trainen. Reggeborgh heeft dat niet gedaan. Nuis rijd liever alle wereldbekers en wil dan in deze periode door trainen, hierdoor zou hij niet in topvorm op het NK zijn. Maar dit had hij natuurlijk al eerder moeten aangeven.
  13. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Bedankt voor deze info, klinkt logisch. Ik voel wel de aandrang om nog even op de dikgedrukte zin in te gaan. Hoolwerf heeft dit jaar en vorig jaar in totaal 11 internationale wedstrijden Mass-start wedstrijden gereden: 10 wereldbekers en 1 WK. 6x stond hij daarbij op het podium en 5x dus niet op het podium. Van die 5x dat hij het podium miste, won eenmaal zijn ploeggenoot Bosker, dus die telt eigenlijk ook niet eens echt mee. Dus Hoolwerf heeft een kans van meer dan 50% op een medaille. Welke andere mannelijke schaatsers hebben meer dan 50% kans op een medaille? Op dit moment zou ik zeggen Roest en Nuis. De Boo wellicht ook nog gezien zijn huidige ontwikkeling. Maar verder houdt het toch aardig op. Dus als zaken de komende twee jaar zich blijven ontwikkelen zoals ze dat op dit moment doen, dan staat Hoolwerf absoluut niet ter discussie voor de OS.
    diploma, G1ant, mi en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  14. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Dit lijkt me met name een goede loting als hij op de laatste kruising naar Nuis kan rijden.
  15. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik heb het nog nooit zo bekeken, dit is een uitstekende analyse van Hoolwerf's kansen op de massastart.
  16. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Eens. Prestaties op de Mass Start op zichzelf moeten voldoende zijn om zonder discussie aangewezen te worden voor de Spelen. En toch blijft het een aanwijsplek waarbij je afhankelijk bent van arbitraire keuzes.

    Ik snap heel goed dat ze een situatie/gevoel willen creëren waarin de Selectiecommissie écht onmogelijk om hem heen kan. De Mass Start staat momenteel (door Bart) op de tweede plek in de matrix, maar dat wil nog niet zeggen dat hij over twee seizoenen zonder discussie wordt geselecteerd. De waan van de dag viert vaak hoogtij bij aanwijsplekken. Ik denk dat hij, zeker met wat hij nu op de 1500m laat zien, richting absolute zekerheid werkt dat hij daadwerkelijk degene is die voor de Spelen wordt ingevuld op die plek in de matrix. Door én een 1500m achter de hand te hebben én zich dienstbaar op te stellen voor de TP is het een ABC-tje om hem als eerste te selecteren met die aanwijsplek. Blijft het echter alleen bij specialisatie op de Mass Start en wordt hij er in het Olympisch seizoen een paar keer afgesprint door Harm Visser, dan is helemaal niet zo zeker dat Bart wordt aangewezen. Nu heeft hij echter nog enkele andere ijzers in het vuur die hem van extra waarde maken voor de Nederlandse ploeg.
    HaagscheBluf vindt dit leuk.
  17. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Jammer dat Bert Maalderink niet scherp was in het interview met Roest. Hij had moeten vragen of Roest op het EK, voor eigen publiek, ook de ploegenachtervolging gaat rijden. Eens kijken hoe Roest dan had gereageerd.
  18. proeme

    proeme Well-Known Member

    die vraag zou weinig toevoegen. Roest zegt dan gewoon hetzelfde als wat hij nu zei: "focus ligt op de individuele afstanden"
    G1ant vindt dit leuk.
  19. Kristian

    Kristian Active Member

    I want the ISU to make the World Cup more important and entertaining.
    WC 4 in Thialf.
    In short: WC1-4 the qualifier for the EK and 4CC -- personal spots. WC5-7 personal qualifier for the World Champs. "Restart" the season in the second half, with new calculations of World Cup quotas, AND national quotas in A regarding the first race on each distance,
    Nuis, 1500m as an example: Through WC1-4 he qualifies for the EK, in addition he has the opportunity to prequalify for A in the first race during WC5 and thus get an advantage in the qualification for the World Champs. Let say that top three on each distance in the samalog after WC4 -- max one skater per nation -- gets this advantage. Nuis could then have the possibility to skip NK Afstanden or concentrate on qualifying for the second half on other distances too. (Of course Nuis is currently ranked top-3 on the 1000m, and could have been the same on the 1500m if he had participated in WC4)
    Laatst bewerkt: 30 dec 2023
  20. Ronald Kramer

    Ronald Kramer Member

    Het is hier al een paar keer zijdelings voorbij gekomen, het matige presteren van de Jumbo Visma formatie. Zeker ten opzichte van team Reggeborgh.Het gaat voor Jaq Orie een hele kluif worden om volgend jaar JV weer competitief te maken en meer plaatsen voor de WC cyclus en kampioenschappen af te dwingen.

Deel Deze Pagina