Schaatsen slijpen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Sjoerd, 24 nov 2004.

  1. Taan

    Taan Member

    Hmmmm Je stelt de hoogte toch niet in? Dat is toch gewoon een blokje dat je vastschroeft? Er is dus eigenlijk maar 1 hoogte mogelijk. (Op mijn Joha pro kun je het blokje omdraaien, daar heb je dus wel 2 hoogtes.)

    Je kunt dus in principe het blokje gewoon vastzetten met een boutje. Dat zal denk ik m6 zijn (6mm doorsnee) Die haal je bij elke doe-het-zelf-zaak. Tuurlijk zo'n mooie knop erop is beter, maar je kunt het blokje volgens mij altijd laten zitten.
  2. kavee

    kavee Member

    Taan heeft nog nooit schaatsen geslepen zeker. Of heeft hij het over een ander blokje?
  3. Rinus

    Rinus Member

    Ja, 't blokkie moet er wel af voordat je kan slijpen... Het zijn op mijn foto drie posts terug ofzo die twee bovenste dwars op het ijzer liggende balkjes. Op die manier stel je de hoogte in.
  4. Taan

    Taan Member

    :oops: :oops: :lol: :lol:
    Dope! wat een blunder! Het is al weer een half jaar gelden natuurlijk.
    :oops: :oops: :oops: :oops:

    Maargoed, mijn verhaal over het boutje blijft staan. heb je even een ringsleuteltje o.i.d. nodig. Dan werkt het ook.
  5. Goverman

    Goverman Member

    het gaat niet om het schroefje, maar een van de twee blokjes waarmee je de schaatsen op gelijke hoogte zet ;)
  6. Goverman

    Goverman Member

    update: eindelijk ergens blokjes gevonden (bij Van Tol in Poeldijk). De schroeven passen niet, dus gebruik ik een combinatie van een moertje en een boutje... Het gat groter maken komt nog wel een keer.

    Nu het slijpen zelf: de ronding is hersteld door Van Tol (de schaats was wat te rond) en het afslijpen zelf gedaan. Was wel even wennen, maar goed, ik zie de krullen van mijn nagels komen, dus zullen de schaatsen wel scherp zijn. Nu nog even proberen :).

    En anders komt er wel weer een vraag... :wink:
  7. Rinus

    Rinus Member

    Vraag voor de moderators: zouden jullie dit topic een beetje kunnen opschonen? Ik eens aan het graven of ik het zelf allemaal wel goed deed met het slijpen, maar ik ben bij pagina 8 afgehaakt (van de 12) en er stond echt een hele hoop offtopic tussen.

    Bij voorbaat dank
  8. FrieseDoorloper

    FrieseDoorloper New Member

    Kan het kwaad om veel je schaatsen te slijpen? Zelf heb ik de neiging om na twee keer schaatsen op de baan mijn schaatsen weer te slijpen, omdat ik vind dat ze altijd scherp moeten zijn. Maar kan te veel slijpen kwaad?
  9. Rinus

    Rinus Member

    te veel is sowieso te veel.

    Als je ze veel slijpt, slijten ze ook harder, want je slijpt er telkens weer een stukje af. Slijp je alleen met de fijne kant van de steen of ook met de grove kant?

    Als je ze om de twee keer ook met de grove kant slijpt, is het misschien handig om een beetje te matigen, omdat je ijzer wel erg snel op kan zijn (duurt alsnog een eeuw, maar ik weet niet hoe duur je schaatsen zijn).
  10. FrieseDoorloper

    FrieseDoorloper New Member

    Ik heb de Viking Nagano Gold. Ik slijp ze eerst met de grove kant en vervolgens nog met de fijne kant. Dan haal ik met de grove kant de slijpsteen er ongeveer 20x overheen. Dan zijn ze wel erg scherp, maar ik wil graag dat mijn schaatsen tijdens de trainingen ook altijd scherp zijn. Dus heb ik de 'tik' om ze regelmatig te slijpen.

