Wedstrijden oktober 2016

Discussie in 'Lange baan' gestart door Yuskov, 27 sep 2016.

  1. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Gelukkig maar, anders werd de grote nachtmerrie van lijken op veldrijden dus zelfs bij de 5km al werkelijkheid. Hoe het veldrijden de afgelopen 30 jaar is ontwikkeld mag toch een groot alarmsignaal zijn, die kant wil je niet op.
  2. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Goede omstandigheden in Inzell dus en daardoor veel leuke tijden. Bittner rijdt een betere 1000 dan 500 meter. De kilometer is haar beste afstand denk ik. Bij de mannen is Verbij dit voorseizoen de meest constante sprinter en daarmee trekt hij de lijn van vorig jaar door. Toch een bijzondere schaatser die als B-junior al verreweg de beste was en daardoor volgens mij al jonger dan dat het beleid toestond naar jong oranje ging. Hoge verwachtingen gecreëerd dus en dat maakt hij ook bij de senioren meteen waar op 21 en 22-jarige leeftijd. Heel knap. Over het algemeen lijkt het dat Plantina en M. Mulder beter hebben gereden dan de sprinters van Lotto-Jumbo, maar die laatsten reden pas hun eerste wedstrijd dus dat kan wat vertekenen. Nuis opent slechts 17.1 op de 1000 terwijl 16.4 à 16.5 vorig jaar zijn standaard was. Met wat meer wedstrijdritme wordt die opening altijd wel sneller dus ik denk dat het met Nuis wel goed zit. Jorritsma mag zich wat meer zorgen maken met 1:10.63 mocht daar geen duidelijk aanwijsbare reden voor zijn. Maar het echt opmerkelijke is de 1000 meter van Smeekens. Met 1:10.03 was die sneller dan zijn 500-metertijd x2 en dat is voor Smeekens volgens mij een primeur.

    Pedersen rijdt 6:17.88. Een goede tijd, maar het is wat overdreven om te stellen dat je daarmee wereldbekerwedstrijden wint. Bergsma won vorig jaar in Inzell met 6:17, maar dat was niet echt representatief. Kramer en Bloemen reden niet dus Bergsma hoefde niet harder en bovendien kwam hij pas net terug van trainingskamp. In Inzell, Heerenveen, Kolomna etc. rijden Kramer en Bergsma (en ook Blokhuijsen als die weer topfit wordt) toch al gauw naar 6:14 en zelfs nog harder wanneer de omstandigheden echt goed zijn. Dat is een laatste stap die Pedersen, en ook Swings, nog moet zetten. Het wordt wel tijd dat dat gebeurt, want de beste buitenlander op laaglandijs is volgens mij nog altijd Chad Hedrick met zijn Olympische zege in Turijn (6:14.68). Dat is 11 seizoenen geleden. Dat Bart Mol zeven seconden achter Pedersen zit pleit dan ook nog eens niet echt voor de Noor en 3:39 van Kramer en Roest sla ik ook wel wat hoger aan.

    Bij het damesallrounden doen Achtereekte, De Jong en Van der Weijden het goed, maar we moeten vanaf nu ook rekening gaan houden met Esmee Visser. Nog een goede schaatsster op het allrounden uit Nederland.

    @mjosaman waarom is er geen selectiewedstrijd 5000 meter meer nodig? Bij mijn weten zijn er nog 4 plaatsen open.
  3. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Dat zijn volgens mij allemaal aanwijsplaatsen. Niet-startende al geplaatsen (De Jong, Olde Heuvel) worden aanwijsplekken.
    Regel 1.8: In het geval dat een sporter met de status "geplaatst" afziet van het deelnemen aan een selectiewedstrijd en/of kampioenschap, wordt deze plaats door het SB omgezet in een extra "aanwijsplaats".
  4. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Bij het kopje KNSB Cup staat dit: "Alle, na publicatie van dit document, opengevallen plaatsen komen bij het aantal te verdienen plaatsen bij de Holland Cup 1/ Landelijke Selectie NK Afstanden."

