Het grote transfertopic 2010

Discussie in 'Lange baan' gestart door dedeut, 28 feb 2010.

  1. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Wij weten natuurlijk niet wat Wust wil en wat TVM heeft aangeboden. Ik vraag me ook af of het puur een geldkwestie is, want naast geld zal Wust ook wel een (vrouwelijk) trainingsmaatje willen hebben en een trainer waarin ze wat ziet, misschien kunnen ze dat wel niet bieden.
    Maargoed, ik denk dat het toch geld is. Nu kan ze niet verwachten dat ze krijgt wat Sven krijgt. Maar we praten hier ook over een olympisch kampioen (2-voudig inmiddels) die altijd goed is voor wat prijsjes, ook als ze verre van goed is. Daar mag best wat tegenover staan. Daarnaast is Wust zeker een uithangbord voor een ploeg, maar ook zeker voor het schaatsen in het algemeen. Bos heeft toch ook wel gehoord wat er gebeurd als ze op het ijs stapt in een vol Thialf?
  2. Mika

    Mika New Member

    Ben toch ook wel benieuwd of het aanbod van TVM nou echt zo slecht is, of dat het inderdaad toch een beetje een spelletje is om er zoveel mogelijk uit te slepen.

    Aangezien Ireen naast Sven de enige schaatser/schaatster is in de top 100 van bestverdienende NL sporters (bron:sportweek), neem ik niet aan dat Ireen's salaris heel slecht was. En TVM zal toch, naar ik mag aannemen, niet zo stom zijn geweest haar een salarisverlaging aan te bieden na zo'n seizoen waarin ze weer olympisch kampioen is geworden en weer op het podium van het EK en WK stond. Zowel Bos als Kemkers willen haar graag houden (althans zo zeggen zij in de media) en die weten ook dat je dat niet bereikt door iemand salarisverlaging te bieden. Als je hiervan uitgaat, zal er sprake zijn van salarisverhoging en zal het aanbod toch niet zo heel erg zijn tegengevallen dat het daarop misloopt lijkt me.

    Dan zou het misschien in andere zaken kunnen zitten als

    - contractsduur (misschien willen ze haar slechts een 1-jarig contract aanbieden ipv meerdere jaren?)
    - trainingspartners (misschien wil Ireen echt een volwaardige vrouwenploeg om haar heen en vind ze 1 vrouwelijk trainingsmaatje te weinig en is TVM daartoe niet bereid omdat ze juist een kleindere ploeg willen?)

    Ik ben in ieder geval zeer benieuwd hoe het gaat aflopen.
    Christine Nesbitt en Simon Kuipers naar TVM lijkt me wel een interessante ontwikkeling eigenlijk als dat door zou gaan. Echter heeft Bos wel vaker aangegeven dat zijn voorkeur niet naar iemand uit het buitenland uitgaat omdat het een NL ploeg is en het NL publiek nu eenmaal meer met NL schaatsers heeft.
    Kans lijkt me dan ook klein dat dat doorgaat. Echter als Christine en Simon samen naar TVM komen, heeft in een klap zowel Sven als Ireen een goede trainingspartner voor het snelle werk. Met alle respect voor Remco Oldeheuvel, maar ik schat Simon toch net ff hoger in.
  3. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Ben in elk geval blij dat Marrit Leenstra ergens onder de pannen lijkt te komen, ook al is het nog niet zeker welke ploeg dat gaat worden. En die zal vast wel een traningsmaatje (of twee) nodig hebben, dat betekent dat er waarschijnlijk nog wel een vrouw onderdak krijgt bij een commerciële ploeg.

    Het is momenteel wel kommer en kwel met de dames, er is nog geen enkele vrouw zeker van een nieuw contract voor komend seizoen! De Controllers zullen wel grotendeels gewoon bij Control blijven, maar er is nog geen (financiële) zekerheid...
  4. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Salarissen worden niet zozeer bepaald op basis van prestaties, maar door de wet van vraag en aanbod. Toen Wust haar vorige contract tekende, waren er meerdere kapitaalkrachtige teams. Je had TVM, DSB en misschien ook nog dat team van Ingrid Paul, waarvan ik de naam ondertussen vergeten ben. Dus wanneer TVM haar destijds een laag salaris had aangeboden, was ze waarschijnlijk naar een van die andere teams gegaan.
    Nu is de situatie geheel anders. Control heeft een kleiner budget en probeert in eerste instantie haar huidige schaatsers te behouden. VPZ is gestopt. Hofmeier en APPM betalen geen hoge salarissen. Dus TVM denkt mogelijk dat bij salarisverlaging Wust toch wel bijtekent, omdat de alternatieven voor haar beperkt en nog veel minder lucratief zijn. Een paar jaar geleden hadden de schaatsers een sterke machtspositie, nu door schaarste de teams. Gewoon marktwerking.
  5. ewax

