Wedstrijden oktober 2019

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 1 okt 2019.

  1. Elina

    Elina Well-Known Member

    Super leuk dat het alweer oktober is... Misschien kan ik het deze winter wat beter volgen.
    's ochtends heel vroeg bij de livestream onder een dekentje op de bank een Aziatische WB volgen met schaatsforum.
    De goede oude tijd! Genieten van het schaatsen!! Een mooie winter gewenst mensen :D
    Camila en mi vinden dit leuk.
  2. sysya

    sysya Well-Known Member

    Toch zijn er heel veel schaatsers die aangeven dat ze veel leren van grote wedstrijden en dat ervaring wel degelijk bijdraagt aan het leveren van een top prestatie. Ik zeg ook helemaal niet dat een Beune alleen maar voor de ervaring naar een WK zou moeten, ik zeg alleen dat het heel zuur zou zijn als ze de toernooien net mist zoals vorig jaar.
  3. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Veel mensen praten elkaar na. Ik ben er tamelijk van overtuigd dat er geen verband is.

    En dat het zuur is om een WK te missen, geldt voor alle nationale toppers toch?
  4. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ooit was @DeKeizer verontwaardigd toen ik de jonge Nicola Tumolero met Roberto Sighel durfde te vergelijken. Een jong talent middels woorden meteen al in de voetsporen laten treden van een groot kampioen. Nu draai ik het om. Ik vind Joy Beune en Leia Behlau niet bepaald een goede vergelijking. (Dat Tumolero met zijn Olympische bronzen medaille inmiddels wel degelijk in het rijtje met grootste Italiaanse schaatsers staat, geheel terzijde.)

    Joy Beune is een van de grootste talenten die er rondrijdt op de schaats. Zij heeft maar liefst vijf wereldrecords junioren in handen en heeft tijden staan waar een hoop oudere toppers een puntje aan kunnen zuigen. Op de Adelskalender staat ze tiende (met de tijden van Blondin erbij elfde), voor vrouwen als Voronina, Zueva en Weidemann, en voor voormalige topschaatssters als Leenstra, Anschütz-Thoms en Groenewold. Leia Behlau staat daarentegen 249ste, tussen Sarah Gregg (wie?) en Yuka Abe (wie?).

    Het inzetten van Behlau was een wanhoopspoging. Het Duitse schaatsen ligt op z'n gat en ze hebben helaas helaas niet veel beter. Daarnaast is de Duitse bond niet bepaald goed bezig. Ze liggen vaak overhoop met schaatsers. Anders hadden ze de exodus van o.a. Bente en Jonas Pflug, Judith Dannhauer, Denise Roth, Isabell Ost, Moritz Geisreiter, Alexej Baumgärtner en Samuel Schwarz misschien kunnen verkleinen. Niemand verwachtte iets van Behlau en dat ze nog een nationaal juniorenrecord meenam naar huis was een mooie bijkomstigheid. Wel reed ze langzamer dan Rothenburger (500), Kania (1500, goed dat was in Medeo) en Ehrig (3000) 27 jaar eerder op dezelfde baan.

    Maar Joy Beune is een topper die het in zich heeft voor het einde van deze Olympische cyclus wereldkampioene te worden. Sterker nog, dat is ze al [edit: bijna!], op de ploegenachtervolging. Net als Roest, Bosker, A. de Jong, Wijfje en Leerdam weet ze gauw na het einde van haar juniorenjaren de aansluiting te maken. En dan is het wel zo handig om wedstrijden op topniveau te kunnen rijden. Gelukkig voor haar kan ze dat ook in Nederland. Maar het hoofddoel is internationaal. Op een groot internationaal toernooi komen is daarentegen lastig. Daar lopen ook Bosker en Wijfje tegenaan. Sinds de "vierde man" op een allroundtoernooi is afgeschaft, is het voor dit soort schaatsers moeilijker om als Nederlander een groot toernooi te rijden. Ongeveer iedere NL'er die zich plaatst, is gelijk podiumkandidaat.

    En als je je dan een keertje door de gevestigde orde heen beukt, moet je ook je kans grijpen. Een Achtereektetje doen, een Vissertje doen. Daar is Beune op uit. Nog een keer die kans krijgen om vanuit relatieve onbevangenheid te winnen voordat Nederland het slecht vindt als je tweede wordt. Haar ploegmaat is eigenlijk het perfecte voorbeeld. Patrick Roest plaatste zich niet voor het WK in Berlijn, maar reed een jaar later in Hamar naar zilver en reed nog een jaar later in Amsterdam naar goud. Joy Beune plaatste zich niet voor het WK in Calgary, rijdt een jaar later in Hamar naar zilver en nog een jaar later is er geen WK allround en dat vind ik heel erg jammer maar dat weten jullie