    En de praktijk van de laatste jaren leert dat die aanwijsplaatsen ook worden toegekend op basis van de uitslag van de Holland Cup.
  5. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Wat een negativiteit weer, Hakkie2. Je kan beginnen over het doemscenario van het schaatsen. Je kan ook zeggen:

    Marathons rijden maakt je stukken beter op de langebaan
    Dat tonen al die Nederlanders aan
    Hoog tijd voor een marathonploeg met een Italiaan,
    een Zweed, een Est, een Fin en een Colombiaan!
    proeme en McSmit vinden dit leuk.
  6. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ah, die uitzondering had ik niet gezien. Dan is er nog 1 echt plekje over, naast de 2 vaste aanwijsplekken. Ik kan me echter voorstellen dat er aanwijsplekken voor de 5000m gaan naar 1500m-rijders. Er zijn nu maar 5 rijders die aan zowel 1500 als 5000m meedoen (Kramer, Roest, D. de Vries, Stroetinga, Blokhuijsen) en dat is misschien een beetje krap met het oog op EK-kwalificatie.
    Hoewel andersom logischer lijkt (een paar goede marathonners ook een 1500m laten rijden).
  7. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ja, dat zou mooi zijn. Maar ondertussen ben ik wel blij dat niet NLer 5-20 die onder de 6:35 kunnen rijden allemaal naar de WB mogen.
  8. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Nou, daar ben ik eigenlijk ook blij mee. En zoals @leenstrafan al eerder meldde: als je Nederlander bent, is het nou eenmaal makkelijker om de top te bereiken dan als je bijvoorbeeld Chinees of Hongaar bent.

    ---

    Ze zijn in Inzell op tijd begonnen vandaag. Via het Noorse Forum for Skøytefremtiden zijn er allerlei tijden bekend geworden, en daar zitten een aantal hele beste bij.

    De Mulders en Verbij's van deze wereld doen niet mee van de 500 meter van vandaag. Toch is er een Nederlandse overwinning. In 35.94 wint de junior Niek Deelstra de 500 meter, vlak voor de even oude Noor Bjørn Magnussen die zijn allereerste 35'er rijdt. Bart Swings zet verder een mooie 36.61 neer en zowel Henriksen als Pedersen rijden in de 36.8, waarmee ze Blokhuijsen (36.93) net even te snel af zijn. Bij de vrouwen gaat de zege naar Rusland: Golikova wint in 39.84. Met die tijd klopt ze de vijfvoudig wereldkampioene allround Wüst die 39.93 neerzet.

    Diezelfde Ireen Wüst rijdt wel een erg goede 1500 meter. Met 1:56.31 klopt ze trainingsmaatje Njåtun, die 1:57.68 neerzet. Roxanne Dufter blijft met 1:58.52 verrassend vrouwen als De Jong en Herzog voor.

    Op de 1500 voor de mannen gaat de zege naar België. In een rappe 1:45.99 wint Bart Swings voor de opnieuw sterke Roest (1:46.29) en Pedersen (1:46.59). Sindre Henriksen (1:47.17) en - geloof het of niet - Hein Otterspeer (1:47.68 PR) worden vierde en vijfde. De Wit-Rus Golovatyuk en de Nederlander Huizinga rijden voor het eerst onder de 1:50, en dat is voor beiden heel knap, want ze reden nog nooit onder de 1:51.4. Verrassend genoeg blijven ze daarmee allebei Marcel Bosker voor. De eervolle vermelding voor het meest curieuze schema gaat naar Nils van der Poel uit Zweden, die na een uiterst trage opening van 25.8 de rondes 28.5, 28.6 en 28.3 liet zien.
  9. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Jan Blokhuijsen 1:50.16... die is nog niet in vorm. Wordt dus geklopt door mannen als Huizinga en Golovatyuk.

    Allan Dahl Johansson rijdt in Stavanger, waar de luchtdruk extreem hoog is, 1:51.65. Na correctie voor hoogte en luchtdruk (ik heb die er toch maar even bijgepakt) komt de tijd van de Noorse A1-junior beter uit de bus dan die van Blokhuijsen.