    ewax New Member

    Wust die weggaat bij TVM, zou voor Wust het allerbeste zijn (op sportief gebied dan), ik blijf van mening dat ondanks
    dit succesvolle jaar ze nog zeker niet de top van haar kunnen bereikt heeft. Verwacht dat een echt goede coach zoals
    Orie veel meer resultaat kan bereiken (ook op sprint gebied). Ook goed van Leenstra dat ze naar Hofmeier zou kunnen, verwacht zeker
    veel van haar.

    Voor de rest gaat TVM vreemd om met zijn sporters, grote berichten op de site als iemand naar de ploeg komt , als iemand weg
    gaat, lees je er amper iets over.
  6. Mika

    Mika New Member

    [/quote]Salarissen worden niet zozeer bepaald op basis van prestaties, maar door de wet van vraag en aanbod. Toen Wust haar vorige contract tekende, waren er meerdere kapitaalkrachtige teams. Je had TVM, DSB en misschien ook nog dat team van Ingrid Paul, waarvan ik de naam ondertussen vergeten ben. Dus wanneer TVM haar destijds een laag salaris had aangeboden, was ze waarschijnlijk naar een van die andere teams gegaan.
    Nu is de situatie geheel anders. Control heeft een kleiner budget en probeert in eerste instantie haar huidige schaatsers te behouden. VPZ is gestopt. Hofmeier en APPM betalen geen hoge salarissen. Dus TVM denkt mogelijk dat bij salarisverlaging Wust toch wel bijtekent, omdat de alternatieven voor haar beperkt en nog veel minder lucratief zijn. Een paar jaar geleden hadden de schaatsers een sterke machtspositie, nu door schaarste de teams. Gewoon marktwerking.[/quote]

    Ben het met je eens dat salarissen niet alleen op basis van prestaties wordt bepaald. Wat ik heb willen aangeven is dat je, als je een succesvolle werknemer wilt behouden en er zeker van wilt zijn dat die zich met volle overgave inzet, je zeker geen salarisverlaging aan moet bieden. Ik neem aan dat Arjan Bos, als directeur van een groot bedrijf, dit ook beseft.

    Tuurlijk spelen er bij een salaris andere zaken mee, waaronder vraag en aanbod. Toch denk ik niet dat DSB en Telfort ten tijde van ondertekening van haar vorige contract de middelen hadden om een salaris ala TVM aan te bieden aan Ireen. En al zouden ze op dat niveau kunnen gaan zitten, speelt ook nog mee dat Ireen toen gewoon nog heel goed presteerde bij TVM, ploeggenoten om zich heen had die ze al een aantal jaren goed kende, en wist wat ze bij TVM had. Denk dus niet dat Ireen voor misschien een heel klein beetje meer salaris (als andere teams dat al konden bieden) zomaar was overgestapt naar een van de andere teams destijds.

    Op dit moment is het inderdaad wel zo dat TVM weet dat Ireen eigenlijk heel weinig/geen andere opties heeft die haar een beter salaris/betere faciliteiten kunnen bieden. Echter als je iemand echt wilt behouden en een zwak voor iemand hebt (zoals Arjan Bos heeft aangegeven die te hebben voor Ireen) maakt je daar geen misbruik van. Als TVM echt een lager salaris heeft aangeboden, hebben ze gewoon willens en wetens het risico genomen dat Ireen niet bijtekent. En al zou ze bij gebrek aan beter wel bijtekenen, nemen ze ook het risico dat er in de relatie sponsor/schaatster een barst is ontstaan die natuurlijk niet prestatiebevorderend zal werken. Dat lijkt me niet echt in beider belang.
  7. rja

    rja New Member

    Zou belachelijk als Wust geen ploeg heeft volgend seizoen.