    ---

    Hoe heet dit topic ook al weer? Wedstrijden Oktober 2019? Laten we daar maar weer eens naar kijken. Zojuist hebben Irvine en La Rue de 1000 meter in Calgary gewonnen, allebei in een PR.
    Laatst bewerkt: 19 okt 2019
    Duif vindt dit leuk.
  5. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het is voor Beune haar tweede senioren jaar bij een grote ploeg. Wellicht dat ze nu veel meer heeft getraind op duurvermogen omdat ze beter meekan met De Jong en Achtereekte. Kijk je naar haar korte afstanden dan rijd ze iets minder dan vorig jaar. Op de 3000m reed ze vorig jaar 4:08.49 begin oktober in Heerenveen, precies een jaar later 4:06.99. Luchtdruk dit jaar iets hoger. Dat is dus een duidelijke vooruitgang. Vorig jaar reed ze twee weken later 4:05.77 in Inzell.
    Overigens heeft ze vorig jaar natuurlijk de team pursuit op het WK afstanden gereden, misschien wel het moeilijkste onderdeel.
    Lorca vindt dit leuk.
  6. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Japan is nog altijd wereldkampioen ploegenachtervolging. Het scheelde niet veel, maar toch.
  7. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Hm ja, natuurlijk. Hoe heb ik dat gemist. Beune is geen wereldkampioene TP. Althans, niet bij de senioren.
  8. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    1500m Inzell:
    1. Krol - 1.44,50
    2. Roest - 1.44,89
    3. Pedersen - 1.45,58
    4. Wenger - 1.46,89
    5. Bokko - 1.47,45
    6. Bosker - 1.48,03

    1. Sablikova - 1.56,19
    2. A. de Jong - 1.56,49
    3. Czerwonka - 1.57,50
    ...
    6. L. de Jong - 1.59,02
    7. Visser - 1.59,75
  9. Duif

    Duif Well-Known Member

    Toptijden van Krol en Roest, maar Bosker is wel heel matig aan het seizoen begonnen. Gisteren ook al een zwakke 5km. En Sablikova sneller dan A. de Jong op de 1500m. Wat moeten we daarvan denken.
  10. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Bosker oogt inderdaad niet heel fit aan de vooravond van het seizoen. Moest tegen het einde bij de massastartwedstrijd in Leeuwarden al een gat laten en zijn langebaanresultaten zijn ook een flinke terugval gelet op voorgaande voorseizoenen. Die 5km van gisteren was maar 4 seconden sneller dan op het WK Allround 2018 in het Olympisch Stadion - in de stromende regen als het me goed bijstaat... Daar moet iets mis mee zijn. Evenwel lijkt het alsof griep (of een wel heel zwaar trainingsblok) heeft toegeslagen in het kamp van Talentned. Wüst had de verwachtingen terzake haarzelf al getemperd, maar bijna 10 seconden achterstand op Sablikova is toch een schok. Maar ook een Geerdinck bijvoorbeeld is op de 5km langzamer dan vorig jaar in Deventer (of all places); De Vos heeft al aanzienlijk sneller gereden in Inzell (lees: 7 seconden) en 6.58 is voor iedereen normaliter een prima tijd, maar Visser reed vorig seizoen in Inzell in hetzelfde oktoberweekend al 7 seconden sneller.

    Wat daarentegen opvalt is dat Wüst, Visser, De Vos en Geerdinck het op de korte afstanden dan weer wel prima doen t.o.v. voorgaande seizoenen. Misschien te veel ingezet op snelheidstrainingen?


    *Ps. We hebben het natuurlijk slechts over het voorseizoen, maar Bosker en Visser zetten vorig seizoen in Inzell wel de toon voor hun seizoen met geweldige tijden. Zeker die eerste trekt met fikse twijfels richting het WCKT.
    Laatst bewerkt: 20 okt 2019
    Duif vindt dit leuk.
  11. sysya

    sysya Well-Known Member

    De tijden vallen behoorlijk tegen idd, ook lotte van Beek is trouwens wat teleurstellend, 17,6 is voor haar te langzaam, vorig seizoen reed ze in oktober een seconde sneller.

    Overigens is de tijd van wust niet echt verbazingwekkend, in het begin van het seizoen is ze zelden top op de 3km en persoonlijk denk ik dat ze net als vorig seizoen ook echt niet gefocust heeft op de 3km. 1000 en 1500 liggen dichter bij haar basis (zeker het afgelopen jaar waarin ze meer is gaan focussen op snelheid), vanuit daar werkt ze door naar de 3km, maar daarin loopt ze nu gewoon achter, wat gezien haar zomer niet zo gek is. Ze reed gisteren ook haar tweede 38'er dus haar snelheid zit wel goed, die 3km komt nog wel.