    37.0, 1:50, 3:48, 6:40... de laatste keer dat Jan met dat soort tijden aan een seizoen begon was in 2009 :eek:
    Laatst bewerkt: 9 okt 2016
  10. proeme

    proeme Well-Known Member

    ISU gebruikt voor de wereldbeker toch verschillende limieten voor hoogland en laagland? Tellen zij Inzell ook als hoogland?
    dat officieuze wereldrecord zegt me niks, want daar doet de ISU niks mee
  11. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    De ISU telt Ürümqi (1710 m), Salt Lake City (1425) en Calgary (1105) als hoogland. De andere banen, waaronder Inzell (691), tellen als laagland.
  12. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    En dat is ook wel terecht, Inzell ligt toch gewoon nog 750m onder SLC en maar 300m boven Astana en Nagano.

    Het prachtige Collalbo is wel een hooglandbaan, neem ik aan? Al zul je daar zelden limieten rijden.
  13. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Collalbo ligt hoger dan Calgary, maar omdat er geen dak op zit, telt hij als laagland. De baan is niet sneller dan een gemiddelde laaglandbaan, je hebt er dus weinig voordeel van als je daar rijdt. Dat zal wel de reden zijn.
    Als Collalbo een dak zou krijgen, zou de baan natuurlijk wel in het hooglandregister worden opgenomen. Maar Collalbo met een dak, dat is puur hypothetisch. Niet doen, daar is die baan veel te mooi voor.
  14. McSmit

    McSmit Active Member

    ISU zegt toch niet dat Collalbo geen hooglandbaan is? Ze benoemen volgens mij alleen een categorie van drie ijsbanen waarvan ze verwachten dat er gemiddeld gesproken sneller geschaatst wordt dan elders, dus stellen ze aparte limiettijden. Hypothetisch: stel er wordt een overdekte ijsbaan met enorme onderdruk en de hypermodernste technieken gebouwd aan de Dode Zee (400 onder zeeniveau), dan zou deze vervolgens ook tot de uitzonderingsbanen met aparte limiettijden als Calgary, Salt Lake en Ürümqi kunnen behoren.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  15. gerardg

    gerardg Member

    Met het NR van Sven Kramer is Nederland opnieuw nummer 1 op de wereldranglijst voor mannen in het landenklassement over alle 6 afstanden. Na meer dan 10 jaar als nummer 1 moest Nederland die plaats 2 weken geleden afstaan aan Canada vanwege het NR op de 5.000m van (oud Nederlander) Ted-Jan Bloemen. Nu staat Canada weer tweede voor Rusland. Het verschil overigens tussen deze 3 landen is slechts weinig meer dan 0,1 punt.
    Laatst bewerkt door een moderator: 9 okt 2016
  16. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member

    Hee goeie imitatie van je naamgenoot :p Nu begrijp ik waarom je zo heet
  17. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker


    Ik ben net terug van een vakantie van drie weken dus heeeel blij met deze samenvatting. Ik heb de resultaten ook bekeken. Sluit mij bij jou aan. Ik was ook erg blij met Bachleda-Curus. Zij wil voor 2018 gaan voor de Teampursuit. Ze heeft de afgelopen 2,5 jaar gebruikt om haar twee kind op te voeden en te bekijken of ze weer terug wil keren in het schaatsen. Ze is vorig seizoen al begonnen met trainen en gelet op het niveau van de dames op dit moment, is ze behoorlijk kansrijk om een plekje te bemachtigen in het trio voor 2018 voor de TP.

    Daarnaast viel mij nog iets op. De naam Roland Cieslak. Potjandorie. Ik bleek hem dus al op 23 juli gemist te hebben in mijn zomerslaap. Toen reed hij ook al stiekem een wedstijdje. Cieslak kwam tot februari 2015 uit voor Polen, zat niet bij de Poolse top maar af en toen wel dankbare reserve voor de teampursuit. Vanwege financiële problemen is hij met schaatsen gestopt maar hij is weer terug van weggeweest. Zijn tijden zijn natuurlijk niet niet supergoed, maar als je bedenkt dat ie maar 4 seconden boven zijn PR zit op de 5000 meter is het voor hem wel ok (hij reed nu 6,36)./

    Verder het verhaal van Artur Was. Die eigenlijk geen volle 500 meter wilde rijden, maar na 300 meter wilde stoppen. hij kwam echter zo goed uit in de bochten, dat ie besloten heeft over de finish te gaan. Met 35,10 geen verkeerde keuze. Zijn 1000 is niet best, maar hij heeft wat last van zwaar trainingsblok en weinig tijd tussen races. Vorige week reed ie sinds tijden weer een 1000 meter zag ik.

