WK afstanden 2019 7-10 feb Inzell

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 18 nov 2018.

  1. sysya

    sysya Well-Known Member

    Klopt dat Sablikova uiteindelijk meer medailles wint, maar ik vind haar vergelijken met Wust altijd een beetje vreemd (behalve op allround gebied natuurlijk). Sablikova is een stayer, heeft net als Kramer de afgelopen 10 jaar gedomineerd op de 5/10 km met daarbij in iets mindere mate ook de 3/5km dat is ontzettend knap, maar is eigenlijk niet te vergelijken met de variatie in wat Wust wint. Wust had zich kunnen specialiseren en (denk ik) 10 jaar kunnen domineren op de 3km of de 1500 meter, maar ze koos ervoor om op veel afstanden actief te zijn en daarom heeft ze ook vaak niet gewonnen. Net als wat ADJ nu lijkt te hebben was ze soms te veel allround om over 1 afstand te winnen (kijk bijvoorbeeld even naar het aantal 2 plekken).

    In mijn optiek twee hele hele grote sportvrouwen, maar niet met elkaar te vergelijken, ik vind het dan nog logischer om Sablikova met Kramer te vergelijken aangezien zij dezelfde aanpak hebben gehanteerd in hun carrière. Maar eigenlijk ook volstrekt onnodig, laten we gewoon genieten van deze twee topvrouwen die het vrouwen schaatsen de afgelopen 10 jaar hebben gedomineerd
  2. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Ik wil(de) er dan ook geen top 1-2-3 van maken, maar alle drie veelvraten (want ook heel veelvoudig allroundkampioen) koning(in) noemen.
    chicagodude vindt dit leuk.
  3. sysya

    sysya Well-Known Member

    Vraag daarbij is of Wust meelift of anderen dat bij haar doen? Had NL de afgelopen 10 jaar zoveel medailles gehaald op de TP zonder Wust? Zij was toch echt de grote vrouw en de motor van de ploeg. Het is niet alsof Wust zoveel met de TP had gewonnen als ze individueel niet goed was
    Khlebnikov, frederica en EenBrabander vinden dit leuk.
  4. Lian

    Lian Member

    Oh nee hoor. Ik had al voorspeld dat Bergsma zou winnen en ik gun het hem.
    Ik ben er eentje die het het leukst ervaart als je echt alle toppers verslaat. Anders kan je dus nu gewoon elk jaar geen een keer op het podium staan op de 5 of 10 en alsnog het WK winnen. Dat lijkt me niet zo heel gezond.
    Maar Brent en Heather mogen dit zeker trots met hem vieren.
  5. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Het lijkt je een beetje te steken dat mensen Sablikova in dezelfde adem noemen als Wust?

    Je kunt de een niet zonder de ander te noemen. En je doet Sablikova te kort om haar neer te leggen als 'maar' een stayer. Haar allroundtitels spreken toch het tegendeel in. ja, dat wust beetje leuk op de 1.000 m kan meekomen... is prima maar uiteindelijk is haar specialisatie toch ook de 1.500 ( vooral) en 3.000 m ( als ze in goede doen is.) want dit zijn de afstanden die haar goud hebben gebracht op de spelen.

    Ze zijn beide grote kampioenen van ongekende klasse.
  6. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Maar is wel een onderdeel waar Sablikova niet op kan scoren omdat zij de enige topper is in Tsjechie. Daarom is het terecht om de TP medailles buiten beschouwing te laten om de grootheid van beide te onderstrepen.
  7. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Bergsma moest in de B-groep starten omdat hij vorig jaar slecht reed en dus geen wildcard had. Anders had hij de WB in TomMaz echt wel gewonnen.
  8. sysya

    sysya Well-Known Member

    Nee hoor, ik zeg alleen dat de prestaties lastig te vergelijken zijn, omdat het om hele andere schaatsers gaat. Sablikova wint haar allround titels op basis van haar lange afstanden, net als Kramer dat doet, Wust wint ze door alle 4 de afstanden te beheersen, beide manier werken, maar dan heb je het duidelijk over verschillende schaatsers. Overigens is "stayer" geen belediging, Sablikova is een stayer en daar is helemaal niks mis mee, sterker nog ze is waarschijnlijk de beste stayer die het vrouwenschaatsen ooit heeft gehad.
  9. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Mwah... ik denk dat Bergsma zijn sporen toch echt wel al heeft verdiend op de 10 km, denk je niet?
    Brent en Heather hebben zeker genoten. ( En Heather komt niet meer terug. )
  10. Forza

    Forza Active Member

    Dat lijkt me wel zo eerlijk, ja. Qua erelijst ontloopt het elkaar niet zoveel. Zelf schat ik Sablikova het hoogst in, omdat zij veel dominanter is geweest op haar beste afstanden. Wüst is iets meer allround en de koningin van het pieken op de goede momenten.
  11. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Prima.. zolang je Kramer ook bij de naam stayer noemt. ;)
    Door alle 4 afstanden te beheersen is beetje overstatement voor Wust.. Wust benadert het vanuit de middellange afstanden en Sablikova inderdaad vanuit de 3/5 km.
  12. Lian