    Ze gaat Bob de Jong, toch niet achterna die ook geen nieuwe contract kreeg naar z'n gouden medaille.
  8. Okkie

    Okkie New Member

    Ik gun Ireen een ploeg waar ze waardering krijgt en niet één die haar afvalt of onwaardig beloond. Bij TVM vind ik dat wel het geval, Ireen krijgt geen schijn van de waardering of salaris die Sven krijgt. Al zijn hun prestaties misschien niet helemaal vergelijkbaar, ik vind dat Ireen kan presteren op de belangrijke momenten en Sven (met alle respect) heeft dat met name op de olympische spelen nagelaten. Inderdaad, Ireen heeft al 2x olympisch goud gewonnen en is nog maar 24 jaar.

    Wat een top vrouw/schaatsster! Laat TVM haar de waardering geven die zij verdiend!!!
  9. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Bij TVM was het heel lang zo van "we doen vrouwenallround of mannen-sprint". De laatste weken leek het er op dat het vrouwenallround ging worden, maar straks komen Stefan Groothuis en Simon Kuipers en dan geen Ireen Wust. Het zal dan druk worden op de 1500 meter met 7 mannen die zich zullen willen plaatsen voor 5 wereldbekerplekken met o.a. een Olympisch kampioen als concurrentie...

    Als ik toch multi-miljonair was of een goed lopend winstgevend bedrijf had, dan zou ik wel een schaatsploeg bouwen (en hier op het forum polls houden wie ik zou moeten regelen).
  10. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Ik had het idee dat ze met mannensprint toch vooral de 500m mannen bedoelde (Smeekens en Mulder) en niet zozeer 1000m/1500m specialisten.
  11. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Mjosaman weet natuurlijk niet of het zo is. Maar stel dat er nu een potentiele sponsor rondloopt. Die heeft nu de keus om co-sponsor te worden van het meest succesvolle team (Control) of om een bestaand team in zijn geheel over te nemen, incl. begeleiding (VPZ? APPM? Hofmeier?) of om met een nieuwe coach (Paul? Schouten? Romme? Veldkamp?) een heel nieuw team te beginnen en her en der schaatsers weg te plukken.

    Omdat er nog zoveel schaatsers niet weten waar ze aan toe zijn, wordt die laatste optie steeds aantrekkelijker. Ook al omdat de salariseisen steeds lager worden....

    Vraag is natuurlijk of er inderdaad nu zo'n sponsor rondloopt die met alle ploegen aan het onderhandelen is en dat er daarom nog niets gebeurt. Of is het zo dat alle ploegen hopen dat er zich de komende dagen nog zo'n sponsor aandient ?

    Maar als dat niet gebeurt: dan heb je net als Wust de keus tussen blijven tegen een lager salaris of het optimale team voor je zoeken tegen een (net zo laag) salaris. Wat dat betreft heeft Leenstra een voorsprong: zij hoefde die keus niet te maken.
  12. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Inderdaad, en daarbij ligt de hele sportmarketing op zijn gat. Dat is gewoon het eerste waar je in gaat snijden als het minder gaat met je bedrijf. Daarbij blijft het voor sommige bedrijven natuurlijk ook eerder een speeltje voor de grote baas, dan een werkelijk financieel-economisch onderbouwde keuze. (DSB, TVM, volgens mij ook Control).
    Wordt het eventjes iets minder in de reclamewereld, dan verdwijnen er enkele, en degenen die overblijven hebben opeens volop keus in rijders, wat je terugziet in de salarissen. Omgekeerd heeft dit natuurlijk ook gegolden.