    Bródka. Tja. Dan ben je jarig en dan rijd je dit soort tijden. Maar vorig jaar was ie om deze tijd nog wat langzamer dus op zich zegt het in zijn geval nog helemaal niets.... Ik hoop van harte dat ie afgelopen maanden het anders heeft aangepakt dan vorig jaar en dus beter de winter in gaat dan vorig jaar.
    EenBrabander en leenstrafan vinden dit leuk.
  18. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Wat zou een motivatie zijn om 300m ipv 500m te rijden? Zo vermoeiend zijn die laatste 200m nou toch ook weer niet?
  19. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Komend weekend is een drukke week wat betreft wedstrijden. En het weekend begint morgen al met de Kazachstan Cup die midden in de week wordt gehouden. Tijdens de echte weekenddagen is er verder een Holland Cup, Noorwegen Cup, China Cup en Rusland Cup. Verder gaan de Amerikanen nu al hun World Cup Qualifiers rijden, zijn er Time Trials in Calgary en is er een bui-ten-ge-woon interessante International Race in Inzell.

    De wedstrijd doet zijn naam "International" namelijk heel goed eer aan.

    De Nieuw-Zeelandse afvaardiging bestaat uit Kay, Michael en de terugkerende Dobbin. Ze gaan allemaal een 1500m en 5 km rijden. Ik heb het een tijdje terug al gezegd toen Dobbin z'n terugkeer aankondigde, maar ik zeg het nog eens: een sterk Nieuw-Zeelands TP-team! Hoera!

    Natuurlijk is er ook een leuke Nederlandse afvaardiging. Sven Kramer gaat hetzelfde programma rijden als de Nieuw-Zeelanders. Wüst doet mee, net als De Neeling, Joling, Wijfje, Blokhuijsen, Otterspeer, Nuis, Roest en Stoltenborg. (Sven zou ook meedoen aan de IJsselcup dit weekend, stond op ad.nl en twitter. Net als Wüst. Huh :confused: ? )
    Degenen die willen geloven dat schaatsen alleen maar Nederlandse folklore is kunnen de rest van het bericht negeren. De anderen mogen met een gerust hart doorlezen. Dan komen ze er bijvoorbeeld achter dat de complete Italiaanse selectie (inclusief Marrit Leenstra) present is. Ook doen er zowaar zeven Spanjaarden mee. Zeven! Acht Roemenen! Negen Zweden! En wel vijftien Hongaren! Maar liefst tweeëntwintig Finnen! Taiwan? Drie keer present. Denemarken? Zes keer. Estland? Drie keer. Enzovoort.
    Natuurlijk gaan niet al die buitenlanders de top halen, natuurlijk komen ze niet allemaal in de World Cup, maar het is toch geweldig dat er zoveel schaatsers met zoveel nationaliteiten samenkomen in Inzell! Zo'n jonge Tsjech, Spanjaard of Deen kan dan meedoen aan dezelfde wedstrijd als Sven Kramer de Grote! Zo'n Roemeense kan zo rijden in dezelfde drie kilometer als een kampioen als Sábliková of Wüst! Dat moet toch een enorme boost geven!

    Thialf het schaatshart van de wereld? Als je een Hollandocentrisch wereldbeeld hebt, jazeker.

    Als je een mondiaal wereldbeeld hebt, begint Inzell steeds meer het schaatshart te worden.
    Laatst bewerkt: 11 okt 2016
    Hannah, Hakkie2, leenstrafan en 2 anderen vinden dit leuk.
  20. McSmit

    McSmit Active Member

    Ik moet er nog inkomen dit schaatsseizoen. Ik merk namelijk nu pas op dat de 3.39,02 nu voor 3 schaatsers een PR betekent: Hedrick, Bøkko en Kramer.
    Zie ranglijst 3000 meter
    LeeMoZovski en Sidekick vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina