EK allround en sprint, Hamar, 6-8 januari 2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 13 nov 2022.

  1. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Medailleklassement ritten+klassementen:

    1) NED - 15 15 5
    2) NOO - 4 3 4
    3) ITA - 1 1 1
    4) EST - 0 1 4
    5) OOS - 0 0 4
    6) BEL - 0 0 1
    6) GBR - 0 0 1
  2. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ik heb een enorm dubbel gevoel over dit EK. Het enorm lage niveau in de breedte was echt een antireclame voor het schaatsen. Zo eerlijk moet je zijn. Ik heb deels naar recreatieve sport zitten kijken dit weekend. Natuurlijk zijn er redenen voor, maar de mensen die pleiten voor minder schaatsen op tv, hebben daar geen boodschap aan. Zij hebben munitie erbij gekregen, ook tijdens de redactievergaderingen van de NOS.

    Van de andere kant heb ik een mooie strijd gezien om het goud bij de mannensprinters, een erg mooie strijd bij de vrouwen allrounders (sterke Wiklund!) en een werkelijk waanzinnige strijd bij de mannen allrounders. Dat Eitrem Roest bedreigde was niet omdat Roest zwak was, maar omdat ie zelf gewoon waanzinnig sterk was. Daar gaan we nog heel veel van horen. Ik hoop dat hij met de druk om kan gaan, want nu gaan mensen wat van hem verwachten. Hij komt wel wat schuchter en braaf over, niet als iemand met heel veel bravoure. Niets mis mee, maar dat zal het niet makkelijker maken.
    fransvanbakel, mi, Lorca en 2 anderen vinden dit leuk.
  3. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Zit nog even te denken, klein beetje off-topic. Maar dat Noorwegen, met slechts 5 miljoen inwoners, is wel een land met een aantal erg bijzondere sporters. Ze doen daar toch wel wat goed. Hopelijk noemen we Eitrem binnenkort ook in dat rijtje.

    - Voetbalfenomeen Haaland
    - Jakob Ingebrgitsen: de eerste atleet sinds mensenheugenis die de Afrikanen consequent partij kan bieden op de 1500 en de 5000 meter.
    - Johannes Klaebo: de Sven Kramer van het langlaufen en Therese Johaug: de Ireen Wüst van het langlaufen.
    - Caspar Ruud: was vorig jaar bijna nummer 1 van de wereld in het tennis.
    - Twee bijzondere triatleten. Kristian Blummenfelt, die zowel wereldtop is op de olympische afstand (goud in Tokio) als op de klassieke lange afstand. Dat is minstens net zo bijzonder en uniek als wereldkampioen sprint en allround kunnen worden. Daarnaast hebben ze nog de Ironman Hawaii-winnaar Gustav Iden.
    - Er komen ook nog een paar heel goed wielrenners aan, met onder andere de jonge wereldkampioen tijdrijden Foss.

    Wel opvallend: vooral mannen. Terwijl wij het in Nederland de laatste tijd vooral sterk zijn in de vrouwensport.
  4. Hans050570

    Hans050570 Member

    Ik had als echte schaatsliefhebber een leuke middag door de spannende 10K bij de heren. Ik snap echter niet dat we elke keer weer die Bosker zien rijden. Ik snap dat hij zich heeft gekwalificeerd, maar dat moet maar een aanwijsplek worden ofzo. Laat de jeugd daar maar ervaring op doen. Ik erger mij gewoon mateloos aan die Bosker. Nooit iets spannends, altijd degelijk maar zeker niet goed. En dan te bedenken dat hij elke keer weer een startplek opeist. zucht. Daarnaast dat eeuwige gezeur over rust nemen. Belachelijk dat Schouten er niet bij was. Ik begin een beetje een afkeer te krijgen van al die Nederlandse verwende schaatsers/sters. Laat die Noren maar even alles winnen de komende tijd. Misschien hebben we dat even nodig.
  5. Inimene

    Inimene Well-Known Member

    How could you forget THE one and only Petter Northug :eek:
    G1ant vindt dit leuk.
  6. sepchenko

    sepchenko New Member

    Stond een leuk artikel over op Sporza onlangs, vermoed dat dit het was: https://sporza.be/nl/2022/09/19/de-...t-om-14-u-om-te-kunnen-sporten~1663596596808/

    [new account overigens, nadat ik zaterdagnamiddag en zondag tevergeefs ww-reset probeerde om hier een nuttige bijdrage te leveren dat Sandrine Tas ziek was. Wel echt zonde, ze had top-5 kunnen en wellicht gereden, haar 500m was ook beter geweest. Al was die top-5 dan vooral een leuke statistiek geweest in zo'n deelnemersveld]

    Voor de rest, ondanks niveau in de breedte, heel heel erg genoten dit weekend van het allroundtornooi, blijft toch "the real deal" voor mij. In Belgie hebben ze in de samenvatting weliswaar gewoon 1 minuut beelden+interview van Swings getoond (en 1 seconde Roest die op een bankje naar Swings keek) om dan op het einde ook nog te melden dat de Nederlander Patrick Roest won voor Sander Eitrem, zonder beeld of enige duiding van hun prestaties, erg spannend was het dan ook niet hé ;-) ;-)
    Duif vindt dit leuk.
  7. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Als de jeugd ervaring op wil doen moeten ze maar beter rijden dan Bosker. Kars Jansman werd vierde op het NK en die rijdt ook redelijk kleurloos rond. Ga je dan Jordy van Workum sturen, die hier waarschijnlijk zo'n 13:35 of 13:40 had gereden op de 10 kilometer? Daar zit ik ook niet op te wachten bij een EK. Snellink vond ik trouwens ook niet veel interessanter dan Bosker. Slechte korte afstanden en toch weinig echte sprankeling op de lange afstanden.

    Ben ik met je eens, maar niet in het geval van Irene Schouten. Zoals anderen terecht opmerkten toen ik er ook even over klaagde heeft Schouten heel veel gereden en kan ze ook niet alles doen. Dat ze dan voor het NK marathon kiest ipv de Allround is jammer maar begrijpelijk. Vroeger reed men ook niet alles, en er is daar een heel erg goede reden voor: Er bestaat iets als teveel rijden.
    Lorca vindt dit leuk.
  8. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    En dan vergeet je nog de meeste succesvolle sporter aller tijden op de Olympisch Winterspelen: Marit Bjørgen
    Trymare vindt dit leuk.
  9. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    Overgewicht kan ook met bepaalde medicatie te maken hebben, gaat niet altijd per se om discipline. Een topsportcarrière zit er dan helaas wel niet meer in.
    G1ant vindt dit leuk.
  10. Trymare

    Trymare Active Member

    And dont forget Womens team in Handball! Since 1996, there has been 32 Championships in Handball (EK, VK and OS). Norway has won 15 of those!! Out of 32 chamionships, Norway has been outside the podium 6 times
    G1ant vindt dit leuk.
  11. Trymare

    Trymare Active Member

    And I must mention Karsten Warholm! He has the World Record on the 400 meter hurdles
    Forza, chicagodude en EenBrabander vinden dit leuk.
  12. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Chess Champion Magnus Carlsen is Norwegian too
    chicagodude en G1ant vinden dit leuk.
  13. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Dank. Ik kende dit artikel niet. Staan goede verklaringen in. En ik was Warholm vergeten, zie ik. Ook echt een fenomeen.

    EDIT 1: Ook benoemd door @Trymare. Je hebt gelijk
    EDIT 2: En Carlsen (Thanks @EenBrabander)

    @Inimene: Northug is a big star, but he already finished his career. I only mentioned current athletes. Same goes voor Bjoergen @Marcel Vos
  14. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Knap ook hoe die Noorse duursporters dat allemaal bereiken met de extra nadelen van hun astma aandoeningen!

    Ik vraag me af of de Noren nou zo bijzonder bezig zijn - op de zomer-OS hengelen ze doorgaans niet bijzonder veel medailles binnen en de winter-OS is de winter-OS, een merkwaardig samenraapsel van redelijk elitaire sporten die je alleen in dunbevolkte want koude gebieden kunt doen. De Noorse sportfocus komt wel behoorlijk overeen met dat van Nederland lijkt me, waardoor de prestaties hier wat meer in het oog springen.
  15. Trymare

    Trymare Active Member

    Norway leeds the medal table for winter olympics. 405 medals. USA is on second place with 330
  16. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Schouten had - achteraf bezien - sowieso niet mee kunnen doen met het NK Allround. Ze lag toen met griep op bed. Vervolgens reed ze alsnog mét griep een enorm zwaar NK Marathon en reed ze 7 dagen later (afgelopen zaterdag) alweer de marathon van Heerenveen. Eens dus: zwaar ongepast om Schouten te betichten van het te weinig rijden / te veel rust willen nemen.
  17. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    dat zou kunnen maar is wel onwaarschijnlijk.

    het zou natuurlijk kunnen dat hij het schaatsen echt als amateur er bij doet en toevallig nog steeds het beste van Zweden is momenteel.

    Anyway, ik ben persoonlijk van mening dat het te zwaar zijn van een (beoogd) topsporter best direct benoemd mag worden zonder enorm voorzichtig te zijn omdat het evt ook wel door iets heel specifieks en onwaarschijnlijks veroorzaakt kan worden.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  18. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    tja, we kunnen moeilijk plaatsingsregels aanpassen vanwege een persoonlijke afkeer jegens 1 specifieke schaatser, toch?
    Bosker is nou eenmaal vrij duidelijk 1 van de beste allrounders in NL. Ook snellink was nou niet geweldig dit weekend en versloeg Bosker (die echt niet in goede doen is) nog maar net.

    En de jeugd een kans geven? Laten we niet vergeten dat Bosker nog steeds pas 25 is, en bovendien net overgestapt naar een nieuw team. Het kan volgend jaar zomaar een stuk beter gaan bij hem.
  19. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    hier weinig aan toe te voegen, prima opgeschreven!
    Het is nu eigenlijk min of meer uit het niets dat het bij de mannen zo spannend werd. Voor hetzelfde geld hadden we naar een vrij saai toernooi gekeken met Roest die de eerste 3 afstanden had gewonnen. De breedte was simpelweg matig tot slecht, en de toestand van het schaatsen in teveel landen is hoegenaamd slecht, en teveel afhankelijk van eenlingen
    G1ant vindt dit leuk.
  20. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Naar aanleiding van het lage niveau heb ik nog even nagedacht over een aanpassing van de kwalificatieregels. Bij de mannen ontbraken schaatsers als Wenger, Giovannini, Thorup, Betti, Maly en Rijhnen, die je op basis van hun niveau er wel kan verwachten. Momenteel is het probleem dat een schaatser in de WB meerdere afstanden moet rijden, wat in de weg kan zitten voor de kwalificatie voor het WK afstanden vanwege het gelimiteerde aantal quotaplaatsen.

    Wat stel ik voor?

    Stap 1:
    Tel de WB-punten van de 1500m en de lange afstanden bij elkaar op.
    Dan krijg je:
    Patrick Roest 389
    Sander Eitrem 302
    Bart Swings 275
    Connor Howe 239
    Peder Kongshaug 214
    Hallgeir Engebråten 213
    Davide Ghiotto 202
    Jordan Stolz 200
    Beau Snellink 193
    enz.

    Stap 2:
    Haal de Noord-Amerikanen en Aziaten daartussenuit.
    Patrick Roest 389
    Sander Eitrem 302
    Bart Swings 275
    Peder Kongshaug 214
    Hallgeir Engebråten 213
    Davide Ghiotto 202
    Beau Snellink 193
    Kjeld Nuis 162
    Thomas Krol 157
    enz.

    Stap 3:
    Voeg een maximum van drie per land toe.
    Patrick Roest 389
    Sander Eitrem 302
    Bart Swings 275
    Peder Kongshaug 214
    Hallgeir Engebråten 213
    Davide Ghiotto 202
    Beau Snellink 193
    Kjeld Nuis 162
    Felix Rijhnen 118
    enz.

    Stap 4:
    Maak op basis hiervan een lijst van quota. Voor de reservelijst heb ik ook de WB voor neo's meegenomen door de puntentotalen van die klassementen door 10 te delen. Dan hebben die schaatsers ook wat om voor te rijden.
    NED-1 389
    NOR-1 302
    BEL-1 275
    NOR-2 214
    NOR-3 213
    ITA-1 202
    NED-2 193
    NED-3 162
    GER-1 118
    ITA-2 94
    GER-2 84
    ITA-3 80
    GER-3 78
    FRA-1 66
    SUI-1 59
    AUT-1 57
    BEL-2 35
    DEN-1 34
    POL-1 31
    FIN-1 12
    - (vanaf hier reserves. In dit systeem haalt Belloir dus geen plek en Ekensskär ook niet.)
    FIN-2 16
    CZE-1 13,2
    HUN-1 12
    FRA-2 9,1
    POL-2 9
    FIN-3 8,3
    FRA-3 8,3
    POR-1 5,8
    BEL-3 4
    POL-3 3,6
    EST-1 3,1
    EST-2 2

    Stap 5:
    Nu kunnen de nationale bonden schaatsers selecteren. Hierbij moeten de limiettijden in acht genomen worden. Zo is er niemand om de tweede Belgische plek in te vullen en halen de Esten uit de neo-WB de limieten ook niet.
    Daarom is het net zo makkelijk om quota uit de lijst te halen voor landen die toch geen schaatsers met limiettijden hebben:

    NED-1 389
    NOR-1 302
    BEL-1 275
    NOR-2 214
    NOR-3 213
    ITA-1 202
    NED-2 193
    NED-3 162
    GER-1 118
    ITA-2 94
    GER-2 84
    ITA-3 80
    GER-3 78
    FRA-1 66
    SUI-1 59
    AUT-1 57
    DEN-1 34
    POL-1 31
    CZE-1 13,2
    FRA-2 9,1
    - (vanaf hier reserves. Ekensskär nog steeds geen plek.)
    POL-2 9
    FRA-3 8,3
    POL-3 3,6
    Marcel Vos vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina