WK allround/sprint 2020 Hamar

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 18 sep 2019.

  1. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    strawbale, SprintMaster en G1ant vinden dit leuk.
  2. Upquark

    Upquark Member

    Helemaal eens met G1iant, een van de mooiste schaatsmomenten ooit, voor Nederlanders dan altijd. Zit verder mijmerend naar die IsuResults-pagina te kijken. Toen al, in 2004, was Pechstein een van de oudsten (alleen Tarasova was ouder)...
    G1ant vindt dit leuk.
  3. sysya

    sysya Well-Known Member

    Het blijft een interessante discussie waar je eeuwig over kunt door jakkeren denk ik ;)
    Leukste eraan vind ik dat als je het aan hun vraagt ze beiden naar de ander wijzen, terwijl beide echt niet te bescheiden zijn om te zeggen wat ze vinden en ook naar zichzelf te wijzen.
    G1ant vindt dit leuk.
  4. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Het gaat ook op compleet verschillende dingen. Kramer is veel grensverleggender geweest dan Wust en is veel dominanter geweest. Wust is daarentegen veel beter geweest in pieken wanneer het moet en terugkomen van tegenslagen en heeft op meer verschillende disciplines medailles gewonnen. Ik weet niet welke ik beter vind, maar ik weet wel dat ik de mooiste momenten van Wust veel mooier vind dan die van Kramer, met het WK afstanden 2019 als hoogtepunt.
    Camila, mi en G1ant vinden dit leuk.
  5. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Ja, dat maakt de discussie ook zo interessant: Kramer was grensverleggend op de langere afstanden, en uitzonderlijk dominant op de 5k en het allrounden. Wust juist weer wereldtop op meer disciplines (4 individuele afstanden, allround, sprint, en TP, en dan heeft ze MS nog nooit geprobeerd) en steeds weer terugkomen en de beste pieker van allen (in mijn ogen dan). Voor mijn gevoel hefet ze best veel dalen gekend, en desondanks heeft ze slechts 1 seizoen geen 1 grote titel gehaald (EK allround, WK allround, WK afstanden, OS goud) en zelfs toen won ze meerdere keren zilver....absurd

    Verder lijkt nu de duur aan de absolute top van Wust ook langer te worden dan van Kramer, hoewel ik hem nog zeker niet afschrijf.
    G1ant vindt dit leuk.
  6. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Het is eigenlijk te bespottelijk voor woorden.
    Je organiseert "kampioenschappen" waarbij er een aantal mensen niet worden uitgenodigd, en zelfs echt worden uitgesloten zouden ze toch mee willen doen.
    Terwijl iedereen het jammer vindt dat er een toernooi ontbreekt waarbij iedereen komt.
    Het schaatsen ontwikkelt zo een veterstrikdiplomamentaliteit.
    Eigenlijk is het hele afschaffen van de allroundtitels, waarbij het per definitie gewoon gaat om te bepalen wie de beste is alles bij elkaar genomen, ook al onderdeel hiervan.

    Straks hebben we 50 mensen die zich allemaal de beste van de wereld, hun continent of hun regiootje mogen noemen. Op hun afstand dan. En met hun type schaatsen. Op buitenijs danwel in de hal. Is dat niet precies wat de nzISU wil? Ligt dat commercieel beter, dat iedereen met het 'ik ben wel wereldkampioen' verhaal naar zijn/haar sponsor kan lopen?
    strawbale en chicagodude vinden dit leuk.
  7. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Dat doet me denken aan skeeleren. Ik hoor regelmatig dat schaatsers die van het skeeleren komen daar veel wereldtitels hebben behaald, soms wel 50. Zelfs Sven Kramer, de schaatser met denk ik de meeste wereld/olympische titels ooit, heeft er 'maar' 35 als ik goed geteld heb.
  8. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Darten is booming sinds de breuk. De rijkste sporters ter wereld zijn boksers zo'n beetje. Het kan erger verlopen met je sport.
  9. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Ja, een Hedrick schijnt meer dan 50 wereldtitels te hebben behaald al voor z'n 26ste. Ik vind het persoonlijk trouwens wel frappant dat info over welke wereldtitels dat dan zijn praktisch nergens te achterhalen zijn. Ikzelf kan het iig niet vinden....
  10. JaapvdB

    JaapvdB Well-Known Member

    De carriere van Håvard Bøkko in een notendop: Aftenposten
    O.a. over het legendarische WK Allround in Hamar, 2009. Toen Bøkko Kramer te snel af probeerde te zijn en na 6400m de versnelling inzette.

    Probeer Google Translate. De vertaling is redelijk.

    ZeeKoei, strawbale, Duif en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  11. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Zie hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Chad_Hedrick#Wereldtitels_Inline-skaten

    Het helpt natuurlijk dat er zo veel titels per WK te verdienen zijn, waarbij enkele onderdelen ook gewoon twee keer (wegtoernooi en de piste) op het programma staan. Desniettemin een knap aantal. Het blijft een pelotonsport.
  12. sysya

    sysya Well-Known Member

    Ik denk dat bij Wust het bijzondere is dat zij een periode echt een pure allroundster is geweest en niet zo zeer een specialist en toch op specifieke afstanden kon winnen of medailles kon pakken. Kramer is in mijn optiek altijd een specialist op de langere afstanden geweest en veel minder een pure allrounder, vergelijkbaar met Sablikova eigenlijk. Dit werkt natuurlijk prima op allround kampioenschappen aangezien je kunt compenseren, maar Wust kreeg het voor elkaar om op 4 verschillende afstanden Olympisch goud of zilver te winnen en dat ook te doen op het WK afstanden op 4 afstanden, dat kan Kramer dan weer niet.

    Kramer is tijdens zijn carrière buitengewoon stabiel geweest (met uitzondering van dat ene blessure jaar en nu het gesukkel met zijn rug). Wust daarentegen is juist iemand van hoge pieken en diepe dalen en vaak allebei in 1 seizoen.

    Eigenlijk wel grappig hoe verschillend zij zijn en toch allebei absolute toppers zijn geworden, zo zie je maar weer dat je op verschillende manieren kunt winnen.
    AnneP vindt dit leuk.
  13. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Je hebt gelijk, maar Kramer is wel een stuk meer allround dan Sablikova aangezien hij op alle afstanden een medaille heeft gepakt op het WK allround en alle afstanden een keer heeft gewonnen op het EK allround.
  14. sysya

    sysya Well-Known Member

    Dat is waar, maar deels denk ik ook dat dit ligt aan het feit dat Sablikova natuurlijk altijd tegen Wust reed dus je had eigenlijk altijd twee hele verschillende schaatsers, terwijl Kramer vaak tegen schaatsers reed die net zo goed (of slecht, ligt eraan hoe je er naar kijkt lol) waren op de korte afstanden.

    Zo heeft Wust volgens mij nooit de 5km gewonnen op een EK of WK allround (correct me if i'm wrong), maar is zij wel een stuk meer allround.
    Laatst bewerkt: 2 mrt 2020
  15. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Wust won de 5km op het WK in 2013 en 2018 dus dat heeft ze wel degelijk gedaan. Zij heeft alle afstanden gewonnen op het WK terwijl Kramer dat alleen heeft gedaan op het EK.
    mi en strawbale vinden dit leuk.
  16. sysya

    sysya Well-Known Member

    Oh wow, dat kan ik mij niet eens meer herinneren. Ze hebben ook gewoon iets te veel toernooien gereden haha
  17. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Als je die hele race terugkijkt zie je hoe makkelijk hij de 10 toen (nog) reed: waar Bøkko na z'n rondje 28.4 terug moest naar rondjes 32, pakte Kramer na zijn repliek van 28.4 gewoon weer z'n rondjes van daarvoor op. Hij oogt ook veel soepeler en minder zwaar dan nu. Eeuwig zonde dat hij het jaar daarna goud op de OS 10 misliep.
    G1ant, Koen en Duif vinden dit leuk.
  18. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    kleine kanttekening: in 2013 deed Sablikova niet mee, in 2018 was ze ver onder de maat (6e in het eindklassement) en na de 500m al uitgeschakeld voor de titel.
  19. mi

    mi Well-Known Member

    Het lastige is dat je altijd scoort op grond van beter of slechter zijn dan je concurrentie. Dus het is appels met peren vergelijken.
    Wüst is vaker na een spannende strijd boven komen drijven dan Kramer. Zegt dat iets over de kwaliteit van Kramer of van Wüst? (Of van Bøkko en Sablikova)

    ik weet wel van wie ik het meest onder de indruk ben maar het is maar net hoe je je overwinningen het liefste tot stand ziet komen.
    :p
    sysya vindt dit leuk.
  20. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Dankje! Typisch, juist de Nederlandse wiki had ik overgeslagen omdat het niet op de Engelse wiki stond van hem......dat was dus een stuk makkelijker dan ik dacht :oops:

Deel Deze Pagina