    Laten we verder hopen dat het een griepje is dat rond waait want vooral Bosker zal echt beter moeten als hij zich wil plaatsen voor de worldcups.
  12. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Waar vorig jaar de Nederlanders behoorlijk vlamden in het voorseizoen, valt het nu behoorlijk mee. Ook over de breedte. De Jumbo's maar zozo, Bosker slecht, Wust slecht, Visser niet bijzonder.
    Maar, ook geen knaltijden uit bijvoorbeeld Japan zoals vorig jaar het geval. Er wordt wellicht wat geexperimenteerd met seizoensopbouw in dit 'tussenjaar'.
  13. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Die Japanse knaltijden werden meestal gereden in Nagano. Obihiro is wat langzamer en in Hachinohe moet men het ijs nog wat beter krijgen. Die baan is immers volledig nieuw. We hebben ook nog geen tijden van Kodaira. Volgens De Wit zijn de faciliteiten in Hachinohe wel fantastisch, dus de toptijden komen nog wel.

    Wel hebben we al goede tijden gezien uit Canada en Rusland. Ook Ning, Bowe, Goetz en Sablikova zijn goed. En Roest natuurlijk! De Noren, Duitsers en Koreanen vallen nog niet speciaal op.
    Laatst bewerkt: 20 okt 2019
  14. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Wust vind ik niet slecht. 38,7 en 1:54,8 zijn prima tijden.
  15. sysya

    sysya Well-Known Member

    Denk dat ze daar zelf heel blij mee is en ze is vorig jaar over het hele seizoen maar 2 keer sneller geweest op de 500m, beide keren in Calgary.
    En het wordt nog leuker, ik heb even verder gekeken en dit was haar op één na snelste 500m ooit buiten Noord-Amerika. Haar snelste tijd op alle banen buiten Noord-Amerika is ook meteen haar PR uit 2007 gereden in Heerenveen.

    Wie weet komt dat PR er dan toch nog.
  16. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Op blz. 6 van deze discussie heb ik de Canadese prestatiematrix ingevuld n.a.v. de kampioenschappen. De regels volgend, zou Langelaar als 15e niet mee mogen naar de WB's. Wel:
    Irvine, McLean, Hudey, Blondin, Weidemann, Maltais
    Junio, Dubreuil, Boisvert-Lacroix. LaRue, Gelinas-Beaulieu, Bloemen, Belchos, Fish
    EenBrabander vindt dit leuk.
  17. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Het is nog vroeg... maar Beune moet wel stappen gaan maken. Anders komt ze meer in het nieuws vanwege een vermeend? affaire/relatie met Kjeld Nuis dan omwille van haar prestaties.
  18. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Sablikova sterke eerste 3 km... en Achterijkte staat er ook goed voor. Wust moet en gaat van ver komen.
  19. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Hoe komt het dat men vorige week Wüst prees voor een 1:54 en haar nu helemaal de grond in boort vanwege een 4:09?
    Marcel Vos vindt dit leuk.
  20. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    De grond in boren is nogal overtrokken. 4.09 is gewoon een matige tijd. Ze is pas twee keer minder snel geweest in Inzell en beide keren zijn al heel wat jaartjes geleden. Dan valt dat gewoon tegen. Zeker als het gat met haar concurrenten zo groot is. Haar goede tijden op de kortere afstanden hebben met dat gegeven weinig te maken. Ik maak me er overigens geen zorgen over als haar inhoud minder is. Nederland heeft genoeg om af te vaardigen op de 3.000m. Wüst is nodig op de 1500m en die was laatst overtuigend.

    Over de Holland Cup van gisteravond: hele matige tijden op de langste afstanden. Irene Schouten had bij wijze van zo bij de mannen mee kunnen doen: waar zij na een snelle eerste ronde al haar rondjes stabiel hield (alles tussen de 33.47 en 33.58), bleek stabiliteit voor de meeste mannen teveel gevraagd. Alleen winnaar Ariens reed zeer vlak naar de winst en rijdt een van zijn beste wedstrijden. Bob de Vries en Bovenhuis gingen iets te enthousiast weg in de 30 laag, maar hielden de 31-ers vast om alsnog op het podium te belanden. Talsma en Jansman reden grotendeels alles vlak in de 31, maar dat levert natuurlijk geen briljante tijden op (6.37 om 6.38). Stoltenborg valt tegen (6.45), maar was al geplaatst voor het WCKT. Tjerk de Boer reed ietsjes langzamer dan vorig jaar en valt zodoende ogenschijnlijk als eerste buiten de boot (wel 1e reserve, maar zuur vanwege zijn 6.30 recentelijk); hij kwam in de marathon zaterdag ten val, dus wellicht speelde dat nog een rol. Hij mag wel starten op de 1500m over twee weken.

    Blokhuijsen startte niet, maar reed al de A-Limiet (onder de 6.24) en start dus ook over twee weken. Stroetinga ging ook niet van start, maar zou o.b.v. de VANTAGE (gereden limiet over twee seizoenen) nog mogen starten. Pijnlijk overigens dat het erop begint te lijken dat die A-limiet slechts voor een klein aantal in het bereik ligt...
    Laatst bewerkt: 21 okt 2019

Deel Deze Pagina