    Lian Member

    Dat klopt zeker. Zeker met de juiste redenering van @EenBrabander.
    Misschien ben ik ook wel te hard voor de 10 an sich, maar het WK in Urumqi '21 is een mooi meetpunt (en ja, ik wil heel graag dat we daar gaan rijden, Peking kan me gestolen worden. Al is het dan een WK -Allround o.i.d.)
    Laatst bewerkt: 10 feb 2019
  13. sysya

    sysya Well-Known Member

    Sportieve Bowe op Instagram

    Bijgevoegde bestanden:

    Camila, Tuttifrutti, chicagodude en 7 anderen vinden dit leuk.
  14. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Sàblikovà was van oorsprong natuurlijk voornamelijk eerst een pure 5km rijdster, later heeft ze de 3km ook leren rijden/beheersen en zijn haar kortere afstanden ook beter geworden zodat zij het Wüst op de allroundtoernooien lastig kon gaan maken en zelfs allroundtoernooien kon gaan winnen.

    Visser is ook een pure 5km rijdster maar ik verwacht dat zij de 3km ook nog wel zal gaan beheersen.
    Of Visser ook op de korte afstanden de nodige progressie zal boeken om het allrounden er bij te gaan doen is de vraag, dat moeten we afwachten. Zal ook te maken hebben met of zij het allrounden wel ziet zitten.
  15. snips

    snips New Member

    Ik vind er maar niks aan. Gewoonweg te kort, moet minstens twee keer zo lang. Dan zou er ook minder geduwd en gemept worden (zoals bij de vrouwen altijd het geval).
  16. snips

    snips New Member

    Ook voor de neutrale schaatsliefhebber een leuk tornooi. Net zoals het seizoensbegin, maar de vele afzeggingen en ook de te lange periode zonder internationale wedstrijden verbrodden het toch wat. Gelukkig weer allemaal vergeten nu. Al lijkt het elan van sommige aankomende schaatsers en schaatsters (genre Maltais, Jackson etc.) wel helemaal gebroken (voor dit seizoen).
  17. sysya

    sysya Well-Known Member

    Het is eigenlijk wel grappig als je naar de resultaten kijkt dat het toch weer de "oudjes" zijn die het grotendeels doen, op de individuele onderdelen zijn zowel bij de mannen als de vrouwen alleen Kai Verbij en Vanessa Herzog onder de 26. Bij de vrouwen worden 4 van de 5 "traditionele afstanden" door een 30 plusser gewonnen. Bij de mannen lijken de middenleeftijd schaatsers de weg naar boven gevonden te hebben, alleen Bergsma is daar boven de 30. Maar dus geen echt jonge kampioenen (op Herzog/Verbij na, al zijn zij ook niet meer extreem jong).
    Laatst bewerkt: 10 feb 2019
  18. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Klopt, heb je gelijk in wat Sablikova betreft.

    Voor Visser.. die 5 km zit al snor. De 3 km moet ze nog stappen maken, dus benieuwd hoe zij gaat ontwikkelen.
  19. JaapvdB

    JaapvdB Well-Known Member

    Ik heb nu al zo vaak gehoord dat Wüst binnenkort een wereldrecord wil rijden op de 1500m, dat ik vrees dat het haar niet meer gaat lukken.
    Dat het een soort Sven-OS-10km syndroom gaat worden.

    Maar het zou natuurlijk g-e-w-e-l-d-i-g zijn als ze het wel flikt in Calgary of SLC.
  20. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    === GEHEIM VERSLAG VAN AFSLUITEND BANKET ===

    En daar zijn dan na vier dagen schaatsen alle deelnemers van het toernooi even samen. Aan een grote tafel hebben Pavel Kulizhnikov, Denis Yuskov, Marina Zueva, Bart Swings en Claudia Pechstein de grootste lol. Daar zitten zij dan tevreden met hun gouden medailles om de nek. Een stukje verderop staan Kai Verbij, Thomas Krol, Sverre Lunde Pedersen, Natalya Voronina, Vanessa Herzog en Martina Sáblíkova hun wonden te likken. Na een mislukt toernooi staat het huilen hen nader dan het lachen. Dan richt meester afzegger Pavel Kulizhnikov zich tot dat groepje en zegt: "Ik heb een tip voor jullie. Was nou net zo slim geweest als ons en had dat EK overgeslagen. Dan hadden jullie nu hier met medailles gezeten i.p.v. met herinneringen aan troostprijzen uit Italië." Martina Sáblíkova geeft hem gelijk: "Dom dat ik in Collalbo zo hard heb gereden voor een ereplaats. Daardoor kom ik in Inzell niet voor uit."

    Een tafeltje verderop zitten de jonge meiden Noemi Bonazza, Kaja Ziomek, Ragne Wiklund, Elizavetta Kazelina. Slachtoffer van hun eigen jeugdige overmoed. De Italiaanse verwoord het treffend "Zo'n EK in eigen land was leuk, maar we hadden er natuurlijk nooit moeten starten. Nu blijven we in Inzell ver van onze beste prestaties. Nooit meer een EK voor ons." Jong talent moet je immers zo weinig mogelijk wedstrijden laten schaatsen.

    Kortom, aan een volgend EK doet niemand meer mee.
    Camila, Monique, EenBrabander en 5 anderen vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina