Algemene voorbeschouwingen Sotsji 2014

Discussie in 'Lange baan' gestart door Danou, 8 feb 2013.

  1. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Yep...heeft men ooit Sven hiervoor zo beschuldigd als Sven/TVM poor Mark Tuitert/ Control de schuld gaven voor Vancouver?
  2. Bastiaan83

    Bastiaan83 Well-Known Member

    Ik denk ook dat Bowe mentaal sterker is en dus een grotere kanshebber! Verder hangt bij de 1000 en 1500 denk ik idd veel van de loting af. We zullen zien!
  3. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    ?
    EK: 3x goud, 6x zilver, 2x brons
    WK: 1x goud, 8x zilver, 2x brons
  4. Tuttifrutti

    Tuttifrutti Well-Known Member

    Hege heeft op de ploegenachtervolgingen dit jaar altijd nog wel goed gereden dus daar heb ik voor die afstand nog wel vertrouwen in. De individuele afstand, waarschijnlijk de 1000m, die ze moet rijden zal wel niet zo goed gaan..

    Simen is een ander verhaal. Die heeft het hele jaar nog niks gepresteerd en is alleen maar geselecteerd omdat hij bij de 'elitegroep' zit van de bond die voor dit seizoen samengesteld is en de bond denkt dat hij de juiste 4e persoon is voor de ploegenachtervolging... Daardoor is er nu wel een (kleine) rel ontstaan in Noorwegen.
  5. McSmit

    McSmit Active Member

    Zojuist een vergelijking gemaakt tussen de 500 meters van het WK Sprint en de 500 meter bij de Winterspelen in hetzelfde jaar. Conclusie? De favorieten op de 500 maken het vaak niet waar.

    Van de deelnemers van het afgelopen WK Sprint heeft Michel Mulder, kijkend naar de historie, de grootste kans om op het podium te eindigen. De kans dat Michel Mulder met de titel huiswaarts keert lijkt echter niet al te groot. Slechts drie schaatsers wonnen ooit een 500 meter bij WK Sprint en Olympisch goud: Heiden (1980), Fokitsjev (1984) en Cheek (2006). De kans lijkt helemaal klein als je bedenkt dat er ditmaal vele toppers afwezig waren bij het afgelopen WK. Er is wel hoop, want het blijkt niet onmogelijk te zijn om goud te winnen naar tweemaal een 500 zege als we kijken naar de Olympisch kampioen van 1984 Sergej Fokitsjev.
  6. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Ritsma was topfavoriet in 1994 op de 1500.
  7. Guusp

    Guusp Active Member

    Dit soort statistiek zegt natuurlijk helemaal niks.
  8. McSmit

    McSmit Active Member

    Het probleem is dat er weinig input is. Slechts 11 Winterspelen sinds introductie WK Sprint. Het enige wat ik hiermee duidelijk wilde maken is dat het WK Sprint geen indicatie is voor Olympisch goud.
    Tuttifrutti vindt dit leuk.
  9. Guusp

    Guusp Active Member

    Nee, dat is het niet. (Nou ja, een klein beetje, het toont meestal wel aan dat je in elk geval de potentie hebt om mee te doen om de medailles.) Ook niet in negatieve zin. De kans om goud te winnen wordt er echt niet kleiner op als je wereldkampioen sprint bent geworden en/of de 500 meters op het WK sprint gewonnen hebt.
    strawbale, proeme, Sabine en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  10. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Dat heb ik moeten nakijken. Er werd al WB gereden, en Søndrål (2 goud, 1 brons) en Zandstra (1 goud, 2 zilver) waren op basis daarvan beduidend meer favoriet waren dan Ritsma (2 brons).
    (Aldus de kenners)
    Het seizoen ervoor, op het WK allround ook in Hamar, werd Ritsma er nog een seconde afgereden door Koss, en ook Zandstra was sneller.
    Op het EK allround, beging januari, ook al in Hamar, reed Ritsma dat historische wereledrecord uit de boeken.
    Hij zat zeker bij het selecte groepje, en voerde dat wellicht ook aan, maar de grote favoriet was het, ook in mijn herinnering, niet.
    Laatst bewerkt: 21 jan 2014
  11. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    In het seizoen 1993-1994 was er zeker al een wereldbeker, vier van de vijf races waren voor de OS in Hamar. Daaruit zou ik toch eerder concluderen dat Søndrål (2 goud, 1 brons) en Zandstra (1 goud, 2 zilver) beduidend meer favoriet waren dan Ritsma (2 brons).
    Nogevendit vindt dit leuk.
  12. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Ritsma reed een heel sterk EK. Won eerste 3 afstanden, duidelijke voorsprong en WR op 1500m.
  13. Kirs

    Kirs Member

    Hege heeft de Olympische limiet voor de 1000m niet gehaald in Nagano...dus die afstand mag ze niet rijden..Ben benieuwd hoe ze het gaan oplossen want dat betekent dat anderen een afstand moeten laten om haar te laten rijden?
  14. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Bastiaan83 en dedeut vinden dit leuk.
  15. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Mooi overzicht.