    Maar als dat niet nodig is, of slecht, dan doe ik het wat minder, vandaar mijn vraag!
  11. casselt

    casselt New Member

    dat is wel erg vaak, als je het perse zo vaak 'moet' doen.
    kan je beter alleen fijn slijpen want erg bot zullen ze vast nog niet zijn
  12. allard

    allard Active Member

    Als ze bot zijn, of niet meer zo scherp als je wilt, moet je ze slijpen.

    Je kan wel spastisch gaan zitten doen over het feit dat je buizen dan minder lang meegaan, maar buizen moet je gewoon zien als een verbruiksproduct(net als banden op je fiets of je auto). En zo extreem duur is een nieuw setje buizen toch ook weer niet? Voor 300 euro heb je een set PM buizen. Da's dus het maximum.

    Voor de goede orde: ik rijd zelf al voor het 3e seizoen op Viking PM buizen, en heb ze in die tijd regelmatig 2x per week geslepen. En aangezien ik veel in de zandbak van Assen speel, moet er ook wel eens een groffe kant worden gebruikt. Mijn verwachting is dat ze nog wel een jaar of 3 mee zouden kunnen zoals ik het nu schat.
  13. Rinus

    Rinus Member

    Ja, als jij ze niet scherp genoeg vindt, moet je ze natuurlijk slijpen. Maar ik denk dat als je PM'etjes hebt, de fijne kant ook wel voldoet.
  14. Goverman

    Goverman Member

    Hoi allen,

    Ik heb een paar vragen over slijpen. Wie zou me aan de antwoorden kunnen helpen?

    1. droog of nat
    Aan de binnenkant van de doos van mijn (oude) slijptafel zit een beschrijving die er vanuit gaat dat je met een natte slijpsteen moet slijpen. Op diverse beschrijvingen op internet en een instructiefilmpje zie ik echter dat men droog slijpt... Wat is wijsheid in deze? Enerzijds is droog handiger (minder smerige troep), anderzijds kan ik me voostellen dat nat betere resultaten geeft en minder kabaal maakt...

    2. bramen en afbramen
    Ik moet slijpen tot er over de hele lengte van de schaatsen een braam zit. Maar... hoe kun je dat waarnemen? Met mijn nagel probeer ik dat wel te voelen, maar ik voel vrij weinig. Conform de beschrijving ga ik met een afbraamsteen wel langs de zijkanten van de ijzers, maar eerlijk gezegd kan ik niet goed inschatten of er nog een braam zit...

    3. schaats lijkt niet gelijkmatig scherp
    Onlangs - na schaatsen in de Weerribben - heb ik mijn schaatsen geslepen. Na het slijpen gebruik ik mijn nagels om te zien of er nagelspul op de ijzers ligt. Op delen van de ijzers is dat zonder meer het geval, op andere delen van de ijzers is dat niet/nauwelijks het geval. De delen waar geen/weinig nagelspul ligt, liggen niet (alleen) bij de voorpunt en achterpunt, maar ook in het midden... Is dit een kwestie van niet lang genoeg hebben geslepen? Is het een kwestie van afbramen?

    4. De techniek
    Sommige beschrijvingen gaan uit van slijpen met één lange haal met de steen (van links boven naar rechts onder en omgekeerd). Op de site van Jan van der Hoorn zag ik dat men in 'zones' bijna haaks op de ijzers de slijpsteen heen en weer ging slijpen. Wat is wijsheid in deze?

    5. de stenen, hoe blijven ze mooi
    Hoe houd ik mijn stenen schoon? Ik spoel ze wel altijd af met flink veel water, maar toch lijkt er nog slijpsel in te zitten. Ook wordt de grove kant wat minder grof. Hoe kan ik de steen onderhouden zodat ie het na 30 slijpbeurten ook nog goed doet? (ik heb de steen nu een keer of 10 gebruikt).

    Kortom: vragen... Wie kan me de antwoorden geven? :)
  15. kavee

    kavee Member

    Zo doe ik het:

    1. Droog.

    2/3. Nagelslijpsel? Dan zijn ze scherp. Geen nagelslijpsel? Dan doorslijpen.

