Schaatsen slijpen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Sjoerd, 24 nov 2004.

 1. edkoster

  edkoster New Member

  Even een vraagje aan de mensen die hun schaatsen niet zelf slijpen (voor zo ver die hier zijn)..
  Waar laten jullie je schaatsen slijpen? en wat kost dat?

  Ik schaats nu ongeveer een keer per week in Haarlem. Afgelopen week heb ik ze daar afgegeven om te laten slijpen. en dat kost 15 euro. Eerder in dit topic zag ik mensen die bedragen onder de 10 euro al een hoop geld vonden om schaatsen te laten slijpen, dus ik vraag me een beetje af of ze in haarlem nou zo overdreven duur zijn, of dat het tegenwoordig overal ongeveer zoveel kost.
 2. Rinus

  Rinus Member

  Alleen laten slijpen bij Oomssport kostte mij zo'n 6,50. Ronden en slijpen was ongeveer 15E. Voor alleen slijpen vind ik 15E duur. Ik heb ze vroeger ook wel af en toe bij De Grimsport laten slijpen, toen was ik 7,50 kwijt geloof ik.

  Beide shops zitten/zaten/komen bij de ijsbaan in Leiden. Oomssport zit ook in Den Haag bij de Uithof.
 3. bjaslagter

  bjaslagter New Member

  Slijpen op Kardinge (Groningen) kost €5,-. Dat is wel machinaal, maar prima volgens mij. Ronden kost ook € 5,-. Ik denk derhalve dat € 15,- best duur is...
 4. ronv

  ronv Member

  Ik slijp ze ook niet zelf bracht ze voorheen eerst hier in het dorp naar de fietsenwinkel :oops: gebeurt ook niet meer dus. Heb ze voor een paar weken terug naar Waterborg in Groningen gebraht daar was ik voor 10,00euro klaar ronding laten controleren en opnieuw laten slijpen wat dus een heel verschil was naderhand
 5. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Ze hebben mij er een keer 10 Euro voor laten betalen. Dat was meteen de laatste keer bij deze zaak. Nu doe ik het zelf.
 6. HA01761

  HA01761 Active Member

  Ja, 15 euro is best duur.
  Zie je vaker hoor, dat winkels op ijsbanen zelf erg duur zijn.
  Deels vanwege hun dure pand, maar ze melken hun monopoliepositie ook wel een beetje uit.
 7. FrieseDoorloper

  FrieseDoorloper New Member

  Ondanks dat ik regelmatig slijp op een goede slijptafel met nieuwe stenen heb ik het idee dat bij 1 schaats het ijzer aan de binnenkant niet scherp te krijgen is. Hoe zou dat kunnen.

  Ik draai de slijptafel regelmatig om en slijp zigzaggend met de slijpsteen. Ik heb het idee dat ik goed slijp. Alles wordt scherp maar 1 kant van 1 schaats krijg ik met geen mogelijkheid scherp. Probleem met het ijzer of doe ik wat verkeerd.

  Ik heb overigens de Viking Nagano Gold 2000

  Alvast bedankt voor een reactie!
 8. HA01761

  HA01761 Active Member

  -Braam je goed af?
  -Zijn je schaatsbeschermers schoon?
  -Slijp je ook met de grove kant van de steen?
  -Is je steen niet dichtgeslibd?
 9. Kor

  Kor Member

  Staat deze schaats wel haaks in je slijptafel? Als er na het slijpen aan beide zijden van het ijzer een braam zit, betekent dit dat het ijzer overal goed wordt geraakt. Mocht je dus blijven twijfelen controleer dan eerst de haakse stand van de schaats. Probeer anders om de schaatsen niet met de binnenkant schoen naar elkaar toe in de slijptafel te plaatsen, maar slijp ze eens met de buitenkant schoen naar elkaar toe. Als de tafel niet haaks is zou nu het ijzer aan de andere(buiten)kant minder scherp moeten zijn.
  Doe dit overigens pas als je er van overtuigd bent al het andere, zoals hierboven staat vermeld, goed te hebben uitgevoerd.

  Succes
 10. FrieseDoorloper

  FrieseDoorloper New Member

  Bedankt voor de tips!
  Volgens mij deed ik het redelijk, maar mijn schaatsbeschermers zal ik nog eens controleren.
 11. BP

  BP Active Member

  Ik lees dat je zigzaggend slijpt. Dat is wel erg ouderwets en levert veel meer bramen op. Beter kan je zoveel mogelijk in de lengte slijpen. Natuurlijk is het lastig om je steen dan vlak te houden, dus gebruik steeds een ander deel van je steen en vlak deze regelmatig. Als je met je braamsteen over de slijptafel heen schuift loop je veel risico dat je je schaats weer bot maakt. Druk de braamsteen goed tegen je messen aan en niet naar beneden op je slijptafel.

  Succes!
 12. Rinus

  Rinus Member

  Ik neem aan dat hij met zigzaggend 'van linksonder naar rechtsboven' bedoelt. Dus je steen parallel houden aan de korte kant van je slijptafel en dan diagonaal naar de overkant bewegen.
 13. BP

  BP Active Member

  Dat hoop ik wel, maar ook dat raden we tegenwoordig af. Vrijwel rechte halen maken is beter, zeker bij polijsten. Nadeel is wel dat je je steen wat moeilijker vlak houdt. Dat vereist oefening en je moet hem regelmatig vlakken.
 14. Rinus

  Rinus Member

  't staat nog wel zo diagonaal op je site :wink:
 15. BP

  BP Active Member

  Da's een goeie. Zo doe ik het inderdaad niet meer. Ik ben een t ijdje terug bij Jan Lensen geweest. Jan sliijpt veel voor de schaatstop in Nederland en hij heeft me wat nieuwe inzichten gegeven. Ik zal het eens een keer wat aan gaan passen.
 16. FrieseDoorloper

  FrieseDoorloper New Member

  Met 'zigzaggend' bedoelde ik inderdaad van linksonder naar rechtsboven en omgedraaid. Toevallig was ik afgelopen zaterdag bij Jan van der Hoorn en daar heb ik even staan kijken hoe zij met de hand aan het slijpen waren.

  Zij combineerde zigzaggend en in de lengte slijpen met elkaar af. Maar bedankt voor de tips!
  Zeker de opmerking van het braamsteentje. Ik ben inderdaad geneigd om het braamsteentje tegen het ijzer aan te houden en dan op de slijptafel te drukken, in plaats van andersom.
 17. Taan

  Taan Member

  Die braam komt er bij mij nooit op. Ik heb nagano gold 2005 met speciaal ijzers.
  Toch zijn ze na het slijpen goed scherp. Ik vind het dus wel best.
  Ik slijp alleen met fijn, vervolgens afbramen (voor het idee) en daarna polijsten.
  Ik slijp ze na 3-5 keer op de kunstijsbaan. Dan schaats ik ongeveer 1-1,5 uur.

  Komt dat door de hardheid van die ijzers? Dat ze meer afbrokkelen in plaats van buigen?
 18. BP

  BP Active Member

  Tuurlijk hebben harde ijzers minder bramen en zeker als het poedermetaal is. Maar dat er geen braam is, is belachelijk, zeker bij special buizen. Dan weet je waarschijnlijk niet hoe je een braam waarneemt.

  Een geoefend oog kan een braam zien. Ook kan je deze met je nagel voelen. Maar ooit je vingers gesneden aan je schaats? Zo ja, dan zit er een braam op...

  Als je je schaatsen in je slijpblok hebt zitten en ze zijn vlijmscherp maar braamloos. Dan kan je je vingers in de lengte over de ijzers heen schuiven/drukken zonder je te snijden. Snijdt je je wel? Dan zit er een braam op. Probeer maar eens uit. Het was voor mij ook even een vreemd idee, maar het werkt echt zo.
 19. Kor

  Kor Member

  Zie ook mijn bijdrage over slijpen en ontbramen op pagina 12 van dit item.
 20. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Dit is volgens mij ook bij mij het probleem. De ene schaats staat naar binnen. Nou heb ik zo'n ouderwetse tafel met alleen 4 klemmetjes. En dan zou ik bij de ene wat materiaal moeten opvullen. Nog tips om dat te doen ? (lipje ijzer erover ?)
  Opmerkelijk was wel dat toen ik ze op de baan liet slijpen, het toch beter leek.
  De diagonale bewegingen heb ik las leek altijd al vreemd gevonden. Bij het grof slijpen gaat het natuurlijk sneller, maar met meer braam. Bij het polijsten is het logisch dat je dat niet doet om sneller te slijpen (want dan pakte je die andere kant wel), en dus is schuin ook onlogisch. Maar waarom moet dat duren tot 2010 om daar achter te komen ?

Deel Deze Pagina