    Een lagere aanbieding is heel normaal in dit licht, en de sporter redeneert natuurlijk vanuit haar eigen positie: goed jaar = hogere aanbieding. Dat wringt.
  13. Regenboog

    Regenboog Member

    Ik kan me Ireen goed voorstellen. Olympisch goud en dan minder salaris? Vreemd, vreemd.
    Maar verder is er in de schaatswereld volgens mij een ander probleem dan de hoogte van de salarissen. Stel dat er helemaal geen sponsor bijkomt, dan is het hele fundament onder het schaatsen weg. Alleen de supertoppers hebben een ploeg en de gewone toppers niet. Terwijl uit die laatste groep nog altijd een supertopper tevoorschijn kan komen. Er is geen doorstroming meer, want ook de jonkies krijgen geen ploeg en kunnen niet laten zien hoeveel potentie er misschien nog in hen zit. En de iets oudere toppers kunnen ook niet meer doorgroeien.
    De super toppers zullen het dan moeten doen voor Nederland, en als die te oud geworden zijn, is er geen opvolging meer. Een heel jaargang schaatstalent lijkt weg te vallen.
    Of zie ik het te somber in?
  14. Lars-Lover

    Lars-Lover Active Member

    Ik weet niet of je het zo moet zien, misschien komt er toch wel op de ene of andere manier een oplossing voor, dat er toch nog ergens een sponsor opduikt.. Hoop ik. Maar ik maak me hier ook best wel zorgen over. Verder las ik ook de optie dat TVM evt. een heel team overneemt samen met een co -sponsor (die dan natuurlijk wel moet worden gevonden). Zou op zich kunnen, maar wordt het team dan niet veel te groot?

    En ik vraag me af hoe het dan nu gaat met de zomertrainingen, trainingskampen, e.d. nu er nog zo weinig bekend is en de teams eigenlijk een beetje vastlopen met de transfers.. De tijd van de zomertrainingen komt er nu ook weer aan dus. Ik hoorde zo her en der dat er al wat schaatsers individueel alweer een beetje zijn begonnen met trainen. Erg vervelend voor de schaatsers en begeleiding dat er zoveel onzekerheid/onduidelijkheid is :?
  15. jaap

    jaap Active Member

    Nederland Schaatsland toch? Waarom neemt de KNSB dan geen verantwoording nu?

    Zo ga je dus niet om met top-sporters zoals Wüst, beschamend!
  16. Billy

    Billy New Member

    Hoezo verantwoordelijkheid nemen?? Welke??
    Vroeger hadden we een KNSB kernploeg en dat moest toen anders.Hoewel je toen ook al kon bedenken dat rijders ook zo weer gedropt konden worden door deze ploegen.
    Dan vind ik het kort door de bocht dat nu het even iets anders loopt dat de KNSB opeen hun "verantwoordelijkheid " zouden moeten nemen.
    Overigens zijn er (nog) de gewesten waar de rijders keurig klaar gestoomd worden voor de grote commerciele ploegen en misschien weer naar terug mogen keren als het een tijd niet goed gaat.
  17. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Volgens mij heeft de KNSB aangegeven dat ze altijd een soort van vangnet zullen aanbieden voor toppers die helemaal geen team vinden. Dat ze nu nog geen actie ondernemen, is omdat de meeste schaaters nog steeds over aanbiedingen lijken na te denken. Aanbiedingen die ze niet aanstaan, maar waar ze misschien op termijn wel mee akkoord (moeten) gaan.
    Ik neem aan dat de KNSB pas actie onderneemt als alle kaarten geschud zijn en zich niet op voorhand als concurrent van de commerciële teams gaat opstellen.
  18. schaatskees

    schaatskees Active Member

    Ik heb uit zeer zeer betrouwbare bronnen vernomen dat het waarschijnlijk toch Bart Veldkamp naast Kemkers wordt...
  19. Payday

    Payday Well-Known Member

    @Billy ik vind weldegelijk dat de KNSB hier een grote verantwoordelijkheid heeft. Door de sponsoren kunnen veel meer schaatsers op een hoog niveau trainen en presteren dan pak hem beet 20 jaar geleden. En als die sponsoren wegvallen dan moet de KNSB aan de bak. Stel in het extreme geval dat Wust geen sponsor vindt dan vind ik dat de KNSB moet ingrijpen. Wust trainen in het gewest lijkt me geen optie. Het gaat me er daarbij niet om dat de schaatsers een (hoog) salaris krijgen, maar wel om het feit dat ze onder ideale omstandigheden kunnen trainen en daar horen ook trainingskampen in het buitenland bij.
  20. jaap

    jaap Active Member

    En zo bedoel ik het dus ook Payday!

    KNSB moet er gewoon zijn in moeilijke omstandigheden.

Deel Deze Pagina