    4. In 6 overlappende streken naar de overkant. Halverwege draai ik de slijptafel om.

    5. Vlakken (en opruwen) met slijpkorrels op een glasplaat. Meestal 1 keer per seizoen.
  16. Kor

    Kor Member

    Hoi,

    Even een aanvulling op het bovenstaande, denk ik.
    Om te voelen of er nog een braam op zit voel je met je nagel langs het ijzer richting de snijkant, dus als je schaatsen nog in de slijptafel zitten van onder naar boven. Op deze wijze kun je voelen of je na het slijpen echt het ijzer over de volle lengte hebt gehad. Mocht je deze braam voelen, dan is je ijzer scherp. Vervolgens ga je afbramen d.m.v. het afbraamsteentje rustig langs het ijzer te bewegen. Je drukt deze stijf tegen de zijkant van het ijzer, zodat je niet kunt kantelen en geen ronde kanten krijgt en je ijzers dus weer bot zijn. Als je al of niet polijst zijn je schaatsen nu klaar. Verwijder de schaatsen uit de slijptafel, voel nogmaals of er braampjes aanwezig zijn. Mocht dit het geval zijn, leg het ijzer op een vlakke ondergrond (zijkant tafel o.i.d.)en ga nogmaals met het afbraamsteentje over de zijkant van het ijzer. Blijf controleren op braampjes zoals ik hier boven heb omschreven.

    Succes
  17. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    En waar slijt de schaatsscherpte het meest van ? ik probeer me een beetje in te houden met hard remmen, omdat ik denk dat dat veel meer afstompt dan gewoon rijden. Uiteraard probeer ik bevuild ijs wat te mijden, maar bijv klunen op riet-veengrond ? is dit langer, dan doe ik de hoezen eronder, maar een paar meter wil ik wel eens doorlopen.

    En vorig jaar las ik hier alarmerende berichten op dit punt over Flevonice. Is dit nog zo ?
  18. bantega

    bantega Member

    Nou vraag ik me me na de laatste paar posts een beetje af: slijpt je schaatsen om lekker te schaatsen of schaatst men om lekker te slijpen? Ik ben schaatsliefhebber, slijpen vind ik noodzakelijk kwaad.
  19. Kor

    Kor Member

    bantega,

    jij weet ook wel dat de wat breedvoerige omschrijving van het slijpen in werkelijkheid maar ca 10 minuten in beslag neemt. Bovendien, als je lekker wilt schaatsen gaat er niets boven goede scherpe schaatsen. :D
  20. Goverman

    Goverman Member

    Nou, ik heb bij mijn schaatsen een slijptafel gekregen en wil wat meer van het slijpen weten. Ik heb mijn schaatsen dit seizoen 4x geslepen, waarvan 2x na tochten op (soms slecht) natuurijs + klûnen. De eerste keer was proberen (nadat Van Tol de ronding had bijgesteld), de tweede keer na zo'n 10 uur schaatsen (waaronder schaatscursus).

    Ik wil meer begrijpen van het principe van het schaatsen slijpen en hoe de techniek precies moet. Dan kan ik het namelijk ook zelf beter uitvoeren. Een forum is daarvoor erg geschikt, omdat je dingen goed kunt verwoorden en later de reactie (nog eens) terug kunt lezen. Dat is zeker handig als je voor het eerst dit soort dingen doet en het idee hebt dat het allemaal (net) niet gaat zoals het zou moeten.

    Bij mij was uiteindelijk de 'fout' dat ik niet lang genoeg heb doorgeslepen. Na de laatste slijpbeurt (vlak vóór de uitgebreide post) had ik het idee dat ik wat verkeerds had gedaan, maar na wat hulp hier bleek dat ik niet ver genoeg was gegaan. :)

    Door dit soort vragen krijg je direct antwoorden en dat scheelt mij weer schaatsen naar de winkel brengen die dan (vaak niet al te best) gaan slijpen op een machine en waarbij je ook nog je schaatsen een paar dagen kwijt bent... Mede dankzij deze posts ik na de Weerribben mijn schaatsen zelf weer mooi geprepareerd gekregen voor de nieuwe serie schaatslessen op de Silverdome in Zoetermeer. Dat was trouwens wel een verschil... Twee slagen en ik was weer in een bocht (op een 250 meter baan), zo makkelijk gleed dat t.o.v. de kanalen, slootjes en meren in de kop van Overijssel en Friesland...

Deel Deze Pagina