    Commentaar en aanvullingen: Wat betreft vorm zou ik voor iets uniformere categorieën kiezen. Op de 5k spreek je bijvoorbeeld over "kanshebbers goud", op de 3k over "goud" en bij de 1000 dames over "favorieten". Inhoudelijk zou ik ter Mors op de 1500 op zijn minst bij "overig" zetten en bij de heren de lijst een stuk langer of een stuk korter maken (Waarom Tuitert en Bokko wel, maar Niedzwiedzki, Swings, Pedersen, Kramer en Verweij niet).
    Laatst bewerkt: 21 jan 2014
  16. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    • Ik zou Lee Seung-hoon niet uitvlakken op de 5000 en 10.000 meter. Je gaat nu wel erg makkelijk uit van zes medailles voor Nederland op de lange afstanden. In Vancouver was Lee bijna tien seconden sneller dan Blokhuijsen!
    • Bij de 500 meter mannen is er een hele rij namen die het ook kan doen, Koeznetsov, Fredricks en Junio wonnen dit jaar een WB-wedstrijd bijvoorbeeld.
    • Michel Mulder ontbreekt bij de favorieten op de 1000. Eerder hij dan Dutton (die de eerste omloop op de WK sprint inderdaad 0,02 s. sneller was, maar in de tweede omloop 0,82 s. langzamer).
    • Op de 1500 meter zou ik Koen Verweij absoluut bij de grote kanshebbers zetten, en als de omstandigheden zwaar zijn misschien Sven Kramer ook. Eerder dan Mantia of Tuitert, maar ik laat me verbazen.
    • De 10 km daar zou een niet-Nederlandse medaille inderdaad een verrassing zijn. Of de al eerder genoemde Lee moet weer eens uit zijn slof schieten.
    • Bij de TP is inderdaad Nederland favoriet voor USA en ROK. De rest is outsider.

    • Op de 3000 zie ik Antoinette de Jong zeker als kanshebster op een medaille, meer misschien nog dan Claudia Pechstein. Pechstein was op de WB drie keer sneller, maar wordt slechter (zie EK) en De Jong lijkt nog te groeien (zie KKT).
    • Verder zie ik eerder Richardson dan Zhang een medaille winnen op de 500, Heather was ook op het voor haar tegenvallende WK sprint twee keer sneller dan Hong. Ook acht ik Jenny Wolf niet kansloos.
    • Zhang zou ik dan weer wel noemen op de 1000, waar je ook Boer en Leenstra (kunnen allemaal 1.15-laag rijden) zou kunnen noemen. Ook Lee Sang-hwa kan een Mo'tje doen en een medaille veroveren als ze haar topvorm houdt.
    • Jorien ter Mors reed in Berlijn 1.54,8 en dat is een bijzondere prestatie, van de in Sotsji aanwezige vrouwen reed alleen Wüst ooit (vier keer) sneller buiten SLC en Calgary. Ze moet zeker genoemd worden. (Friesinger en Klassen reden ook harder op 4 december 2005 in Heerenveen.)
    • Op de 5000 meter zijn er inderdaad vijf kanshebbers, Pechstein, Sáblíková en de drie Nederlandse vrouwen. Daar gaat vrijwel zeker niemand tussen komen.
    • Bij de TP dames zou ik Canada zeker niet bij de favorieten rekenen. Nesbitt was altijd de snelste vrouw en die lijkt hopeloos uit vorm. Ook de USA zou ik op een wat tragere baan niet tot de grote kanshebbers rekenen. Canada en USA reden eigenlijk alleen op het supersnelle SLC dit jaar een goede TP.
    Laatst bewerkt: 21 jan 2014
    Nogevendit vindt dit leuk.
  17. jaap

    jaap Active Member

    Bedankt Nogevendit, handig overzicht! Gaat heel spannend worden.
  18. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Polen stuurt:
    Czerwonka
    Bachleda Curus
    Zlotkowska
    Wozniak
    Nogal
    Was
    Druszkiewicz
    Brodka
    Szymanski
    Niedzwiedzki
  19. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    De invulling van de startplekken zou dan hier op gaan lijken neem ik aan:

    Bachleda Curus (1000, 1500, 3000, TP)
    Zlotkowska (1000, 1500, 3000, TP)
    Czerwonka (1000, 1500, 3000, TP)
    Wozniak (5000, TP reserve)

    Was (500)
    Nogal (500)
    Brodka (1000, 1500, TP)
    Niedzwiedzki (1000, 1500, TP)
    Szymanski (1500, 5000, TP)
    Druszkiewicz (5000, TP reserve)
  20. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Ja, zo zal het ingevuld worden inderdaad.

Deel Deze Pagina